Maaskantpad etappe 5, Well te Limburg

20 km Wandelroute Maaskantpad etappe 5, te Well

De etappe start in het plaatsje Well en gaat door het oude pittoreske gedeelte van Well via rustige landweggetjes naar het gehucht Knikkerdorp om vandaar door te gaan naar de Wellse Heide met onder andere het bosgebied de Rode Hoek van het Limburgs Lanschap. Het laatste deel van de etappe gaat door het natuurgebied Landgoed de Hamert dat ook het eindpunt is. Voordat de etappe door het oude gedeelte van Well gaat komt men langs het kasteel Well, een echte waterburcht. Het huidige kasteel werd pas gebouwd in de vijftiende eeuw, maar kreeg pas later, in de zeventiende eeuw, zijn huidige aanzicht. Op de Wellse Heide komt men langs prachtige stuifduinen met een mooi ven. Het ven dat aan de voet van hoge stuifduinen ligt profiteert van het regenwater dat naar beneden stroomt. De Rode Hoek maakt deel uit van de circa 10.000 jaar oude stuifduingordel. Na verlaten van de Wellse Heide gaat de etappe richting Landgoed de Hamert. Het Landgoed de Hamert is een 1084ha groot natuurgebied. Het gebied bestaat uit heidevelden met opvallende hoge stuifheuvels zoals de Dikkenberg, veenplassen, vennen, loofbossen en naaldbossen, ook is er een gerestaureerde oude grafheuvel een z.g. "Vorstengraf". De hoge stuifheuvels bieden op een aantal plaatsen weidse uitzichten. Bij de Dikkenberg heeft men een prachtig uitzicht over de Looierheide met het Westmeerven en het Heerenven en vanuit de Trappenberg heeft men een mooi uitzicht over het meeste bekende ven in dit gebied, het Pikmeeuwenwater. Als laatste gaat de etappe ongeveer 1 km. door de uiterwaarde van de Maas, hier worden niet echt paden gevolgd maar gaat door een smalle strook ruige natuur langs de Maas dat wordt begraasd met galloway runderen. 87% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: Bij verhoogd waterstand (niveau geel op de site van Waterschap Limburg) staan delen van deze uiterwaarde onder water, bij hoogwater en extreem hoogwater staat de volledige uiterwaarde onder water. Een leuk alternatief is in de directe omgeving van de uiterwaarde niet, wel is er ruim voor de uiterwaarde een alternatieve route beschikbaar. Controleer in tijden dat er sprake is van verhoogde waterstanden vooraf even bij Waterschap Limburg de waterstand bij Well om bij de uiterwaarde niet voor een verassing te staan en volg de alternatieve route.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-3-2015, laatst bijgewerkt op: 29-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Loop vanuit een van de bushaltes aan de doorgaande weg N271 naar de zijweg richting “Well”, de weg “Kasteellaan”  volgen tot kruising, zijweg negeren.
Bij deze kruising RD, kn13 volg 34, de weg verder volgen tot flauwe bocht naar links met kruisbeeld, zijweg negeren.
In deze flauwe bocht RA, smal grindpad, kn34 volg 33.
Voor kasteelgracht, bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot woning nr.35B.
# Het kasteel Well werd oorspronkelijk in de 14e eeuw gebouwd als een waterburcht.
Voorbij deze woning LA, “Hoenderstraat”.
Voorbij de kerk RA, “Pastoorstraat”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna voor parkeerterreintje LA.
Voor de Maas de weg met bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand negeren, verderop gaat de weg over in een verhard voetpad.
2.
Aan einde van het voetpad naar de weg aan linkerhand lopen, bij deze weg RA, kn32 volg 14.
# Aan rechterhand passeert men een kapel met historische begraafplaats.
De weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, wn route, de weg met verderop kn14 volg 25 verder volgen tot viaduct.
Voor het viaduct RA richting “voet- fietsveer Blitterswijck”, wn route, de weg buigt naar links, de weg verder volgen tot kapelletje met kruisbeeld.
Voor het kapelletje de weg met bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, kn25 volg 26.
Bij T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!, direct daarna RA, “Kevelaarsedijk”, wn route.
RD, weg “Schepersweg” aan rechterhand negeren, direct daarna links aanhouden, “Bergweg”, kn26 volg 31, de weg ca. 550m volgen tot kruising aan het einde van de verharde weg, zijpaden en zijweg negeren.
3.
Bij deze kruising RA, onverhard pad met bosrand aan linkerhand, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad met rood routepaaltje.
Bij 4-sprong RD, wn route, pad met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen”.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist een ATB pad.
Na ca. 90m LA, wn route.
Na ca. 200m RA richting half open strook in het bos, wn route, aan overzijde van de half open strook buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand met de half open strook aan rechterhand, wn route.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad richting half open strook aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar links richting de rand van het bosgebied.
Bij T-splitsing RA, kn30 volg 29, breed grindpad met gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot breed pad aan linkerhand direct na een bocht naar rechts.
Bij dit pad LA richting “Schaapskooi”, iets verder RD, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
4.
Iets voor bocht naar rechts, voor het uiteenlopen van het pad en het grind-/fietspad RA, het smalle stijgend bospad met bordje “Gemeentebossen Bergen” inlopen.
In half open strook, bij T-splitsing LA.
Voor lage heuvel, bij T-splitsing RA, licht stijgend pad, wn route.
Iets voorbij heuveltop het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
Het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, dalend pad met twee paaltjes richting dal aan linkerhand negeren.
Bij splitsing links aanhouden, het pad volgt de heuvelrand met dal aan linkerhand, wn route, verderop pad met houten reling aan linkerhand.
T.h.v. picknicktafel RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de houten reling, voorbij deze bocht het pad ca. 100m verder volgen tot pad aan linkerhand, wn route.
5.
Bij dit pad LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna het dalende pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, het pad met verderop een ven aan de voet van een hoge heuvel verder volgen tot T-splitsing bij grindpad.
Bij deze T-splitsing RA, breed grindpad.
Bij ruime 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, breed pad.
Na ca. 200m, bij kruising LA, smaller pad.
Bij T-splitsing RA, het pad is tevens ATB pad.
Na ca. 100m, voorbij opener plek LA, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 650m volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. eik met meerdere stammen tussen het brede pad en het grind-/fietspad met voorbij de eik een picknicktafel.
