Maaskantpad etappe 9, Venlo te Limburg
Deze etappe start bij het station in Venlo en gaat door de natuurgebieden Jammerdaalse Heide en Holtmühle naar Tegelen. Na de spoorlijn in Venlo enige tijd gevolgd te hebben komt men in het natuurgebied Jammerdal. Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontgonnen om er klei en grind te winnen. Deze klei- en zandwinning is mede verantwoordelijk voor de vorm van het huidige landschap. De klei- en zandwinning gebeurde eerst handmatig, later machinaal. Hierdoor ontstonden grotere en kleine plassen, in een heel bijzonder landschap. Na verlaten van het gebied gaat de etappe langs een trappistenklooster richting het natuurgebied de Holtmühle. In dit gebied, ook rijk aan klei en grind, zijn een viertal groeves waarvan er twee nog gedeeltelijk in bedrijf zijn. In de groeves die geheel of gedeeltelijke geëxploiteerd zijn wordt nieuwe natuur ontwikkeld met als resultaat een heel gevarieerd aantrekkelijk gebied. De tocht gaat in het natuurgebied door een van deze groeves met nieuwe natuur. 67% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar het station RD richting grote rotonde vertrekken.
Voor deze rotonde RA, ”Kaldenkerkerweg”, de weg parallel aan het spoor met iets verder een busstation aan rechterhand ca. 900m volgen tot een rotonde, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze rotonde RD de ”Kaldenkerkerweg” verder volgen tot weg “Willem van Bommelstraat” aan rechterhand.
Bij deze weg RA, “Willem van Bommelstraat”, de weg volgen tot een spoorwegovergang.
Voor de spoorwegovergang LA, doodlopende weg met het spoor aan rechterhand, verderop bij bosrand gaat de weg over in een onverhard pad, het onverharde pad door het bos met het spoor aan rechterhand volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een pad met traptreden, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad met de traptreden naar beneden inlopen, beneden bij Y-splitsing met aan rechterhand een spoorwegovergang LA, kn60 volg 59, pad met aan beide zijde een heuvel.
Voorbij heuvel aan rechterhand RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad met dal aan rechter- en iets verder een heuvel aan linkerhand volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar rechts van het pad met aan linkerhand een stijgend pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, smal pad, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot 3-sprong voor spoorlijn, smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, smal pad door bosrand parallel aan de spoorlijn.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met nog steeds de lager gelegen spoorlijn aan rechterhand.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, verharde weg richting spoorwegovergang, kn59 volg 58.
Ca. 100m voorbij de spoorwegovergang RA, de wn route wordt verlaten, het brede verhard fietspad ca. 330m volgen tot kruising met smal pad en aan linkerhand een klaphek.
Bij deze kruising LA door het klaphek, smal pad.
3.
Voor dal, bij 3-sprong rechts aanhouden, smal pad met het dal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van een heideveldje met het veldje aan rechterhand, het pad verder volgen tot men het omheind gebied via een klaphek weer verlaat.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, het brede verharde fietspad ca. 150m volgen tot breed pad met houten poort en klaphek aan linkerhand.
Bij dit pad LA door het klaphek, het brede pad volgen tot T-splitsing voor een heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, pad met waterplas aan linkerhand, het pad volgen tot 3-sprong op de heuvel met iets verder een bankje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het pad met dal aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij een klaphek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, breed pad, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad met SLL bordje.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij wit metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, iets verder het brede grindpad met flauwe bocht naar rechts verder langs de bosrand volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
4.
Voor omheind bosperceel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn72 volg 73.
Voorbij flauwe bocht naar links van het grindpad RA, pad met kloostermuur aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad langs de kloostermuur naar links.
T.h.v. poort RA, verharde weg, vervolgens voorbij metalen omheining aan linkerhand LA, “Lucie Coutazweg”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA richting klooster, wn route.
Voorbij het klooster, in bocht naar links van de weg RA, grindpad, kn74, het grindpad buigt naar links met in deze bocht grenspaal 452.
RD viaduct oversteken, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, de weg met een grote kas aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verhard voetpad langs de doorgaande weg.
5.
Voorbij woning nr. 185 RA, grindpad met benzinestation aan linkerhand.
In bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, onverhard pad door de rand van perceel boomkwekerij, voorbij het perceel pad met bosrand aan rechterhand
In het bos, bij T-splitsing LA, breed pad met iets verder een gele “Ferngas” paal Km. Nr.2 aan rechterhand.
