Maaspark Ooijen-Wanssum-tocht, Wanssum te Limburg

19 km Wandelroute Maaspark Ooijen-Wanssum-tocht, te Wanssum

Wandeltocht door Maaspark Ooijen-Wanssum. De wandeltocht gaat door de rand van Weerd Wanssum, door de Oude Maasarm Blitterswijck, door ’t Sohr, de rand van Weerd Ooijen en het beekdal van de Groote Molenbeek. Het Maaspark Ooijen-Wanssum is een gebied met een oppervlakte van meer dan 500 hectare het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. In het gebied zijn op tal van plekken geulen en laagtes aangelegd. Deze zorgen bij hoogwater voor een betere doorstroming van de Maas. De wandeltocht gaat door het in 2017-2020 aangelegde deel aan de rand van Blitterswijk en door de in 2012 aangelegde klimaatbuffer 't Sohr een oude Maasmeander. In ‘t Sohr is de oude Maasarm hersteld met als resultaat een prachtig gevarieerd gebied. Nu na het herinrichten van het gebied is deze oude Maasarm onderdeel geworden het Maaspark waardoor het zijn oorspronkelijke functie heeft teruggekregen. In het beekdal van de Groote Molenbeek wordt onder andere een klein meanderend beekje de Boddebroek gevolgd dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de brug in Wanssum heeft men mooi zicht op de herstelde beekdelta van de Groote Molenbeek. Oorspronkelijk lag de beekdelta waar nu de industriehaven van Wanssum ligt, door de ontwikkeling van de haven verdween de delta. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Wat van het kasteel resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. Vooral tijdens de nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen raadzaam. Van deze wandeltocht is ook een kortere wandeltocht van de 13 kilometer beschikbaar de Door de Oude Maasarm Blitterswijck wandeltocht. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
Eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied en kan deze wandeltocht niet gelopen worden. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 8-10-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk RD vertrekken, “Meester Ruttenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het voetpad aan overzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug, voor de brug passeert men kn14 volg 53.
Bij het grindpad RA, kn53 volg 19, het grindpad over de dijk volgen tot een metalen hek.
Voor het metalen hek links aanhouden, de dijk afdalen richting verharde weg, wn route, beneden rechts aanhouden de verharde weg volgen.
Rechts aanhouden, doorlopen tot doorgaande weg, direct daarna RD de smalle weg iets naar rechts aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, “Krekelkamp”, kn19 volg 23.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn23 volg 20, vervolgens voor woning nr.2 RA, onverhard pad, kn20 volg 21.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn21 volg 50/22.
2.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand met bankje LA, bospad, kn22 volg 11, het pad dat verderop met een flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot men het bos weer verlaat, smalle zijpaden negeren.
Na verlaten van het bos LA, pad met bosrand aan linkerhand, kn11 volg 13, verderop buigt het pad naar rechts.
T.h.v. picknicktafel RD, “Jan Hendriks laantje”, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad door bosperceel aan linkerhand negeren, kn13 volg, 17, verderop t.h.v. loods gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij 3-sprong LA, wn route, men loopt iets verder de plaats Blitterswijck in.
Voorbij boerderij nr.10 LA, “Beetezijweg”, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Beetezijweg”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg volgen splitsing voor een pleintje bij de kerk, iets voor de splitsing passeert men kn17 volg 1.
3.
Bij deze splitsing links aanhouden, weg met het pleintje aan rechterhand, wn route, vervolgens voorbij het pleintje, bij T-splitsing LA, “Maasweg”, kn1 volg 2.
Na ca. 70m, in flauwe bocht van rechts van de weg LA, “Nieuwstraat”, de wn route wordt verlaten.
Voorbij woning nr.6 RA, grindpad.
Bij Y-splitsing LA, verhard fietspad over de dijk.
Na ca. 300m RA door klaphek, trap afdalen over stapstenen en brugje, voorbij het brugje RD de gemaaide strook volgen.
Ca. 50m voorbij het brugje, bij T-splitsing RA, de eveneens gemaaide strook volgen tot een verharde weg t.h.v. een haag tussen de dijk en de meeste rechtse bosschages in de verte.
Bij de verharde weg met aan linkerhand een klaphek met veerooster RD het grindpad met de haag aan linkerhand inlopen, iets verder volgt het grindpad aan linkerhand het restant van een kloostermuur en men passeert een kruisbeeld en een betonnen brug.
4.
Aan einde van de kloostermuur RD, de gemaaide strook aan overzijde van de verharde weg inlopen, iets verder volgt het pad de geul aan rechterhand verderop gaat het pad onder een brug door.
Iets voorbij de brug RD, stapstenen richting trapje aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links met steilrand aan linkerhand, doorlopen tot het pad naar links de dijk op gaat t.h.v. 2de rij bomen aan rechterhand.
