Maaskantpad etappe 7, Arcen te Limburg

14 km Wandelroute Maaskantpad etappe 7, te Arcen

Deze etappe start in Arcen en gaat door de natuurgebieden Barbara's Weerd, het Landgoed Arcen en de Ravenvennen naar Velden. Barbara's Weerd is een gebied in de uiterwaarden van de Maas en bestaat uit bos en weiden. In het gebied graast een kleine kudde galloways, zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. Na het verlaten van Barbara's Weerd is het maar een kleine stap naar het Landgoed Arcen, dit is een zeer afwisselend landgoed, met vooral veel variatie in bostypen. De Ravenvennen zijn een droog bosgebied met overwegend grove dennen op oud stuifzand, afgewisseld door cultuurgronden, vennetjes en wat heide. Bij de Wittenberg, één van de hoogste duinen in het gebied, ligt in een laagte het grootste en mooiste vennencomplex van dit gebied. Verspreid over het gebied liggen nog vele andere vennen, een aantal daarvan zal bezocht worden. Als bezienswaardigheden komt men direct aan het begin van de etappe langs kasteel Arcen met zijn tuinen en de Wymarse Molen of kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd. 77% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-3-2015, laatst bijgewerkt op: 2-12-2018

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Ga vanuit de bushalte in zuidelijke richting naar het grote parkeerterrein langs de weg “Schans” aan de rand van de bebouwing.
Start de etappe bij het SLL informatiepaneel aan de rechterzijde van het parkeerterrein, vervolgens via klaphek het gras-pad over de dijk volgen.
Via klaphek het grasland weer verlaten, vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg, kn56 volg 57.
# Aan uw linkerhand is het kasteel Arcen met zijn tuinen en rechts de Wymarse Molen of Kasteelmolen.
Voorbij de kasteelgracht RA door klaphek met SLL bordje, grasland inlopen.
Voor de Maas LA, vervolgens gras-pad met de Maas aan rechterhand volgen tot bosgebied aan linkerhand.
Voor dit bosgebied LA, licht stijgend gras-pad, kn57 volg 62, verderop voor afrastering buigt het gras-pad naar links richting een klaphek.
2.
RA door klaphek, vervolgens de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, wn route, aan overzijde het verhard voetpad volgen, voor bosgebied buigt het voetpad naar links.
RD, weg aan linkerhand negeren, breed onverhard pad met wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen”, het pad buigt naar rechts, verderop voor een wat bredere waterloop buigt het doorgaande pad eveneens naar rechts.
Voorbij flauwe bocht naar rechts LA, wn route, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 31, direct daarna eveneens RD, pad is tevens ruiterpad, men passeert aan linkerhand een open plek.
Bij kruising met smal pad RD, het pad buigt naar rechts, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, vervolgens het pad ca. 550m volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren, verderop passeert men kn31 volg 32.
3.
Bij deze kruising RD, kn32 volg 30, vervolgens voorbij houten afsluitboom LA, kn30 volg 28, pad met lage heuvelrug met daarachter een ven aan rechterhand.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna voorbij half open strook aan rechterhand RA, de wn route wordt verlaten, iets verder stijgt het pad, verderop na verlaten van het bos buigt het dalende pad naar rechts.
Bij 4-sprong scherp LA, pad met grasland aan rechterhand, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing voor rustgebied.
Bij deze T-splitsing LA.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, smal bospad met houten afsluitboom en SLL bordje.
Bij T-splitsing LA, men passeert een bankje, pad met heuvelrug aan linkerhand, verderop passeert men een bankje, prima pauzeplek met mooi uitzicht.
Bij kruising RA, pad met groen routepaaltje, verderop volgt pad afrastering aan linkerhand.
4.
Na ca. 350m LA door klaphek, smal pad door vennengebied, vervolgens het licht slingerende doorgaande pad met een heel ruime bocht naar rechts volgen tot klaphek voor zanderige heuvel, smalle zijpaadjes negeren.
Na verlaten van het omheind gebied via klaphek, voor heuvel LA, vervolgens het pad tussen omheind gebied en heuvel volgen tot kruising voor laagte met rechts een pad met groen en wit routepaaltje.
# De heuvel “Wittenberg” is een goed voorbeeld van een paraboolduin. Voor een mooi uitzicht over het vennengebied even de heuvel oplopen.
Bij deze kruising LA, gras-pad, iets verder t.h.v. afrastering buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Bij 4-sprong gescheiden door houten hek en klaphek RD door het klaphek, gras-pad met aan rechterhand rij eikenbomen, verderop na ca. 120m passeert men een klaphek.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RA, breed grindpad met bosrand aan rechterhand, vervolgens het pad volgen tot kruising.
5.
Bij deze kruising met SLL bordje “Ravenvennen” RD.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn18 volg 81, vervolgens het pad volgen tot flauwe bocht naar rechts.
# Als in de flauwe bocht naar rechts het pad aan linkerhand met een poort gesloten is het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen. Voor bosgebied het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route. Ga verder bij punt 6. 1ste regel.

