Maaskantpad etappe 22, Lottum te Limburg

19 km Wandelroute Maaskantpad etappe 22, te Lottum

Etappe van Lottum naar Wanssum. De etappe gaat door het Aastbroek en Broekhuizerweerd, Swolgender Heide en Hiepterheide, het Maaspark Ooijen-Wanssum en het beekdal van de Groote Molenbeek. Zoals ook in etappe 21 al vermeld, het plaatsje Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt, ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. Direct na het verlaten van Lottum komt men langs het kasteel De Borggraaf. Het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Vervolgens gaat de etappe door het Aastbroek en Broekhuizerweerd naar Broekhuizen. Aastbroek is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden en in Broekhuizerweerd zijn ten behoeve van de aanleg van rivierdijken landbouwpercelen afgegraven. Hierdoor heeft de Maas meer grip gekregen op dit gebied waarbij in enkele jaren tijd een bijzonder stukje riviernatuur is ontstaan. Na Broekhuizen verlaten te hebben gaat de etappe over Swolgender Heide en de Hiepterheide. De Hiepterheide is een gebied dat bestaan uit een afwisseling van hoger gelegen heide, naald- en loofbossen, de Swolgenderheide is de naam van een oud stuifduinengebied langs een Maasmeander. Via rustige landweggetjes gaat de etappe door de nieuw ingerichte Maaspark Ooijen-Wanssum. De verbinding tussen de Oude Maasarm en de Maas is hersteld, bij hoge waterstanden gaat de geul stromen en voert Maaswater af zodat de kans op overstromingen vermindert. Bij extreem droge perioden fungeert de Maasarm als waterberging. In Meerlo en tussen Meerlo en Wanssum wordt beek de Groote Molenbeek gevolgd. In het beekdal van deze beek mondt een smalle beekje de Boddebroek uit in de Groote Molenbeek. Bij de herinrichting van de Groote Molenbeek heeft men ook het kleine beekje weer laten meanderen, met als resultaat een prachtig stukje beekdal. In Meerlo komt men als bezienswaardigheid langs Kasteel van Meerlo ook wel 't Kasteelke genoemd. Waar het oorspronkelijke kasteel heeft gestaan is niet bekend. 83% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: De etappe gaat bij de Maas over een kade met een verlaagde inlaat voor de naast gelegen grote plassen. Bij hoogwater van de Maas staat deze inlaat onderwater en kan de alternatieve route 'Tijdens hoogwater' gevolgd worden.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-5-2015, laatst bijgewerkt op: 16-7-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushaltes richting de kerk vertrekken, direct daarna voor parkeerterrein RA, “Markt”, vervolgens voorbij het parkeerterrein LA.
RD, weg met kerk aan linkerhand, “Pastoor Kerboschlaan”, weg aan linkerhand negeren.
Voorbij ingang naar de begraafplaats RA, “De Borggraaf”, grindpad.
# Kasteel De Borggraaf is privé bewoond en niet voor bezichtiging opengesteld. De laan valt onder de openstelling van de buitenplaats en die is dan ook voor wandelaars toegankelijk. Gelieve rekening te houden met de privacy van de bewoners.
Aan einde van kasteellaan, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad, verderop kruist het pad de dijk.
Bij kruising met grindpad RD, kn86 volg 13, verderop na ca. 350m via klaphek aan linkerhand het grasland inlopen en met een boog om de greppel richting waterloop rechts van de poel lopen, voor de waterloop links aanhouden, de waterloop aan rechterhand volgen tot grindpad met bankje.
2.
Bij het grindpad RA veerooster over, grindpad, kn13 volg 87.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Laag Veldweg”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 120m RA door klaphek, gras-pad door open strook met aan beide zijde bosschages richting de Maas.
# Bij de Maas wordt een kade gevolgd met verderop is een verlaagde inlaat voor de grote waterplassen, als bij hoogwater van de Maas het water iets onder de kade staat omkeren en teruglopen naar de verharde weg, volg het hoogwater alternatief  aan einde van de routebeschrijving.
Voor de Maas, bij T-splitsing LA, kn89 volg 1, het pad over kade met de Maas aan rechterhand volgen tot klaphek.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, het smalle pad buigt naar links, voorbij de geul het smalle pad met de Maas aan rechterhand volgen.
Aan einde van het smalle pad LA, de rand van het grasveld oplopen richting grindpad, direct daarna bij het grind-/fietspad RA, wn1, verderop gaat het grindpad over in een verhard pad.
3.
Bij Y-splitsing met aan rechterhand veerpont LA, kn1 volg 6.
Bij 4-sprong RD, smal steegje links van de horecagelegenheid nr.12 inlopen, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij 3-sprong links aanhouden, direct daarna bij T-splitsing LA, doorgaande weg.
Na ca. 50m, voor de kleine kerk, bij kruising RA, “Genenberg”, wn route.
Bij kruising RD, “Genenberg”, wn route, de weg ca. 800m verder volgen tot witte woning nr.23 aan linkerhand, zijwegen negeren.
Iets voorbij deze woning LA, “Hiepterweg”, kn6 volg 7.
Na ca. 250m RA, “Heipseheideweg”, kn7 volg 8.
Ca. 70m voorbij bosrand LA, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater”, de wn route wordt tijdelijk verlaten, iets verder gaat het pad door een heideveld.
Iets voorbij het heideveld, bij T-splitsing LA, bospad, het pad volgen tot 3-sprong voorbij twee paaltjes.