Bij dit pad scherp RA, ruiterpad (ruiterroute 42) met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen”.
6.
Bij 3-sprong LA, ruiterroute 42.
Bij 5-sprong RD, het pad links van SLL bord “Rode Hoek” inlopen met aan linkerhand heuvel, ruiterroute 42, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot landbouwperceel aan rechterhand, halverwege het landbouwperceel buigt het pad naar links een smal bosperceel in, aan andere zijde van het bosperceel buigt het pad naar rechts en volgt de bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel en waterloop RA, het pad met verderop bij de bosrand een houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” volgen tot 4-sprong ruim in het bos met aan rechterhand een smalle open plek met heide.
Bij deze 4-sprong LA, pad met rood (rood geschilderde inkeping) routepaaltje.
In laagte met aan linkerhand een houten bord “Gemeente Bergen Maasduinen Hazenleger”, bij 4-sprong RD, wn route.
7.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, vervolgens voorbij houten afsluitboom RA, wn route.
Bij kruising RD, wn route tevens ruiterpad.
Bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens na ca. 30m RA, bospad tevens ATB pad, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, de ATB route wordt weer verlaten, vervolgens bij 4-sprong LA, kn52 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, grindpad, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD door klaphek met SLL bord “Landgoed de Hamert”, het pad buigt naar links.
RD, dalend pad aan rechterhand negeren, wn route, de heuvel (stuifduin) verder volgen.
# Aan linkerhand heeft men een prachtig uitzicht over het “Westmeerven” en “Heerenven”.
Ca. 60m na flauwe bocht naar rechts RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad langs de bosrand naar rechts en daalt met de bosrand aan rechterhand.
8.
Voor bosrand het pad met bocht naar links verder door heide richting houten poort met klaphek in de verte t.h.v. bosrand volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, via het klaphek het omheinde heidegebied verlaten.
Bij T-splitsing RA richting wit metalen afsluitboom, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij deze afsluitboom LA, het pad met houten afsluitboom en SLL bordje door rechterzijde van het smalle heideveldje  inlopen, het pad loopt aan rechterhand parallel aan een breder pad, verderop aan einde van het veldje buigt het pad naar links.
Direct na bocht naar rechts, bij kruising met breder pad RD, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Ruim voorbij volgende bocht naar links, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, wn route.
Voorbij open strook, in flauwe bocht naar rechts van het pad LA, wn route.
Bij 4-sprong RD, wn route, pad met iets verder een heuvel, verderop buigt het pad naar links.
9.
Iets voorbij deze bocht het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met grindpad RD, kn51 volg 54, iets verder buigt het pad naar links en gaat over een heuvel (stuifduin).
Voor klaphek LA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
Bij kruising met aan rechterhand een houten poort met klaphek RA door het klaphek, grindpad, kn54 volg 55, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, het onverhard pad volgen tot T-splitsing voor een hoge heuvel, zijpaden negeren, iets voor deze T-splitsing buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, het pad met heuvel aan rechterhand verder volgen tot splitsing met in het pad aan linkerhand een veerooster.
10.
Bij deze splitsing rechts aanhouden, kn56 volg 57, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek, kn57 volg 60, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, het pad over de heuvel (hoefijzervormige stuifduin) rond het vennengebied ca. 1km volgen tot een klaphek.
Ca. 80m voorbij dit klaphek RA, smal pad, de wn route wordt verlaten, het pad met hoge heuvel aan linkerhand.
Voor lagere heuvel links aanhouden vervolgens doorlopen tot T-splitsing.
# Op de top van de hoge heuvel aan linkerhand is een vorstengraf, voor een bezoek bij de T-splitsing een klein stukje LA. Verderop gaat de etappe door de uiterwaarde van de Maas bij hoog water van de Maas kan men als alternatief bij de T-splitsing LA, voorbij de grafheuvel buigt het pad naar rechts, wn route. Bij kruising RD, kn59 volg 47, iets verder passeert men aan linkerhand een pad naar Monument der Gevallenen, het pad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een klaphek. Bij deze 3-sprong LA door het klaphek, wn route. In dalletje RD, pad door dalletje aan rechterhand negeren, kn48 volg 47. Ga verder bij punt 12 4de regel.
11.
Bij deze T-splitsing RA, men blijft de heuvel (hoefijzervormige stuifduin) rond de vennen verder volgen.
Bij Y-splitsing RA, het dalend pad verder volgen.
Bij kruising RD, pad met aan linkerhand een stalletje met in zomer bijenkasten.
Bij T-splitsing LA, grindpad richting houten poort in de verte.
Iets voorbij de houten poort met klaphek, bij kruising met doorgaande weg RD door klaphek aan de overzijde van de weg, let op drukke weg!, wn route, stijgend bospad.
Op top van de heuvel het pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, kn48 volg 47.
Iets voorbij een bankje RD, pad richting de Maas negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, verderop bij bosrand buigt het pad naar rechts richting de Maas, voor de Maas links aanhouden, door uiterwaarde met de Maas aan rechterhand.
Na ca. 200m rechts aanhouden richting de uiterwaarde lopen, in de uitwaarde links aanhouden en doorlopen tot klaphek aan linkerhand voorbij het bos.
12.
Via dit klaphek de uiterwaarde verlaten en bij doorgaande weg RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route.
Na ca. 100m LA, de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, het onverharde pad door dalletje aan overzijde van de weg inlopen, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn47 volg 45.
Rechts aanhouden, grindpad, grindpad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, verharde weg, kn45 volg 44.
Voorbij horecagelegenheid links aanhouden, smal grindpad, voor doorgaande weg buigt het grindpad naar links.
Aan einde van het pad LA, het fietspad langs doorgaande weg richting de bushalte “Walbeckerweg” volgen, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Rode, witte, groene en blauwe = routepaaltjes SLL wandelroutes met geschilderde bovenzijde.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Kasteellaan, Kasteellaan, 5855 CB te Well. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Walbeckerweg aan de N271, Hamert te Wellerlooi.

