Maaskantpad etappe 1, Molenhoek te Limburg
De eerste etappe start in Molenhoek gaat door de Mookerheide, het Groesbeekse Bos, door het natuurgebied de Sint-Jansberg, landgoed Bloemendal de Bulten en door een klein deel van het Maasdal naar Gennep. De Mookerheide en boswachterij Groesbeek liggen op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal, beide zijn gevarieerde bosgebieden. In de Mookerheide komt men als bezienswaardigheid langs het imposante jachtslot Mookerheide. De Sint-Jansberg is een mooi landgoed met beboste hellingen, akkers en weilanden. De landbouwgronden worden doorsneden door ’holle’ wegen. Het bosgedeelte bestaat uit fraaie oude loofbossen en naaldbossen. Sint-Jansberg is niet alleen een fraai natuurgebied, er zijn ook diverse bezienswaardigheden, zoals een oude watermolen “de Bovenste Plasmolen” uit 1725. Om “de Bovenste Plasmolen” van water te voorzien, heeft men enkele eeuwen geleden het water via een kanaaltje parallel aan de helling naar de molen geleid. Het water van de “helbeek” komt via de Molenvijver in het midden van het waterrad uit. Verder is er een voormalige ijskelder, deze biedt nu ruimte aan verschillende soorten vleermuizen. En de restanten van een voormalig landhuis, in de tweede wereldoorlog is dit landhuis vernield en waarvan nu nog slechts de fundamentresten. Landgoed Bloemendal de Bulten is een weidegebied met enkele kleine bospercelen. In dit gebied komt men langs de molenromp van een poldermolentje. De landbouwer die in dit gebied heeft gewoond had een eigen Milsbeeks poldertje, hij voorzag het gebied van een dijkje en daar tegen aan bouwde hij een watermolen. Begin jaren dertig van de vorige eeuw moeten tijdens een zware storm de wieken van het molentje zijn afgewaaid en in de tweede Wereldoorlog werd de molenromp zwaar beschadigd. De molenromp en de dijkjes zijn nog steeds zichtbaar. Als laatste gaat deze etappe door een klein gedeelte van het Maasdal met de ruïne van de vesting 't Genneperhuis. Om de historie zichtbaar te maken, zijn delen van de voormalige kroonwerken en grachten in het gebied rondom de ruïne hersteld. Ook zijn er bruggetjes aangelegd en is een nieuw uitzichtpunt gebouwd op de hoogste top van de ruïne. 85% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit het station naar het onverhard pad aan de zijde van de Mookerheide t.h.v. bord “Perron 2” lopen, met de rug naar het station RD vertrekken, het smalle pad met bankje richting Mookerheide inlopen, wn route, iets verder bij splitsing links aanhouden, wn route, vervolgens voor afrastering, bij T-splitsing LA, wn route.
Na ca. 90m RA, via pad met traptreden de helling oplopen, wn route, boven aangekomen, bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, het pad met iets verder de afrastering aan rechterhand, kn87 volg 79.
Voorbij het omheinde heidegebied, bij 3-sprong LA, wn route, iets verder bij 4-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, wn route.
Bij 4-sprong RA, wn route, vervolgens na ca. 50m, iets voorbij houten afsluitboom scherp LA richting schuur, de wn route wordt verlaten, het grindpad dat voorbij de schuur naar rechts buigt volgen tot 4-sprong aan achterzijde van het jachtslot, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong met kn11 routepaaltje LA, verharde weg.
# Jachtslot de Mookerheide is in 1902 in gebouwd.
Bij Y-splitsing scherp RA, de weg langs de voorzijde van het jachtslot volgen tot Y-splitsing met aan rechterhand een parkeerterrein.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, iets verder bij kruising RA, grindpad met houten afsluitboom en met bosrand aan linkerhand, verderop voorbij een paaltje met opschrift “Eikenlaan” loopt men door een natuurbegraafplaats, wn route, het grindpad verder volgen tot splitsing, zijpad en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, kn78 volg 25, direct daarna RD pad “Dassenpad” aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot kruising met recht pad voor een grote halfopen plek, zijpaden door de percelen met natuurgraven negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, het pad “Lindelaan” volgen tot men het bos verlaat, zijpaden bij twee kruisingen met paden die door de percelen met natuurgraven gaan negeren.
3.
Na verlaten van het bos RD, pad langs de bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
Voor bosrand met bankje het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, de verharde weg volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpaden negeren.
# Voor deze kruising passeert men aan rechterhand de gerestaureerde waterput “Alde Put” uit 1913.
Bij deze kruising RD, het onverhard pad aan overzijde van de doorgaande weg links van verharde weg “Bisseltsebaan” inlopen, het pad tussen het rechter bankje en het informatiepaneel aan rechterzijde van de open plek, de wn route wordt verlaten, het pad parallel aan verharde weg volgen tot kruising direct na een kapelletje met bankje aan rechterhand.
