Maaskantpad etappe 22, Lottum te Limburg

19 km Wandelroute Maaskantpad etappe 22, te Lottum

Deze etappe start in het plaatsje Lottum en gaat naar Wanssum. In deze etappe worden een grote verscheidenheid aan natuurgebieden bezocht zoals het Aastbroek en Broekhuizerweerd, Swolgender Heide en Hiepterheide, 't Sohr en de Boddebroek. Zoals ook in etappe 21 al vermeld, het plaatsje Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt, ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Direct na het verlaten van Lottum komt men langs het kasteel De Borggraaf. Het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Vervolgens gaat de etappe door het Aastbroek en Broekhuizerweerd naar Broekhuizen. Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden en in Broekhuizerweerd zijn ten behoeve van de aanleg van rivierdijken landbouwpercelen afgegraven. Hierdoor heeft de Maas meer grip gekregen op dit gebied waarbij in enkele jaren tijd een bijzonder stukje riviernatuur is ontstaan. Na Broekhuizen verlaten te hebben gaat de etappe over Swolgender Heide en de Hiepterheide. De Hiepterheide is een gebied dat bestaan uit een afwisseling van hoger gelegen heide, naald- en loofbossen, de Swolgenderheide is de naam van een oud stuifduinengebied langs een Maasmeander. Via rustige landweggetjes gaat de etappe door de nieuw ingerichte klimaatbuffer tussen Ooijen-Wanssum. De klimaatbuffer heeft als belangrijk doel de verbinding tussen de Oude Maasarm en de Maas te herstellen. Bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert de Maasarm als waterberging. Dit gebied, 't Sohr, heeft niet alleen zijn oorspronkelijke functie teruggekregen, maar is ook een prachtig gevarieerd natuurgebied geworden. Na verlaten van 't Sohr gaat de etappe via het plaatsje Meerlo langs de Boddebroek een klein meanderend beekje dat in het beekdal van de Groote Molenbeek uitmondt in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. In Meerlo komt men als bezienswaardigheid langs het Kasteel van Meerlo of Huis Meerlo. Wat resteert is het poortgebouw, waar het kasteel heeft gestaan is niet bekend. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-5-2015, laatst bijgewerkt op: 4-8-2020

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
In een groot deel van ’t Sohr zijn werkzaamheden die volgens de planning tot Q4-2020 duren. Deze werkzaamheden zijn onderdeel van het project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum, voor meer informatie zie link onder de routebeschrijving. Het gebied is open op veel plaatsen ontbreken de routeplaatjes nog en ontbreekt delen van de afrastering ook zijn de oude paden wat verwilderd, bij twijfel het alternatief tijdens werkzaamheden in de routebeschrijving volgen, de oranje route op de kaarten of als men met een GPS loopt de track “Maaskantpad etappe 22-tijdens werkzaamheden” selecteren.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushaltes richting de kerk vertrekken, direct daarna voor parkeerterrein RA, “Markt”, vervolgens voorbij het parkeerterrein LA.
RD, weg met kerk aan linkerhand, “Pastoor Kerboschlaan”, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij ingang naar de begraafplaats RA, “De Borggraaf”, grindpad.

Kasteel De Borggraaf is privé bewoond en niet voor bezichtiging opengesteld. De laan valt onder de openstelling van de buitenplaats en die is dan ook voor wandelaars toegankelijk. Gelieve rekening te houden met de privacy van de bewoners.

Aan einde van kasteellaan, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad, verderop passeert men een dijk.
Bij kruising met grindpad RD, gras-pad met SBB informatiepaneel “Broekhuizerweerd & Aastbroek”, kn86 volg 13, verderop na ca. 350m via klaphek aan linkerhand het grasland inlopen en met een boog om greppel richting waterloop rechts van de poel lopen, voor de waterloop links aanhouden, gras-pad met waterloop aan rechterhand.
2.
Bij grindpad met informatiepaneel “Stempel aan de Maas” en bankje RA, kn13 volg 87.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Laag Veldweg”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 120m RA door klaphek, gras-pad door open strook richting de Maas.
# Bij de Maas wordt een kade gevolgd met verderop is een verlaagde inlaat voor de grote waterplassen, indien bij hoogwater van de Maas het water iets onder de kade staat omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Bij de verharde weg RA, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand, direct na kombord “Broekhuizen”. Bij dit pad RA, grindpad, verderop buigt het pad naar links. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

