Maasduinen-tocht, Well te Limburg

20 km Wandelroute Maasduinen-tocht, te Well

Een stevige wandeltocht door de Bosscherheide, de Bergerheide beide gelegen aan het Reindersmeer en de Wellsche Heide midden in het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosscherheide en de Bergerheide zijn beide gebieden met Maasduinen rond het Reindersmeer met in de Bergerheide een opvallende heuvel de Springberg. Het Reindersmeer, een 130 ha groot meer is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. Aan de Nederlandse-Duitse grens gaat de wandeltocht langs de Wellsche Hut. Op oude topografische kaarten van 1850 was er al sprake van Aan de Welsche Hut, het is onbekend waarvan de naam afkomstig is. Niet alleen de Wellsche Hut is bekend aan de grens, in het verleden was dat ook de herberg van Jan Janssen beter bekend als Jan den Duvel. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers. Wat rest van de herberg is een houtenpaneel in het bos. De Wellsche Heide is een voornamelijk beplant met grove den gebied tussen Landgoed de Hamert en de Bosscherheide, de wandeltocht gaat door het noordelijk deel, het gemeentelijk gebied van Bergen dat aansluit op de Bosscherheide. Bezocht wordt een Galgenberg een mooi voorbeeld van een paraboolduin met aan de voet van deze stuifduin een ven. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs de Bergense schaapskooi. 99% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-1-2021, laatst bijgewerkt op: 9-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Loop vanuit het bezoekerscentrum naar de brug over de sluis, op de brug en met de rug naar het bezoekerscentrum RA vertrekken, de weg volgen tot grindpad aan rechterhand tussen parkeerterrein P2 voor bussen en auto’s, zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, grindpad met parkeerterrein voor auto’s aan linkerhand, kn11 volg 37.
Voorbij het parkeerterrein RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn37 volg 17.
Voorbij landbouwperceel aan linkerhand RD, ruiterpad op linkerhand negeren, het grindpad buigt naar links.
Na ca. 100m, t.h.v. bordje “Privé terrein” LA, smal bospad, wn route, iets verder passeert men een hoge heuvel.
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij kruising met ruiterpad RD, het pad verder volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel.
Bij deze T-splitsing RA, kn17 volg 66, vervolgens bij kruising met ruiterpad RD.
2.
Na verlaten van het bos, het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor het Reindersmeer, bij Y-splitsing links aanhouden, pad met het meer aan rechterhand, kn66 volg 99, verderop t.h.v. picknicktafel buigt het pad langs het meer naar rechts, wn route.
RD, pad op linkerhand negeren, kn99 volg 49.
Na ca. 80m, in flauwe bocht naar rechts van het zanderige pad links aanhouden, de wn route wordt verlaten, vervolgens RD, pad is tevens ruiterpad, ruiterpad aan linkerhand negeren.
Na ca. 125m, direct na eik in bosschages aan linkerhand LA, het smalle pad dat voorbij bosschages door het heidegebied gaat en met een grote boog links langs de heuvels gaat volgen tot T-splitsing voorbij een greppel.
3.
Bij deze T-splitsing RA, het pad met grind-/fietspad volgen tot 4-sprong, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong LA richting de schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi, bij 4-sprong het pad met bocht naar links langs de bosrand verder volgen.
Na ca. 125m RA, bospad, kn68 volg 50, direct daarna bij kruising met ruiterpad RD, het bospad dat over een heuvel gaat volgen tot kruising met verharde weg, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, het pad met bordje “Gemeentebossen Bergen” en houten afsluitboom aan overzijde van de weg volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, het pad door de bosrand met verderop aan linkerhand grenspaal 519 volgen tot pad schuin naar rechts ca. 60m voorbij flauwe bocht naar rechts met grenspaal 518A, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad rechts aanhouden, bospad met rood routepaaltje.
4.
Bij T-splitsing LA, pad met aan linkerhand een picknicktafel en houten paneel.
# Het houten paneel staat op de plek waar ooit de herberg van Jan Janssen beter bekend als Jan d’n Duvel heeft gestaan.
Bij T-splitsing met aan linkerhand grenspaal 518 RA, wn route, verderop voor haag rond een bungalowpark buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing voorbij het bungalowpark, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, men volgt nog steeds het bungalowpark.
Na ca. 80m RA, smal stijgend pad, wn route.
Na ca. 90m het doorgaande stijgend pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, direct daarna op de top RD, eveneens pad aan rechterhand negeren, wn route.
