Maaskantpad etappe 8, Velden te Limburg

16 km Wandelroute Maaskantpad etappe 8, te Velden

Deze etappe start in Velden en gaat door het natuurgebied Zwart Water en de Maascorridor naar Venlo. Het Zwart Water is een gevarieerd natuurgebied rond een oude Maasmeander de Venkoelen. Het bestaat uit vochtige en droge bostypen, grasland en kleine heide-restanten. Tijdens het deel van de etappe in de omgeving van Velden komt men op een aantal plaatsen kleine beeldjes tegen van de Gekke Maondaagvierder. In vroegere eeuwen trokken jonge vrijgezelle boerenknechten op Gekke Maondaag rond in de buurtschappen. De Gekke Maondaag is als Veldens volksfeest nog altijd springlevend en een bijzonder cultuurverschijnsel. Na Velden achter zich te hebben gelaten gaat men door Maasuiterwaarden richting Venlo. Om de Maas weer de ruimte te geven om uit de oevers te treden is het gebied omgevormd tot natuurgebied, de zogenaamde Maascorridor. De Maascorridor is prachtig veelzijdig en biedt vergezichten over de Maas en op de skyline van Venlo. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-3-2015, laatst bijgewerkt op: 16-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit een van de bushaltes aan de “Rijksweg” richting kruising met verkeerslichten lopen, kijkt men vanuit het kruispunt naar zijweg in het westen dan ziet men de kerk op enige afstand, de etappe echter vertrekt vanuit het kruispunt naar de zijweg in het oosten “Schandeloseweg”.
Bij kruising met aan linkerhand een fietspad RD.
RD, weg “Oude Schandelloseweg” aan linkerhand negeren, iets verder LA, het verhard voetpad richting sportpark “Sportkern Velden” inlopen, “Schandeloseweg”, t.h.v. het parkeerterrein passeert men kn9 volg 16, direct daarna RD het voetpad tussen gebouwen en verderop de velden volgen.
Voorbij het laatste veld aan rechterhand het voetpad met bocht naar rechts verder volgen, voetpad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder buigt het voetpad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 8.
Iets voorbij woning nr.9 LA, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Voor bosschages het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
Voorbij klein bosperceel aan rechterhand scherp RA.
2.
Bij T-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, wn route.
Direct na picknicktafel RA, onverhard pad door bosschages, kn8 volg 5, verderop voor een klein bosperceel buigt het gras-pad iets naar rechts naar de andere zijde van de waterloop, het gras-/onderhoudspad met de waterloop aan linkerhand volgen, wn route.
Na ca. 130m, voor bosschages RA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan  rechterhand, wn route.
Bij kruising LA, onverhard pad, wn route, verderop na ca. 220m buigt het pad naar rechts.
Voorbij bosperceel aan linkerhand met metalen poort LA, gras-/onderhoudspad met waterloop aan linkerhand, wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing met SLL bord “Zwart Water” LA, wn route, het brede grindpad met na ca. 140m kn5 volg 6 volgen tot kruising, zijpaden negeren, iets voor de kruising gaat het grindpad over in een verharde weg.
3.
Bij deze kruising RD, breed grindpad, wn route.
# Bij deze kruising staat tegen de gevel van woning nr.26 aan rechterhand een van de “Gekke Maondaagvierder” beeldjes.
RD, smal pad met twee houten paaltjes en SLL bordje aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, breed pad met houten afsluitboom en carterkiller en met SLL bordje, kn6 volg 49.
Bij 5-sprong met verhard fietspad en picknicktafel RD, het rechter pad met SLL bordje aan overzijde van het fietspad inlopen, kn49 volg 48.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij 4-sprong RA, breed grindpad, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 180m, voorbij wit routepaaltje LA, onverhard pad met SLL bordje en houten afsluitboom.
Voorbij wit routepaaltje het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong gescheiden door houten afsluitboom RA, pad met wit routepaaltje.
Bij 4-sprong LA, breder pad met wit routepaaltje door het bos.
Bij T-splitsing RA, het pad met wit routepaaltje volgen tot 5-sprong bij verharde weg.
4.
Bij deze 5-sprong RD, kn7 volg 4, het pad met wit metalen SLL afsluitboom aan overzijde van de weg inlopen, direct na de afsluitboom eveneens RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 80m LA, pad met groen routepaaltje, de wn route wordt weer verlaten.
Na ca. 75m RA, pad met groen routepaaltje.
Bij kruising RD, pad met iets verder een laag heuveltje.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route, aan rechterhand kijkt men bij een picknicktafel uit over een groot ven en aan linkerhand is een hoge langgerekte heuvel, het pad volgen tot pad aan rechterhand in flauwe bocht naar links voorbij het grote ven.
Bij dit pad rechts aanhouden, wn route, dalend pad met groen routepaaltje, verderop na ca. 120m buigt het pad naar links.
Bij kruising met bankje RA, pad met groen en wit routepaaltje, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, wn route, het smalle pad in de bocht aan linkerhand en het pad iets verder eveneens aan linkerhand negeren, groen en wit routepaaltje, wn route.
5.
Na ca. 260m LA, pad met wit routepaaltje, wn route.
Voorbij houten afsluitboom, bij 3-sprong RA, de wn route wordt verlaten.
Bij ruime 4-sprong LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje, witte (paaltjes) route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, witte route.
Voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, de witte route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna voor omheining LA, kn3 volg 40.
Voorbij het omheinde perceel, bij kruising RD, wn route.
T.h.v. bosrand, voorbij houten afsluitboom, bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD, let op drukke weg!!, breed grindpad, “Hoeverstraat”.
6.
Voor 2de bosperceel aan linkerhand LA, “Weerdweg”, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg..
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising.
# Het volgende deel van de etappe gaat door de uiterwaarden van de Maas, bij hoogwater van de Maas kan men als alternatief bij de kruising LA, het fietspad langs de weg volgen, ”Oude Venloseweg”, kn40 volg 41. RD richting viaduct, weg aan linkerhand negeren, ”Oude Venloseweg”, wn route. Ca. 100m voorbij het viaduct RA, “Fazantweg”, wn route. Voor inrit woning nr.59 en nr.61, bij T-splitsing LA, “Genooyerweg”, wn route, de weg met verderop voorbij een kassencomplex kn41 volg 38 volgen tot breed grindpad aan rechterhand ca. 80m voorbij een kapel, overige zijwegen en paden negeren. Bij dit pad RA, breed grindpad, wn route. Bij T-splitsing LA, grindpad over de dijk, na ca. 120m buigt het grind-/fietspad naar rechts weg van de dijk richting de Maas, men passeert een klaphek met veerooster. Grindpad met ruime bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, kn38 volg 36, verderop bij een klaphek met een veerooster gaat het grindpad over in een verhard voet-/fietspad, het voet-/fietspad volgen tot men de uiterwaarde verlaat bij T-splitsing met doorgaande weg. Ga verder bij punt 8. 1ste regel.

