Maaskantpad etappe 17, Roggel te Limburg

21 km Wandelroute Maaskantpad etappe 17, te Roggel

Deze etappe staat in het teken van de beekjes. De etappe start in Roggel en gaat via het natuurgebied het Leudal, het stroomgebied van de Neerbeek en het natuurgebied Kesseleikerbroek naar Helden. Vanuit Roggel wordt de Roggelse beek, de Zelsterbeek en Neerbeek naar Neer gevolgd. De drie beekjes zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschappen. Als bezienswaardigheid komt men langs de Sint Servaaskapel en watermolen de Friedesse Molen. Aan het oostelijk uiteinde van het natuurgebied het Leudal staat de Sint Servaaskapel uit 1891 op een heuvel omringt door prachtige acacia's. De Friedesse Molen het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Na het plaatsje Neer gepasseerd te zijn gaat de etappe naar het bosgebiedje de Musschenberg, op diverse plaatsen heeft men een prachtig uitzicht over het maasdal. Na verlaten van dit bosgebiedje gaat de etappe door het plaatsje Kesseleikerbroek en langs het 'afwateringskanaal' naar het natuurgebied Kesseleikerbroek. Het natuurgebied Kesseleikerbroek is grotendeels gelegen op lage, drassige gronden. Dit in tegenstelling tot de meeste bossen in de omgeving. Toch is gebied goed toegankelijk, afwisselend en heeft gevarieerde begroeiing. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-5-2015, laatst bijgewerkt op: 14-3-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op de “Molenweg” en met de rug naar het kleine parkeerterreintje bij de bushaltes RA in zuidoostelijke richting vertrekken, wn route.
Voorbij woning nr.62 RA, kn2 volg 42, iets verder gaat de verharde weg over in een grindpad. het pad volgen tot T-splitsing voor perceeltje grasland in het bos.
Bij deze T-splitsing LA, kn42 volg 7, pad door de bosrand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, men passeert een bankje, wn route.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, kn7 volg 6.
In flauwe bocht naar links van de weg RA, “Op de Bos 6a-7+7a”, kn6 volg 9, direct daarna rechts aanhouden, onverhard pad met informatiepaneel “Wandelroutenetwerk Leudal” door de bosrand parallel aan verharde weg inlopen.
Bij T-splitsing met bankje RA, kn9 volg 11.
2.
Voorbij beekje RD, pad aan rechterhand negeren, kn11 volg 61, vervolgens bij splitsing links aanhouden, direct daarna bij volgende splitsing weer links aanhouden, wn62, daarna bij 3-sprong LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, men passeert een houten voetgangerssluis, pad aan de voet van heuvelrug.
Bij 3-sprong links aanhouden, stijgend pad, wn route, pad dicht aan rand van de heuvelrug, verderop buigt het pad naar rechts weg van de heuvelrand met open plek aan rechterhand, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing LA, kn62 volg 63, breed pad, het pad volgen tot brugje, zijpad negeren.
Voor het brugje RA, kn63 volg 50, pad met het beekje aan linkerhand.
3.
Bij T-splitsing LA, wn route, het pad volgen tot smal metalen brugje aan linkerhand, zijpaadjes negeren.
Bij dit brugje LA het brugje over.
Na korte klim, bij 3-sprong LA, wn route, direct daarna rechts aanhouden door houten voetgangerssluis, vervolgens bij T-splitsing LA, kn50 volg 2.
RD, pad aan rechterhand negeren, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
# Voorbij horecagelegenheid staat aan rechterhand iets naar achter de Sint Servaaskapel.
Voorbij omheining rond tennisvelden LA, grindpad, verderop buigt het grindpad naar rechts, voorbij klaphek het brugje over en doorlopen tot T-splitsing bij verhard fietspad.
Bij deze T-splitsing LA, verhard fietspad.
4.
In bocht naar rechts van het fietspad RD door houten voetgangerssluis, gras-pad, direct daarna bij T-splitsing LA, iets verder voor beekje buigt het gras-pad naar rechts en volgt het beekje aan linkerhand, wn route, verderop passeert men aan linkerhand een betonnen brugje met metalen hek.
Iets voorbij het betonnen brugje, bij 3-sprong met aan linkerhand een stuw rechts aanhouden, kn13 volg 68, her beekje verder volgen.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij Y-splitsing RA, verhard voetpad, kn68 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna voor brug RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde door klaphek, gras-pad met beek aan linkerhand, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij kruising met verharde weg RD, het pad met de de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk RD, grindpad over de dijk aan rechterhand negeren, direct daarna aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voetpad RD door klaphek en het beekdal inlopen, kn60 volg 27, het gras-pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
5.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 40.
RD, stuw aan linkerhand negeren.
