Maaskantpad etappe 15, Montfort te Limburg

16 km Wandelroute Maaskantpad etappe 15, te Montfort

Deze etappe van Montfort naar Heel passeert het Maaskantpad de Maas. Direct nadat men het plaatsje verlaten heeft komt men langs de kasteelruïne Montfort. Het kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland, hieraan herinnert de indrukwekkende ruïne en een gerestaureerde kasteeltoren. Vervolgens gaat de etappe door het landgoed Rozendaal, een mooi afwisselend gebied met bos en oud cultuurlandschap. Na het verlaten van het landgoed Rozendaal, gaat men via rustige landweggetjes en een klein maar en twee bospercelen met de Vlootbeek richting de Maas. Dicht bij de Maas staat de etappe voor een groot deel in het teken van energie, men komt o.a. langs de Clauscentrale en de waterkrachtcentrale Linne. In vergelijking met de beide Clauscentrales A en C, samen goed voor 1.900 megawatt, heeft de waterkrachtcentrale Linne slechts een bescheiden vermogen van 11 megawatt. De beide Clauscentrales zijn stilgelegd in 2014. Voor de liefhebber van waterbouwkundige werken, tijdens de overtocht van de Maas komt men over een stuw en twee sluizen, het sluis- en stuwcomplex Linne en de sluiscomplex Heel. Na de Maas gepasseerd te zijn gaat de etappe naar Sint-Anna’s Beemd, deze geïsoleerde door ontgrinden ontstane plas met moerasvegetatie heeft op diverse plaatsen mooie doorkijkjes. Vervolgens wordt de dijk naar Heel gevolgd, het eindpunt. Als verdere bezienswaardigheid komt men bijna aan het einde van de etappe langs kasteel Nederhoven ook wel 'het Kasteeltje" genoemd. Het kasteel is in 1614 als jachthuis gebouwd op oudere fundamenten. 82% van deze wandeltocht is onverhard.
Praktische informatie: De etappe gaat door graslanden in de omgeving van Linne. Een paar keer per jaar zijn de graslanden en paden in de directe omgeving van de plaats Linne gesloten door schietwedstrijden van de Schutterij en Drumband Sint Martinus, zie voor datums de agenda van Schutterij en Drumband Sint Martinus Linne. Volg op die datums de alternatieve route die ook gelopen kan worden als er een voorkeur is voor goed gebaande paden.

Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-5-2015, laatst bijgewerkt op: 10-2-2025