4.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, pad met iets verder aan linkerhand een bankje op een heuvel.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een picknicktafel en SBB informatiepaneel LA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, pad met omheind half open heidegebied aan linkerhand.
Ruim voor einde van het heidegebied, iets voorbij bankje RA, pad door open strook met SBB bordje “Schuitwater” richting klaphek in de verte, wn route, voorbij het klaphek(12) het pad verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand klaphek(10) met veerooster en een bankje, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, kn8 volg 72, pad met verderop klaphek(11) met veerooster.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing RA, wn route, verderop t.h.v. woning nr. 36/34 buigt het pad naar links, breed grindpad, “Groenweg”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, direct daarna RA, grindpad door landbouwgebied, wn route.
5.
Bij T-splitsing RA, doorgaande weg, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij woning nr.70 LA, “Krienestraat”.
In flauwe bocht naar links van de weg LA, smalle weg met elektriciteitsgebouwtje aan rechterhand.
RD, grindpad aan linkerhand negeren, wn route.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, wn route, voorbij de woningen gaat de verharde weg over in een onverhard pad, verderop t.h.v. kapel aan rechterhand buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn72 volg 71, vervolgens na ca. 50m LA, grindpad richting “Visvijver Swolgen”, “Lissenvenweg”, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, vervolgens na ca. 60m RA door klaphek, smal pad met bordje “Ooijen – Wanssum Maaspark”, kn71 volg 4, het pad volgen tot T-splitsing voor een brede geul (waterplas) met iets naar rechts stapstenen in de geul.
6.
Bij deze T-splitsing LA, kn4 volg 61, gras-pad met open grasland aan rechterhand richting de dubbele rij populieren in de verte.
Bij deze populieren, bij kruising RD, wn route, het gras-pad tussen de populieren inlopen met geul aan linkerhand, verderop voor een bredere geul buigt het pad naar links, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn61 volg 60, vervolgens voorbij de geul aan linkerhand LA, kn60 volg 63, smal pad met de geul aan linkerhand, verderop iets voor smalle zijde van de geul buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing LA, kn63 volg 62, verderop het begrazingsgebied via een klaphek verlaten.
Bij kruising RA, breed pad met waterloop aan rechterhand, kn62 volg 64, het pad volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek met veerooster.
7.
Bij deze kruising RA door het klaphek, kn64 volg 21.
Iets voorbij geul aan linkerhand LA, “Natuurschoonweg”, kn21 volg 6, verderop passeert men een voorde met stapstenen en kn6 volg 19.
Bij T-splitsing RA door klaphek, verharde weg, kn19 volg 66, direct daarna bij kruising met aan rechterhand een ingang naar bungalowpark LA, onverhard pad, wn route, het pad met bosrand aan rechterhand volgen tot pad voor een landbouwperceel aan rechterhand, zijpaden negeren.
Bij dit pad RD, kn66 volg 50, het pad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot 3-sprong bij verharde weg.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, verharde weg met klaphek en veerooster, wn route, de weg volgen tot brugje iets voorbij volgend klaphek met veerooster.
8.
Voor het brugje RA, smal onverhard pad met de beek aan linkerhand, kn50 volg 49.
Na ca. 450m LA het betonnen brugje over, kn49 volg 48.
RD, pad richting binnenplaats aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
# De binnenplaats van Kasteel van Meerlo ook wel ’t Kasteelke genoemd.
Bij T-splitsing RA, fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen.
Na ca. 200m LA, “Holstraat”, de weg volgen tot smal beekje.
Voor het smalle beekje, t.h.v. houten poort RA door klaphek met SBB bordje begrazingsgebied, gras-pad met het smalle beekje aan linker- en afrastering aan rechterhand, verderop voor een bredere beek buigt het gras-pad naar links, de brede beek aan rechterhand volgen tot men het grasland via een klaphek verlaat, voorbij het klaphek buigt het pad iets naar links.
# Het smalle beekje dat gevolgd wordt is de Boddebroek en de bredere beek de Groote Molenbeek. Iets voor verlaten van het grasland is in het bosperceel aan linkerhand Sint Goarkapel uit 1662 te zien.
9.
Voor bosrand, bij Y-splitsing LA, direct daarna iets voor het perceeltje grasland scherp RA, licht stijgend bospad, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand.
Voorbij bankje RA het pad met trimtoestel evenwichtsbalken inlopen, vervolgens voor trimtoestel bokkenspringen (rij palen) LA, het smalle pad met aan rechterhand parallel een smal slingerend pad en verderop achtereenvolgens de trimtoestellen rekstokken, opdrukken en klimstang volgen tot een heuvel (uitloper van de dijk).
Op top van heuvel (uitloper van de dijk) RA, direct daarna bij kruising RD, het verhard fietspad over de dijk dat dat naar links buigt volgen tot 4-sprong in flauwe bocht naar links van het fietspad.
Bij deze 4-sprong RD, grindpad, vervolgens bij splitsing links aanhouden, aan einde van het pad zijn aan linkerhand de bushaltes, het eindpunt.