Voor picknicktafel bij eik, bij 3-sprong links aanhouden, het dalend pad links van de picknicktafel volgen, wn route.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, iets verder bij T-splitsing RA, verhard fietspad, de wn route wordt verlaten.
# Voordat men RA gaat, aan linkerhand is iets verder een horecagelegenheid.
5.
Bij 5-sprong met fietswegwijzer 75457/001 het 1ste pad aan linkerhand inlopen, wn route, het onverharde pad dat verderop naar rechts buigt volgen tot T-splitsing bij pad met gescheiden verhard fietspad, smal zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, breed pad met gescheiden verhard fietspad richting “Well” met iets verder kn50 volg 44.
Voorbij kampeerboerderij “’t Wolfsven” nr.14 RA.
Voor houten poort met klaphek, bij T-splitsing LA.
Voorbij het landbouwperceel RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens voorbij houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” eveneens RD, pad langs heideveld aan linkerhand negeren, het pad met iets verder bord “Geen toegang voor ruiters” volgen tot flauwe bocht naar rechts, zijpad negeren.
In deze flauwe bocht LA, verderop buigt het pad naar links en gaat om een komvormige laagte, aan overzijde van deze laagte buigt het pad naar links en gaat door een 2de laagte met voorbij een heuveltje aan linkerhand iets voor de bosrand een picknicktafel.
6.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, grindpad, kn44 volg 43, vervolgens in bocht naar links van het grindpad RD richting picknicktafels, direct daarna bij T-splitsing LA, zanderig pad met laagte aan rechterhand en iets verder het meer aan rechterhand.
Voorbij picknicktafel, bij Y-splitsing rechts aanhouden, grindpad, voor een mooi uitzicht over een stuifzandgebied even naar het bankje met informatiepaneel op de heuvel aan linkerhand lopen.
Voorbij volgende picknicktafel, in flauwe bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, pad met het meer verder aan rechterhand volgen.
Na ca. 100m, voorbij lage heuvel met heide aan linkerhand LA, het meer wordt verlaten.
RD, grindpad, grindpad aan linkerhand en ruiterpaden negeren, iets verder t.h.v. bord “Fietsroutenetwerk knooppunt 29” RA, wn route.
In 2de flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, kn43 volg 39, pad aan rechterhand een ruiterpad.
Na ca. 120m LA, wn route, verderop voorbij 2de bocht naar rechts gaat het pad door de bosrand met een landbouwperceel aan linkerhand.
7.
Ca. 70m voorbij het landbouwperceel RD, pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot een bankje aan rechterhand aan voet van een stuifduin.
T.h.v. bankje LA richting houten poort met klaphek, kn39 volg 40.
Voorbij het klaphek RD door het klaphek iets aan rechterhand aan overzijde van de weg, kn40 volg 31.
Bij 3-sprong links aanhouden, men passeert een beekje (staat vaak droog), vervolgens na ca. 30m RD, pad aan linkerhand negeren.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 70m LA, smal bospad.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad, en iets verder met bosrand aan rechterhand ca. 350m volgen tot flauwe bocht links.
In deze flauwe bocht RA, het bospad met bordje “Gemeentebossen Bergen” en een houten afsluitboom inlopen, tevens ruiterroute 47.
8.
RD, pad aan rechterhand negeren, de ruiterroute word verlaten, het pad ca. 60m verder volgen tot splitsing in de half open strook, bij deze splitsing links aanhouden, voorbij de open strook buigt het grindpad met flauwe bocht naar rechts het bos weer in.
Voor bocht naar rechts van het pad, t.h.v. wn routepaaltje LA, het pad gaat weer terug naar de half open strook, aan overzijde van de half open strook buigt het pad naar rechts en gaat door de bosrand met de open strook aan rechterhand, wn route.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting de half open strook aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad naar links richting de rand van het bos.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, kn30 volg 29 2,4km, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot breed pad aan linkerhand voorbij een ruime bocht naar rechts.
9.
Bij dit pad LA richting “Schaapskooi”, iets verder RD, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
Iets voor bocht naar rechts van het pad, voor het uiteenlopen van het pad en het grind-/fietspad RA, smal stijgend bospad met bordje “Gemeentebossen Bergen”.
In wat opener bos aan voet van een heuvel, bij T-splitsing LA.
Voor lagere heuvel, bij T-splitsing RA, licht stijgend pad.
Iets voorbij de heuveltop het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren.
RD, dalend pad richting dal aan linkerhand negeren.
Bij splitsing links aanhouden, het pad volgt de heuvelrand met het dal aan linkerhand, wn route, verderop pad met houten hek aan linkerhand.
