Malpie-tocht, Valkenswaard te Noord-Brabant

17 km Wandelroute Malpie-tocht, te Valkenswaard

Een groot deel van de wandeltocht gaat door het natuurgebied de Malpie dat deel uitmaakt van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Voordat de Malpie bezocht wordt gaat de tocht langs de Malpiebeemden, door bosgebied Opperheide en langs het riviertje de Dommel. De Dommel stroomt dwars door het gebied, met vooral aan de oostzijde de nattere beemden en aan westzijde de hoger gelegen droge bossen en het grote heidegebied. Na een kort bezoek aan het plaatsje Borkel gaat de wandeltocht eerst door het bosrijke deel van de Malpie waarna het heidegebied doorkruist wordt. Vooral het heidegebied is een heel aantrekkelijk wandelgebied met diverse kleine maar ook grote vennen zoals het Groot Malpieven. Bijna terug bij het startpunt passeert men als bezienswaardigheid de Venbergse watermolen. De Venbergse watermolen is een oude watermolen, de molen werd voor het eerste vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster in Postel. Het huidige gebouw dateert uit 1895. Omdat de natuurpoort De Malpie niet bereikbaar is met het openbaar vervoer is gekozen voor Borkel als startpunt voor wandelaars met openbaar vervoer. 87% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-9-2016, laatst bijgewerkt op: 15-3-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein met natuurpoort sleutel LA verlaten, verharde weg.
Voorbij kombord “Valkenswaard” RA, “Hoeve”, kn37 volg 62.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts RA, onverhard pad, kn62 volg 65.
Bij T-splitsing LA, pad over graskade tussen beemden en waterloop, wn route.
Pad met bocht naar links langs bosrand verder volgen, bospad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn65 volg 79, verderop voor omheind bosperceel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route, iets verder passeert men horecagelegenheid “De Taamvenhoeve”.
2.
Na ca. 600m, iets voor groen elektriciteitskastje LA, kn79 volg 77, onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij greppel bij T-splitsing RA, kn77 volg 75.
Na ca. 450m LA, de wn route wordt verlaten, iets verder smal pad door bosschages.
T.h.v. GSM mast RA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 160m LA, pad met houten afsluitboom, wn route.
Iets voorbij open plek, bij kruising RD, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, breed bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, breed pad met open plek aan rechterhand.
Bij kruising RA, bospad met houten afsluitboom, het licht slingerend pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 80m, ruim voor splitsing RA, kn75 volg 77, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong t.h.v. rand bosgebied, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, wn route.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs verharde weg, wn route, het fietspad volgen tot rotonde, voor de rotonde passeert men horecagelegenheid Eetcafé Zomerhof.
Bij deze rotonde RA richting “Valkenswaard”, “Maastrichterweg”, kn4 volg 2, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen.
4.
Na ca. 250m, t.h.v. vluchtheuvel LA, smal onverhard pad, wn route, verderop gaat het onverhard pad over in een smalle verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn2 volg 74.
Iets voorbij kombord “Schaft”, in flauwe bocht naar links RA, “Poterseind”, kn74 volg 96, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
In flauwe bocht naar rechts, voor informatiepaneel “Stiltegebied De Malpie” LA, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn96 volg 95/97, direct daarna RA, smal pad met riviertje aan linkerhand, kn96 volg 97, verderop voorbij een brugje buigt het pad naar links richting een bomenrij, wn route, vervolgens de bomenrij aan linkerhand volgen tot klaphek iets in het bos.
Iets voorbij het klaphek LA, de wn route wordt verlaten.
5.
Bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
Bij 3-sprong RA, verharde weg, “Dorpsstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot plein aan linkerhand voorbij de kerk.
Voorbij het plein RA, “Pater Aartslaan”, kn5 volg 98, iets verder t.h.v. parkeerterreintje gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Bij 4-sprong voor bosrand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn98 volg 59, het pad volgen tot kruising iets voorbij flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren, halverwege passeert men kn59 volg 69.
Bij deze kruising RA, pad met aan rechterhand een smalle strook bos met daarachter een landbouwperceel, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voor groot open heidegebied, zijpaden en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
6.
Bij deze T-splitsing LA, pad met heidegebied aan rechterhand volgen, kn69 volg 90.
Bij 4-sprong RD, kn90 volg 67, het pad met heidegebied aan rechterhand verder volgen tot kruising voor picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad door het heidegebied, kn67 volg 5, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn5 volg 68, verderop passeert men knuppelbrugje met klaphek, voorbij het brugje het doorgaande pad verder volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
# Voor het verhard fietspad passeert men aan rechterhand een wat hogere heuvel “De Malpieberg”. De heuvel is ontstaan door opstuiving van zand. Op de heuvel zijn vuurstenen gevonden die erop wijzen dat er bewoning is geweest op de heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn68 volg 8, direct daarna in bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, onverhard pad met picknicktafel aan rechterhand, wn route.
7.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, wn route, het pad buigt naar rechts en loopt na ca. 900m parallel aan het verhard fietspad.
T.h.v. picknicktafels RD het zandpad verder volgen, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn8 volg 63.
Na ca. 170m, voor bankje RA, wn route.
Voor bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, het pad gaat door rand van het bos met aan linkerhand een half open plek met ven, in de zomer is het ven niet goed herkenbaar door de oeverbegroeiing.
Bij 4-sprong links aanhouden, de open plek met het ven verder volgen, wn route.
8.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens t.h.v. heuvel voor ven RA, wn route, verderop t.h.v. picknicktafel bij riviertje de Dommel buigt het pad naar links richting parkeerterreintje, het parkeerterreintje aan rechter achterzijde verlaten, breed grindpad, wn route.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 84, het grindpad volgt aan linkerhand verhard fietspad, verderop buigt het grindpad iets naar rechts weg van het fietspad.
Aan einde van het grindpad, bij 4-sprong RD, gras-pad met afrastering aan linkerhand inlopen, kn84 volg 37, verderop voor de Dommel buigt het pad naar rechts richting de watermolen, de Dommel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, iets voorbij de watermolen en horecagelegenheid is het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein natuurpoort De Malpie, Molenstraat 211, 5556 TA te Valkenswaard. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Molenstraat in Valkenswaard. Parkeren kan op het parkeerterrein van de natuurpoort, dit parkeerterrein is aan rechterhand iets voor de Venbergse watermolen.
Indien het parkeerterrein gesloten is verderop is ook een klein parkeerterreintje in de bossen. De weg verder volgen tot bocht naar rechts. In deze bocht links aanhouden het brede grindpad inrijden, iets verder is aan linkerhand het parkeerterreintje. Naar de ingang lopen vervolgens de routebeschrijving starten bij punt 8 2de regel.

