Maaskantpad etappe 17, Roggel te Limburg

21 km Wandelroute Maaskantpad etappe 17, te Roggel

Deze etappe staat in het teken van de beekjes. De etappe start in Roggel en gaat via het natuurgebied het Leudal, het stroomgebied van de Neerbeek en het natuurgebied Kesseleikerbroek naar Helden. Vanuit Roggel wordt de Roggelse beek, de Zelsterbeek en Neerbeek naar Neer gevolgd. De drie beekjes zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschappen. Als bezienswaardigheid komt men langs de Sint Servaaskapel en watermolen de Friedesse Molen. Aan het oostelijk uiteinde van het natuurgebied het Leudal staat de Sint Servaaskapel uit 1891 op een heuvel omringt door prachtige acacia's. De Friedesse Molen het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Na het plaatsje Neer gepasseerd te zijn gaat de etappe naar het bosgebiedje de Musschenberg, op diverse plaatsen heeft men een prachtig uitzicht over het maasdal. Na verlaten van dit bosgebiedje gaat de etappe door het plaatsje Kesseleikerbroek en langs het 'afwateringskanaal' naar het natuurgebied Kesseleikerbroek. Het natuurgebied Kesseleikerbroek is grotendeels gelegen op lage, drassige gronden. Dit in tegenstelling tot de meeste bossen in de omgeving. Toch is gebied goed toegankelijk, afwisselend en heeft gevarieerde begroeiing. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-5-2015, laatst bijgewerkt op: 7-6-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de “Molenweg” en met de rug naar het kleine parkeerterreintje bij de bushaltes RA in zuidoostelijke richting vertrekken, wn route.
Voorbij woning nr.62 RA, kn2 volg 42, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad. het pad volgen tot T-splitsing voor een perceeltje grasland in het bos.
Bij deze T-splitsing LA, kn42 volg 7, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met een bankje, wn route.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, kn7 volg 6.
In flauwe bocht naar links van de weg RA, “Op de Bos 6a-7+7a”, kn6 volg 9, direct daarna rechts aanhouden, het onverharde pad met informatiepaneel “Wandelroutenetwerk Leudal” door de bosrand parallel aan verharde weg inlopen.
Voorbij bankje, bij T-splitsing RA, kn9 volg 11.
2.
In het bos, voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, kn11 volg 61, vervolgens bij splitsing links aanhouden, direct daarna bij volgende splitsing weer links aanhouden, wn62, daarna bij 3-sprong LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, pad met een houten voetgangerssluis door het beekdal met aan rechterhand hoger gelegen bos.
Bij 3-sprong links aanhouden, stijgend pad, wn route, pad met aan linkerhand het lager gelegen beekdal, verderop buigt het pad naar rechts weg van het beekdal met een open plek aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij een voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing LA, kn62 volg 63, breed pad, het pad volgen tot een brugje, zijpad negeren.
Voor het brugje RA, kn63 volg 50, pad met het beekje aan linkerhand.
3.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot smal metalen brugje aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
Bij dit brugje LA het brugje over, het stijgende pad buigt naar rechts met traptreden in het pad.
Voorbij houten voetgangerssluis bij 3-sprong LA, wn route, direct daarna rechts aanhouden, vervolgens bij T-splitsing LA, kn50 volg 16, het pad dat na verlaten van het bos naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 2.
# Voorbij horecagelegenheid staat aan rechterhand iets naar achter de Sint Servaaskapel.
Voorbij omheining rond tennisvelden LA, grindpad, kn2 volg 94, verderop buigt het grindpad naar rechts, voorbij klaphek het brugje over en doorlopen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad, wn route.
4.
In bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden door houten voetgangerssluis met bordje “Landgoed Neyenghoor”, smal onverhard pad, de wn route wordt even verlaten, iets verder bij T-splitsing LA, voor het beekje buigt het pad naar rechts en volgt het beekje aan linkerhand met verderop aan linkerhand een betonnen brug met metalen hek, wn route.
Iets voorbij het betonnen brugje met aan linkerhand een stuw RD, kn13 volg 68, het beekje verder volgen.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij Y-splitsing RA, verhard voet-/fietspad, kn68 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, wn66, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna voorbij de vangrail LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde LA met de vangrail aan linkerhand naar de metalen poort met klaphek lopen, door het klaphek en voor de beek rechts aanhouden, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, het pad met de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop voorbij een klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 29, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
