Maaskantpad etappe 9, Venlo te Limburg

13 km Wandelroute Maaskantpad etappe 9, te Venlo

Deze etappe start bij het station in Venlo en gaat door de natuurgebieden Jammerdaalse Heide en Holtmühle naar Tegelen. Na de spoorlijn in Venlo enige tijd gevolgd te hebben komt men in het natuurgebied Jammerdal. Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontgonnen om er klei en grind te winnen. Deze klei- en zandwinning is mede verantwoordelijk voor de vorm van het huidige landschap. De klei- en zandwinning gebeurde eerst handmatig, later machinaal. Hierdoor ontstonden grotere en kleine plassen, in een heel bijzonder landschap. Na verlaten van het gebied gaat de etappe langs een trappistenklooster richting het natuurgebied de Holtmühle. In dit gebied, ook rijk aan klei en grind, zijn een viertal groeves waarvan er twee nog gedeeltelijk in bedrijf zijn. In de groeves die geheel of gedeeltelijke geëxploiteerd zijn wordt nieuwe natuur ontwikkeld met als resultaat een heel gevarieerd aantrekkelijk gebied. De tocht gaat in het natuurgebied door een van deze groeves met nieuwe natuur. 67% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-4-2015, laatst bijgewerkt op: 3-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het station RD richting grote rotonde vertrekken.
Voor deze rotonde RA, ”Kaldenkerkerweg”, de weg parallel aan de spoorlijn met iets verder een busstation aan rechterhand ca. 900m volgen tot rotonde, zijwegen aan linkerhand negeren.
Bij deze rotonde RA, “Vierpaadjes”, weg met nog steeds de spoorlijn aan rechterhand.
In bocht naar rechts van de weg, voor spoorwegovergang links aanhouden, weg met nog steeds de spoorlijn aan rechterhand, iets verder eveneens RD de doodlopende weg met het spoor aan rechterhand volgen, verderop bij bosrand gaat de weg over in een onverhard pad, het onverharde pad door het bos met de spoorlijn aan rechterhand volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een pad met traptreden, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad met de traptreden naar beneden inlopen, beneden bij Y-splitsing met aan rechterhand een spoorwegovergang LA, kn60 volg 59.
2.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad met dal aan rechter- en heuvelrug aan linkerhand volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar rechts met aan linkerhand een stijgend pad, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RA, smal pad, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot 3-sprong voor spoorlijn, smalle zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, smal pad door bosrand parallel aan de spoorlijn.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad met aan rechterhand het lager gelegen spoor verder volgen.
Aan einde van het pad rechts aanhouden, verharde weg richting spoorwegovergang, kn59 volg 58.
Ca. 100m voorbij de spoorwegovergang RA, de wn route wordt verlaten, het verhard fietspad ca. 330m volgen tot kruising met aan linkerhand een klaphek.
Bij deze kruising LA door het klaphek, smal pad.
3.
Voor dal, bij 3-sprong rechts aanhouden, smal pad met het dal aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts en gaat door de rand van een open plek met heide, het pad verder volgen tot men het omheind gebied via een klaphek weer verlaat.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, het verhard fietspad ca. 150m volgen tot breed pad met houten poort en klaphek aan linkerhand.
Bij dit pad LA door het klaphek, het brede pad volgen tot T-splitsing voor een heuvel.
Bij deze T-splitsing LA, pad met waterplas aan linkerhand, het pad volgen tot 3-sprong op de heuvel met iets verder een bankje.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het pad met dal aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij een klaphek.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, breed pad, vervolgens na ca. 30m RA, smal bospad met SLL bordje.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, wn route.
Voorbij wit metalen afsluitboom, bij T-splitsing LA, iets verder het brede grindpad met flauwe bocht naar rechts verder langs de bosrand volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
4.
Voor omheind bosperceel het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn72 volg 73.
Voorbij flauwe bocht naar links van het grindpad RA, pad met ommuurd kloosterterrein aan linkerhand, wn route, verderop buigt het pad langs de kloostermuur naar links.
T.h.v. poort RA, verharde weg, vervolgens voorbij metalen omheining aan linkerhand LA, “Lucie Coutazweg”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing LA richting klooster, wn route.
Voorbij het klooster, in bocht naar links van de weg RA, grindpad, kn74, het grindpad buigt naar links met in deze bocht grenspaal 452.
RD viaduct oversteken, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, de weg met een grote kas aan linkerhand volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, verhard voetpad langs de doorgaande weg.
5.
Voorbij woning nr. 185 RA, grindpad met benzinestation aan linkerhand.
In bocht naar rechts van het grindpad RD, onverhard pad door de rand van perceel boomkwekerij, verderop bosrand aan rechterhand
In het bos, bij T-splitsing LA, breed pad met iets verder een gele “Ferngas” paal Km. Nr.2.
Bij kruising met gele “Ferngas” paal met stikker “A1” RA, het pad ca. 570m volgen tot groot omheind landbouwperceel (beplant met dennen) aan rechterhand, zijpaden negeren.
Na ca. 40m de omheining gevolgd te hebben het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad langs omheining aan rechterhand negeren, ca. 50m voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, verderop bij een grote open plek aan rechterhand buigt het pad met flauwe bocht naar links met aan linkerhand de bosrand, pad langs de open plek richting een landbouwperceel aan rechterhand negeren, iets voor het einde van een omheind landbouwperceel (beplant met dennen) buigt het pad naar links het bos weer in.
Direct na deze bocht, bij 3-sprong RA richting “Kiesgruben (NL)”, eveneens breed pad.
6.
Na ca. 60m LA, smal pad bij doorgang in lage zandwal, men loopt een leuk dalletje in, het pad ca. 60m volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een stijgend pad naar rand van de heuvel, smalle zijpaadjes richting het dalletje negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, dalend pad langs de heuvelrand, het smalle pad buigt met een ruime bocht naar rechts terug naar het bredere pad.
Na verlaten van het dalletje, bij T-splitsing LA, het brede pad weer volgen, iets verder voor bocht naar links met iets verder tussen beide paden grenspaal 411 RA langs de twee zandhopen naar het pad aan Nederlandse zijde van de grens richting “Kiesgruben (NL)” lopen, op het pad aan Nederlandse zijde van de grens RA, iets verder LA, kn88 volg 87.
Bij 4-sprong RD, wn route, het pad verder volgen tot 3-sprong voorbij de smalle zijde van een waterplas, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn87 volg 86, het pad met de waterplas aan rechterhand ca. 600m volgen tot 4-sprong voor bosrand van een ouder bos.
7.
Bij deze 4-sprong LA, kn86 volg 42, het pad volgen tot T-splitsing voorbij drie grote betonnen duikers, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met perceel grasland aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het perceel grasland LA, grindpad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, iets verder gaat het grindpad over in een verharde weg.
RD, smal bospad aan rechterhand negeren, vervolgens t.h.v. bosrand aan rechterhand LA, smal bospad.
Bij T-splitsing LA, vervolgens t.h.v. omheind perceel aan linkerhand RA, smal bospad.
Voor dalletje, bij 3-sprong LA, pad met het dalletje aan rechterhand.
Bij kruising RA, het pad met het dalletje aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het pad ca. 80m volgen tot een pad aan linkerhand en iets verder voor kn40 (zie achterzijde routepaaltje) een dalend pad aan rechterhand met traptreden.
Voor dit pad LA, kn40 volg 89, smal pad met iets verder diep dal aan rechterhand.
8.
Op de heuveltop, bij 3-sprong RA, het pad met traptreden afdalen, wn route.
# In het dal kan het pad een klein stukje drassig zijn, als alternatief kan men op de heuveltop bij de 3-sprong ook links aanhouden, dalend pad, de wn route wordt verlaten. Na klein klimmetje, bij 3-sprong RA. Bij Y-splitsing RA, het pad volgen tot kruising. Ga verder bij punt 8 3de regel Bij kruising met kruisbeeld……….
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met kruisbeeld RD, pad tussen twee heuvels inlopen, het pad ca. 400m RD volgen tot 4-sprong voor een visvijver, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, het iets hoger gelegen pad parallel aan de visvijver volgen.
Bij T-splitsing LA, het voetpad langs de doorgaande weg volgen tot rotonde.
Bij deze rotonde RD, “Glazenapstraat”, de doorgaande weg die verderop overgaat in “Calveriestraat” volgen tot het station, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Venlo, Stationsplein 1, 5913 AA te Venlo. Plan Route