# Hoogwater alternatief: Bij de verharde weg RA, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand, direct na kombord “Broekhuizen”. Bij dit pad RA, grindpad, verderop buigt het pad naar links. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Busstation Markt, Hoofdstraat 4, 5973 NE te Lottum. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Centrum, Venrayseweg te Wanssum.

Met de auto

Rijd naar de Markt in Lottum. Parkeren kan op de Markt.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Lottum.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel De Borggraaf Adrie: Kasteel De Borggraaf
Poortgebouw van kasteel De Borggraaf Adrie: Poortgebouw van kasteel De Borggraaf
Swolgender Heide, schotse hooglander Adrie: Swolgender Heide, schotse hooglander
Maria kapelletje Adrie: Maria kapelletje
Kasteel van Meerlo Adrie: Kasteel van Meerlo
't Sohr, ludieke peilmeters Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeters
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, ludieke peilmeter Adrie: 't Sohr, ludieke peilmeter
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer
't Sohr Adrie: 't Sohr
't Sohr, klimaatbuffer Adrie: 't Sohr, klimaatbuffer

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-22.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Lottum, Broekhuizen, Meerlo en Wanssum



Ervaringen van wandelaars (16)

  1. Marion 12 april 2024 om 17:08

    Vandaag deze werkelijk schitterende tocht gelopen, wat is het mooi!!
    In het natuurgebied Ooijen-Wanssum maaspark 2x moeten omkeren omdat er geen doorkomen aan was. Dus waarschijnlijk een mooi stuk langs het water misgelopen.
    Alternatief was op mijn gpx app gemakkelijk te vinden. Dankjewel Adrie voor deze geweldige tocht!

    Reageren
    1. Adrie 12 april 2024 om 17:58

      Marion bedankt voor het melden! Ja, het is niet alleen daar nat, maar ook bij wandeltochten die langs vennen gaan. Voor wandelaars die deze tocht de komende tijd gaan lopen en niet verder kunnen in het natste deel de paden aan rechterhand in het gebied komen uit op een verhard fietspad. Bij dit fietspad LA en geheel uitlopen tot een T-splitsing. Bij deze T-splitsing LA en verderop de dijk over, voorbij de dijk het brede grindpad volgen pad aan rechterhand iets voorbij een voorde. Bij de pad RA de Natuurschoonweg weg in (punt 7 2de regel 2de deel).

