Maaskantpad etappe 23, Wanssum te Limburg
Deze etappe start in Wanssum en gaat door de Nieuwlandse Bossen, landgoed Geijsteren, het landgoed Boshuizerbergen en de Ezelshemel naar Vierlingsbeek. Na verlaten van Wanssum gaat de etappe door Nieuwlandse bossen met zijn unieke kenmerken van een de oude Maasgeul. Landgoed Geijsteren is een gevarieerd natuurgebied met bos, weide en akkers dat doorsneden wordt door het beekdal van de Oostrumse Beek. In het landgoed komt men langs de Willibrorduskapel uit de 16e eeuw en een zeer mooi gelegen watermolen. Het landgoed Boshuizerbergen is landelijk bekend om zijn uitgebreide zandverstuivingen en een voor Limburg unieke populatie jeneverbessen. Na verlaten van de Boshuizerbergen gaat de etappe door kleinschalig landbouwgebied naar de Ezelshemel. In dit deel van de etappe komt men langs een iets of wat verscholen kapelletje "Op De Hei", het kapelletje is zeker een bezoekje waard. Aan het einde van de tweede wereldoorlog tijdens de slag om Overloon schuilden in directe omgeving van dit kapelletje 127 mensen in zelf gegraven schuilkelders. De Ezelshemel, een beek begeleidend loofbos dat zijn naam dankt aan het feit dat er de ezels van kasteel Makken begraven werden. 67% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit de bushalte Centrum aan de Venrayseweg (ten westen van de brug) richting richting het plantsoen tussen twee rijbanen vertrekken met verderop een parkeerterrein links van de weg, op het plantsoen RA, de smalle weg rechts van witte woning nr.6 inlopen, de weg “Meester Ruttenstraat” volgen tot T-splitsing voor de kerk, zijweg en zijpaden negeren
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens voorbij de kerk RA, “St. Leonardsweg”, weg over het plein met de kerk aan rechterhand met voorbij de kerk kn47 volg 60.
Voorbij jeu de boules baantje rechts aanhouden, weg aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RD, “Sint Leonardsweg”, wn route.
Voorbij boerderij nr.19 LA, “Het Zandt”, wn route.
Bij kruising RD, “Peddepoel”, wn route, het fietspad volgen tot T-splitsing met aan rechterhand fietsviaduct over doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA het fietsviaduct over.
Voor bosperceel aan rechterhand, bij kruising RA, onverhard pad, kn60 volg 29, voor waterloop langs de doorgaande weg buigt het pad naar links, smal pad met aan beide zijde afrastering, verderop bij het bos buigt het pad naar links en volgt de bosrand aan linkerhand, ca. 300m voorbij deze bocht buigt het pad naar links het bos in, het bospad volgen tot 4-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, Nieuwlandsestraat”, kn29 volg 28.
Voor kombord “Geijsteren” RA, “Monendijk”, kn28 volg 26/27, de weg volgen tot weg aan linkerhand ca. 80m voorbij een kapelletje.
Bij deze weg LA, wn route, voor de hoeve buigt de weg naar links en gaat met een boog om de hoeve.
Voor smal beekje “De Voort” RA, , wn route, de smalle doodlopende weg die iets verder overgaat in een grindpad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, “Alde Pastorie”, verharde weg over dijk, kn26 volg 31 (het knooppuntpaaltje staat iets aan rechterhand), voor bordje “Eigen weg Privé terrein” rechts aanhouden, smal grindpad dat iets verder de voet van de dijk volgt, aan einde van het pad eveneens rechts aanhouden en het brede grindpad over de dijk volgen.
3.
Bij kruising met verharde weg en aan linkerhand een klein kapelletje RD, kn31 volg 25, het pad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Geijsteren” en met bosrand aan linkerhand volgen tot 3-sprong in het bos.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, iets verder buigt het smalle bospad naar rechts en volgt een lage heuvel aan rechterhand, wn route, verderop buigt het pad naar links richting een brugje.
Voorbij het houten brugje RD richting open plek, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RA, brede beukenlaan door de open plek, kn25 de wn route wordt verlaten.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een brugje LA, grindpad richting kapel in de verte.
# De Willibrorduskapel, de kapel stamt uit de 16e eeuw.
Bij 6-sprong met kapel en enkele picknicktafels het 2de pad aan linkerhand inlopen, het pad links van de kapel.
Bij kruising RD, pad met aan rechterhand een bankje.
Bij kruising LA, pad met houten afsluitboom.
Bij kruising RA, na ca. 140m buigt het pad naar rechts en volgt een beekje aan linkerhand met iets verder een bankje.
4.
Bij 3-sprong LA het boomstam brugje over, kn22 volg 11, aan overzijde rechts aanhouden, pad met het beekje aan rechterhand en iets verder dicht na elkaar twee kleinere brugjes over een greppel.