Eindpunt

Station Tegelen, De Drink 2 te Tegelen.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het P+R Stationsplein in Venlo, is niet gratis.
Eindpunt: Parkeren kan bij het station op het parkeerterrein tussen de weg De Brink en Calveriestraat.

Openbaar vervoer

Startpunt: Station Venlo, Stationsplein 1 in Venlo.
Eindpunt: Station Tegelen, De Drink 2 in Tegelen.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Natuurgebied Jammerdal Adrie: Natuurgebied Jammerdal
Natuurgebied Jammerdal Adrie: Natuurgebied Jammerdal
Tuin bij trappistenklooster Adrie: Tuin bij trappistenklooster
Trappistenklooster Adrie: Trappistenklooster
Grenspaal Adrie: Grenspaal
Natuurgebied de Holtmühle, voormalige groeve Adrie: Natuurgebied de Holtmühle, voormalige groeve
Natuurgebied de Holtmühle, voormalige groeve Adrie: Natuurgebied de Holtmühle, voormalige groeve

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-9.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Venlo en TegelenOelespot

Ulingsheide 1A
5932 NA Tegelen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Marco 27 november 2022 om 21:19

  Bedankt voor de mooie route! Vandaag in combinatie met etappe 10 gelopen op GPS. Ging perfect. Uiteraard was helaas de winkel bij het trappistenklooster op zondag gesloten 😉 Moet ik toch nog een keer terugkomen.

