Maaskantpad etappe 25, Boxmeer te Noord-Brabant

19 km Wandelroute Maaskantpad etappe 25, te Boxmeer

Deze etappe start in Boxmeer en gaat naar Oeffelt, ook nu staat een deel daarvan in het teken van het maasheggenlandschap. De etappe gaat onder andere door het maasheggengebied de Beugense weiden en het natuurgebied de Vilt. De maasheggen vormen een uniek cultuurhistorisch landschap, al tijdens het Romeinse Rijk was er in dit gebied al een heggenlandschap. De heggen bestaan uit in elkaar gevlochten levende meidoorns of sleedoorns. Het natuurgebied 'de Vilt' is de meest gave oude Maasmeader in Nederland. Deze meander is zo'n vijftienduizend jaar geleden ontstaan. Als bezienswaardigheden zijn er op deze etappe de Martinusmolen in Beugen, deze rondstenen beltmolen werd in 1868 gebouwd. Enkele ruïnes van rivierkazematten uit de 2de wereld oorlog, deze rivierkazematten waren onderdeel van Maaslinie en hadden tot doel de spoorbrug tussen Gennip en Oeffelt te beschermen. Verder het spoorviaduct dat herinnert aan het Duits Lijntje, deze spoorverbinding uit 1878 verbond het Nederlandse Boxtel met het Duitse Wezel en was onderdeel van de verbinding tussen Londen en Sint Peters. Een gedeelte van de etappe gaat door weilanden, waterdichte schoenen zijn daarom zeker een noodzaak. 60% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 31-7-2015, laatst bijgewerkt op: 28-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het station bij perron 1 aan centrumzijde verlaten, met de rug naar het stationsgebouw RD vertrekken, “Bilderbeekstraat”, de weg volgen tot kruising voorbij parkje met speeltoestellen, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RA richting kloostergebouw “Elsendael”, “Dr Peelenstraat”, men passeert het voormalige klooster.
Voorbij het klooster LA, “Past. Kerstenstraat”, de weg volgen tot T-splitsing voorbij woning nr.23, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, direct daarna LA, “Past. Kerstenstraat”, “Na 100m Julie Postelsingel 2 t/m 22”, verderop voorbij woning nr.9 buigt de weg met flauwe bocht naar rechts, “Julie Postelsingel 2 t/m 22”.
Iets voorbij deze bocht, t.h.v. woning nr.6 LA de doorgaande weg oversteken richting “P Centrum”, “’t Pleintje”, de weg “’t Pleintje” die verderop overgaat in “Burg. Verkuijlstraat” volgen tot T-splitsing met aan rechterhand de kerk, zijwegen negeren.
2.
Bij deze T-splitsing RA, “Steenstraat”, direct daarna voor de kerk LA, “Kerkpad”, verhard voetpad met kerk aan rechterhand.
Iets voorbij de kerk RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
RD, weg aan rechterhand negeren, direct daarna bij 4-sprong RD, “Zandpaadje”, verderop iets voorbij woning nr.7 gaat de smalle weg over in verhard voet-/fietspad.
Aan het einde van het verhard voet-/fietspad, bij T-splitsing RA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, “Bocstraat”, weg “Van Sasse van Ysseltstraat” aan rechterhand negeren, kn16 volg 9, vervolgens voor bocht rechts van de weg LA, “Loerangelsestraat”, wn route.
In ruime bocht naar rechts van de weg LA, wn route, de weg met verderop kn9 volg 17 en kn17 volg 10 volgen tot de Maas, zijpaden en zijweg negeren, voor de Maas gaat de weg over in een onverhard pad met klaphek en buigt naar links met de Maas aan rechterhand.
3.
Ca. 800m voorbij deze bocht LA, pad met klaphek, wn route, het pad dat iets voor de dijk overgaat in een verharde weg volgen tot kruising op de dijk.
Bij deze kruising RA, onverhard pad over de dijk.
Bij kruising met verharde weg RD, het onverhard pad over de dijk verder volgen.
Bij T-splitsing RA, wn route, het verhard fietspad over de dijk volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, direct daarna RD, onverhard pad aan linkerhand negeren, wn route.
Voorbij kombord “Einde bebouwde kom Boxmeer” LA, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn82 volg 81.
Bij T-splitsing LA richting viaduct, kn81 volg 85, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
4.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg richting de dijk, wn route.
Op de dijk, bij kruising RA, onverhard pad over de dijk, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising LA, verharde weg, iets verder RD, weg aan linkerhand negeren, kn85 volg 86.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Hagelkruisstraat”.
Bij kruising RA richting de kerk, “Kerkplein”, de weg “Kerkplein” die verderop overgaat in “Oeffelterweg” volgen tot weg “Carolusstraat” aan linkerhand t.h.v. woning nr.11, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA richting molen, “Carolusstraat”.
