Maaskantpad etappe 11, Reuver te Limburg

17 km Wandelroute Maaskantpad etappe 11, te Reuver

Deze etappe start bij het station in Reuver en gaat na verlaten van Reuver over smalle bospaden en rustige landweggetjes naar Beesel. Op diverse plaatsen heeft men mooi uitzicht over de Maas en op het aan de overzijde gelegen plaatsje Kessel. Beesel is een mooi dorpje met aan de rand het kasteel Nieuwenbroeck. Kasteel Nieuwenbroeck werd circa 1550 gebouwd op de plaats waar de boerderij Hof Tghienen Broick stond. De naam Broick betekend broek of moeras, en nieuwen waarschijnlijk nieuw gebouw op de plaats van de boerderij. Vervolgens gaat de etappe over rustige landweggetjes verder richting het buurtschap Rijkel, met ten zuiden daarvan het kleine natuurgebied De Donderberg. De etappe gaat door het natuurgebiedje met begroeide rivierduinen. Tegen het kleine natuurgebied De Donderberg ligt een dode Maasarm, een klein stukje van deze dode Maasarm wordt gevolgd waarna men door het stroomgebied van het riviertje de Swalm gaat met op diverse plaatsen mooi zicht over het riviertje de Swalm. Bijna aan het einde van deze etappe wordt een deel van het leuke Ommetje Asselt langs randen van weilanden gevolgd. Na het verlaten van het ommetje komt men langs de kasteelruïne Ouborg. De Ouborg, in de volksmond Naborch. Het kasteel Ouborg is vermoedelijk rond 1300 gebouwd en in de 15e eeuw door brand verwoest, wat rest is een klein stukje van de woontoren. Na de Ouborg gepasseerd te zijn komt men al vrij snel bij het station van Swalmen, het eindpunt. 80% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-4-2015, laatst bijgewerkt op: 1-7-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit het station met de rug naar het voormalig stationsgebouw “Reuver” RD vertrekken, “Stationsstraat”.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA, weg met plein “Raadhuisplein” aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA, kn5 volg 6, vervolgens voor de kerk LA, “Karel Doormanlaan”, kn6 volg 17, verderop buigt de weg naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, “Rustoord”, wn route, de weg volgen tot T-splitsing, zijweg en voetpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, “Parklaan”, kn17 volg 16, direct daarna LA, “Bosdaellaan”, de wn route wordt verlaten, de weg volgen tot deze t.h.v. zwembad “De Bercken” overgaat in een grindpad.
Iets voorbij de overgang naar grindpad LA, smal bospad.
RD, achtereenvolgens het pad aan linker- en rechterhand negeren, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, het pad verder volgen tot kruising ca. 15m voor een grasveld met omheind terreintje, zijpaadjes negeren.
2.
Bij deze kruising RA, het pad volgen tot 4-sprong bij breed grindpad direct na een bankje.
Bij deze 4-sprong LA, breed grindpad, het pad volgen tot 4-sprong met fietsknooppunt 02 informatiepaneel iets voorbij een bankje, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong RD, bospad, kn82 volg 83.
Bij kruising RA richting kapel, wn route, verderop bij de kapel het verhard voetpad pal langs de voorzijde inlopen.
# Achter de St. Lambertuskapel is een fundering zichtbaar gemaakt van een kerkje dat er eind de 13de eeuw heeft gestaan. In de 1830 is een deel ingestort waarna het is afgebroken en met een deel van de bouwmaterialen is een herinneringskapelletje gebouwd dat nu aan de achterzijde van de kapel staat.
Voorbij de kapel, bij T-splitsing RA, onverhard pad, kn83 volg 74, het pad buigt met flauwe bocht naar links, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden, breed pad met bosschages aan linkerhand, wn route.
Bij 5-sprong RD, het grindpad aan overzijde van de weg volgen, kn74 volg 73, het grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, pad aan rechterhand negeren.
3.
Bij deze T-splitsing RA, het verhard voetpad aan overzijde van de weg volgen, vervolgens na ca. 60m LA, “Roozendaelseweg”, grindpad, kn73 volg 75.
Bij kruising met bankje RA, kn75 volg 70, het pad met omheining rond bungalowpark aan rechterhand volgen tot kruising met bankje voorbij het bungalowpark, zijpaden aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RA, kn70 volg 71, het pad met omheining aan rechterhand ca. 500m volgen tot rand van het bungalowpark, zijpaden aan linkerhand negeren.
Voorbij het laatste huisje RD, pad langs omheining aan rechterhand negeren, kn71 volg 72.
Voor landbouwperceel, bij 3-sprong links aanhouden, kn72 volg 79.
Bij splitsing rechts aanhouden, kn79 volg 34, pad met klein bosperceel eiken aan rechterhand.
4.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad met de bosrand aan linkerhand ca. 130m volgen tot pad aan linkerhand in een flauwe bocht naar rechts van het pad.
Bij dit pad LA, bospad met omheining aan linkerhand, wn route.
Voor woning, bij T-splitsing RA, kn34 volg 24, direct daarna RD, verhard fietspad, voetpad aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong RD, “Holleweg”, wn route, verharde weg.
RD, achtereenvolgens onverhard pad aan rechter- en verharde weg aan linkerhand negeren.
Aan einde van de verharde weg, bij 4-sprong RD, kn24 volg 23, grindpad met iets verder een brugje, voorbij het brugje via trap de dijk oplopen.
Op de dijk bij T-splitsing LA, het pad over de dijk met verderop kn23 volg 22 en kn22 volg 20 volgen tot flauwe bocht naar rechts voor verharde weg met in het pad naar de weg een metalen poort en aan overzijde van de weg een woning en in de verte een molen, zijpaden en trappen negeren.