Bij deze kruising RD, “Genooierweg”, kn40 volg 39.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, “Genooierweg”, doodlopend weg aan linkerhand negeren, wn route.
7.
Voorbij Gasunie gebouwtje LA door klaphek met SLL bordje “Maascorridor”, kn39 volg 38, gras-pad richting doorgang aan overzijde van grasland, voorbij deze doorgang buigt het gras-pad met een ruime bocht naar links richting brug over de Maas in de verte, ruim voor een metalen poort op de dijk rechts aanhouden richting de Maas lopen, na ca. 100m buigt het pad met iets verder een rij bomen aan linkerhand richting de pilaren van de Noorderbrug over de Maas, voorbij de brug kan men zowel het gras-pad dicht langs de oever van de Maas volgen of een van de twee hoger gelegen paden door de uiterwaarde met de Maas aan rechterhand, na ca. 500m komen de drie paden bij een waterloop die uitmondt in Maas weer samen, voorbij deze waterloop de Maas aan rechterhand verder volgen, nu kan men weer het gras-pad dicht langs de oever van de Maas of het iets hoger gelegen gras-pad volgen, na ca. 550m komen beide paden bij een houten afsluitboom met iets verder een grindpad weer samen, overige paden richting de dijk aan linkerhand negeren.
Iets voorbij de houten afsluitboom, bij het grind-/fietspad rechts aanhouden, kn38 volg 36, verderop voorbij een klaphek met veerooster gaat het grindpad over in een verhard voet-/fietspad, het voet-/fietspad parallel aan de Maas volgen tot men de uiterwaarde verlaat bij T-splitsing met doorgaande weg.
8.
Bij deze T-splitsing RA, “Sint Urbanusweg”, kn36 volg 35, vervolgens na ca. 40m rechts aanhouden, wn route, het grindpad over de dijk met de betonnen waterkering aan rechterhand volgen.
Ca. 120m voorbij de lange betonnen waterkering bij 4-sprong LA richting doorgaande weg, de wn route wordt verlaten, de doorgaande weg oversteken en aan overzijde LA.
Iets verder voor haag rond woning RA, verhard voetpad, iets verder bij 3-sprong LA, voetpad met aan linkerhand poort van woning nr.42.
Bij T-splitsing LA, het verhard voetpad langs woningen aan linkerhand volgen.
T.h.v. woning nr.36 RA, het parkje inlopen, iets verder bij 4-sprong RD.
Bij kruising met aan rechterhand een brugje RD, direct daarna voorbij bankje, bij Y-splitsing rechts aanhouden, vervolgens voorbij volgend bankje bij 4-sprong RD richting herenhuis “Villa Mosa”.
9.
Na verlaten van het parkje LA, het voetpad aan overzijde van de weg dicht langs de herenhuizen met verderop een parkeerterrein aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor woning nr.7.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder bij voorrangsweg RA, “Hogeweg”, de weg met flauwe bocht naar rechts volgen tot een kleine rotonde voor een groot plein.
Bij deze rotonde RD het grote plein “Monseigneur Nolensplein” oversteken.
Na verlaten van het plein bij kruising RD, vervolgens na ca. 50m LA richting de kerk, “Kleine Kerkstraat”.
Voor de kerk, bij T-splitsing RA, “Grote Kerkstraat”, de weg volgen tot 5-sprong met aan rechterhand een kleinere kerk.
Bij deze 5-sprong LA, “Parade”, de weg buigt met flauwe bocht naar rechts, de weg “Parade” die verderop bij een plein met een groot Christusbeeld overgaat  in “Keulsepoort” volgen tot een grote rotonde voor het station.
Voor deze rotonde rechts aanhouden richting station Venlo, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushaltes Rijksweg/Markt, Rijksweg (N271), 5941 AC te Velden. Plan Route