# Watermolen de Friedesse Molen, het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, half verhard pad, het pad buigt naar links de dijk op.
Op de dijk, bij kruising RD richting verharde weg, kn40 volg 42, voor de weg passeert men een klaphek.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, gras-pad met de beek aan rechterhand, verderop bij brugje de beek oversteken.
Voorbij het brugje LA, direct daarna rechts aanhouden stijgend pad richting draaihekje op de dijk volgen, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een klaphekje LA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, het draaihekje aan linkerhand negeren, verderop gaat het smalle grindpad over in een klinkerweg
6.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, direct daarna bij 4-sprong eveneens RA, “Hanssum”, wn route.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, dalende weg naar de Maas aan rechterhand negeren, kn38 volg 37, de weg die verderop overgaat in “Schoor” verder volgen tot de weg met bocht naar links weg buigt van de Maas ruim na verlaten van de plaats, aan de rand van de plaats passeert men kn37 volg 35.
In deze bocht RA, verhard fietspad, wn route.
Voorbij brugje, in scherpe bocht naar links RD, onverhard pad tussen twee bankjes inlopen, het pad loopt langs de rand van een hoge heuvelrug parallel aan de Maas, verderop iets voor een rommelige omheining buigt het pad naar links weg van de steile helling.
T.h.v. rand bosgebied, bij kruising RD door klaphek, het gras-pad door grasland richting klaphek aan overzijde links van bosschages volgen, wn42.
7.
Voorbij het klaphek bij T-splitsing RA, kn42 volg 93, het pad buigt naar links met aan rechterhand een groot ven.
T.h.v. poort RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg, de weg buigt vervolgens naar links.
Bij 4-sprong met kapel RD, kn93 volg 92, men loopt het plaatsje “Kessel-Eik” in.
Voorbij woning nr.44 LA, “Sterrenbosweg”, kn92 volg 89.
Bij kruising RD, onverhard pad, wn route.
Bij splitsing voor bosrand links aanhouden, kn89 volg 79, het pad volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing LA, fietspad aan overzijde van de doorgaande weg, wn route, het fietspad volgen tot weg aan rechterhand direct na kanaaltje met stuw, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Kanaaldijk”, wn72, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad, vervolgens het kanaaltje aan rechterhand volgen.
8.
Na ca. 650m, bij 4-sprong RA, het pad kruist het kanaaltje, kn72 volg 89.
Bij kruising LA, kn89 de wn route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren.
RD, gras-pad langs bosrand aan rechterhand negeren, het pad ca. 270m volgen tot 2de perceel grasland aan linkerhand.
Halverwege het perceel grasland, voor grote eik RA, smal kaarsrecht bospad.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad.
Bij kruising RA, kn75 volg 76.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Ca. 40m voorbij flauwe bocht naar links LA, kn76 volg 72, smal pad met houten afsluitboom.
Bij T-splitsing met aan linkerhand een weiland RA, wn route, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren, verderop passeert men kn72 volg 80.
9.
Bij deze T-splitsing LA, kn80 volg 44.
Na ca. 150m, in flauwe bocht naar rechts LA, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, het pad volgen tot omheind perceel (lage omheining) aan linkerhand, zijpaden negeren.
T.h.v. dit perceel RD, pad aan rechterhand negeren, wn44.
Voorbij houten afsluitboom, bij Y-splitsing scherp LA, kn44 volg 41, pad met nog steeds het omheind perceel aan linkerhand.
Na ca. 100m, voor landbouwperceel RA, smal pad met het landbouwperceel aan linkerhand, wn route.
Voor bosrand, bij kruising RD, bospad, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad, wn route.
Bij Y-splitsing recht aanhouden, kn41 volg 33.
10.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, verharde weg, wn route.
Na ca. 65m, voorbij woning nr.10 RA, “NOS 4-5”, de wn route wordt verlaten, direct daarna LA, verderop gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Iets voorbij bocht naar links, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, voetpad aan overzijde van doorgaande weg volgen, de weg ca. 200m volgen tot weg “Schepenstraat” aan rechterhand iets voor een kapelletje, overige zijwegen negeren.
Bij deze zijweg RA, “Schepenstraat”, direct daarna LA, “St. Annastraat”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden richting de kerk, “Rochusplein”, de weg volgen tot T-splitsing, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing LA richting de rotonde.
Bij de rotonde RA, “Molenstraat”, na ca. 80m zijn de bushaltes “Kubke”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Molenweg/Brugstraat, Molenweg 52, 6088 AS te Roggel. Plan Route