Openbaar vervoer

Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag. Vanuit de bushalte met rug naar het plein LA vertrekken. Start routebeschrijving bij punt 5. 3de regel

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Moerasbosje in de Malpiebeemden Adrie: Moerasbosje in de Malpiebeemden
Riviertje de Dommel Adrie: Riviertje de Dommel
Natuurgebied de Malpie Adrie: Natuurgebied de Malpie
Het Groot Malpieven Adrie: Het Groot Malpieven
Een van de vennen in de Malpie Adrie: Een van de vennen in de Malpie
Natuurgebied de Malpie Adrie: Natuurgebied de Malpie
Het Groot Malpieven Adrie: Het Groot Malpieven
De Venbergse watermolen
Adrie: De Venbergse watermolen
De Venbergse watermolen Adrie: De Venbergse watermolen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart malpie-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Herberg de Taamvenhoeve

Maastrichterweg 156
5556 VA VAlkenswaard
Bezoek website

Restaurant de Zwaan

Mgr. Kuijpersplein 18
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

De Woeste Hoeve

Mgr. Kuypersplein 6
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website

Eetcafé Zomerhof

Maastrichterweg 265
5556 VB Borkel en Schaft
Bezoek website

De Venbergse Watermolen, sluit 1 november 2022

Molenstraat 211
5556 TA Valkenswaard

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 13 maart 2020 om 17:54

  Vandaag 13 maart 2020 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Aan het einde van de wandeltocht een nieuw pad in de wandelroute opgenomen waardoor men mooi zicht vanuit de Dommel op de watermolen heeft. Op het versperde pad zie reactie Gre op 14 juni 2019 lagen nog enkele wat grotere takken de meeste heb ik wat aan de kant geschoven zodat het pad weer goed begaan is. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Gre 14 juni 2019 om 09:22

  10 juni 2019 route gelopen. Mooie veelzijdige route.
  Wil doorgeven dat bij punt 2, tekst:”volg kn 75, na 450 m LA, wn route wordt verlaten.” Daar lag n tak over het pad en moesten we terug, voorbijgangers hielpen ons om naar Zomerhof te lopen.
  Punt 4. Tekst:”na 250m thv vluchtheuvel LA, smal pad”. Dit paadje stond vol met eikenboompjes, we hebben nog nooit zoveel processierupsen bij elkaar gezien, iedere boom had een nest op de stam.

  Reageren
  1. Adrie 14 juni 2019 om 13:43

   Gre bedankt voor de reactie. Wat betreft het versperde pad als gevolg van de recente storm wacht ik nog even af. Men is op veel plaatsen nog bezig met opruimwerkzaamheden. Voorlopig als backup de kaart en/of een GPS meennemen. Helaas is het heel goed opletten bij eikenbomen, de processierupsen zijn dit jaar in grote getalen aanwezig.

 3. Frank 23 september 2018 om 21:23

  Op 20 september 2018 hebben we genoten van de heerlijk rustige route door het mooie landschap. De beschrijving om de juiste wegen te bewandelen is helder. Adrie, bedankt.

  Reageren
 4. Adrie 19 september 2018 om 17:43

  Vandaag 19 september 2018 de tocht gecontroleerd tevens vernieuwd. De grootste verandering is de verplaatsing van het startpunt naar natuurpoort De Malpie hierdoor loopt men in het laatste deel van de tocht door het heel aantrekkelijke heidegebied met de diverse vennen. Wandelaars met openbaar vervoer kunnen de tocht starten in Borkel. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier! Op foto een van de vennen die nu door de droge periode volledig droog staat.

  Reageren
 5. Yvon 5 april 2017 om 16:40

  Vandaag deze prachtige wandeling gelopen
  Heel goede en duidelijke omschrijving
  Tip: loop hem omgekeerde richting, eerst meest bossen op het laatste stuk, na de Venbergse watermolen, de vennen en de heide

  Reageren
 6. Richard Kemmeren 28 november 2016 om 19:04

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)