Eindpunt

Station Venlo, Stationsplein 1 te Venlo.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op de Markt of op de parkeerstrook aan de parallel weg langs de Rijksweg (N271).
Eindpunt: Parkeren kan op het P+R Stationsplein in Venlo, is niet gratis.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushaltes Rijksweg/Markt aan de Rijksweg (N271) in Velden.
Eindpunt: Station Venlo, Stationsplein 1 in Venlo.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder Adrie: Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder
Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder Adrie: Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder
Natuurgebied het Zwart Water Adrie: Natuurgebied het Zwart Water
Oude Maasmeander de Venkoelen Adrie: Oude Maasmeander de Venkoelen
Oude Maasmeander de Venkoelen Adrie: Oude Maasmeander de Venkoelen
Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder Adrie: Een beeldje van de Gekke Maondaagvierder
Galloway in de Maascorridor Adrie: Galloway in de Maascorridor

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-8.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Velden en VenloErvaringen van wandelaars (6)

 1. Frank 10 februari 2019 om 20:29

  Hoi,
  Ik heb deze route op 6 februari 2019 gelopen.
  Het was fris in de vroege ochtend. Maar zag een prachtige rode zonsopkomst.
  Ondanks dat er heel slecht was voorspeld heb ik het de hele route droog gehouden.

  Het is wederom een mooie route. Al vond ik het bosgedeelte vaak een rommeltje. Waar je in voorgaande gebieden mooie, nette bossen zag leek het hier nog allemaal zijn natuurlijke weg te gaan. Heel veel omgewaaide bomen en begroeiingen door de bossen heen. Maar dit heeft ook wel zijn charmes. Het Zwart water is een mooi gebied. Ook hier lijkt het ongestoord. Het lijkt wel of dit natuurgebied nog niet door veel mensen ontdekt is. Des te mooier om er te lopen. Er waren voldoende rustbanken. Wat ik overigens ook best wel een gekke gewaarwording vond was, dat je in Velden begint en na zo’n 10 km weer de bebouwde kom van Velden in loopt.

  Reageren
  1. Frank 10 februari 2019 om 20:30

   Mooi uitzicht over het zwarte water

  2. Frank 10 februari 2019 om 20:32

   Mooi uitzicht over het zwarte water (deze keer met foto)

 2. Adrie 24 juli 2017 om 16:11

  23 juli 2017 in het gebied geweest. Het wandelnetwerk is inderdaad uitgebreid met enkele nieuwe knooppunten. De nieuwe knooppunten zijn in de routebeschrijving verwerkt. Ook was er een kleine verandering in de Maascorridor, de opening naar het gebied was verplaatst. Tevens een kleine wijziging doorgevoerd in de Maascorridor, men loopt nu wat langer over een gras-pad door de bloemrijke uiterwaarde. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. R. Henneman 16 juli 2017 om 10:20

  Bij deze etappe hebben wij de volgende punten geconstateerd.
  1. Bij nr. 2 laatste regel: Na ca 100 meter, dit moet 10 meter zijn.
  2. De knooppunten, na nr. 3 komen niet overeen met de knooppunten in de tekst.

  We hebben al veel etappe gelopen van dit pad en genieten elke keer weer.

  Reageren
  1. Adrie 16 juli 2017 om 11:47

   R. Henneman mooi om te lezen dat jullie plezier beleven aan het Maaskantpad. De 100m heb ik uit de routebeschrijving gehaald. Dit was de afstand van het pad in de vorige regel tot het bankje. Wat betreft de knooppunten volgens routebureau Noord-/Midden Limburg is het wandelnetwerk uitgebreid tussen knooppunt 6 en 4 is een nieuw knooppunt 49 gekomen. Ik ga binnenkort kijken of de uitbreiding van het wandelnetwerk ook in de routebeschrijving verwerkt kan worden. Bedankt voor het melden!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)