  2. Ria 8 oktober 2023 om 12:23

    Prachtige route. Even een opmerking aan het einde bij punt 1: “met een boog om de greppel richting waterloop rechts van de poel lopen”. Dat was wel even een dingetje. Je zakt tot je enkels in die modderpoel. Terwijl ik er toch na een droge periode liep. Ik zag helaas geen andere mogelijkheid dus dan maar met bemodderde schoenen de rest vd route lopen.

    Reageren
    1. Adrie 8 oktober 2023 om 16:31

      Beste Ria, bedankt voor de reactie! Het is inderdaad een wat natter punt, waarschijnlijk lopen er koeien of hebben er recent gelopen. De koeien lopen bij dat punt bij de greppel van het ene grasland naar het andere waardoor deze modderboel is ontstaan ook al heeft het een poosje niet geregend.

  3. Jetty en Jelmer 14 augustus 2023 om 17:46

    We kwamen er vandaag achter dat etappe 22 het eerste deel bevat van etappe 23. Dat geldt voor de kaart. De kaart start in Wanssum en dat zou Lottum moeten zijn. De beschrijving klopt gelukkig wel. We waren echter wel in verwarring het eerste deel van deze etappe. Verder overigens weer een prachtige wandeling.

    Reageren
    1. Adrie 14 augustus 2023 om 19:54

      Beste Jetty en Jelmer, bedankt voor het melden van de verkeerde kaart! Bij de laatste wijziging vorige maand per ongeluk de verkeerde kaart geselecteerd bij het samenstellen van de PDF. De fout is inmiddels hersteld, het kan zijn dat jullie bij het openen van de kaart (PDF) de oude kaart nog te zien krijgen, zo ja de pagina met de kaart vernieuwen (Ctrl+R).

  4. Anne-Marie 24 maart 2021 om 22:02

    Wederom een prachtige etappe met veel variatie in de soorten natuur. Genoten van de Maas, de weidse zichten, het Maaspark Ooijen-Wanssum met overal stapstenen en verder alle andere watertjes en beekjes, heide, zand en bos. Ook de kasteeltjes en de Sint Goar Kapel waren de moeite waard. Het kleine Mariakapelletje onderweg bleek dichtgetimmerd.
    Ter informatie: de bushaltes op de Brugstraat in Wanssum ten oosten van de brug zijn blijvend verplaatst naar de westkant van de brug: op de Venraijseweg ter hoogte van de grote parkeerplaats (de GPX-tracks aan het einde van etappe 22 en het begin van etappe 23 verwijzen naar de ‘oude’ haltes).

    Reageren
    1. Adrie 25 maart 2021 om 07:14

      Anne-Marie bedankt voor het melden! Door alle veranderingen als gevolg van het herinrichten van het gebied de verplaatsing van bushaltes over het hoofd gezien. Wordt binnenkort in de routebeschrijving, op de kaarten en GPX track aangepast.

    2. Adrie 27 maart 2021 om 09:03

      Inmiddels de routebeschrijving, kaarten en GPX bestand aangepast aan de nieuwe plaats van de bushalte Centrum.

  5. Adrie 28 december 2020 om 17:09

    De werkzaamheden aan gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum zijn afgerond, het alternatief is verwijderd uit de routebeschrijving en van de kaarten. Er blijft een kleine kans dat men het gebied niet in kan, eens in de zoveel tijd stroomt er Maaswater door het gebied. Bij hoge waterstanden van de Maas stromen de hoogwatergeulen als eerste mee. Wanneer de waterstanden in de Maas verder stijgen zal de gehele tien kilometer lange nieuw ingerichte Maasarm van Ooijen tot Wanssum zich vullen met Maaswater.

    Reageren
  6. Adrie 4 augustus 2020 om 17:37

    Het gebied is weer toegankelijk. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond, routepaaltjes ontbreken op veel plaatsen nog. Ook wordt er nog gewerkt aan de afrastering rond het gebied dus niet alle klaphekken staan er al tevens zijn op een aantal plaatsen de oude paden wat verwilderd.

