Maaskantpad etappe 26, Oeffelt te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Maaskantpad etappe 26, te Oeffelt

Deze etappe start in Oeffelt en gaat naar Cuijk een deel daarvan zal ook nu in het teken staan van het maasheggen landschap. De etappe gaat onder andere door het maasheggengebied de Oeffeltse weiden en het natuurgebied de Zevenhutten. De maasheggen vormen een uniek cultuurhistorisch landschap, al tijdens het Romeinse Rijk was er in dit gebied al een heggenlandschap. De heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Het natuurgebied de Zevenhutten is een kleinschalig van oorsprong landbouwgebied. Ooit lagen hier 7 armzalige boerderijtjes, ze maakten het begin van een bijzondere ontginning. Heide werd omgezet in eikenhakhout, met als doel te voorzien in de behoefte aan hout zoals het laten branden van de kachel en gereedschap van te maken. Vanwege de cultuurhistorie wordt het eikenhakhout in een deel van dit gebied in stand gehouden. Als bezienswaardigheden is er het Kruisherenklooster van Sint Agatha. Dit klooster werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Het klooster is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Een gedeelte van de etappe gaat door weilanden, waterdichte schoenen zijn daarom zeker een noodzaak. 59% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-7-2015, laatst bijgewerkt op: 15-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushalte met de rug naar “Raadhuisplein” RA vertrekken, “Molenstraat”, weg parallel aan de doorgaande weg, de weg volgen tot kruising voorbij woning nr.1.
# Iets voor deze kruising passeert men molen “De Vooruitgang”.
Bij deze kruising RA, “Kerkstraat Noord”.
In flauwe bocht naar rechts van de weg, voor plantsoentje met speeltoestellen LA, “Katsestraat”, direct daarna eveneens LA, “Looi”, wn route, de weg volgen tot woning nr.1B , zijwegen negeren.
T.h.v. deze woning RD, smal grind-/fietspad met waterloop aan rechterhand, kn21 volg 20.
Bij Y-splitsing RA, breed pad, wn route.
Voor woning, in bocht naar links RA door smalle opening in beukenhaag, smal pad, wn route.
2.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, men loopt weer richting Oeffelt.
RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong LA, “Hogehoek nr. 1-2-3-7”, de weg volgen tot woning nr.12.
Voorbij deze woning RD, weg aan linkerhand negeren, de weg volgen tot op de dijk.
Op de dijk RA door metalen poort, gras-pad over de dijk, wn route, het gras-pad volgen tot flauwe bocht naar rechts met aan linkerhand betonnen trapje t.h.v. wit betonnen paaltje, als het hek gesloten is de weg aan voet van de dijk volgen tot flauwe bocht naar rechts van de dijk met aan rechterhand het betonnen trapje.
In deze bocht LA via de trap de dijk afdalen, direct daarna aan voet van de dijk RD, smalle weg, kn51 volg 53, iets verder passeert men het beekje de “Oeffeltse Raam”.
RD, grindpad aan rechterhand negeren.
Na ca. 160m LA door draaihekje het grasland inlopen, kn53 volg 52, het iets hoger gelegen gras-pad door perceel grasland volgen, voor bosschages buigt het gras-pad iets naar links met bosschages aan rechterhand, voorbij doorgang met draaihekje rechts aanhouden richting doorgang aan overzijde, wn route.
3.
Voorbij deze doorgang richting een smalle doorgang met draaihekje in linkerhoek aan overzijde, voorbij het draaihekje de linkerzijde van het perceel grasland volgen richting doorgang met draaihekje aan overzijde, voorbij het draaihekje diagonaal door het perceel grasland lopen richting doorgang aan overzijde, wn route, voorbij deze doorgang RD, gras-pad met beekje aan linkerhand, wn route.
Voorbij draaihekje RA, breed grindpad, wn route, het pad volgen tot 4-sprong met aan linkerhand een draaihekje iets voor de Maas.
Bij deze 4-sprong LA door het draaihekje, kn52 volg 51, de linkerzijde van het grasland volgen tot brugje.
Voorbij dit brugje rechts aanhouden richting de Maas, kn51 volg 50, iets verder buigt het gras-pad naar links met de Maas aan rechterhand, verderop passeert men dicht na elkaar drie draaihekjes bij doorgang naar drinkplaats voor vee aan de Maas.
4.
Voorbij volgend (4de) draaihekje LA richting de haag, voor de haag buigt het gras-pad naar rechts met de haag aan linkerhand.
T.h.v. grote boom in de haag RD, draaihekje aan linkerhand negeren, kn50 volg 49, de haag aan linkerhand verder volgen, verderop bij een metalen hek via draaihekje rechts van het hek het grasland verlaten en het grindpad volgen.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn49 volg 48.
Bij kruising met bankje LA, kn48 volg 62, men passeert de achterzijde van het klooster.
Voorbij het klooster rechts aanhouden, weg aan voet van de dijk verder volgen, kn62 volg 63.
Bij splitsing op dijk RA, wn route, vervolgens na ca. 70m bij T-splitsing RA, wn route.
Voorbij kloostermuur, bij 4-sprong RD, “Kloosterlaan”, wn route.
Bij kruising RD, “Kloosterlaan”, kn63 volg 47.
RD, weg over de dijk aan rechterhand negeren, wn route, vervolgens bij 4-sprong schuin naar links de weg links van het beeld inlopen, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, “Gildeweg”, wn route.
5.
Voor plantsoentje met kapelletje rechts aanhouden, “Kuilen”, kn47 volg 44, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Drogesestraat”, wn route, de weg volgen tot woning nr.15 aan linkerhand en bosperceel aan rechterhand.
Bij deze woning, t.h.v. inrit RA, smal bospad, kn44 volg 43.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 30m, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met rechtdoor een smal verbindingspad richting spoorlijn RA, breder pad.
Iets voor verlaten van het bos, bij kruising LA, smal pad dat naar rechts buigt, direct daarna rechts aanhouden, pad langs volkstuinencomplex aan linkerhand negeren.
Voorbij het volkstuinencomplex, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad door de bosrand.
6.
Na verlaten van het bos, bij splitsing links aanhouden, vervolgens voorbij waterloop schuin naar rechts richting smal bospad met wn routepaaltje aan overzijde van het grasveld lopen, overige graspaden negeren, bij het wn routepaaltje het bos inlopen, smal bospad, na ca. 25m, bij 3-sprong LA, wn route, het smalle bospad volgen tot 4-sprong iets voor verlaten van het bos.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, vervolgens na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed pad, kn42 volg 41, direct daarna LA, kn41 volg 40.
Onverhard pad gaat over in verharde weg, direct daarna RD, weg aan linkerhand negeren, vervolgens in bocht naar rechts van de weg LA, wn route.
RD door spoorwegtunneltje, smal grindpad aan rechterhand negeren, voorbij het tunneltje buigt het pad naar rechts, direct daarna voor bocht naar links van het doorgaande pad LA, smal bospad, kn40 volg 62, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
7.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand voor bosschages iets voor verharde weg, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad tussen bosschages en afrastering met de afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, verharde weg.
Na ca. 100m, voorbij inrit woning 30A LA, grindpad met BL bord “Zevenhutten”, “Hoenderberg 21. 23”, wn route, verderop iet voorbij woning nr.23 buigt het pad voor de snelweg naar rechts, bij volgende bocht naar rechts gaat het pad over in een smalle verharde weg en buigt weg van de snelweg, de weg volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de weg volgen tot T-splitsing, men passeert aan rechterhand een begraafplaats.
Bij deze T-splitsing LA, kn14 volg 13.
Bij T-splitsing RA richting spoorwegovergang, kn13 volg 12, vervolgens voorbij de spoorwegovergang LA, verhard voetpad met spoorlijn aan linkerhand, wn route.
Aan het einde van het voetpad, bij 3-sprong LA, kn12 volg 11, verharde weg, de weg parallel aan de spoorlijn volgen tot NS station, iets voor het station gaat de weg over in verhard fietspad, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Raadhuisplein, Dorpsstraat 20, 5441 AC te Oeffelt. Plan Route