5.
In deze flauwe bocht links aanhouden langs de metalen poort, de dijk afdalen richting de verharde weg voor de woning nr.2, vervolgens bij de verharde weg scherp LA, “Ouddorp”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, kn20 volg 1.
Voorbij begraafplaats RA, het smalle pad tussen woning nr.3 en de poort van begraafplaats inlopen, verderop t.h.v. volgende poort gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
In flauwe bocht naar links van de weg rechts aanhouden, breed verhard voetpad, wn route.
Bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg volgen tot kruising voor een plein, iets voorbij de kerk, zijwegen negeren.
6.
Bij deze kruising RD, “Markt”, weg met het plein aan linkerhand, kn1 volg25.
Voorbij het plein LA, “Markt”, wn route, direct daarna voorbij smalle zijde van het plein rechts aanhouden, “Cruysbergstraat”, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens bij kruising RD, wn route.
# Kasteel Nieuwenbroeck werd circa 1550 gebouwd op de plaats waar boerderij stond..
In bocht naar links van de weg RA, grindpad, kn25 volg 30, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, pad met kasteelgracht aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, kn30 volg 40.
Na ca. 70m RA, smal pad door het bosperceel.
7.
T.h.v laan met aan rechterhand doorkijk naar de achterzijde van het kasteel LA.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Na ca. 140m, voorbij bosschages aan linkerhand RA, onverhard pad met bosschages aan linkerhand, wn route, na ca. 60m bij kruising met verharde weg RD, kn40 volg 68, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij het kapelletje RD, grindpad, grindpad aan linkerhand negeren, kn68 volg 26.
Voor kleine woning, t.h.v. overgang naar verharde weg LA, pad met haag aan rechterhand, kn26 volg 63, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Direct na deze bocht het smalle pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
8.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, vervolgens voorbij omheind perceeltje LA, wn route, breed grindpad met iets verder de bosrand aan linkerhand.
in bocht naar rechts van het grindpad, bij 4-sprong RD, het smalle bospad inlopen, kn63 volg 64.
Bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, iets verder t.h.v. bosrand, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Voorbij boerderij, bij T-splitsing RA, verharde weg.
RD, weg “Gubbelsweg” aan linkerhand negeren, direct daarna bij 4-sprong LA, voorbij boerderij “Historische Groentenhof” gaat de verharde weg over in een grindpad.
Bij T-splitsing met kapelletje LA, iets verder het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, wn route.
In het bos, voor kleine witte woning LA, bospad, wn route, het pad volgen tot kruising.
9.
Bij deze kruising RA, kn52 volg 75, het pad volgen tot flauwe bocht links t.h.v. bosrand met aan rechterhand zicht op een grote waterplas.
Iets voorbij deze bocht bij splitsing links aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA, licht slingerend pad door het bos, wn route, het pad met heuvelrug aan linkerhand volgen tot 3-sprong t.h.v. bosrand, smalle zijpaadjes negeren.
Bij deze 3-sprong RA, kn67 volg 93, het pad buigt naar links en volgt bosschages aan linkerhand.
# Aan rechterhand heeft men een mooi zicht op het beekdal van de Swalm.
Bij 3-sprong RA, breed grindpad, kn93 volg 89, iets verder passeert men een brugje.
Bij T-splitsing RA, kn89 volg 88, verderop buigt het pad naar links.
Bij 4-sprong LA, de wn route wordt verlaten.
10.
Na ca. 270m RA, iets verder verharde weg.
Bij 4-sprong RD, weg met aan rechterhand een aantal picknicktafels RD, kn85 volg 84.
RD, onverhard pad aan rechterhand negeren, kn84 volg 82, iets verder voor kruisbeeld, bij 3-sprong links aanhouden, breed grindpad, wn route.
Na ca. 400m, voor bordje “Ommetje Natuurlijk Asselt” RA, smal pad met afrastering aan linkerhand, kn82 volg 80, oranje (paaltjes)route.
Voor haag, bij T-splitsing LA, smal pad tussen haag en afrastering, wn en oranje route, na ca. 200m, voor metalen poort buigt het pad tussen bosschages en afrastering naar rechts, wn en oranje route, verderop iets voorbij een klaphek aan linkerhand buigt het pad voor een metalen poort en klaphek naar links en gaat door bosschages, wn en oranje route, na verlaten van de bosschages buigt het pad voor een bankje naar rechts richting een camping.
11.
Voor deze camping, bij T-splitsing LA, wn en oranje route.
Bij T-splitsing LA, grindpad, kn80 volg 79, oranje route.
# Bij deze T-splitsing 250m RA zijn er enkele horecagelegenheden en heeft men een mooi uitzicht over de Maasplassen.
Bij 4-sprong RD, verharde weg, wn en oranje route, de smalle weg met aan rechterhand een boerderij en verderop kn79 volg 78 volgen tot een brugje, bij kn79 wordt de oranje route verlaten, zijpeden negeren.
Voorbij het brugje, bij splitsing links aanhouden, onverhard pad, kn78 volg 83, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg, de weg volgen tot 4-sprong.
# Kasteelruïne die men passeert is het restant van kasteel Ouborg, vermoedelijk rond 1300 gebouwd.
Bij deze 4-sprong RD, “Parallelweg”, kn83 volg 63, de weg volgen tot het station aan rechterhand, het eindpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
Wandelnetwerk:
Rood/gele en rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Reuver, Stationsplein 1, 5953 DV te Reuver. Plan Route