Met de auto

Startpunt: Parkeren kan bijvoorbeeld langs de weg Sterrenbos, een zijweg voor café restaurant Vink. Of aan een zijweg van de Kasteellaan t.h.v. zijweg Papenbeek.
Eindpunt: Parkeerterrein P1 bij Landgoed de Hamert aan de Twistedenerweg in Wellerlooi. Dit parkeerterrein is in directe omgeving van de bushalte.

Openbaar vervoer

Startpunt: Bushalte Kasteellaan hoek Kasteellaan/N271 in Well.
Eindpunt: Bushalte Walbeckerweg, aan de weg Hamert (N271) in Wellerlooi.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Well Adrie: Kasteel Well
Kasteel Well Adrie: Kasteel Well
De Wellse Heide Adrie: De Wellse Heide
De Wellse Heide Adrie: De Wellse Heide
De Wellse Heide Adrie: De Wellse Heide
De Wellse Heide Adrie: De Wellse Heide
De Rode Hoek Adrie: De Rode Hoek
Landgoed de Hamert, uitzicht vanuit de Dikkenberg Adrie: Landgoed de Hamert, uitzicht vanuit de Dikkenberg
Landgoed de Hamert, uitzicht vanuit de Dikkenberg Adrie: Landgoed de Hamert, uitzicht vanuit de Dikkenberg
Landgoed de Hamert, stuifduinen rond het Pikmeeuwenwater Adrie: Landgoed de Hamert, stuifduinen rond het Pikmeeuwenwater
Landgoed de Hamert, het Pikmeeuwenwater Adrie: Landgoed de Hamert, het Pikmeeuwenwater
Landgoed de Hamert, stalletje met bijenkorven Adrie: Landgoed de Hamert, stalletje met bijenkorven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-5.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café-Restaurant Vink

Sterrenbos 1
5855 BR Well

In de plaats Well



Jachthut op den Hamer

Twistedenerweg 2
5856 CK Wellerlooi
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

  1. Adrie 9 november 2023 om 20:21

    Aan het begin van de etappe vinden er werkzaamheden plaats, de aansluiting van de Wezerweg op de N271 wordt ingericht als een rotonde. In een volgende fase wordt de Kasteellaan en de Sterrenbos eveneens aangesloten op deze rotonde. Op de werktekeningen is dit gedeelte nog niet uitgewerkt en als zodanig nog niet in de routebeschrijving aan te passen. De werkzaamheden zijn eind september gestart en gaan ongeveer 6 maanden duren, zodra de werkzaamheden afgerond zijn wordt de routebeschrijving aangepast aan de nieuwe situatie.