5.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
RD, stuw aan linkerhand negeren, kn41 volg 40.
# Watermolen de Friedesse Molen, het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, het pad buigt naar links de dijk op.
Op de dijk, bij kruising RD richting verharde weg met voor de verharde weg een klaphek, kn40 volg 42.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, de beek aan rechterhand volgen tot een brugje, bij het brugje de beek oversteken, aan overzijde buigt het pad naar links.
Direct na deze bocht rechts aanhouden, stijgend pad richting draaihekje, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een klaphek LA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, draaihekje aan linkerhand negeren, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg
6.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, direct daarna bij 4-sprong eveneens RA, “Hanssum”, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, dalende weg naar de Maas aan rechterhand negeren, kn38 volg 37, de weg “Hanssum” die verderop bij kn37 volg 35 overgaat in “Schoor” verder volgen tot de weg met bocht naar links weg buigt van de Maas ruim na verlaten van de plaats.
In deze bocht RA, verhard fietspad, wn route.
Voorbij brugje, in scherpe bocht naar links van het fietspad rechts aanhouden, kn35 volg 40/43, het onverhard pad tussen twee bankjes aan rand van de helling inlopen, vervolgens voorbij het heuveltje aan linkerhand RD het pad langs de helling verder volgen, wn43, na ca. 200m buigt het pad naar links weg van de steile helling.
T.h.v. bosrand, bij kruising RD door klaphek, door grasland richting klaphek aan overzijde links van bosschages lopen, kn43 volg 42.
7.
Voorbij het klaphek bij T-splitsing RA, kn42 volg 93, het pad buigt naar links met in de bocht een 2de klaphek, pad met aan beide zijde een afrastering, verderop passeert men een 3de klaphek.
T.h.v. poort RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop in bocht naar links gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een kapel RD, kn93 volg 92, men loopt het plaatsje “Kessel-Eik” in.
Voorbij woning nr.44 LA, “Sterrenbosweg”, kn92 volg 89.
Bij kruising RD, onverhard pad, wn route.
Voor bosrand, bij splitsing links aanhouden, kn89 volg 79, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen tot weg aan rechterhand direct na een kanaaltje met stuw met voor het kanaaltje kn79 volg 72, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Kanaaldijk”, wn72, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad met het kanaaltje aan rechterhand.
8.
Na ca. 650m, bij 4-sprong RA, het pad kruist het kanaaltje, kn72 volg 89.
Bij kruising LA, kn89 de wn route wordt verlaten.
Na ca. 300m RA.
Bij T-splitsing LA, het brede grindpad ca. 1km volgen tot kruising bijna aan het einde van het bosperceel aan linkerhand.
Bij deze kruising RA, onverhard pad, kn75 volg 76.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Ca. 40m voorbij flauwe bocht naar links LA, kn76 volg 72, smal pad met houten afsluitboom.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een weiland RA, wn route, het pad met verderop kn72 volg 80 volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
9.
Bij deze T-splitsing LA, kn80 volg 44.
Na ca. 150m, bij 3-sprong LA, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad volgen tot omheind perceel (lage omheining) aan linkerhand, zijpaden negeren.
T.h.v. dit perceel RD, pad aan rechterhand negeren, wn44.
Voorbij houten afsluitboom, bij Y-splitsing scherp LA, kn44 volg 41, pad met nog steeds het omheind perceel aan linkerhand.
Na ca. 100m, voor landbouwperceel RA, smal pad met het landbouwperceel aan linkerhand, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RD, bospad, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad, wn route.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing recht aanhouden, kn41 volg 33.
10.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg, wn route.
Na ca. 65m, voorbij woning nr.10 RA, “NOS 4-5”, de wn route wordt verlaten, iets verder LA, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij bocht naar links, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg ca. 200m volgen tot weg “Schepenstraat” aan rechterhand iets voor een kapelletje, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Schepenstraat”, direct daarna LA, “St. Annastraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, “Rochusplein”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de rotonde.
Bij de rotonde RA, “Molenstraat”, na ca. 80m zijn de bushaltes “Kubke”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Molenweg/Brugstraat, Molenweg 52, 6088 AS te Roggel. Plan Route