Eindpunt

Bushaltes Kubke, Molenstraat 6A2 te Helden.

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterreintje bij de bushalte Brugstraat hoek Molenweg/Brugstraat,

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat hoek Molenweg/Brugstraat in Roggel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Het Leudal Adrie: Het Leudal
Het Leudal Adrie: Het Leudal
Voetgangersbaileybrug uit WOII Adrie: Voetgangersbaileybrug uit WOII
Voetgangersbaileybrug uit WOII Adrie: Voetgangersbaileybrug uit WOII
Sint Servaaskapel Adrie: Sint Servaaskapel
Sint Servaaskapel Adrie: Sint Servaaskapel
De Neerbeek met in de verte de kerk van Neer Adrie: De Neerbeek met in de verte de kerk van Neer
De kerk van Neer gezien vanuit het beekdal Adrie: De kerk van Neer gezien vanuit het beekdal
Watermolen de Friedesse Molen met in de verte de kerk van Neer Adrie: Watermolen de Friedesse Molen met in de verte de kerk van Neer
Watermolen de Friedesse Molen Adrie: Watermolen de Friedesse Molen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-17.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Roggel, Neer en HeldenErvaringen van wandelaars (4)

 1. Anne-Marie 19 mei 2021 om 21:35

  Vandaag deze etappe gelopen, wat een prachtige route was het weer! Opnieuw door het Leudal, leuk al die beekjes en doorkijkjes. Veel regen gehad onderweg maar dat deerde niet, de route bleef overal even mooi. De St Servatiuskapel is echt heel bijzonder, jammer dat het terras van de naastgelegen horeca gesloten was (ook al mag het sinds vandaag weer voor ’t eerst met ruimere openingstijden ….). Ook in Neer bleek de horeca gesloten. De verschillende uitzichtpunten bij de Maas waren erg mooi, wat kun je daar vèr kijken! Verderop werden we verrast door een luid balkende ezel, nog nooit zó hard horen balken! Opnieuw genoten van een prachtige dag, bedankt!

  Reageren
 2. Adrie 10 maart 2021 om 15:59

  De werkzaamheden aan het ophogen van de dijken bij Neer zijn klaar. Aan de afrastering wordt in het beekdal wordt nog gewerkt. De klaphekken staan er al, de afrastering ontbreekt nog op enkele plaatsen. De routepaaltjes waarnaar in de routebeschrijving verwezen wordt staan er inmiddels ook weer. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 27 juli 2020 om 08:23

  Bij Neer worden de dijken opgehoogd, een deel is klaar, op een aantal punten gaat het nog een poosje duren voordat het ook daar klaar is. In de routebeschrijving en de kaarten is een alternatief beschikbaar. De foto is gemaakt vanaf de nieuwe dijk.

  Reageren
 4. Frank 4 augustus 2019 om 09:41

  Hoi,

  Deze tocht op 1 augustus 2019 gelopen. Prima wandelweer en weer genoten van een mooie gevarieerde tocht door bossen, open gebieden, landelijk en stedelijk. Ik heb me geen moment verveeld. Er is genoeg te zien. Genoten van de mooie zonnebloemvelden, een ree en twee rammelende hazen. De paden waren afwisselend. Verharde asfaltwegen maar ook dwars door een weiland. Over paden waarbij je denkt “moet ik hier echt doorheen?”. Op sommige stukken is het pad behoorlijk dicht gegroeid. Ik houd er wel van, ondanks dat ik in korte broek liep. De tocht voert je langs veel beekjes waarbij de nodige libellen en vlinders te zien zijn. Een er van was de wijdebeekjuffer. Ik heb de tocht via mijn Garmin navigatie gelopen. Nergens problemen gehad.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)