Maaskantpad etappe 7, Arcen te Limburg

14 km Wandelroute Maaskantpad etappe 7, te Arcen

Deze etappe start in Arcen en gaat door de natuurgebieden Barbara's Weerd, het Landgoed Arcen en de Ravenvennen naar Velden. Barbara's Weerd is een gebied in de uiterwaarden van de Maas en bestaat uit bos en grasland. In het gebied graast een kleine kudde galloways, zij zorgen ervoor dat de vroegere landbouwgronden en de aangrenzende graslanden geleidelijk veranderen in een soortenrijk gebied. Na het verlaten van Barbara's Weerd is het maar een kleine stap naar het Landgoed Arcen, dit is een zeer afwisselend landgoed, met vooral veel variatie in bostypen. De Ravenvennen zijn een droog bosgebied met overwegend grove dennen op oud stuifzand, afgewisseld door cultuurgronden, vennetjes en wat heide. Bij de Wittenberg, één van de hoogste duinen in het gebied, ligt in een laagte het grootste en mooiste vennencomplex van dit gebied. Verspreid over het gebied liggen nog vele andere vennen, een aantal daarvan zal bezocht worden. Als bezienswaardigheden komt men direct aan het begin van de etappe langs kasteel Arcen met zijn tuinen en de Wymarse Molen of kasteelmolen. In de molen is de graanbranderij de IJsvogel, een ambachtelijke distilleerderij, gevestigd. 77% van deze etappe is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-3-2015, laatst bijgewerkt op: 15-1-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Loop vanuit de bushalte in zuidelijke richting naar het grote parkeerterrein langs de weg “Schans” aan de rand van de bebouwing.
Start de etappe bij het SLL informatiepaneel aan de rechterzijde van het parkeerterrein, via klaphek rechts van het informatiepaneel de dijk oplopen, het pad over de dijk volgen, verderop door een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn56 volg 57.
# Aan linkerhand is het kasteel Arcen met zijn tuinen en rechts de Wymarse Molen of Kasteelmolen.
Voorbij de kasteelgracht aan linkerhand RA door klaphek met SLL bordje het grasland inlopen, wn route, voor de Maas buigt het pad naar links, de Maas aan rechterhand volgen tot een bosperceel aan linkerhand.
Voor het bosperceel LA, kn57 volg 62, iets verder de bosrand aan rechterhand volgen, verderop voor afrastering buigt het pad naar links richting een klaphek.
2.
RA door het klaphek, de doorgaande weg oversteken en het verhard voetpad inlopen, let op drukke weg!!, wn route, voor de bosrand buigt het voetpad naar links en gaat bij de wit metalen afsluitboom en SLL bord “Landgoed Arcen” over in een grindpad, iets voorbij de afsluitboom buigt het pad naar rechts, verderop voor een wat bredere waterloop buigt het pad eveneens naar rechts, het pad verder volgen tot een flauwe bocht naar rechts.
Iets voorbij deze bocht, voor houten afsluitboom het pad met bocht naar links verder volgen, wn route.
Na ca. 100m RD, pad aan rechterhand negeren, kn62 volg 63.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn63 volg 31, direct daarna eveneens RD, het pad is tevens ruiterpad met aan linkerhand een open plek.
Bij kruising met smal pad RD, wn route, het pad buigt naar rechts.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad met verderop kn31 volg 32 ca. 550m volgen tot kruising met verharde weg voorbij een wit metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
3.
Bij deze kruising RD, kn32 volg 30, vervolgens voorbij wit metalen afsluitboom LA, kn30 volg 28, pad met op enige afstand een ven aan rechterhand.
RD, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder RA richting heuvel, de wn route wordt verlaten, verderop voorbij de volgende hoge heuvel buigt het dalende pad na verlaten van het bos naar rechts.
Bij 4-sprong scherp LA, pad met afrastering aan rechterhand.
Voor rustgebied, bij T-splitsing LA.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA, met iets verder een houten afsluitboom en SLL bordje door het bos.
Bij T-splitsing LA, pad met heuvels aan linkerhand.
Bij kruising RA, pad met groen routepaaltje en verderop afrastering aan linkerhand.
4.
Na ca. 350m LA door klaphek, smal pad door vennengebied, het licht slingerende pad met heel ruime bocht naar rechts langs de vennen volgen tot klaphek voor een zanderige heuvel, smal pad aan linkerhand negeren.
Voorbij het klaphek LA, het pad met het omheinde vennengebied aan linker- en de heuvel aan rechterhand volgen tot kruising voor een laagte met aan rechterhand een pad met groen en wit routepaaltje.
# De heuvel “Wittenberg” is een goed voorbeeld van een paraboolduin. Voor een mooi uitzicht over het vennengebied even de heuvel oplopen.
Bij deze kruising LA, bospad, iets verder t.h.v. afrastering buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Bij 4-sprong gescheiden door houten poort en klaphek RD door het klaphek, pad met aan rechterhand rij eikenbomen richting klaphek bij de bosrand, voorbij het klaphek het pad verder volgen tot kruising met breed grindpad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RA, het brede grindpad dat verderop door het bos gaat tot kruising met “Leikoelseweg”.
5.
Bij deze kruising met SLL bordje “Ravenvennen” RD.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn18 volg 81, het pad volgen tot flauwe bocht naar rechts.
# Als in de flauwe bocht naar rechts het pad aan linkerhand met een poort gesloten is het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen. Voor de bosrand het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad met bosrand aan rechterhand verder volgen tot kruising. Bij deze kruising RA, pad met SLL bord “Ravenvennen”, wn route. Ga verder bij punt 6. 1ste regel.