Ca. 80m voorbij het 2de brugje, bij splitsing rechts aanhouden, wn route, pad met beekje aan rechterhand verder volgen, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links weg van het beekje.
Bij T-splitsing RA richting watermolen, kn11 volg 10.
Voorbij de molenaarswoning het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn10.
# Watermolen “De Rosmolen” met woning, deze voor een watermolen vreemde naam is ontleend aan een in de directe omgeving gelegen boerderij met rosmolen. De boerderij met rosmolen is in 1863 door brand vernield.
5.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder bij kruising eveneens RD, kn10 volg 9, het pad volgen tot kruising met SLL bord “Boshuizerbergen”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, kn9 volg 8, het pad ca. 400m volgen tot 5-sprong voor een houten poort met klaphek.
Bij deze 5-sprong RD door het klaphek, wn route.
Na ca. 200m LA door klaphek, witte (paaltjes) route, kn8 volg 7.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, witte route, kn7 volg 99, iets verder buigt het pad naar rechts en gaat door een klaphek, voorbij het klaphek het licht slingerend pad volgen tot een hoge stuifduin iets voorbij een bankje, voor deze hoge stuifduin buigt het pad naar rechts, witte en wn route, voorbij deze bocht het zanderige pad door stuifduinengebied verder volgen tot T-splitsing voorbij een klaphek, let op de witte en wn routepaaltjes.
Bij deze T-splitsing LA, kn99 volg 23, direct daarna RA, witte route.
6.
Na ca. 40m het pad met bocht naar links verder volgen. pad aan rechterhand negeren, witte en wn route, het pad verder volgen tot Y-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, witte en wn route, ca. 200m voorbij een houten poort met klaphek splitst het pad in twee parallel lopende paden met in het rechter pad kn23 volg 37, zowel het linker als het rechter pad kan gevolgd worden, na samenkomst van beide paden het pad verder volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “St Jozeflaan”, verharde weg, kn37 volg 11, de weg volgen tot weg aan rechterhand direct na woning nr.2 met t.h.v. de woning kn11 volg 12.
Bij deze weg RA, “Op de Bus”, wn route.
Na ca. 900m, iets voorbij informatiepaneel “De grenspalen….” rechts van de weg LA door klaphek met metalen poort, kn12 volg 7, begrazingsgebied, midden door weiland richting hoge overstap aan overzijde lopen, voorbij deze overstap richting klaphek aan overzijde van 2de weiland lopen.
7.
Na verlaten van het 2de weiland, bij T-splitsing met aan linkerhand een bankje RA, wn route.
RD, pad richting kapel aan rechterhand negeren, verharde weg, wn route.
# Voor een bezoek aan kapelletje “Op de Hei” met informatiepaneel over schuilkelder een klein stukje het pad aan rechterhand inlopen.
Bij kruising RA, de wn route wordt verlaten, de weg met verderop kn20 volg 8 ca. 500m volgen tot witte woning aan linkerhand, zijpaden negeren.
# Iets voorbij deze woning staat links van de weg luchtwachttoren 8J2 Maashees, een van de 256 wachtposten.
Voor deze woning LA, gras-pad, kn18 volg 92.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna voor witte woning nr.30 RA, wn route, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop voor een bosperceel aan rechterhand buigt het pad naar links, wn route, het pad door het bosperceel aan rechterhand negeren.
Voor bosperceel aan rechterhand, bij kruising RA, wn route.
8.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Voor doorgaande weg LA, “Op den Bosch”, kn92 volg 93, de weg volgen tot weg aan linkerhand direct na woning nr.2, zijpaden negeren.
Bij deze weg LA, “Vliegenberg”, wn route.
Iets voorbij bosrand, voorbij voorbij omheind perceel aan rechterhand RA, kn93 volg 89, smal bospad, na verlaten van het bos buigt het pad naar links met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Voorbij witte woning aan rechterhand RD, weg aan rechterhand negeren, kn89 volg 88.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn88 volg 87, de weg volgen tot woning nr.6 aan linkerhand.
Voorbij deze woning RA, onverhard pad met SBB bordje, wn route, voorbij de bosrand buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand richting een brugje direct na een landbouwperceel.
9.
Bij dit pad RA, pad met beekje aan linkerhand richting het brugje, kn87 volg 86, voorbij brugje het grindpad volgen.
Het grindpad met flauwe bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt tijdelijk verlaten, het grindpad met verderop aan linkerhand een picknicktafel verder volgen tot 3-sprong voorbij bosschages, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen, het grindpad dat iets verder naar rechts buigt verder volgen tot T-splitsing bij verhard fiets-/voetpad.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het verhard pad volgen tot T-splitsing voorbij sportvelden, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn79 volg 78, de weg ca. 200m volgen tot weg aan rechterhand t.h.v. een horecagelegenheid.