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de bushaltes “Centrum” in noordelijke richting vertrekken met aan linkerhand een klein parkeerterreintje, de weg ca. 100m volgen tot zijweg “Dijkstraat” aan linkerhand richting “H. Catherina”.
Bij deze weg LA, kn45 volg 48, “Dijkstraat”.
Bij kruising RD, “Aan het water”, vervolgens voorbij de kerk RA, “Aan de kerk”, kn48 volg 62.
Iets voorbij achterzijde van de kerk LA, gras-/onderhoudspad met de Vlootbeek aan linkerhand, kn62 volg 63.
Bij kruising RA, verharde weg, kn63 volg 43
# Kasteel Montfort, ook bekend onder D’n Tómp of De Grauwert, is gebouwd rond het jaar 1260.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn43 volg 42.
Na ca. 90m RA, “Oude Brachterweg”, kn42 volg 26.
Bij kruising met een doorgaande weg RD, “Gelreweg”, wn26, vervolgens in een flauwe bocht naar rechts LA, wn26, het onverharde pad volgen tot een bosrand aan linkerhand met een SLL bordje, voor de bosrand heeft men aan linkerhand uitzicht over een groot landbouwperceel.
2.
Bij de bosrand RD, bospad, smal bospad aan rechterhand negeren, wn26, het pad ca. 80m volgen tot een 3-sprong op een heuvel.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn26 volg 27.
Bij Y-splitsing RA, wn27, het pad volgen tot een T-splitsing voorbij een houten afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn27 volg 28, het pad volgen tot een kruising voorbij een kleine parkeerstrook links van het pad, zijpad negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad, “Roosendaal 1”, wn28.
Na ca. 50m LA, kn28 volg 31, het pad met een houten afsluitboom en SLL bordje volgen tot een Y-splitsing met een wn routepaaltje, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, wn31, vervolgens bij 4-sprong rechts aanhouden, wn31, iets verder RA, smal stijgend pad, wn31, doorlopen tot de top van de heuvel.
Op de heuvel het pad met een bocht naar links verder volgen, wn31, het smalle pad over de langgerekte heuvel ca. 260m volgen tot een een bocht naar rechts, dalende zijpaden aan rechterhand negeren.
3.
Bij deze bocht het pad met een bocht naar rechts verder volgen, stevig dalend pad richting de bosrand, wn31, vervolgens t.h.v. bosrand bij T-splitsing LA, pad met de bosrand aan linkerhand, wn31.
Voorbij een bankje, bij T-splitsing RA, kn31 volg 30, pad met aan beide zijde eikenbomen en verderop een brugje over de Vlootbeek.
Voor de bosrand, bij 4-sprong het pad met een bocht naar rechts verder volgen, kn30 volg 78.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong iets voor een boerderij LA,wn78, iets verder RA, wn78, onverhard pad met een houten afsluitboom en een haag aan rechterhand, verderop de bosrand aan linkerhand.
T.h.v. een bankje aan linkerhand het pad met een flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn78.
Iets voor een brugje scherp LA, smal pad door een open grasrijke plek, kn78 volg 46, bij bosrand door een houten voetgangerssluis.
Iets voorbij de volgende houten voetgangerssluis, bij kruising met een ATB pad RD, direct daarna na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg met het spoor aan linkerhand, wn route, voorbij een brug over de beek buigt de weg naar rechts.
4.
Bij T-splitsing LA richting een spoorwegovergang, “Stationsstraat”, het fietspad aan de overzijde van de weg volgen, wn route, voorbij de spoorwegovergang onder een viaduct door.
Iets voorbij het viaduct, bij een rotonde LA richting “Maasbracht”, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
Voorbij witte woning nr.33 RA, “Grachtweg”, wn route, direct daarna LA de brug over, de wn route wordt verlaten, aan overzijde voor de poort naar de binnenplaats van een woning RA, het onverharde pad met de beek aan rechterhand volgen tot een T-splitsing bij een verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, iets verder voorbij beek de Vlootbeek RD, “Maasbrachterweg”, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 150m, t.h.v. woonboerderij nr.82 rechts van de weg LA, “Ossenbergweg”, wn route.
Ca. 60m voorbij woning nr.16, in een flauwe bocht naar rechts LA, smal grindpad, wn route.
Iets voor een brugje RA, smal slingerend bospad met de beek aan linkerhand, de wn route wordt weer verlaten.
5.
Na ca. 300m (bij controle februari 2025 was het pad iets verder langs de beek nog steeds door meerdere ontwortelde bomen versperd) rechts aanhouden richting de bosrand, na verlaten van het bos buigt het pad naar links en gaat door de rand van een landbouwperceel, iets verder weer door het bos, in het bos t.h.v. een heuveltje aan rechterhand en een imposante beuk aan linkerhand LA weer richting de beek lopen iets voorbij een greppel, voor de beek buigt het pad naar rechts, volgt de beek even en buigt naar rechts weg van de beek, iets voorbij deze bocht de voet van een langgerekte heuvel volgen met de heuvel aan rechterhand tot men het bos verlaat.
Na verlaten van het bos bij T-splitsing LA, verharde weg.