In bocht naar rechts met bankje LA, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, ad met iets verder aan rechterhand twee grote zwerfkeien.
RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens bij kruising RD, wn route, pad met SLL bord “Ravenvennen”.
6.
Voor omheind bosperceel aan linkerhand LA, wn route, direct daarna RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het pad met omheining aan rechterhand volgen tot T-splitsing voor bosrand, zijpaden negeren, iets voor de T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
T.h.v. bosrand aan linkerhand RA, wn route.
Bij kruising RD het pad met houten afsluitboom en SLL bordje inlopen, kn81 volg 29, iets verder eveneens RD, ruiterpad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong RD richting bosrand, grindpad, kn29 volg 23.
Het grindpad met bocht naar links verder langs de bosrand volgen, pad aan rechterhand negeren, kn23 volg 24.
T.h.v. bosrand aan rechterhand rechts aanhouden, bospad.
T.h.v. heuvel het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, pad met de heuvel aan rechterhand, vervolgens voorbij informatiepaneel “Welkom op de Ravenvennen” schuin naar links het parkeerterreintje oversteken, na verlaten van het parkeerterreintje het brede grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
7.
Voor de doorgaande weg scherp LA, onverhard pad, kn24 volg 80, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Voorbij woningen, bij 4-sprong RA, kn80 volg 14.
Voor bosperceel aan linkerhand LA, wn route, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot kruising met smal pad in het bos, zijpad negeren.
Bij deze kruising met bankje RD, wn route.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder bij T-splitsing RA, wn route, pad met bosrand aan rechterhand, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde smalle weg met aan rechterhand parkeerterrein bij begraafplaats, de weg volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong de 2de weg aan rechterhand volgen, wn route, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, kn14 volg 13, men verlaat “Hasselderheide”.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, wn route, direct daarna RD, “Hasselt”, onverhard pad aan linkerhand negeren.
8.
Weg met bocht naar rechts verder volgen, “Hasselt”, weg “Paaweg” aan linkerhand negeren, wn route, de weg verder volgen tot bocht naar rechts, zijpad negeren.
In deze bocht links aanhouden, “Hasselt”, kn13 volg 12, t.h.v. inrit aan rechterhand buigt de weg naar links.
T.h.v. veerpont, bij 3-sprong links aanhouden, weg aan rechterhand negeren,  “Veerweg”, kn12 volg 11.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden, doodlopende weg, kn11 volg 2.
Na ca. 400m LA, na enkele meters onverhard pad.
Bij kruising RD, verharde weg, “Vorstweg”.
Bij 3-sprong LA, “Vorstweg”, de weg volgen tot 3-sprong voorbij woning nr.2, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot de kerk.
Voorbij de kerk RA, “Markt”, kn10 volg 9, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijwegen negeren.
Bij deze kruising, het eindpunt, is aan linkerhand de bushalte richting Nijmegen en aan rechterhand de bushalte richting Venlo.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Koestraat, Raadhuisplein, 5944 AE te Arcen. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Markt, Rijksweg (N271) te Velden.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan op het parkeerterrein langs de Schans aan de rand van het dorp, dit parkeerterrein is in directe nabijheid van de bushalte.
Eindpunt: Parkeren kan op de Markt of op de parkeerstrook aan de parallel weg langs de Rijksweg (N271).