Voor de Maas, bij T-splitsing LA, kn89 volg 1, het gras-pad over kade met de Maas aan rechterhand volgen tot klaphek.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, het smalle pad buigt naar links, voorbij geul het smalle pad met de Maas aan rechterhand volgen.
Aan einde van het smalle pad LA, het grasveld oplopen richting grindpad, direct daarna bij het grindpad RA, wn1, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
3.
Bij Y-splitsing met aan rechterhand veerpont LA, kn1 volg 6.
Bij 4-sprong RD, smal steegje links van de horecagelegenheid nr.12 inlopen.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, doorgaande weg.
Na ca. 50m, bij kruising voor de kleine kerk RA, “Genenberg”.
Bij kruising RD, “Genenberg”, wn route, de weg ca. 800m verder volgen tot witte woning nr.23 aan linkerhand, zijwegen negeren.
Iets voorbij deze woning LA, “Hiepterweg”, kn6 volg 7.
Na ca. 250m, in flauwe bocht naar rechts RA, “Heipseheideweg”, kn7 volg 8.
Ca. 70m voorbij de bosrand LA, smal slingerend pad met SBB bordje “Schuitwater” door half open plek met heide, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, bospad, het pad volgen tot 3-sprong voorbij rij paaltjes.
4.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, iets verder passeert men aan linkerhand een bankje op een heuvel.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een picknicktafel en SBB informatiepaneel LA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder is aan linkerhand half open heidegebied.
Ruim voor einde van het heidegebied, iets voorbij bankje RA, pad door open strook met SBB bordje “Schuitwater”, wn route, verderop passeert men klaphek(12), het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een klaphek en veerooster, smalle zijpaadjes negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn8 volg 72.
Na verlaten van bos, bij Y-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. woning nr.36 buigt het pad voor een metalen afsluitboom naar links, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, onverhard pad, wn route.
Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, direct daarna RA, verharde weg, “Hogeweg”, wn route.
5.
T.h.v. bankje, iets voor overgang naar onverhard pad RA, onverhard pad dat gedeeltelijk over het erf van een boerderij gaat, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, voorbij de woningen gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop t.h.v. kapel buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 71, vervolgens na ca. 50m LA, grindpad met wegwijzerbord “Visvijver Swolgen”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg.
6.
# Alternatief tijdens werkzaamheden: De verharde weg verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren, iets verder passeert men kn71 volg 77. Bij deze T-splitsing RA, kn77 volg 54/62, vervolgens in bocht naar links RA, “Flemmingweg”, wn route. Direct daarna links aanhouden, grindpad, wn54. Voorbij omheind perceel RA, de wn route wordt verlaten. Bij kruising LA, kn62 volg 64, het pad volgen tot kruising met breed grindpad. Bij deze kruising RD, kn64 volg 65. RD, pad aan linkerhand negeren, wn route. Bij T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten. Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren. Voorbij boerderij nr.9 aan linkerhand, in flauwe bocht naar links RA, grindpad, kn55 volg 51. Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn51 volg 47. Bij T-splitsing RA, wn route, iets verder passeert men basisschool “Megelsheim”. RD, weg “Dorpbroekstraat” aan linkerhand negeren, verderop passeert men een beekje. Bij T-splitsing RA richting de kerk, kn47 volg 48. T.h.v. bushalte, voorbij woning nr.25 RA, “Bergboslaan”. Voorbij beekje LA, gras-pad met beekje aan linkerhand, kn50 volg 49. Ga verder bij punt 9. 1ste regel.