Bij deze kruising LA, het pad ca. 350m volgen tot kruising iets voor een flauwe bocht naar rechts van het pad, zijpaden negeren.
4.
Bij deze kruising RD, pad met iets verder in een flauwe bocht naar rechts een bankje aan linkerhand.
Iets voorbij deze flauwe bocht het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Ca. 80m voorbij deze flauwe bocht, bij kruising RA, iets verder bij kruising RD.
Bij kruising met brede beukenlaan RD.
In laagte, bij T-splitsing RA richting de bosrand.
T.h.v. de bosrand, bij 6-sprong (ATB paden zijn meegeteld) het 2de pad aan linkerhand inlopen, het pad met bosrand aan linkerhand en iets verder een bankje volgen tot T-splitsing voor uitzichtpunt, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad door de bosrand.
Bij kruising LA, breed pad door landbouwgebied.
Bij T-splitsing RA, verderop volgt het pad de bosrand aan rechterhand, het pad verder volgen tot 3-sprong, zijpad negeren.
5.
Bij deze 3-sprong LA, “Zevendalsebaan”, wn route, let op dit dalende pad wordt ook door ATB rijders gebruikt, verderop t.h.v. zwerfstenen met bankje buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RD, achtereenvolgens pad met NM bord Sint-Jansberg aan rechter- en pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na ca. 180m, RA door klaphek, wn route, voorbij het klaphek door het grasland met bosschages aan linkerhand richting de bosrand lopen, bij bosrand via klaphek het grasland weer verlaten, bospad, ca. 50m voorbij het klaphek buigt het pad naar links, wn route.
Bij kruising RA, kn26 volg 27, breed pad.
Na ca. 200m, als het pad na een lichte daling weer stijgt LA, dalend pad, de wn route wordt verlaten.
Iets voor het laagste punt, bij 3-sprong rechts aanhouden, het pad buigt naar links stijgt met het dal aan linkerhand.
Voor houten afrastering, bij T-splitsing LA richting aarden dam in dal, wn route, vervolgens voorbij de aarden dam, het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal stijgend pad aan linkerhand negeren, pad met dal aan rechterhand.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren, wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
6.
Bij T-splitsing RA, wn route, pad met dal aan rechterhand.
RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, iets verder eveneens RD, pad richting watermolen aan rechterhand negeren.
# De watermolen is de bovenste Plasmolen met muurankerjaartal 1725. De exacte ouderdom van de Bovenste Plasmolen is onbekend, maar mogelijk deed hij al in de vijftiende eeuw dienst.
Na ca. 80m, voorbij houten afrastering aan linkerhand links aanhouden, de helling oplopen met smal beekje aan linkerhand, iets verder bij kruising met aan rechterhand een molensteen waardoor beekje stroomt RD door houten voetgangerssluis, kn29 volg 58 , het grindpad met klein beekje “Helbeek” langs de helling aan linkerhand verder volgen.
# Voor bezichtiging van de driedimensionale weergave van het romeinse hoofdgebouw de helling oplopen, zie bordje Romeinse villa. Voor een pauze, dicht bij dit punt zijn diverse horecagelegen, i.p.v. de helling oplopen doorlopen tot T-splitsing bij doorgaande weg. Bij deze T-splitsing RA, fietspad volgen. Er zijn horecagelegenheden aan rechterhand. Voor meer horecagelegenheden het fietspad verder volgen tot zijweg aan linkerhand. Bij deze zijweg LA, “Witteweg”, let op drukke weg!!.
7.
Iets voorbij houten voetgangerssluis, bij 4-sprong LA de houten vlonder over, kn58 volg 59, aan overzijde bij 3-sprong rechts aanhouden, smal grindpad met het beekje aan rechterhand, wn route, na ca. 60m buigt pad iets naar links richting houten voetgangerssluis met iets voorbij de voetgangerssluis pad met traptreden, boven aangekomen het pad met houten afrastering aan rechterhand verder volgen tot T-splitsing iets voorbij een houten voetgangerssluis.
Bij deze T-splitsing RA, pad door bosrand, W-R “Pieterpad ri Gennep”, kn59 volg 89.
# Aan rechterhand heeft men een mooi uitzicht over het dal.
Bij 5-sprong RD (het 2de pad aan rechterhand volgen), wn route, “Pieterpad ri Gennep”, pad door de bosrand.
# Iets verder passeert men aan rechterhand een pad naar een ijskelder, de ijskelder is in gebruik als vleermuizenverblijf.