Voordat het pad de helling opgaat rechts aanhouden de voet van de dijk verder volgen, verderop bosschages aan linkerhand volgen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, breed grindpad, vervolgens na ca. 70m LA de gemaaide strook inlopen met op enige afstand de geul (langwerpige waterplas) aan rechterhand.
# Zou het begin van de gemaaide strook te drassig zijn of door het maaibeleid niet zichtbaar zijn omkeren en het grindpad richting de dijk volgen, op de dijk passeert men een klaphek met veerooster. RD verharde weg, weg aan linkerhand negeren, kn23 volg 20/24, vervolgens na ca. 40m RA, verhard fietspad, wn20, het fietspad ca. 450m volgen tot 2de klaphek aan rechterhand. Bij dit klaphek RA door het klaphek en het stenen trapje afdalen, kn20 volg 63, onverhard pad, kn20 volg 63. Na ca. 140m LA, kn63 volg 60, verderop voor een langwerpige geul buigt het pad naar links. Ga verder bij punt 5 2de regel.
5.
Aan einde van de gemaaide strook, bij T-splitsing LA, iets verder t.h.v. knooppuntpaaltje RA, kn63 volg 60, verderop voor de langwerpige geul buigt het pad naar links en volgt de geul aan rechterhand, wn route.
Voorbij de geul, bij T-splitsing LA, kn60 volg 18, het pad volgen tot T-splitsing bij verhard fietspad, direct na een klaphek met veerooster.
Bij deze T-splitsing RA, verhard fietspad, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, “Wolterskampweg”, het fietspad verder volgen.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voorbij inrit witte woning nr.4 LA, verhard fietspad, wn route.
Aan einde van het fietspad RA door klaphek met veerooster, verharde weg, kn3 volg 5.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, kn5 volg 4.
Bij T-splitsing RA, wn route.
6.
Voorbij de smalle zijde van de geul aan linkerhand LA, de gemaaide strook met geul aan linkerhand inlopen, wn route, verderop via stapstenen de geul oversteken, aan overzijde buigt het pad naar rechts.
RD, gras-pad richting bosperceel aan linkerhand negeren, kn4 volg 61, gras-pad met open grasland aan rechterhand richting rij populieren in de verte.
Bij kruising RD, het gras-pad tussen de dubbele rij populieren inlopen met een geul aan linkerhand, verderop voor een bredere geul buigt pad naar links en volgt de brede geul aan rechterhand.
Voorbij de geul, bij T-splitsing LA, kn61 volg 62, verderop via een klaphek het begrazingsgebied verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied RA, breed pad met waterloop aan rechterhand, wn route.
Bij kruising RD, kn62 volg 64, het pad verder volgen tot kruising met breed pad.
7.
Bij deze kruising RA, kn64 volg 21, breed pad met klaphek en veerooster.
Iets voorbij een doorwaadbare plaats met stapstenen LA, “Natuurschoonweg”, kn21 volg 6, verderop voorbij een doorwaadbare plaats met stapstenen passeert men kn6 volg 19, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA door klaphek met veerooster, kn19 volg 66, direct daarna bij kruising met aan rechterhand ingang naar bungalowpark LA, wn route, onverhard pad met bosrand aan rechterhand, het pad volgen tot een pad langs de bosrand aan rechterhand.
Bij dit pad RD, kn66 volg 50, pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg met klaphek en veerooster, wn route, de weg volgen tot brugje over beek de Groote Molenbeek iets voorbij volgend klaphek met veerooster.
Voor het brugje RA, gras-pad met de beek aan linkerhand, kn50 volg 49.
8.
Na ca. 450m LA het betonnen brugje over, wn route.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, kn49 volg 92.
# De binnenplaats is van het kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, kn92 volg 84, de weg ca. 100m volgen tot smal beekje.
Voor het smal beekje RA door klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, wn route, gras-pad met het beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor beek de Groote Molenbeek buigt het gras-pad naar links, deze beek aan rechterhand volgen men het grasland via een klaphek verlaat, voorbij het klaphek buigt het pad iets naar links.
# Iets voor het klaphek is in het bosperceel aan linkerhand de Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
9.
Voor bosrand, bij Y-splitsing RA, kn84 volg 12 (nummer staat aan linkerzijde op het routepaaltje), direct daarna eveneens RA, wn12, voor de beek buigt het pad naar links, ca. 140m voorbij deze bocht passeert men kn12 volg 36, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
T.h.v. de bosrand, bij T-splitsing RA, het pad met de bosrand aan linkerhand volgen tot kruising op de uitloper van de dijk.
Bij deze kruising RA, kn13 volg 14, grindpad, het grindpad buigt naar links, het grindpad over de dijk verder volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de dijk afdalen richting kade onder de brug, de verharde kade volgen tot 2de trap aan linkerhand.
Bij deze trap LA de trap op, boven aangekomen RD, grindpad richting verharde weg, vervolgens bij kruising met de verharde weg RD richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Metalen markeringen en rood/gele, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoorstraat 10, 5861 BJ te Wanssum. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij de kerk of het grote parkeerterrein aan de Venrayseweg (oude N270 in het dorp).