Na ca. 60m RA, smal pad met metalen afsluitboom en SBB bordje “’t Sohr”, kn71 volg 4, verderop voorbij het bosperceel aan rechterhand buigt het pad richting richting een geul met stapstenen.
Voor deze geul links aanhouden, een klein stukje de geul aan rechterhand volgen vervolgens door rand bosschages met open grasland aan rechterhand richting de dubbele rij populieren in de verte lopen.
Voor deze populieren, bij kruising RD het gras-pad tussen de populieren inlopen met waterplas (geul) aan linkerhand. paarse SBB route, verderop voor een grotere waterplas (geul) buigt het pad naar links, paarse SBB route.
Bij T-splitsing RA, paarse SBB en kn61 volg 60, direct daarna RD, pad met metalen afsluitboom aan linkerhand negeren, voor een mooi uitzicht over de omgeving het pad met metalen afsluitboom aan linkerhand een klein stukje inlopen naar uitzichtpunt met bankjes, vervolgens voorbij de waterplas (geul) LA, paarse SBB route, kn60 volg 63, smal pad met de waterplas aan linkerhand, verderop iets voor smalle zijde van de waterplas buigt het pad naar rechts en passeert men een metalen hek.
Bij T-splitsing LA, paarse SBB route, kn63 volg 62, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
7.
Bij kruising RA, breed pad met natuurgebied aan rechterhand, kn62 volg 64, de paarse SBB route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek met veerooster.
Bij deze kruising RD, kn64 volg 65.
RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens na ca. 60m RD, grindpad “Pescheweg” aan linkerhand negeren, kn65 volg 52, verderop passeert men een klaphek met veerooster.
RD, pad “Natuurschoonweg” aan rechterhand negeren, kn52 volg 50, men passeert een klaphek met veerooster, direct daarna bij kruising met aan rechterhand ingang naar bungalowpark LA, onverhard pad, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot 3-sprong voor landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, kn66 volg 50, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
8.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg met klaphek en veerooster, wn route, de weg volgen tot brugje iets voorbij volgend klaphek met veerooster.
Voor het brugje RA, gras-pad met beekje aan linkerhand, kn50 volg 49.
# Indien het gras-pad door hoge waterstand van de “Groote Molenbeek” te drassig is kan men als alternatief bij het beekje RD de weg verder volgen, kn50 volg 48. Bij 4-sprong RA richting de kerk, kn48 volg 49, de doorgaande weg volgen tot kruising voorbij woning nr.2, zijwegen negeren. Bij deze kruising RA, onverhard pad, wn route. Voorbij poortgebouw en de binnenplaats het pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, kn49 volg 92. Ga verder bij punt 9. 3de regel Bij T-splitsing RA, fietspad…..

9.
Na ca. 450m LA het betonnen brugje over, wn route.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, kn49 volg 92.
# De binnenplaats van het kasteel van Meerlo ook wel Huis Meerlo.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, wn route.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, kn92 volg 84, de weg volgen tot smal beekje.
# Bij hoogwater in het beekdal van de Boddebroek en verderop de Groote Molenbeek de verharde weg “Holstraat” verder volgen tot weg “Postbaan” aan rechterhand. Bij deze weg RA, “Postbaan”, wn route. Voorbij bankje, ruim voor bosperceel RA, onverhard pad richting “Sint Goar” kapel, kn85 volg 84, verderop halverwege het bosperceel buigt het pad naar links het bosperceel in met sculpturen en iets verder de kapel aan rechterhand, voorbij de kapel via houten voetgangerssluis het bosperceel met kapel weer verlaten. RD, pad langs waterloop aan linkerhand negeren, wn route, direct daarna links aanhouden, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand. Ga verder bij punt 11 1ste regel.

10.
Voor het smalle beekje, t.h.v. houten hek RA door klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, wn route, gras-pad met het smalle beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor een bredere beek buigt het gras-pad naar links, de brede beek aan rechterhand volgen tot men het grasland via een klaphek verlaat, voorbij het klaphek buigt het pad iets naar links.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de “Boddebroek” en de bredere beek de “Groote Molenbeek”. Iets voor verlaten van het grasland is in het bosgebied aan linkerhand Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, kn84 volg 85, direct daarna iet voor het perceeltje grasland scherp RA, licht stijgend bospad, de wn route wordt verlaten, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
11.
Voorbij bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, smal pad met aan rechterhand parallel aan het pad een smal slingerend pad, het pad volgen tot heuvelrug (uitloper van de dijk) in het bos, onderweg passeert men achtereenvolgens de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang.
Op top van de heuvelrug (dijk) RA, direct daarna bij kruising met grindpad RD, grindpad over de dijk, het grindpad buigt naar links, het grindpad over de dijk verder volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong links aanhouden, naar de verharde weg lopen.
Bij deze weg RA de brug over, de weg verder volgen tot bushalte, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over herinrichting gebied Ooijen-Wanssum

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Busstation Markt, Hoofdstraat 4, 5973 NE te Lottum. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Centrum, Brugstraat 7 te Wanssum.