  Reageren
 2. hanneke 13 juni 2021 om 19:03

  Beste Adrie, bedankt voor de fijne wandeling. We liepen via de 3e of 4e keer een wandeling via uw site, en ik dacht: we moeten nu toch eens bedanken, want ze zijn, mooi, rustig, goed bewegwijzerd etc!
  Op ongeveer 3 km op deze wandeling lag er echter een boom dwars over het smalle pad waar we tot 2 keer toe onderdoor moesten “tijgeren”. Eroverheen lukte niet. Hadden gelukkig een lange broek en vestje bij ons. Ik denk dat dit ongeveer een km na hotel de Bovenste Molen. De datum van onze wandeling was za 5 juni 2021. Misschien is er op dit stuk een alternatief te bedenken? hartelijke groet, Hanneke

  Reageren
  1. Adrie 14 juni 2021 om 05:54

   Hanneke bedankt voor het melden van de omgevallen bomen! Was dit in het gedeelte dat de etappe naar rechts afbuigt richting de spoorlijn en vervolgens parallel loopt aan de spoorlijn?

 3. Mariëlle 22 maart 2021 om 13:35

  Gisteren eindelijk weer een etappe gelopen van dit mooi pad. Het was een mooie, maar voor ons zeker niet de mooiste wandeling van Maaskantpad. Duidelijke beschrijving, alles klopte weer. Op naar de volgende….

  Reageren
 4. Margreet 4 augustus 2019 om 20:49

  Adrie, vandaag heb ik met een vriendin deze wandeling gelopen. Wat een schitterende tocht weer! Voor haar was het de 1e x dat ze een wandeling van je liep en zij was verbaasd over de precieze beschrijvingen. Het klopt allemaal. En jouw wandelingen zijn altijd zo ontzettend de moeite waard! Dank dank dank, we hebben een fantastische dag gehad.

  Reageren
 5. Frank 12 juni 2019 om 19:51

  Hoi,

  Op 12 februari 2019 deze tocht gelopen. Het was bewolkt en 2 graden Celsius.
  Maar prima wandelweer. En wederom weer genoten van deze tocht.
  Een vrij korte route maar dat is niet erg.

  Reageren
 6. Jack Wildhagen 1 oktober 2017 om 19:13

  Vandaag deze route gelopen.Het was schitterend weer en hebben bij de abdij een terrasje genomen.Een half uur later in de Duitse bossen een verkeerd pad gekozen.We kwamen toen op een ander punt uit in Tegelen.Toch hebben mijn vrouw en ik erg genoten van het natuurschoon in de herfst.

  Reageren
  1. Adrie 2 oktober 2017 om 06:07

   Jack Wildhagen bedankt voor de reactie! Ik ga binnenkort kijken of de routebeschrijving in het Duitse deel van de etappe te verbeteren is. De horecagelegenheid bij het klooster had ik nog niet vermeld, deze staat nu ook vermeld bij de horecagelegenheden.

  2. Adrie 4 oktober 2017 om 08:40

   Ik ben gaan kijken in het Duitse deel van deze etappe. Omdat er in dat gebied geen routepaaltjes zijn die gebruikt kunnen worden als extra herkenningspunten heb ik de omgeving waardoor men loopt wat uitvoeriger beschreven. Hopelijk wordt hierdoor het risico dat men een verkeerd pad kiest wat verminderd.

 7. Wim van den Broek 26 september 2016 om 18:32

  25 september met partner en vrienden. We wilden een mooie herfstwandeling lopen, maar het was hoogzomer en maakte daardoor de tocht super mooi! Wel de beschrijving erbij houden, maar dat is geen probleem, die is goed beschreven. Uitgezonderd misschien als je Tegelen nadert vanuit de bosomgeving, punt 8. Misschien vermelden bij punt 7, de tweede flauwe bocht. Dit kan ook aan onszelf liggen. Zelfs het gedeelte tussen de kassen na de oversteek van de autobaan heeft wel iets. Al met al, heel tevreden en de moeite waard want de natuur is in al z’n bescheidenheid geweldig mooi.

  Reageren
  1. Adrie 13 oktober 2016 om 20:13

   Wim van den Broek bedankt voor de reactie! Door de best vele richting veranderingen is het deel bij punt 8. misschien wat lastiger te volgen. Toch daarvoor gekozen omdat men daardoor een goed beeld krijgt van het heuvelachtige karakter in dat deel van het bosgebied. De opmerking ’tweede flauwe bocht’ bij punt 7. is in de routebeschrijving opgenomen.

 8. Adrie 18 augustus 2016

  De etappe is iets gewijzigd. Op Duits grondgebied was een smal pad nagenoeg dicht gegroeid. Het smalle pad is vervangen door een wat breder goed beloopbaar pad. De routebeschrijving en kaarten zijn hierop aangepast. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)