Voor de molen, bij T-splitsing RA, “Molenstraat”.
Bij T-splitsing LA, “Oeffelterweg”, wn route, men verlaat de plaats Beugen.
5.
Voorbij boerderij nr.26 LA, wn route.
In bocht naar rechts van de weg, bij 4-sprong LA, grindpad, kn86 volg 87, het grindpad volgen tot T-splitsing voorbij een klein parkeerterreintje met picknicktafel en informatiepaneel “De Vilt”.
Bij deze T-splitsing RA, kn87 volg 77, grindpad met aan beide zijde een waterplas.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Laag Werveld”, de wn route wordt verlaten, de weg ca. 800m volgen tot bocht naar links voor inrit van een kleine woning nr.1, zijpad en zijweg negeren.
Bij deze bocht RA, onverhard pad met picknicktafel en BL bordje “De Vilt”, na ca. 200m buigt het pad naar links, ruim voorbij het weidemolentje buigt het pad naar rechts.
Ca. 100m voorbij brugje RA, pad met bosrand aan rechterhand.
6.
Ca. 70m voorbij bocht naar links LA, smal bospad.
Bospad met bocht naar rechts verder volgen, smal verbindingspad richting de bosrand aan linkerhand negeren.
Na ca. 200m, voor wn routepaaltje LA, smal slingerend bospad.
Bij T-splitsing RA, kn77 volg 86, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, smal grindpad “Kerkepad” aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, “Hoog Werveld”, verderop buigt de weg naar links.
Bij 5-sprong LA, fietspad langs doorgaande weg.
Na ca. 200m RA de doorgaande weg oversteken en het parkeerterreintje “Portaal De Vilt” oplopen, vervolgens smal grindpad rechts van het gebouwtje met informatiepaneel inlopen, ow route.
7.
Voor de dijk, bij T-splitsing RA, grindpad met de dijk aan linkerhand, w0 route.
Bij 4-sprong links aanhouden, de dijk oplopen, verharde weg, ow en wn route, vervolgens op de dijk de weg met bocht naar links verder volgen, fietspad aan rechterhand negeren, ow route, kn17 volg 16.
Bij overgang naar grindpad het grindpad met bocht naar rechts volgen, fietspad aan linkerhand negeren, iets voorbij deze bocht LA door draaihekje met SBB bordje het grasland inlopen, ow route, kn16 volg 14, door de linkerzijde van het perceel grasland, aan overzijde voorbij de doorgang diagonaal door het perceel richting hoek aan overzijde lopen, ow route, in deze hoek via een draaihekje het volgende perceel inlopen, in dit perceel de linkerzijde volgen tot volgend draaihekje, ow route.
8.
Voorbij het draaihekje, voor poel rechts aanhouden, diagonaal door het wat groter perceel grasland langs hoek met een gevlochten haag richting de doorgang in hoek aan overzijde lopen, ow route, voorbij deze doorgang schuin naar links richting de doorgang aan overzijde, voorbij deze doorgang doorlopen tot draaihekje aan overzijde, ow route, via dit draaihekje de percelen grasland verlaten.
Na verlaten van de percelen grasland, bij 3-sprong RD, breed onverhard pad, ow route, kn14 volg 13, iets voor de Maas buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot verhard fietspad aan linkerhand voor brug over de Maas.
Bij dit fietspad LA, verhard fietspad, ow route, kn13 volg 11.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid het fietspad ca. 500m verder volgen.
Bij kruising met aan rechterhand een tunnel (voormalige spoorviaduct van het Duits lijntje) RD, grindpad, wn route, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
9.
Bij kruising RA, kn11 volg 12.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!, “Urlingsestraat”, kn12 volg 56, de weg ca. 500m volgen tot grindpad aan linkerhand iets voorbij woning nr.11c, overige zijpaden negeren.
Bij dit grindpad LA, wn route.
RD, grindpad aan linkerhand negeren, iets verder buigt het grindpad naar rechts, voorbij bocht naar links het brugje over, voorbij het brugje klinkerpad met school aan linkerhand.
Voorbij de school, bij T-splitsing RA, verharde weg, “Kerkstraat Zuid”.
Na ca. 50m LA, “Lietingsestraat”, kn56 volg 57, de weg volgen tot weg “Schoolstraat” aan linkerhand direct na een klein pleintje t.h.v. woning nr.7, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Schoolstraat”, de weg volgen tot weg aan rechterhand direct na een parkeerterrein.
Bij deze weg RA, weg met het parkeerterrein aan rechterhand, doorlopen tot de bushalte “Raadhuisplein” voor de rotonde, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap
SBB = Staatsbosbeheer
ow = oranje-witte routebordjes van Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Boxmeer, Stationsweg 1, 5831 CR te Boxmeer. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Raadhuisplein, Dorpsstraat 20 te Oeffelt.