Met de auto

Rijd naar de Markt in Lottum. Parkeren kan op de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Poortgebouw van kasteel De Borggraaf Adrie: Poortgebouw van kasteel De Borggraaf
Kasteel De Borggraaf Adrie: Kasteel De Borggraaf
Swolgender Heide, schotse hooglander Adrie: Swolgender Heide, schotse hooglander
Maria kapelletje Adrie: Maria kapelletje
Kasteel van Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo
't Sohr, ludieke peilmeters Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeters
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr Adrie: 't Sohr
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-22.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Lottum, Broekhuizen, Meerlo en WanssumErvaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 4 augustus 2020 om 17:37

  Het gebied is weer toegankelijk. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, routepaaltjes ontbreken op veel plaatsen nog. Ook wordt er nog gewerkt aan de afrastering rond het gebied dus niet alle klaphekken staan er al tevens zijn op een aantal plaatsen de oude paden wat verwilderd.

  Reageren
 2. Frank 15 oktober 2019 om 01:35

  Hoi,
  Ik heb deze route gelopen op 10-10-2019.
  Een prima route die je weer door prachtige natuurgebieden voert. Een mooi stuk langs de maas af gelopen, tussen de Schotse hooglanders en andere koeien. Ik heb de tocht met mijn Garmin navigatie gelopen. Dit heeft in dit geval nadelig uitgepakt.
  Doordat ik alleen op gpx liep, en geen beschrijving bij me had, ging het mis in de gebieden waarin gewerkt wordt. Ik heb de complete tocht gelopen zoals de navigatie aan gaf. Dus ook door de gebieden waarin gewerkt werd. In de beschrijving worden alternatieve routes vermeld. Dit is met navigatie niet het geval, deze zijn niet aangepast aan de huidige situatie.
  Het was op sommige gebieden dan ook een uitdagende route. Zo was het “struinpad” in ’t Sohr met lint afgesloten. Toch maar de horde genomen en door het gebied gewandeld. Zonder problemen overigens. Een klein stukje verderop werd ik aangesproken door een shovelchauffeur. De weg verderop zou bijzonder slecht zijn en niet te bewandelen zijn. Ik heb hem uitgelegd dat ik een uitgezette route liep en dat ik geen alternatieven kende in deze omgeving. Heeft de beste man mij met zijn shovel door de modder heen gereden om vervolgens de route weer te kunnen hervatten.
  Avontuurlijke dag gehad. Halverwege een prima rustplek bij de visvijver.

  Reageren
  1. Adrie 15 oktober 2019 om 06:48

   Hallo Frank, bedankt voor de reacties! Zo te lezen best een avontuurlijke dag gehad. Toch ziet het ernaar uit dat je gebruik gemaakt hebt van een ouder GPX bestand met twee tracks, de route en een track die eventueel gelopen kan worden bij hoogwater van de Maas. Omdat de werkzaamheden een langere periode duren heb ik in juli van dit jaar aan het GPX bestand een 3de track bijgevoegd die gelopen kan worden tijdens de werkzaamheden men loopt iets meer door het agrarisch gebied aan de rand van ’t Sohr. Bij etappe 23 is geen alternatief aan het GPX bestand bijgevoegd de werkzaamheden aan de dijk Alde Pastorie en kruispunt duren niet zo lang hier heb ik volstaan met een alternatief bij mijn reactie op 2 oktober.

 3. Adrie 11 juli 2019 om 08:36

  Inmiddels is de uitvoerder van project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum ook gestart met werkzaamheden in een groot deel van ’t Sohr volgens de planning loopt dit door tot Q4-2020. Zowel de paden door het gebied als enkele paden aan de rand van het gebied zijn gesloten. De etappe is hierop aangepast zie hiervoor de oranje lijn op de kaarten als tijdelijke omleiding. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Adrie 5 juni 2018 om 15:23

  Er wordt momenteel gewerkt aan dijk bij Lottum, in de loop van dit jaar zouden de werkzaamheden afgerond zijn. Omdat de bestaande dijk niet stevig en hoog genoeg is wordt de dijk afgegraven en opnieuw opgebouwd, onder andere met grond en klei. Vanaf het maaiveld is de dijk dan tussen 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 cm hoger dan nu. Men passeert tussen punt 1 voorlaatste en laatste regel de dijk waaraan gewerkt wordt.

  Reageren
 5. Adrie 11 augustus 2016

  De etappe is vernieuwd: Iets voor Meerlo gaat de etappe niet meer over een vaak lastig te belopen onderhoudspad langs een waterloop maar over een pad aan de rand van het bosgebied de Hooge Heide met mooi zicht over een gedeelte van het natuurontwikkelingsgebied ’t Sohr. Verder is ook leuk om te melden dat Staatsbosbeheer in ’t Sohr op enkele wat nattere punten delen van een pad iets verlegd heeft en wat opgehoogd. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)