    Reageren
  7. Frank 15 oktober 2019 om 01:35

    Hoi,
    Ik heb deze route gelopen op 10-10-2019.
    Een prima route die je weer door prachtige natuurgebieden voert. Een mooi stuk langs de maas af gelopen, tussen de Schotse hooglanders en andere koeien. Ik heb de tocht met mijn Garmin navigatie gelopen. Dit heeft in dit geval nadelig uitgepakt.
    Doordat ik alleen op gpx liep, en geen beschrijving bij me had, ging het mis in de gebieden waarin gewerkt wordt. Ik heb de complete tocht gelopen zoals de navigatie aan gaf. Dus ook door de gebieden waarin gewerkt werd. In de beschrijving worden alternatieve routes vermeld. Dit is met navigatie niet het geval, deze zijn niet aangepast aan de huidige situatie.
    Het was op sommige gebieden dan ook een uitdagende route. Zo was het “struinpad” in ’t Sohr met lint afgesloten. Toch maar de horde genomen en door het gebied gewandeld. Zonder problemen overigens. Een klein stukje verderop werd ik aangesproken door een shovelchauffeur. De weg verderop zou bijzonder slecht zijn en niet te bewandelen zijn. Ik heb hem uitgelegd dat ik een uitgezette route liep en dat ik geen alternatieven kende in deze omgeving. Heeft de beste man mij met zijn shovel door de modder heen gereden om vervolgens de route weer te kunnen hervatten.
    Avontuurlijke dag gehad. Halverwege een prima rustplek bij de visvijver.

    Reageren
    1. Adrie 15 oktober 2019 om 06:48

      Hallo Frank, bedankt voor de reacties! Zo te lezen best een avontuurlijke dag gehad. Toch ziet het ernaar uit dat je gebruik gemaakt hebt van een ouder GPX bestand met twee tracks, de route en een track die eventueel gelopen kan worden bij hoogwater van de Maas. Omdat de werkzaamheden een langere periode duren heb ik in juli van dit jaar aan het GPX bestand een 3de track bijgevoegd die gelopen kan worden tijdens de werkzaamheden men loopt iets meer door het agrarisch gebied aan de rand van ’t Sohr. Bij etappe 23 is geen alternatief aan het GPX bestand bijgevoegd de werkzaamheden aan de dijk Alde Pastorie en kruispunt duren niet zo lang hier heb ik volstaan met een alternatief bij mijn reactie op 2 oktober.

  8. Adrie 11 juli 2019 om 08:36

    Inmiddels is de uitvoerder van project herinrichting gebied Ooijen-Wanssum ook gestart met werkzaamheden in een groot deel van ’t Sohr volgens de planning loopt dit door tot Q4-2020. Zowel de paden door het gebied als enkele paden aan de rand van het gebied zijn gesloten. De etappe is hierop aangepast zie hiervoor de oranje lijn op de kaarten als tijdelijke omleiding. Veel wandelplezier!

    Reageren
  9. Adrie 5 juni 2018 om 15:23

    Er wordt momenteel gewerkt aan dijk bij Lottum, in de loop van dit jaar zouden de werkzaamheden afgerond zijn. Omdat de bestaande dijk niet stevig en hoog genoeg is wordt de dijk afgegraven en opnieuw opgebouwd, onder andere met grond en klei. Vanaf het maaiveld is de dijk dan tussen 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 cm hoger dan nu. Men passeert tussen punt 1 voorlaatste en laatste regel de dijk waaraan gewerkt wordt.

    Reageren
  10. Adrie 11 augustus 2016

    De etappe is vernieuwd: Iets voor Meerlo gaat de etappe niet meer over een vaak lastig te belopen onderhoudspad langs een waterloop maar over een pad aan de rand van het bosgebied de Hooge Heide met mooi zicht over een gedeelte van het natuurontwikkelingsgebied ’t Sohr. Verder is ook leuk om te melden dat Staatsbosbeheer in ’t Sohr op enkele wat nattere punten delen van een pad iets verlegd heeft en wat opgehoogd. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)