    Reageren
  2. Anne-Marie 25 september 2020 om 19:16

    Dag Adrie,
    Etappe 5 onlangs gelopen en daaraan voorafgaand ook etappe 1 t/m 4 verdeeld over verschillende dagen. Wat een mooie wandelroutes en zo afwisselend. We hebben tot nu toe van iedere etappe genoten! Complimenten! Binnenkort is etappe 6 aan de beurt, wordt vast weer een fijne wandeling, we verheugen ons erop.

    Reageren
    1. Adrie 26 september 2020 om 07:05

      Anne-Marie bedankt voor de complimenten! Succes met de volgende etappe, een etappe met daarin op enkele plaatsen zichtbaar in het landschap herinneringen uit het verleden zoals het nooit voltooid kanaal Fossa Eugeniana.

  3. Adrie 13 februari 2020 om 11:16

    Aan de etappe is een alternatief bijgevoegd dat eventueel gelopen kan worden bij hoog water van de Maas. De laatste kilometer wordt gestruind door de uiterwaarde van de Maas, bij een verhoogde waterstand +12,5m (geel) kan men niet door de uiterwaarde. Controleer in periodes dat er sprake is van verhoogde waterstanden even de website van Waterschap Limburg zie link in de omschrijving voor de actuele waterstand bij Well (Wellerlooi).

    Reageren
  4. Frank 11 januari 2019 om 10:34

    Hoi,
    Deze route op 26 december 2018 gelopen.
    Ik zet meestal eerst de auto op het eindpunt neer en ga dan met de bus naar het beginpunt. Voordeel aan deze route, tot nu toe, is dat de start- en vertrek-punten aan een doorgaande weg liggen waar het openbaar vervoer stopt. Je hoeft dus geen extra km te maken.

    Maar weer een geweldig mooie route. Hoe krijg je ze gevonden?
    Het venijn zat hem in het staartje. Ongeveer 2km voor het einde nog een flinke klim richting de maas. Maar wat loopt het mooi daar langs de maas af.
    Echt genieten.
    Ik heb de tocht via mijn navigatie gelopen.

    Reageren
  5. Mariëlle 30 april 2018 om 10:43

    Oja, en laatste kilometers die we miste van dit pad hebben we ook gelopen. Eerst fietsen bij jachthut Op den Hamer neergezet, met auto terug naar voetbalveld, en daarna naar jachthut gewandeld. Daarna met fiets terug naar auto. Ging perfect, mooie tochtje weer 🙂

    Reageren
  6. Marielle 30 april 2018 om 10:40

    Hoi Adrie, we hebben een auto neergezet bij voetbalveld want dit is vrij toegankelijk.
    Prachtige route, wederom genoten!

    Reageren
  7. Marielle 3 april 2018 om 13:34

    Hoi Adrie, wij zijn de vorige (geweldig mooie) etappe ge-eindigt bij de parkeerplaats van het Reindersmeer (omdat wij 20 km te lang vinden). Als wij daar nu weer beginnen en we willen weer +- 15 km wandelen wat is dan een goed plek om te eindigen op de route, waar we ook een auto neer kunnen zetten?

    Reageren
    1. Adrie 3 april 2018 om 14:33

      Hallo Mariëlle, leuk te lezen dat jullie het een mooie etappe vonden. Met het Reindersmeer als startpunt gecombineerd met eerste gedeelte van etappe 5 passeer je na 14,7 kilometer de Venweg. Dit is de weg van Wellerlooi naar de Duitse grens. Op ca. 400 meter vanaf dat punt zou het parkeerterrein van voetbalvereniging Resia als eindpunt kunnen dienen, helaas kan ik mij niet meer herinneren of het terrein vrij toegangkelijk is, zo niet dan op ca. 700 meter het parkeerterrein bij het gemeenschapshuis ’t Luukske aan de Catherinastraat. Dit gemeenschapshuis is aan de rand van de bebouwde kom. Om te kunnen eindigen op een van de twee parkeerterreinen wordt punt 6. laatste regel “Bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RA, vervolgens de weg volgen tot het parkeerterrein”.

    2. Mariëlle 4 april 2018 om 11:21

      Adrie, je bent geweldig!!! Duizendmaal dank voor meedenken.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)