Bij deze weg RA richting het station, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
Wandelnetwerk:
Metalen en groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Busstation Centrum, Venrayseweg, 5861 CX te Wanssum. Plan Route
Eindpunt
Station Vierlingsbeek, Soetendaal 9 te Vierlingsbeek.
Met de auto
Ten westen van de brug is in Wanssum aan de Venrayseweg een groot parkeerterrein niet ver van de bushaltes. Vanuit het parkeerterrein RA vertrekken iets voor de brug is bushalte Centrum het vertrekpunt.
Openbaar vervoer
Bushalte Centrum aan de Venrayseweg (ten westen van de brug) in Wanssum.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-23.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaatsen Wanssum, Geijsteren en Vierlingsbeek
Hoeve de Boogaard
Wanssumseweg 1
5862 AA Geijsteren
Bezoek website
De werkzaamheden waar Frank tegen aangelopen is, zie zijn reactie 15-10-2019, zijn nagenoeg afgerond. De dijk is opgehoogd de weg “Alde Pasterie” over de dijk is vernieuwd. Er moet nog een stukje damwand langs de “Alde Pasterie” geplaatst worden en de routepaaltjes zijn ook nog niet teruggeplaatst voorlopig de nummers in de routebeschrijving doorgestreept. Omdat men nog niet helemaal klaar is toch nog rekening houden met wat overlast door de werkzaamheden.
Hoi,
Deze route gelopen op 14-10-2019 met mijn navigatie.
Doordat ik geen routebeschrijving had kwam ik in Geijsteren voor een verassing te staan. Ik kon er niet door. Ben weer terug gelopen en via de oude weg (van Wanssum naar Geijsteren) kon ik via een smal pad, over een bruggetje richting de kasteelruïne lopen. Vervolgens kon ik op de weg tussen Geijsteren en Maashees links af (een tijdelijke weg voor landbouwverkeer). Hierna kon ik de route weer hervatten.
Verassende route door weer tussen de koeien te lopen. De mooie nieuwe brug, de luchtwachttoren, prachtige laan. Mooie gevarieerde route tussen verharde en onverharde wegen. Met als hoogtepunt de stuifvlakte Boschhuizen.
Inmiddels is de nieuwe brug over de Groote Molenbeek in Wanssum gereed. In omgeving van deze brug wordt volop gewerkt, zo wordt de “Geijsterseweg” aangesloten op de nieuwe weg. Indien “Geijsterseweg” met hekken gesloten is een klein stukje RD lopen tot smalle weg aan rechterhand voor witte woning. Bij deze weg RA, deze weg volgen tot T-splitsing voor de kerk. Ga verder bij punt 1. 2de deel 3de regel.
Niet alleen in Wanssum wordt er gewerkt maar ook in Geijsteren. Bij punt 2 voorlaatste regel gaat de etappe richting een kruising, deze kruising wordt opnieuw ingericht. Verder voorbij deze kruising wordt de dijkweg “Alde Pasterie” opgehoogd. Deze werkzaamheden lopen door tot 10 november 2019, Tijdens deze periode bij punt 2. voorlaatste regel de weg verder RD volgen. Bij Y-splitsing links aanhouden, het dorp inlopen. Bij kruising iets voor de kerk RA, “Sint Wilbertsweg”, vervolgens de weg volgen tot kruising iets voorbij een klein kapelletje. Bij deze kruising LA, onverhard pad. Ga verder bij punt 3. 2de regel.
Het nieuwe fietsviaduct over de rondweg is geopend. De etappe kan weer in zijn geheel gelopen worden. Het gedeelte tussen Wanssum en Geijsteren is gewijzigd. Zodra ook de omgeving rond het haventje in Wanssum opnieuw is ingericht ga ik weer kijken of het haventje weer in de etappe opgenomen kan worden. Veel wandelplezier!
Begin januari 2018 is gestart met de eerste werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe rondweg-west tussen Geijsteren en Wanssum. Deze rondweg-west sluit aan op de N270 gaat met een boog om Wanssum. Verwacht wordt dat de weg gereed is vanaf september 2018. Gedurende deze werkzaamheden is het startpunt verplaatst naar Geijsteren. Het etappe deel tussen Wanssum en Geijsteren komt hiermee tijdelijk te vervallen. Zodra de werkzaamheden beeindigd zijn wordt het etappe deel van Wanssum naar Geijsteren herzien. Aanlooproute vanuit het nieuwe startpunt Geijsteren naar de etappe: Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising RA “Nieuwlandsestraat”, kn30 volg 28. Voorbij kombord “Geijsteren” LA, “Monendijk”, kn28 volg 26. Vervolgens de etappe starten bij punt2 laatste regel.