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan de Stationsweg.

Openbaar vervoer

NS station Boxmeer Let op! de bus lijn93 vanuit het eindpunt bushalte Raadhuisplein in Oeffelt rijdt niet op zaterdagen en zondagen, voor alternatieven Ik wil vervoer

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Martinusmolen in Beugen Adrie: De Martinusmolen in Beugen
De Martinusmolen in Beugen Adrie: De Martinusmolen in Beugen
't Lèste Vèrke Adrie: 't Lèste Vèrke
Rozenteelt in Beugen Adrie: Rozenteelt in Beugen
De maasheggen met in de verte de kerk in Beugen Adrie: De maasheggen met in de verte de kerk in Beugen
De maasheggen Adrie: De maasheggen
De Vilt, weidemolentje Adrie: De Vilt, weidemolentje
Zicht op vesting 't Genneperhuys Adrie: Zicht op vesting 't Genneperhuys
Zicht op vesting 't Genneperhuys Adrie: Zicht op vesting 't Genneperhuys
Oeffeltse Weide Adrie: Oeffeltse Weide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-25.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Boxmeer, Beugen en OeffeltErvaringen van wandelaars (4)

 1. Marion 26 april 2024 om 10:58

  Alweer een prachtige tocht. Sommige paden weinig belopen

  Reageren
 2. Jetty en Jelmer 21 augustus 2023 om 17:47

  De kaart die bij deze route zit is wel de juiste kaart, maar er staat etappe 26 op. Moet dus zijn 25. Dit kan verwarring geven.

  Reageren
  1. Adrie 21 augustus 2023 om 18:01

   Jetty en Jelmer bedankt voor het melden van het foutieve etappenummer! Het foutje is inmiddels hersteld, na het openen van de PDF pagina deze eerste vernieuwen (Ctrl-R) zodat de gewijzigde pagina geladen wordt.

 3. Frank 3 januari 2020 om 19:57

  Hoi,

  Deze mooie afwisselende route op 24-10-2019 gelopen.
  Prachtige vergezichten, lopen tussen de koeien, door de Maashegge waar je de sporen van de vlechters kunt zien. De bunker die zijn sporen aan WO 2 laat zien.
  Ik heb genoten. Prima te lopen met navigatiesysteem.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)