Eindpunt

Station Swalmen, Stationsstraat 54 te Swalmen.

Met de auto

Parkeren kan bij het station aan het Stationsplein.

Openbaar vervoer

Station Reuver

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte het plaatsje Kessel Adrie: In de verte het plaatsje Kessel
In de verte molen de Grauwe Beer Adrie: In de verte molen de Grauwe Beer
Molen de Grauwe Beer Adrie: Molen de Grauwe Beer
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck
Kasteel Nieuwenbroeck Adrie: Kasteel Nieuwenbroeck
Mariakapel Adrie: Mariakapel
Fruitbomen omgeving Beesel Adrie: Fruitbomen omgeving Beesel
Het Swalmdal Adrie: Het Swalmdal
Het riviertje De Swalm Adrie: Het riviertje De Swalm
Kasteelruïne Ouborg Adrie: Kasteelruïne Ouborg

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-11.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Reuver, Beesel en Swalmen.Ervaringen van wandelaars (8)

 1. Jetty Brouwer en Jelmer Sieben 30 januari 2024 om 20:54

  Ik wilde jullie deze foto ook niet onthouden…

  Reageren
 2. Jetty Brouwer en Jelmer Sieben 30 januari 2024 om 20:52

  Mooie route weer. Gelukkig niet te nat.

  Reageren
 3. Marco 4 december 2022 om 22:26

  Wederom een mooie en leuke route. Mbv GPS gelopen, hetgeen prima ging. Dank!

  Reageren
 4. Adrie 29 oktober 2022 om 11:26

  De werkzaamheden aan het verhogen van de dijk bij Beesel zijn nagenoeg afgerond. De omleiding is uit de routebeschrijving verwijderd en van de Google Maps kaart. Omdat het nog niet helemaal afgerond kan er wat veranderen, zo zijn de metalen poorten die op enkele plaatsen op de dijk staan zonder afrastering nog niet vermeld in de routebeschrijving.

  Reageren
 5. Adrie 25 april 2022 om 19:34

  Er is gestart met werkzaamheden aan de dijk bij Beesel, de dijk wordt versterkt. In de routebeschrijving is een omleiding beschreven zie hiervoor ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 6. Mariëlle 18 april 2021 om 20:38

  Wederom prachtige afwisselende etappe van het Maaskantpad. Het begon vanmorgen om 9 uur koud met zo’n 5 graden en we eindigde met lente temperatuur van 15 graden in gezelschap van heerlijk lente-zonnetje. Wij hebben genoten!

  Reageren
 7. Frank 12 juni 2019 om 19:32

  Hoi,

  Ik heb deze route op 3 april 2019 gelopen.
  Een mooie gevarieerde route wederom.
  Adrie weet de mooie plekjes te vinden en deelt deze met de wandelaar.
  Ik heb een stukje om moeten lopen. Dan is het vervelend om via de navigatie te lopen.
  Dwars over een akkerland moeten lopen om vervolgens mijn route, in verboden gebied, voort te zetten. Dit gebied was verboden (afgesloten) i.v.m. een politieonderzoek in een cold case zaak.

  Reageren
 8. Adrie 30 september 2016

  In de omgeving van Swalmen is het wandelnetwerk verder uitgebreid. Deze uitbreiding is in de routebeschrijving opgenomen. De nieuwe knooppunten en richtingspaaltjes zijn als extra herkenningspunten in de routebeschrijving vermeld. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)