Bij kruising met gele “Ferngas” paal met stikker “A1” RA, het pad ca. 570m volgen tot groot omheind landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Na ca. 40m de omheining gevolgd te hebben het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad langs omheining aan rechterhand negeren, ca. 50m voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop bij een grasrijke grote open plek aan rechterhand buigt het pad met flauwe bocht naar links met aan linkerhand de bosrand, pad langs de open plek richting een landbouwperceel aan rechterhand negeren, iets voor het einde van een omheind landbouwperceel buigt het pad naar links het bos weer in.
6.
Direct na deze bocht, bij 3-sprong RA richting “Kiesgruben (NL)”, eveneens breed pad, vervolgens na ca. 60m LA door doorgang en een in lage zandwal, smal pad door een leuk dalletje, het pad ca. 60m volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een stijgend pad naar rand van de heuvel, smalle zijpaadjes richting het dalletje negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, dalend pad langs de heuvelrand, het smalle pad buigt met een ruime bocht naar rechts terug naar het bredere pad.
Na verlaten van het dalletje, bij T-splitsing LA, het brede pad weer volgen, iets verder voor bocht naar links met iets verder tussen beide paden grenspaal 411 RA langs de twee zandhopen naar het pad aan Nederlandse zijde van de grens richting “Kiesgruben (NL)” lopen, op het pad aan Nederlandse zijde van de grens RA, iets verder LA, kn88 volg 87.
Bij 4-sprong RD, wn route, het pad verder volgen tot 3-sprong voorbij de smalle zijde van een waterplas, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn87 volg 86, het brede pad met de waterplas aan rechterhand ca. 600m volgen tot 4-sprong voor bosrand van een ouder bos.
7.
Bij deze 4-sprong LA, kn86 volg 42, het pad volgen tot T-splitsing voorbij drie grote betonnen duikers, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met perceel grasland aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het perceel grasland LA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, smal bospad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. bosrand aan rechterhand LA, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, vervolgens t.h.v. omheind perceel aan linkerhand RA, smal bospad.
Bij deze 3-sprong RA, pad met het dalletje aan linkerhand.
Bij 4-sprong LA, wn route, dalend pad met in bocht naar rechts traptreden in het pad, voor een tunneltje buigt het pad naar links en stijgt met traptreden in het pad.
Boven aangekomen bij 4-sprong RD, het pad iets aan linkerhand aan overzijde van het bredere pad inlopen, kn40 volg 89. smal pad met iets verder diep dal aan rechterhand.
8.
Op de heuveltop, bij 3-sprong RA, het pad met traptreden afdalen, wn route.
# In het dal kan het pad een klein stukje drassig zijn, als alternatief kan men op de heuveltop bij de 3-sprong ook links aanhouden, dalend pad, de wn route wordt verlaten. Na klein klimmetje, bij 3-sprong RA. Bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising. Ga verder bij punt 8 3de regel Bij kruising met kruisbeeld……….
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met kruisbeeld RD, pad tussen twee heuvels inlopen, het pad ca. 400m RD volgen tot 4-sprong voor een visvijver, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, het iets hoger gelegen pad parallel aan de visvijver volgen.
#Als het iets hoger gelegen pad langs de visvijver door de begroeiing moeilijk begaanbaar is: teruglopen naar de 4-sprong, bij de 4-sprong links aanhouden, vervolgens na ca. 50m RA. Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg. Bij kruising met doorgaande weg LA, het voetpad langs doorgaande weg volgen tot rotonde. Ga verder bij punt 8 laatste regel.
Bij T-splitsing LA, het voetpad langs de doorgaande weg volgen tot rotonde.
Bij deze rotonde RD, “Glazenapstraat”, de doorgaande weg die verderop overgaat in “Calveriestraat” volgen tot het station, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Venlo, Stationsplein 1, 5913 AA te Venlo. Plan Route
Eindpunt
Station Tegelen, De Drink 2 te Tegelen.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan op het P+R Stationsplein in Venlo, is niet gratis.
Eindpunt: Parkeren kan bij het station op het parkeerterrein tussen de weg De Brink en Calveriestraat.
Openbaar vervoer
Startpunt: Station Venlo, Stationsplein 1 in Venlo.