# Verderop gaat de etappe door graslanden. Een paar keer per jaar zijn de graslanden en paden in de directe omgeving van de graslanden gesloten door schietwedstrijden van de Schutterij en Drumband Sint Martinus, voor datums van de schietwedstrijden zie link onder de routebeschrijving. Zijn er schietwedstrijden of geeft men de voorkeur aan goed gebaande paden dan kan men als alternatief ook voorbij de beek Vlootbeek LA, weg “Kolkweg” met de beek aan linkerhand. RD, pad met een metalen afsluitboom aan linkerhand negeren, kn41 volg 60. Voor een omheining, bij T-splitsing RA richting “Waterkrachtcentrale Linne”, wn route, verderop buigt het brede grindpad met een flauwe bocht naar rechts. In deze flauwe bocht, bij splitsing links aanhouden richting “Waterkrachtcentrale Linne”, kn60 volg 32. Bij overgang naar verharde weg LA, verhard fietspad richting “Waterkrachtcentrale Linne”, kn32 volg 31, het fietspad over de stuw volgen tot een bocht naar links met een veerooster direct na een picknicktafel aan rechterhand. Ga verder bij punt 7 2de regel Direct na deze bocht………
6.
Voorbij beek de Vlootbeek RD, weg “Kolkweg” aan linkerhand negeren.
Bij splitsing rechts aanhouden, “Weerd nrs. 2-3-4 en 5”, voorbij boerderij nr.4 gaat de verharde weg over in een grindpad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden een smal brugje over, direct na het brugje LA door een klaphek, smal onverhard pad met SLL bordje “Maasplassen” en de beek aan linkerhand, verderop buigt het pad naar rechts richting een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij kruising LA, het brede grindpad volgen tot een klaphek aan rechterhand direct na een houten brugje, zijpad en het klaphek voor het brugje negeren.
RA door het klaphek, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, voor de Maasplas buigt het gras-pad bij een klaphek naar links, voorbij deze bocht door grasland met Maasplas aan rechterhand, verderop splitst het pad door het grasland, na samenkomst van beide paden het onverharde pad met aan beide zijde bomen volgen.
7.
Voorbij een metalen afsluitboom, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, iets verder RA, verhard fietspad richting “Waterkrachtcentrale Linne”, kn32 volg 31, het fietspad over de stuw volgen tot een bocht naar links met veerooster direct na een picknicktafel aan rechterhand.
Direct na deze bocht RD, verhard pad aan linkerhand negeren, het fietspad/weg met ruim voorbij een bocht naar links een klaphek met veerooster volgen tot een T-splitsing voorbij de brug over de sluis van Linne, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Sluisweg”.
Voorbij woning nr.3 de weg met een bocht naar rechts verder volgen, zijweg en zijpad aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot een sluis.
# In deze bocht staat aan linkerhand het monumentje “Lock Force”, dit monumentje is ter nagedachtenis aan een geallieerde gevechtsgroep die bij het sluizencomplex strijd leverde.
8.
Voorbij de sluis, direct na reling LA een trapje afdalen, beneden rechts aanhouden, klinkerweg met de sluis aan linkerhand, kn31 volg 30.
Aan einde van de weg RA door een klaphek en een perceel grasland inlopen, in het perceel links aanhouden richting een doorgang met aan linkerhand een klaphek lopen, voorbij de doorgang het pad over de dijk met bosschages aan rechter- en de Maas aan linkerhand volgen, wn route.
Voorbij een klaphek met een metalen poort links aanhouden, breed grindpad, wn route, vervolgens bij 4-sprong RA door een metalen klaphek, pad over de dijk volgen, kn30 volg 26, verderop loopt men over de verharde inlaat van Retentiebekken Zuid, voorbij deze inlaat het pad over de dijk ca. 150m verder volgen tot een kruising met kn26 routepaaltje met mooi uitzicht over de plas Sint Anna’s Beemd.
Bij deze kruising scherp RA de dijk afdalen, kn26 volg 21, aan voet van de dijk rechts aanhouden, grindpad, men loopt een stukje terug richting de inlaat, verderop iets voor de inlaat buigt het pad naar links en volgt de plas verder aan linkerhand.
9.
Voor de dijk, bij splitsing RA, kn21 volg 93, vervolgens voorbij SLL bord “Sint Anna’s Beemd” LA de talud oplopen, direct daarna schuin naar links door het klaphek aan de overzijde van de weg, wn route, het grindpad over de dijk volgen.
Voorbij een klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder RA door een klaphek, onverhard pad over de dijk, wn route.
Voorbij een metalen poort, bij kruising LA, kn93 volg 92, de dijk wordt verlaten.
Bij kruising met een verharde weg RD, wn route, verderop t.h.v. een kasteelpoort buigt het pad naar rechts, wn route.
# Het Huis – in Beegden ‘het Kasteeltje” genoemd, is in 1614 als jachthuis gebouwd op oudere fundamenten.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, “Nieuwstaart”, kn92 volg 20, vervolgens voorbij woning nr.4 RA, “Welweg”, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, de doorgaande weg volgen tot de bushaltes bij “Wilhelminaplein”, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢


Meer informatie over Dorpsschieten Schutterij en Drumband Sint Martinus Linne

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bushalte Centrum, Markt 9, 6065 AV te Montfort. Plan Route

Eindpunt

Bushalte Wilhelminaplein, Heerbaan 36 te Heel.

Met de auto

Er is een parkeerterrein aan de Markt in de directe nabijheid van de bushalte.

Openbaar vervoer

Bushalte Markt, Montfort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Kasteelruïne Montfort Adrie: Kasteelruïne Montfort
Kasteelruïne Montfort Adrie: Kasteelruïne Montfort
Hoeve Heerenhof Adrie: Hoeve Heerenhof
De Clauscentrales Adrie: De Clauscentrales
De Clauscentrales Adrie: De Clauscentrales
Sluis- en stuwcomplex Linne Adrie: Sluis- en stuwcomplex Linne
Sluis- en stuwcomplex Linne Adrie: Sluis- en stuwcomplex Linne
Boerderij in omgeving van kasteel Nederhoven Adrie: Boerderij in omgeving van kasteel Nederhoven
Kasteel Nederhoven ook wel het Kasteeltje genoemd Adrie: Kasteel Nederhoven ook wel het Kasteeltje genoemd

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-15.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Montfort en Heel



Ervaringen van wandelaars (6)

  1. Anne-Marie 13 april 2021 om 21:05

    Wat een bijzondere etappe is dit, al dat water en de sluis- en stuwcomplexen, de waterkrachtcentrale, de vistrappen, heel verrassend allemaal! Vlakbij de waterkrachtcentrale veel beversporen ontdekt. En het pad naast de vlootbeek, prachtig! Dat was meteen ook een hindernisbaan door een aantal omgevallen bomen waarover geklauterd moest worden om het pad te kunnen volgen. Mooie flora, veel verschillende soorten landschappen, leuke paadjes, de ruïne en historische tuin in Montfort en het kleine kasteeltje aan het eind in Heel. We hebben genoten van begin tot einde!

    Reageren
  2. Adrienne 4 juli 2020 om 11:18

    Hoi Adrie.

    in Augustus 2019 heb ik van Velden naar Swalmen gelopen.
    Deze week van Swalmen naar Heel.
    Ik ga nu naar huis en hoop binnen kort verder te gaan.
    bedankt voor de prachtige wandelingen.
    Gr.Adrienne

    Reageren
  3. Frank 16 juli 2019 om 10:26

    Hoi,

    Ik heb deze mooie route op 8 juli 2019 met mijn navigatie gelopen. Wederom mooi en gevarieerd.
    Wat vooral opviel waren de droge sloten. O.a. van de vlootbeek. Mooie flora gezien.
    Terug met de bus van Neer naar Montfort gaf wat verwarring. Door werkzaamheden is halte Mariaheide komen te vervallen. De bus moet een omleiding volgen. Hij komt vervolgens weer in het dorp uit. Ik meen halte Zandstraat. Het is dat ik op tijd de buschauffeur waarschuwde dat ik in het centrum moest zijn. Nog een aandachtspunt. Wanneer je het eerste stuwcomplex voorbij bent loop je langs het water. Op het einde hiervan moet je een smal pad naar boven om vervolgens door een hekje linksaf te gaan. Dit hekje zit op slot. Ik heb me tussen het prikkeldraad heen gewurmd om mijn route te vervolgen. Waarschijnlijk kan hier een andere route gemaakt worden door na het water linksaf het pad te volgen. Dan 2 x rechts om zo je route te vervolgen.

    Reageren
    1. Adrie 16 juli 2019 om 12:33

      Frank bedankt voor het melden! Vermoedelijk is het gesloten klaphek tijdelijk, voorlopig een alternatief in de routebeschrijving opgenomen. In Montfort zijn al geruime tijd werkzaamheden waarbij een aantal bushaltes tijdelijk buiten gebruik zijn. Op de pagina Omleidingen & stremmingen van Arriva kan men als voorbereiding op de wandeling e.v.t. een omleidingsroute uitstippelen door een vervangende halte te selecteren.

  4. Adrie 4 juni 2019 om 16:26

    Bushalte “Centrum” is tijdelijk niet meer in gebruik, volgens Arriva kan het enkele maanden duren.
    Oorzaak
    Werkzaamheden
    Gevolg
    Vervallen haltes: 1) Dijk, 2) Centrum, 3) Zandstraat
    Advies
    Halte Mariaveld, vanuit deze bushaltes in zuidwestelijke richting vertrekken, vervolgens de weg volgen tot rotonde. Bij deze rotonde LA, “Dijk”, vervolgens de weg volgen zijweg aan rechterhand met wegwijzerbord “H. Catherina”. Bij deze weg RA, kn45 volg 48, “Dijkstraat”. Ga verder bij punt 1 3de regel.

    Reageren
  5. Adrie 22 mei 2018 om 17:46

    De etappe is vernieuwd, in de omgeving van de plaats Linne zijn graslanden in de etappe opgenomen met als resultaat meer variatie. Voor degene die de voorkeur geeft aan goed gebaande paden het oorspronkelijk pad is als alternatief in de routebeschrijving opgenomen. Veel wandelplezier!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)