Ca. 45m voorbij de ijskelder RA, de wn route wordt verlaten.
8.
Bij kruising LA, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met iets verder aan linkerhand het restant van een muur.
# De muur is de tuinmuur van een voormalig landhuis. In de tweede wereldoorlog is het landhuis vernield, wat rest zijn de fundamenten en een gedeelte van de tuinmuur.
Bij splitsing rechts aanhouden, pad met dal en iets verder een waterbekken aan linkerhand.
Bij 4-sprong met aarden dam aan linkerhand RD, kn89 volg 78, pad met 2de waterbekken aan linkerhand.
Voorbij enkele traptreden, bij 4-sprong RD, kn78 volg 77, voorbij de bosrand met een bankje het grasland RD oversteken richting rechterzijde van rij eikenbomen aan de overzijde,
Na verlaten van het grasland, bij 3-sprong rechts aanhouden, kn77 volg 76, het verhard fietspad met verderop een brugje volgen tot verharde weg t.h.v. de bebouwde kom,
9.
Bij deze weg RD, verharde weg, “Rozenbroek”, weg aan linkerhand negeren, kn76 volg 75.
RD, “Rozenbroek”, weg aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD, “Rozenbroek 1t/m23 2t/m4A”, kn75 volg 74, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, wn route.
Na ca. 120m RA het onverharde pad aan overzijde van de doorgaande weg inlopen, let op drukke weg!!, “Achterbroek”, wn route, verderop buigt het pad naar links.
Ca. 300m voorbij deze bocht RA, “Ketsestraat”, wn route.
T.h.v. picknicktafel en informatiepaneel LA, kn74 volg 71.
RD pad langs de bosrand aan rechterhand verder volgen, pad aan linkerhand negeren, kn71 volg 72.
10.
RD, pad “Bossebrugweg” aan rechterhand negeren, direct daarna LA door metalen klaphek, pad door de rand van het bosperceel, iets verder RD, bospad aan rechterhand negeren, in volgend bosperceel buigt het pad naar links, verderop voorbij doorgang voor vee met twee klaphekken passeert men aan rechterhand een klein molenhuis.
# Het molenhuis is een restant van een poldermolentje.
Voorbij de 2de doorgang voor vee met twee klaphekken LA.
Voorbij klaphek links aanhouden, smal grindpad, direct daarna scherp RA richting verharde weg, bij de verharde weg RA, de weg “Sprokkelveld 72-74” volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Bloemenstraat”, de weg volgen tot woning nr.8 buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
# De “Keuterij” die men verderop aan linkerhand passeert was oorspronkelijk een kleine boerderij van een boer die niet genoeg land had om van te leven, nu is de kleine boerderij als woonhuis in gebruik.
11.
Voorbij deze woning RD, kn70 volg 69/91, onverhard pad aan linkerhand negeren, direct daarna RA, grind-/fietspad met SBB bordje “Maasdal”, kn70 volg 69, het grindpad volgen tot bocht naar links iets voorbij 3de brugje, voor 2de brugje passeert men kn27 volg 69.
# Na eerste brug heeft men een prachtig uitzicht over het Maasdal, er staan meerdere bankjes.
In deze bocht RA, gras-pad, direct daarna rechts aanhouden, gras-pad richting rechterzijde van kleine beboste heuvel inlopen, wn route.
# De heuvel met bosschages is de ruïne het Genneperhuis met uitzichtpunt.
Aan achterzijde van het restant rechts aanhouden, gras-pad parallel aan de Maas met de Maas aan rechterhand, verderop na ca. 200m, voor waterplas buigt het gras-pad naar links, wn route.
Bij grindpad rechts aanhouden het brugje over, het grindpad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
12.
Bij deze T-splitsing LA, “Veerstraat”, kn69 volg 48.
T.h.v. dijk LA door klaphek, grindpad over dijk.
Rechts aanhouden, dalend grindpad.
Aan voet van de dijk RA het “Melkstraatje” inlopen, kn48 volg 68, vervolgens na ca. 50m LA brugje over.
Aan einde van het voetpad links aanhouden, direct daarna RD, “Haspel”, weg aan rechterhand negeren, na ca. 70m buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA richting brug over “De Niers”, bij deze brug zijn de bushaltes “lijn 83 Gennep, Niersbrug”, het eindpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
SBB = Staatsbosheer
Wandelnetwerk:
Wit/rode markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met nummer of alleen een met richting aanduiding.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Station Molenhoek-Mook, Lindenlaan 69, 6584 AC te Molenhoek. Plan Route
Eindpunt
Bushalte Niersbrug, Niersweg te Gennep.
Met de auto
Startpunt: Parkeren kan bij het station aan de Bovensteweg.