Eindpunt: Station Tegelen, De Drink 2 in Tegelen.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (7)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-9.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaatsen Venlo en Tegelen
Oelespot
Ulingsheide 1A
5932 NA Tegelen
Bezoek website
Bedankt voor de mooie route! Vandaag in combinatie met etappe 10 gelopen op GPS. Ging perfect. Uiteraard was helaas de winkel bij het trappistenklooster op zondag gesloten 😉 Moet ik toch nog een keer terugkomen.
Beste Adrie, bedankt voor de fijne wandeling. We liepen via de 3e of 4e keer een wandeling via uw site, en ik dacht: we moeten nu toch eens bedanken, want ze zijn, mooi, rustig, goed bewegwijzerd etc!
Op ongeveer 3 km op deze wandeling lag er echter een boom dwars over het smalle pad waar we tot 2 keer toe onderdoor moesten “tijgeren”. Eroverheen lukte niet. Hadden gelukkig een lange broek en vestje bij ons. Ik denk dat dit ongeveer een km na hotel de Bovenste Molen. De datum van onze wandeling was za 5 juni 2021. Misschien is er op dit stuk een alternatief te bedenken? hartelijke groet, Hanneke
Hanneke bedankt voor het melden van de omgevallen bomen! Was dit in het gedeelte dat de etappe naar rechts afbuigt richting de spoorlijn en vervolgens parallel loopt aan de spoorlijn?
Gisteren eindelijk weer een etappe gelopen van dit mooi pad. Het was een mooie, maar voor ons zeker niet de mooiste wandeling van Maaskantpad. Duidelijke beschrijving, alles klopte weer. Op naar de volgende….
Adrie, vandaag heb ik met een vriendin deze wandeling gelopen. Wat een schitterende tocht weer! Voor haar was het de 1e x dat ze een wandeling van je liep en zij was verbaasd over de precieze beschrijvingen. Het klopt allemaal. En jouw wandelingen zijn altijd zo ontzettend de moeite waard! Dank dank dank, we hebben een fantastische dag gehad.
Hoi,
Op 12 februari 2019 deze tocht gelopen. Het was bewolkt en 2 graden Celsius.
Maar prima wandelweer. En wederom weer genoten van deze tocht.
Een vrij korte route maar dat is niet erg.
Vandaag deze route gelopen.Het was schitterend weer en hebben bij de abdij een terrasje genomen.Een half uur later in de Duitse bossen een verkeerd pad gekozen.We kwamen toen op een ander punt uit in Tegelen.Toch hebben mijn vrouw en ik erg genoten van het natuurschoon in de herfst.
Jack Wildhagen bedankt voor de reactie! Ik ga binnenkort kijken of de routebeschrijving in het Duitse deel van de etappe te verbeteren is. De horecagelegenheid bij het klooster had ik nog niet vermeld, deze staat nu ook vermeld bij de horecagelegenheden.
Ik ben gaan kijken in het Duitse deel van deze etappe. Omdat er in dat gebied geen routepaaltjes zijn die gebruikt kunnen worden als extra herkenningspunten heb ik de omgeving waardoor men loopt wat uitvoeriger beschreven. Hopelijk wordt hierdoor het risico dat men een verkeerd pad kiest wat verminderd.
25 september met partner en vrienden. We wilden een mooie herfstwandeling lopen, maar het was hoogzomer en maakte daardoor de tocht super mooi! Wel de beschrijving erbij houden, maar dat is geen probleem, die is goed beschreven. Uitgezonderd misschien als je Tegelen nadert vanuit de bosomgeving, punt 8. Misschien vermelden bij punt 7, de tweede flauwe bocht. Dit kan ook aan onszelf liggen. Zelfs het gedeelte tussen de kassen na de oversteek van de autobaan heeft wel iets. Al met al, heel tevreden en de moeite waard want de natuur is in al z’n bescheidenheid geweldig mooi.
Wim van den Broek bedankt voor de reactie! Door de best vele richting veranderingen is het deel bij punt 8. misschien wat lastiger te volgen. Toch daarvoor gekozen omdat men daardoor een goed beeld krijgt van het heuvelachtige karakter in dat deel van het bosgebied. De opmerking ’tweede flauwe bocht’ bij punt 7. is in de routebeschrijving opgenomen.
De etappe is iets gewijzigd. Op Duits grondgebied was een smal pad nagenoeg dicht gegroeid. Het smalle pad is vervangen door een wat breder goed beloopbaar pad. De routebeschrijving en kaarten zijn hierop aangepast. Veel wandelplezier!