In bocht naar rechts met bankje LA, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder passeert men aan rechterhand een grote kei.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD, wn route, pad met SLL bord “Ravenvennen”.
6.
Voor omheind bosperceel aan linkerhand LA, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, vervolgens het pad met omheining aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor bosrand, zijpaden negeren, verderop buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
In bosgebied RA, wn route.
Bij kruising RD, kn81 volg 29, direct daarna eveneens RD, ruiterpad aan rechterhand negeren.
RD, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, breed grindpad, kn29 volg 23.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn23 volg 24.
T.h.v. bosrand aan rechterhand rechts aanhouden, bospad.
T.h.v. heuvelrug het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, heuvelrug aan rechterhand volgen.
Bij informatiepaneel “Welkom op de Ravenvennen” met daarachter parkeerterreintje schuin naar links het parkeerterreintje oversteken.
Na verlaten van het parkeerterreintje RA, breed grindpad.
7.
Voor de doorgaande weg scherp LA, onverhard pad, kn24 volg 80, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voorbij woning, bij 4-sprong RA, kn80 volg 14.
T.h.v. bosgebied aan linkerhand LA, gras-pad met bosrand aan rechterhand, wn route, vervolgens het pad volgen tot kruising met smal pad, zijpad negeren.
Bij deze kruising met bankje RD, wn route.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot 4-sprong, verderop gaat het onverharde pad over in een verhard weggetje met aan rechterhand parkeerterrein bij begraafplaats.
Bij deze 4-sprong 2de weg aan rechterhand volgen, wn route, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, kn14 volg 13, men passeert kombord “Einde bebouwde kom Hasselderheide”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, wn route, direct daarna RD, “Hasselt”, onverhard pad aan linkerhand negeren.
8.
Op Y-splitsing RA, “Hasselt”, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, onverhard pad aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens in bocht naar rechts links aanhouden, “Hasselt”, kn13 volg 12.
T.h.v. veerpont links aanhouden, weg aan rechterhand negeren,  “Veerweg”, kn12 volg 11, men passeert een picknicktafel met uitzicht over de Maas.
In bocht naar links rechts aanhouden, doodlopende weg, kn11 volg 2.
Na ca. 400m LA, na enkele meters onverhard pad.
Bij kruising RD, verharde weg, “Vorstweg”.
Bij 3-sprong LA, “Vorstweg”, vervolgens de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.2, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Dorpsstraat”, vervolgens de weg volgen tot de kerk.
Na passeren van de kerk RA, “Markt”, kn10 volg 9, vervolgens de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze kruising, het eindpunt, is aan linkerhand buslijn 83 richting Nijmegen en aan rechterhand buslijn 83 richting Venlo.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Maasstraat/Koestraat, Raadhuisplein 3-21, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Markt, Rijksweg 93 (N271) te Velden.

Met de auto

Volg de A73, N270 en N271 naar de Maasstraat in Arcen. Ga verder op de Maasstraat. Rijd naar de Schans. Aan de rand van het dorp zijn langs de Schans ruime parkeermogelijkheden.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer: Station Venlo Bus 83 (richting Nijmegen) Bushalte Maasstraat/Koestraat Arcen

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kanon bij schanstoren Adrie: Kanon bij schanstoren
Restant schanstoren Adrie: Restant schanstoren
Wymarse Molen of kasteelmolen Adrie: Wymarse Molen of kasteelmolen
Wymarse Molen of kasteelmolen Adrie: Wymarse Molen of kasteelmolen
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Twee galloway runderen in Barbara's Weerd Adrie: Twee galloway runderen in Barbara's Weerd
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen in een ander seizoen
De Ravenvennen weer in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen weer in een ander seizoen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
Schandelose Heide Adrie: Schandelose Heide
Schuur Adrie: Schuur

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-7.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Arcen en VeldenErvaringen van wandelaars (4)

 1. Frank 1 februari 2019 om 14:34

  Hoi, Ik heb deze route op 1 februari 2019 gelopen. Wat een heerlijke tocht zeg. 14 km is een prima afstand voor mij om tussendoor te doen. Het had gesneeuwd waardoor er sporen in de sneeuw stonden. Altijd leuk om te zien wat hier leeft. Ik heb 1 ree gezien en dat blijf ik een bijzonder moment vinden. Heerlijk hoe de sneeuw onder mijn voeten knispert. Op de meeste plekken was al een voorganger geweest. Slechts een klein stukje was onbewandeld door de mens. Slechts de reeënsporen verraden dat er iemand voor mij is geweest. Ik heb de tocht via mijn Garmin gps gelopen. Prima te doen. Ik ging nergens fout. Ik had mijn auto in Arcen geparkeerd en via daar gestart met de route. Parkeerplek ligt aan de route wat heel ideaal is. Bij het eindpunt in Velden heb ik de bus terug genomen. Ook prima te doen.

  Reageren
 2. Mariëlle 13 maart 2017 om 19:02

  Punt 5: Bij T-splitsing LA. Je loopt langs een bankje na 5 km wandelen, prima pauzeplek met mooi uitzicht.
  Na passeren klaphek LA, langs bankje met prachtig uitzicht over Ravenvennen, vervolgens het pad…
  Punt 6 :RD, ruiterpad aan rechterhand negeren > moet worden: RD over ruiterpad, pad aan rechterhand negeren.
  Punt 12: Thv veer links aanhouden. Een stukje voor het veer staat een bankje met uitzicht op de maas.

  Reageren
  1. Adrie 13 maart 2017 om 19:45

   Het ruiterpad is aangepast, tevens zijn de mooie pauzeplekken in de routebeschrijving opgenomen. Vooral het bankje tegen stuifduin de Wittenberg is een heel mooi punt. Met prachtig uitzicht over het toch wel bijzondere vennencomplex De Ravenvennen. Mariëlle bedankt voor het melden!

 3. Adrie 9 juli 2016

  De etappe is een klein beetje gewijzigd, een wat smaller pad was nagenoeg dichtgegroeid en is vervangen door een leuk goed beloopbaar pad. Door de grote hoeveelheid neerslag in de maand Juni staat een pad door het vennengebied onder water. Als tijdelijk alternatief kan men bij punt 5. 4de regel i.p.v. LA door het klaphek RD vervolgens het pad langs de afrastering verder volgen tot klaphek t.h.v. de stuifduin. Bij dit klaphek eveneens RD vervolgens de routebeschrijving bij punt 6. 1ste regel verder volgen. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)