Eindpunt

Station Cuijk, Stationsplein 2 te Cuijk.

Met de auto

Rijd naar de Dorpsstraat in Oeffelt. Parkeren kan op het Raadhuisplein. Als er op het plein geen parkeerplaatsen beschikbaar zijn aan de achterzijde van kantoor nr.18 is ook een parkeerterrein.

Openbaar vervoer

Bushalte Raadhuisplein, Oeffelt. Let op! de buslijn 93 vanuit het startpunt bushalte Raadhuisplein in Oeffelt rijdt niet op zaterdagen en zondagen, voor alternatieven http://www.ikwilvervoer.nl/.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Oeffeltse weiden, gezelschap onderweg Adrie: De Oeffeltse weiden, gezelschap onderweg
De Oeffeltse weiden, wat groter gezelschap onderweg Adrie: De Oeffeltse weiden, wat groter gezelschap onderweg
De Oeffeltse weiden, doorkijk Adrie: De Oeffeltse weiden, doorkijk
De Oeffeltse weiden met zicht op de Maas Adrie: De Oeffeltse weiden met zicht op de Maas
De maasheggen Adrie: De maasheggen
De Oeffeltse weiden met in de verte het Kruisherenklooster Adrie: De Oeffeltse weiden met in de verte het Kruisherenklooster
De Oeffeltse weiden met in de verte het Kruisherenklooster Adrie: De Oeffeltse weiden met in de verte het Kruisherenklooster
Kruisherenklooster van Sint Agatha. Adrie: Kruisherenklooster van Sint Agatha.
Zicht op Cuijk Adrie: Zicht op Cuijk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-26.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Oeffelt, Sint Agatha en CuijkErvaringen van wandelaars (3)

 1. Frank 3 januari 2020 om 20:01

  Hoi,

  Deze route heb ik op 29-10-2019 gelopen.
  Geen enkel probleem met mijn gps systeem.
  Een prachtige route. Bosgebied afgewisseld met het landelijke.
  Een mooi stuk langs de Maas af gelopen. Tussen de koeien gelopen.
  Heerlijk, ik heb er van genoten

  Reageren
 2. Adrie 13 mei 2016

  Vandaag 13 mei 2016 ben ik gaan kijken of de werkzaamheden afgerond zijn. Op een plaats was men nog bezig met de afrastering, verder geen werkzaamheden gezien. Het oorspronkelijk pad langs de Virdsche Graaf is komen te vervallen en het ziet er niet naar uit dat daar een nieuw pad komt. De etappe blijft zoals deze nu is. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 23 januari 2016

  Er vinden momenteel in de Oeffelter Meent werkzaamheden plaats. De loop van de Oeffeltsche Raam is op verschillende plekken vergraven en gedempt zodat een nieuwe meanderende beek is ontstaan. Ook is de Virdsche Graaf in het gebied gedempt. Het oorspronkelijk pad langs de Virdsche Graaf liep is hierdoor komen te vervallen. De graafwerkzaamheden zijn afgerond, wel is men nog bezig het gebied waarin de graafwerkzaamheden plaatsgevonden hebben opnieuw in te richten. Routebeschrijving, kaart en GPS track zijn aangepast aan de huidige situatie. In de lente ga ik eens kijken of er nog nieuwe leukere paadjes bijgekomen zijn.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)