Malpie-tocht, Valkenswaard te Noord-Brabant
Een groot deel van de wandeltocht gaat door het natuurgebied de Malpie dat deel uitmaakt van het Natuurgrenspark De Groote Heide. Voordat de Malpie bezocht wordt gaat de tocht langs de Malpiebeemden, door bosgebied Opperheide en langs het riviertje de Dommel. De Dommel stroomt dwars door het gebied, met vooral aan de oostzijde de nattere beemden en aan westzijde de hoger gelegen droge bossen en het grote heidegebied. Na een kort bezoek aan het plaatsje Borkel gaat de wandeltocht eerst door het bosrijke deel van de Malpie waarna het heidegebied doorkruist wordt. Vooral het heidegebied is een heel aantrekkelijk wandelgebied met diverse kleine maar ook grote vennen zoals het Groot Malpieven. Bij het startpunt ziet men als bezienswaardigheid de Venbergse watermolen. De Venbergse watermolen is een oude watermolen, de molen werd voor het eerste vermeld in 1227 als bezit van een zusterklooster in Postel. Het huidige gebouw dateert uit 1895. Omdat de Venbergse Watermolen niet bereikbaar is met het openbaar vervoer is gekozen voor Borkel als startpunt voor wandelaars met openbaar vervoer. 87% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de watermolen LA vertrekken, verharde weg.
Voorbij kombord “Valkenswaard” RA, “Hoeve”, kn37 volg 62.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts RA, grindpad, kn62 volg 65, iets verder buigt het grindpad naar rechts en gaat over in een onverhard pad.
Bij T-splitsing LA, pad over graskade tussen beemden en waterloop, wn route, het pad dat verderop iets voorbij 2de bocht naar rechts door het bos gaat volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn65 volg 79, verderop voor omheind bosperceel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route, iets verder passeert men horecagelegenheid “De Taamvenhoeve”.
Na ca. 600m, iets voor groen elektriciteitskastje rechts van het fietspad LA, kn79 volg 77, onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna voorbij greppel bij T-splitsing RA, kn77 volg 75.
Na ca. 450m LA, de wn route wordt verlaten, iets verder smal pad door bosschages.
T.h.v. GSM mast RA, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 160m LA, pad door het bos met houten afsluitboom, wn route.
Iets voorbij open plek, bij kruising RD, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, breed pad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, het brede pad verder volgen.
Bij kruising RA, pad met houten afsluitboom, het verderop licht slingerend pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
3.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 80m, ruim voor splitsing RA, kn75 volg 77, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, pad door smal bosperceel.
Bij T-splitsing RA, wn route, het fietspad langs de verharde weg volgen tot rotonde, voor de rotonde passeert men horecagelegenheid Eetcafé Zomerhof.
Bij deze rotonde RA richting “Valkenswaard”, “Maastrichterweg”, kn4 volg 2, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen.
4.
Na ca. 250m, t.h.v. vluchtheuvel LA, smal onverhard pad, wn route, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn2 volg 74.
Iets voorbij kombord “Schaft”, in flauwe bocht naar links RA, “Poterseind”, kn74 volg 96, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
In flauwe bocht naar rechts, voor informatiepaneel “Stiltegebied De Malpie” LA, wn route.
Bij T-splitsing LA, kn96 volg 95/97, iets verder RA, smal pad met riviertje aan linkerhand, kn96 volg 97, verderop voorbij een brugje met NM bordje “Vossenberg” buigt het pad naar links richting een bomenrij, wn route, vervolgens de bomenrij aan linkerhand volgen tot klaphek iets in het bos.
Iets voorbij het klaphek LA, de wn route wordt verlaten.
5.
Bij T-splitsing LA, breed pad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
Bij 3-sprong RA, verharde weg, “Dorpsstraat”, kn6 volg 5, de weg volgen tot plein aan linkerhand voorbij de kerk.