Eindpunt: Parkeren kan op een kleine loopafstand van het startpunt bijvoorbeeld het Martinushof, deze parkeerplaats biedt plek aan zo’n 200 auto’s.
Openbaar vervoer
Startpunt: Station Molenhoek-Mook.
Eindpunt: Bushalte Niersbrug, aan de Niersweg in Gennep.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maaskantpad-etappe-1.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaatsen Plasmolen en Gennep
Op de Mookerheide in de omgeving jachtslot de Mookerheide is een ATB pad gewijzigd. Op een plaats viel de etappe samen met het gewijzigde ATB pad. Omdat het pad smal is en met beperkt zicht door de bochten het pad uit de etappe gehaald. De etappe gaat nu langs de het heidegebied met de Heumense Schans. De schans wordt in de laatste etappe bezocht. Veel wandelplezier!
Op de Mookerheide en de Sint Jansberg wordt momenteel het wandelnetwerk uitgebreid en Natuurmonumenten is een aantal van zijn wandelroutes aan het wijzigen. Op een aantal punten is het wandelnetwerk in beide gebieden al vermeld maar nog niet compleet. Ook kunnen er veranderingen zijn bij de verwijzing naar routepaaltjes van Natuurmonumenten wandelroutes.
Hoi
Ik heb deze route op 12 december 2018 gelopen.
Een geweldig mooie en gevarieerde route. Ik had mijn auto in Gennep geparkeerd en van daar uit met de bus naar Molenhoek. Toen was het nog een stukje lopen naar het begin punt.
Ik wandelde met behulp van mijn Garmin navigatie en ik had de beschrijving bij me.
Een kleine aanvulling op de beschrijving.
Bij nummer 8 staat de volgende tekst;
Na ca. 130m RA, dalend pad, wn route, verderop voorbij een klaphek gaat de etappe door een weiland, geul door het weiland aan linkerhand volgen tot volgend klaphek.
Dat klaphek staat er niet meer. Je gaat hier een brugje over en meteen rechtsaf.
De rest klopte perfect.
Al loop ik liever met mijn navigatiesysteem. Dit omdat ik dan meer tijd heb om om me heen te kijken en nog meer te genieten.
Frank bedankt voor de reactie! Ik heb het klaphek uit de routebeschrijving gehaald. Ik ben ervanuit gegaan dat bedoelt het punt bij verlaten van het grasland.
Dat klopt helemaal Adrie
Hoi Adrie.
Ik heb 1 December de eerste etappe gewandeld.
alles klopte! g.p.s.track en de route beschrijving.
Het was van begin tot eind genieten, ik ga dit pad van de zomer afmaken.
Adrienne, bedankt voor de reactie! Heel mooi, zou je veranderingen zien deze zijn zeer welkom. Veel wandelplezier.
Prachtige wandeling en erg genoten! De routekaart en de GPS zijn perfect maar de routebeschrijving volgens ons niet. Hieronder onze voorstellen voor wijzigingen. Wij gaan zeker meer etappes van deze route lopen!
Algemeen: Wij zijn met twee auto`s op weg gegaan; 1 bij het einde geparkeerd en met de andere doorgereden naar de start. In Gennep zou ik adviseren om de auto op het Europaplein te parkeren, dit is een grote openbare gratis parkeerplaats in het centrum.
–
Foto’s van links naar rechts en van boven naar beneden: Net na de start…, Hollands plaatje bij de St. Jansberg, Beekje bij Plasmolen en Genneper Maasdal, prachtig einde van de wandeling
Marielle bedankt voor de ingezonden aanvullingen en verbetervoorstellen. Een routebeschrijving is zelden perfect, in de loop van de tijd wil er weleens iets veranderen. Om de routebeschrijving zo actueel mogelijk te houden zijn reacties zoals de uwe zeer welkom. Alle aangemelde punten zijn overgenomen, de opmerking bij punt 4. ga ik binnenkort ter plekke bekijken. Het verschil ten opzichte van de oorspronkelijke tekst is wat groot, mogelijk dat er iets gewijzigd is.
Zaterdag 12 november 2016 eens gaan kijken naar het deel bij punt 4. Veranderingen waren er niet, wel had ik meer nadruk moeten leggen op de brede beukenlaan die men bij de 4-sprong passeert. De routebeschrijving is op dat punt wat aangepast. Marielle nogmaals bedankt voor de aanvullingen en verbetervoorstellen!
De etappe is vernieuwd, het landgoed Bloemendal de Bulten is in de etappe opgenomen. In dit gebied wordt een goed onderhouden pad gevolgd langs weilanden en door enkele kleine bosgebiedjes. Tevens komt men langs het restant van een poldermolentje. Veel wandelplezier!