Openbaar vervoer

Bushalte Centrum, Wanssum. Vanuit bushalte richting de brug vertrekken. Het voetpad aan rechterzijde van de weg volgen tot grindpad over de dijk aan overzijde van de brug direct na de reling. Start bij punt 1 3de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Groote Molenbeek delta Adrie: De Groote Molenbeek delta
Een van de geulen in 't Sohr Adrie: Een van de geulen in 't Sohr
Stapstenen Adrie: Stapstenen
Een van de geulen in 't Sohr Adrie: Een van de geulen in 't Sohr
Steiger in het midden van de geul Adrie: Steiger in het midden van de geul
Natte graslanden Adrie: Natte graslanden
Pad langs de Groote Molenbeek in Meerlo Adrie: Pad langs de Groote Molenbeek in Meerlo
't Kasteelke Adrie: 't Kasteelke
Plekske van Geluk in 't Sohr Adrie: Plekske van Geluk in 't Sohr
Sint Goarkapel Adrie: Sint Goarkapel
De Groote Molenbeek delta Adrie: De Groote Molenbeek delta
Folly in de vorm van een kerktoren Adrie: Folly in de vorm van een kerktoren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaspark-ooijen-wanssum-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Wanssum, Blitterswijck en MeerloErvaringen van wandelaars (5)

 1. Marij Verhoeven 16 oktober 2021 om 15:46

  Adrie, zou je bijvoorbeeld bij punt 5 de route in kunnen korten?

  Reageren
  1. Adrie 16 oktober 2021 om 16:12

   Marij, bij punt 5 kan de route ingekort worden. Bij het samenstellen had ik ook een kortere wandeltocht van 13 kilometer op basis van deze samengesteld. Deze kortere wandeltocht is uitgewerkt en inmiddels op de website gezet Door de Oude Maasarm Blitterswijck. Deze ingekorte wandeltocht gaat bij punt 5 anders door het gebied zodanig dat enkele mooie uitzichtpunten over de geulen niet gemist worden maar ook dat men een geul via stapstenen moet oversteken.

  2. Marij Verhoeven 17 oktober 2021 om 08:59

   Hartelijk dank Adrie voor de verkorte route. Ik zelf heb niet zo’n moeite met de lange afstand, maar mijn medewandelaars wel. Ga ik beslist lopen in de herfstvakantie.

 2. Jean-Paul Fransen 11 oktober 2021 om 08:23

  Hallo Adrie, wederom heb je een super mooie wandeling “gecomponeerd”.

  Reageren
  1. Adrie 11 oktober 2021 om 14:46

   Hallo Jean-Paul, bedankt voor het compliment!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)