Voorbij het plein RA, “Pater Aartslaan”, kn5 volg 98, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad dat voor de bosrand naar rechts buigt en de bosrand volgt volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn98 volg 59, het pad met verderop kn59 volg 69 volgen tot kruising iets voorbij flauwe bocht naar rechts, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad met houten afsluitboom en iets verder aan rechterhand een landbouwperceel (weiland) volgen tot T-splitsing voor groot open heidegebied, zijpaden en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
6.
Bij deze T-splitsing LA, pad met het heidegebied aan rechterhand volgen, kn69 volg 90.
Bij 4-sprong RD, kn90 volg 67, het pad met het heidegebied aan rechterhand verder volgen tot kruising voor picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad door het heidegebied, kn67 volg 5, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn5 volg 68, verderop passeert men een knuppelbrugje met klaphek, voorbij het brugje het doorgaande pad verder volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
# Voor het verhard fietspad passeert men aan rechterhand een wat hogere heuvel “De Malpieberg”. De heuvel is ontstaan door opstuiving van zand. Op de heuvel zijn vuurstenen gevonden die erop wijzen dat er bewoning is geweest op de heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, kn68 volg 8, direct daarna in bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, onverhard pad met picknicktafel aan rechterhand, wn route.
7.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing LA, wn route, het pad buigt naar rechts en loopt na ca. 900m parallel aan het verhard fietspad.
T.h.v. picknicktafels RD het zandpad verder volgen, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn8 volg 63.
Na ca. 170m, voor bankje RA, wn route.
Voor bosrand, bij splitsing links aanhouden, wn route, het pad gaat door rand van het bos met aan linkerhand een half open plek met ven, in de zomer is het ven niet goed herkenbaar door de oeverbegroeiing.
Bij 4-sprong links aanhouden, de open plek met het ven verder volgen, wn route.
8.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens t.h.v. heuveltje voor het ven RA, wn route, verderop t.h.v. picknicktafel bij riviertje de Dommel buigt het pad naar links richting parkeerterreintje, het parkeerterreintje oplopen en aan rechter achterzijde verlaten, breed grindpad, wn route.
Grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 84, grindpad met aan linkerhand verhard fietspad, verderop buigt het grindpad iets naar rechts weg van het fietspad.
Aan einde van het grindpad, bij 4-sprong RD, gras-pad met afrastering aan linkerhand inlopen, kn84 volg 37, verderop voor de Dommel buigt het pad naar rechts richting de watermolen, de Dommel aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg met aan linkerhand de watermolen, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Venbergse Watermolen, Molenstraat 211, 5556 TA te Valkenswaard. Plan Route
Met de auto
Per 1 november 2022 is de horeca bij de Natuurpoort Malpie gesloten en daarmee is ook de parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de Natuurpoortbezoekers.
Een mogelijkheid is het kleine parkeerterreintje Malpie in het bos, zie voor de locatie de Google Maps kaart volg vanaf de Venbergse Watermolen de weg Molenstraat verder tot een bocht naar rechts. In deze bocht links aanhouden het brede grindpad inrijden, iets verder is aan linkerhand het parkeerterreintje. Naar de ingang lopen vervolgens de routebeschrijving starten bij punt 8 2de regel.
Parkeren kan eventueel ook bij de Malpie Hoeve, gelegen aan de overzijde van de Luikerweg zij hebben ook parkeergelegenheid, adres: Luikerweg 134, 5551 VA Valkenswaard.