Eindpunt

Bushaltes Kubke, Molenstraat 6A2 te Helden.

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterreintje bij de bushalte Brugstraat hoek Molenweg/Brugstraat,

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat hoek Molenweg/Brugstraat in Roggel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Het Leudal Adrie: Het Leudal
Het Leudal Adrie: Het Leudal
Voetgangersbaileybrug uit WOII Adrie: Voetgangersbaileybrug uit WOII
Voetgangersbaileybrug uit WOII Adrie: Voetgangersbaileybrug uit WOII
Sint Servaaskapel Adrie: Sint Servaaskapel
Sint Servaaskapel Adrie: Sint Servaaskapel
De Neerbeek met in de verte de kerk van Neer Adrie: De Neerbeek met in de verte de kerk van Neer
De kerk van Neer gezien vanuit het beekdal Adrie: De kerk van Neer gezien vanuit het beekdal
Watermolen de Friedesse Molen met in de verte de kerk van Neer Adrie: Watermolen de Friedesse Molen met in de verte de kerk van Neer
Watermolen de Friedesse Molen Adrie: Watermolen de Friedesse Molen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-17.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Roggel, Neer en HeldenErvaringen van wandelaars (8)

 1. Jetty en Jelmer 29 juli 2023 om 14:49

  Weer een prachtige route. Alleen het laatste deel enkele lange rechte paden, maar wel door het bos. Klein detail: bij punt 4 staat knooppunt 60 volg 27. Dit moet echter 29 zijn. Komt vanzelf weer goed, maar brengt je even in verwarring.
  We hebben de route gelopen op 25 juli 2023.

  Reageren
  1. Adrie 29 juli 2023 om 17:38

   Jetty en Jelmer bedankt voor het melden van het wandelnetwerknummer. Inderdaad een foutje, is inmiddels in de routebeschrijving aangepast.

 2. Adrie 13 juli 2022 om 18:34

  De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. De etappe kan weer volledig gelopen worden, de tijdelijke omleiding is uit de routebeschrijving gehaald.

  Reageren
 3. Adrie 25 maart 2022 om 18:55

  In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie eventueel ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 4. Anne-Marie 19 mei 2021 om 21:35

  Vandaag deze etappe gelopen, wat een prachtige route was het weer! Opnieuw door het Leudal, leuk al die beekjes en doorkijkjes. Veel regen gehad onderweg maar dat deerde niet, de route bleef overal even mooi. De St Servatiuskapel is echt heel bijzonder, jammer dat het terras van de naastgelegen horeca gesloten was (ook al mag het sinds vandaag weer voor ’t eerst met ruimere openingstijden ….). Ook in Neer bleek de horeca gesloten. De verschillende uitzichtpunten bij de Maas waren erg mooi, wat kun je daar vèr kijken! Verderop werden we verrast door een luid balkende ezel, nog nooit zó hard horen balken! Opnieuw genoten van een prachtige dag, bedankt!

  Reageren
 5. Adrie 10 maart 2021 om 15:59

  De werkzaamheden aan het ophogen van de dijken bij Neer zijn klaar. Aan de afrastering wordt in het beekdal wordt nog gewerkt. De klaphekken staan er al, de afrastering ontbreekt nog op enkele plaatsen. De routepaaltjes waarnaar in de routebeschrijving verwezen wordt staan er inmiddels ook weer. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 27 juli 2020 om 08:23

  Bij Neer worden de dijken opgehoogd, een deel is klaar, op een aantal punten gaat het nog een poosje duren voordat het ook daar klaar is. In de routebeschrijving en de kaarten is een alternatief beschikbaar. De foto is gemaakt vanaf de nieuwe dijk.

  Reageren
 7. Frank 4 augustus 2019 om 09:41

  Hoi,

  Deze tocht op 1 augustus 2019 gelopen. Prima wandelweer en weer genoten van een mooie gevarieerde tocht door bossen, open gebieden, landelijk en stedelijk. Ik heb me geen moment verveeld. Er is genoeg te zien. Genoten van de mooie zonnebloemvelden, een ree en twee rammelende hazen. De paden waren afwisselend. Verharde asfaltwegen maar ook dwars door een weiland. Over paden waarbij je denkt “moet ik hier echt doorheen?”. Op sommige stukken is het pad behoorlijk dicht gegroeid. Ik houd er wel van, ondanks dat ik in korte broek liep. De tocht voert je langs veel beekjes waarbij de nodige libellen en vlinders te zien zijn. Een er van was de wijdebeekjuffer. Ik heb de tocht via mijn Garmin navigatie gelopen. Nergens problemen gehad.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)