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Koestraat aan de weg Raadhuisplein in Arcen.
Eindpunt: Bushaltes Rijksweg/Markt aan de Rijksweg (N271) in Velden.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kanon bij schanstoren Adrie: Kanon bij schanstoren
Restant schanstoren Adrie: Restant schanstoren
Wymarse Molen of kasteelmolen Adrie: Wymarse Molen of kasteelmolen
Wymarse Molen of kasteelmolen Adrie: Wymarse Molen of kasteelmolen
Galloway in Barbara's Weerd Adrie: Galloway in Barbara's Weerd
Twee galloway runderen in Barbara's Weerd Adrie: Twee galloway runderen in Barbara's Weerd
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
De Ravenvennen in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen in een ander seizoen
De Ravenvennen weer in een ander seizoen Adrie: De Ravenvennen weer in een ander seizoen
De Ravenvennen Adrie: De Ravenvennen
Schandelose Heide Adrie: Schandelose Heide
Schuur Adrie: Schuur

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-7.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Arcen en VeldenErvaringen van wandelaars (6)

 1. Jetty en Jelmer, Nuenen 19 oktober 2023 om 11:44

  Afgelopen dagen etappe 4 tm 7 gelopen. Stuk voor stuk mooie routes. Dit is een prachtige omgeving. Was ook erg rustig gelukkig, hoewel het herfstvakantie was en er veel vakantieparken 🙁 in deze omgeving zijn. Complimenten voor de routemakers!

  Reageren
 2. Wendy 13 oktober 2020 om 17:58

  Vandaag deze route gewandeld en heel veel paddenstoelen gezien.
  We hebben enorm genoten.

  Reageren
 3. Frank 1 februari 2019 om 14:34

  Hoi, Ik heb deze route op 1 februari 2019 gelopen. Wat een heerlijke tocht zeg. 14 km is een prima afstand voor mij om tussendoor te doen. Het had gesneeuwd waardoor er sporen in de sneeuw stonden. Altijd leuk om te zien wat hier leeft. Ik heb 1 ree gezien en dat blijf ik een bijzonder moment vinden. Heerlijk hoe de sneeuw onder mijn voeten knispert. Op de meeste plekken was al een voorganger geweest. Slechts een klein stukje was onbewandeld door de mens. Slechts de reeënsporen verraden dat er iemand voor mij is geweest. Ik heb de tocht via mijn Garmin gps gelopen. Prima te doen. Ik ging nergens fout. Ik had mijn auto in Arcen geparkeerd en via daar gestart met de route. Parkeerplek ligt aan de route wat heel ideaal is. Bij het eindpunt in Velden heb ik de bus terug genomen. Ook prima te doen.

  Reageren
 4. Mariëlle 13 maart 2017 om 19:02

  Punt 5: Bij T-splitsing LA. Je loopt langs een bankje na 5 km wandelen, prima pauzeplek met mooi uitzicht.
  Na passeren klaphek LA, langs bankje met prachtig uitzicht over Ravenvennen, vervolgens het pad…
  Punt 6 :RD, ruiterpad aan rechterhand negeren > moet worden: RD over ruiterpad, pad aan rechterhand negeren.
  Punt 12: Thv veer links aanhouden. Een stukje voor het veer staat een bankje met uitzicht op de maas.

  Reageren
  1. Adrie 13 maart 2017 om 19:45

   Het ruiterpad is aangepast, tevens zijn de mooie pauzeplekken in de routebeschrijving opgenomen. Vooral het bankje tegen stuifduin de Wittenberg is een heel mooi punt. Met prachtig uitzicht over het toch wel bijzondere vennencomplex De Ravenvennen. Mariëlle bedankt voor het melden!

 5. Adrie 9 juli 2016

  De etappe is een klein beetje gewijzigd, een wat smaller pad was nagenoeg dichtgegroeid en is vervangen door een leuk goed beloopbaar pad. Door de grote hoeveelheid neerslag in de maand Juni staat een pad door het vennengebied onder water. Als tijdelijk alternatief kan men bij punt 5. 4de regel i.p.v. LA door het klaphek RD vervolgens het pad langs de afrastering verder volgen tot klaphek t.h.v. de stuifduin. Bij dit klaphek eveneens RD vervolgens de routebeschrijving bij punt 6. 1ste regel verder volgen. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)