Openbaar vervoer
Bushalte Mgr Kuypersplein, Valkenswaard, rijdt niet op zondag. Vanuit de bushalte met rug naar het plein LA vertrekken. Start routebeschrijving bij punt 5. 3de regel
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart malpie-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Herberg de Taamvenhoeve
Maastrichterweg 156
5556 VA VAlkenswaard
Bezoek website
Restaurant de Zwaan
Mgr. Kuijpersplein 18
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website
De Woeste Hoeve
Mgr. Kuypersplein 6
5556 VS Borkel & Schaft
Bezoek website
Eetcafé Zomerhof
Maastrichterweg 265
5556 VB Borkel en Schaft
Bezoek website
Malpie Hoeve op een kleine loopafstand
Luikerweg 134
5551 VA Valkenswaard
Bezoek website
Gisteren deze route gelopen vanuit Borkel. Bij 6 ga je de heide op en zeer nat daar. Vrij vooraan was het pad onbegaanbaar en hebben we door struikgewas en sompige grond een weg moeten zoeken. Wat op zich vrij avontuurlijk was. Wat verderop waren paden afgesloten vanwege zeer slechte paden. Wij hadden geluk voor hek liep de wandelroute naar rechts en hebben we de hele route toch kunnen lopen. Met al die vennen was het een heel mooie route. Bij wat beter weer gaan we route nogmaals lopen. Ondanks natte schoenen en sokken hebben we erg genoten van de wandeling. Route klopt nog helemaal.
Vandaag 20 maart 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Omdat per 1 november 2022 de horeca bij de Natuurpoort Malpie gesloten is is ook de parkeerplaats niet meer beschikbaar voor de Natuurpoortbezoekers. Het oorspronkelijk startpunt was deze parkeerplaats. Omdat de grote metalen Natuurpoortsleutel niet meer op de voormalige parkeerplaats staat is de parkeerplaats niet meer herkenbaar als startpunt als gevolg hiervan het startpunt verplaatst naar de Venbergse Watermolen. Men is met de gemeente in gesprek voor een (tijdelijke) oplossing. Zie bij bereikbaarheid met auto voor (tijdelijke) alternatieve parkeerplaatsen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 13 maart 2020 de wandelroute gecontroleerd en iets gewijzigd. Aan het einde van de wandeltocht een nieuw pad in de wandelroute opgenomen waardoor men mooi zicht vanuit de Dommel op de watermolen heeft. Op het versperde pad zie reactie Gre op 14 juni 2019 lagen nog enkele wat grotere takken de meeste heb ik wat aan de kant geschoven zodat het pad weer goed begaan is. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
10 juni 2019 route gelopen. Mooie veelzijdige route.
Wil doorgeven dat bij punt 2, tekst:”volg kn 75, na 450 m LA, wn route wordt verlaten.” Daar lag n tak over het pad en moesten we terug, voorbijgangers hielpen ons om naar Zomerhof te lopen.
Punt 4. Tekst:”na 250m thv vluchtheuvel LA, smal pad”. Dit paadje stond vol met eikenboompjes, we hebben nog nooit zoveel processierupsen bij elkaar gezien, iedere boom had een nest op de stam.
Gre bedankt voor de reactie. Wat betreft het versperde pad als gevolg van de recente storm wacht ik nog even af. Men is op veel plaatsen nog bezig met opruimwerkzaamheden. Voorlopig als backup de kaart en/of een GPS meennemen. Helaas is het heel goed opletten bij eikenbomen, de processierupsen zijn dit jaar in grote getalen aanwezig.
Op 20 september 2018 hebben we genoten van de heerlijk rustige route door het mooie landschap. De beschrijving om de juiste wegen te bewandelen is helder. Adrie, bedankt.
Vandaag 19 september 2018 de tocht gecontroleerd tevens vernieuwd. De grootste verandering is de verplaatsing van het startpunt naar natuurpoort De Malpie hierdoor loopt men in het laatste deel van de tocht door het heel aantrekkelijke heidegebied met de diverse vennen. Wandelaars met openbaar vervoer kunnen de tocht starten in Borkel. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier! Op foto een van de vennen die nu door de droge periode volledig droog staat.
Vandaag deze prachtige wandeling gelopen
Heel goede en duidelijke omschrijving
Tip: loop hem omgekeerde richting, eerst meest bossen op het laatste stuk, na de Venbergse watermolen, de vennen en de heide
–