Voorbij picknicktafel RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts weg van het houten hek.
10.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, smal pad door heide, verderop gaat het pad door het bos.
Bij T-splitsing LA, dalend pad.
Bij T-splitsing RA, breder recht pad.
Bij kruising RD, wn route.
Bij kruising met ruiterpad RD, iets verder stijgt het pad stevig.
Ruim voorbij de heuvel, bij T-splitsing RA, kn29 volg 30.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, vervolgens bij kruising met breed grindpad en aan linkerhand een verharde weg RD, pad met iets verder een houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen”, het pad dat verderop door de bosrand gaat ca. 1km volgen tot een pad aan rechterhand t.h.v. een wn routepaaltje ca. 150m voorbij een woning met een hoge loods aan linkerhand met pal naast het pad zandwallen, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, bospad met houten afsluitboom en SLL bordje, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, kn31 volg 37, verderop volgt het pad aan linkerhand een beekje (staat vaak droog).
11.
Bij brugje LA het brugje over, aan overzijde buigt het pad naar links, wn route, vervolgens t.h.v. informatiepaneeltje “Woonoord Oude Molen”, bij splitsing rechts aanhouden, wn route, verderop iets voor verharde weg passeert men een klaphek en een klein parkeerterreintje.
Bij kruising met verharde weg en fietspad RD door klaphek aan de overzijde van het fietspad, bospad, kn37 volg 38.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verderop t.h.v. inrit woning nr.57 buigt het pad naar links en gaat over in een grindpad.
Voor omheind perceel, in bocht naar links van het grindpad RA, pad met het omheind perceel aan linkerhand.
12.
Voorbij het omheind perceel RD langs houten afsluitboom, pad aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, wn route (zie rechterzijde van het routepaaltje) tevens ruiterpad, na ca. 250m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot kruising met breed pad, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising RA, grindpad, kn45 volg 46.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een ruiterpad LA, grindpad, kn46 volg 47, het pad volgen tot grindpad aan linkerhand voor 2de picknicktafel, overige zijpaden negeren.
Bij dit grindpad RD, het grindpad aan linkerhand negeren, kn47 volg 48.
RD, pad richting uitkijkpunt met vogelkijkhut aan rechterhand negeren, voor uitzicht even de heuvel oplopen, het pad verder volgen tot Y-splitsing met kn48 routepaaltje.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, kn48 volg 67, iets verder het grindpad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren.
In bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden, onverhard pad met “speelbos” aan linkerhand, wn route.
Voorbij het “speelbos”, bij 4-sprong RA de brug over, wn route.
Aan overzijde, bij T-splitsing LA, kn67 volg 37.
Na ca. 200m links aanhouden richting het bezoekerscentrum, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL=Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk “Wandelroute netwerk gemeente Bergen”:
rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3B, 5855 EA te Well. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op een van de parkeerterreinen bij het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Kasteellaan, Well. Aanlooproute: Langs de N271, met de rug naar het parkeerterrein LA vertrekken, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens aan einde van dit parkeerterrein RA doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, fietspad aan linkerzijde van de "Wezerweg" volgen. Voor bocht naar links LA door klaphek, kn37 volg 38. Starten bij punt 11 voorlaatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Maasduinen aan de rand van het Reindersmeer Adrie: De Maasduinen aan de rand van het Reindersmeer
Bergerheide Adrie: Bergerheide
Uitzicht op de Springberg Adrie: Uitzicht op de Springberg
Bergense schaapkooi Adrie: Bergense schaapkooi
Schaapskudde Adrie: Schaapskudde
Pad door de Bosscherheide Adrie: Pad door de Bosscherheide
Dal aan de Galgenberg Adrie: Dal aan de Galgenberg
Nogmaals het dal aan de Galgenberg Adrie: Nogmaals het dal aan de Galgenberg
Het Reindersmeer Adrie: Het Reindersmeer
Het Reindersmeer bij zonsopkomst Adrie: Het Reindersmeer bij zonsopkomst
Brugje bij de sluis Adrie: Brugje bij de sluis
In de sluis Adrie: In de sluis

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maasduinen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bosbrasserie In de Sluis

Bosserheide 3B
5855 EA Well
Bezoek website

Restaurant De Wellsche Hut

Wezerweg 13
5855 EM Well
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Jo van meijl 19 mei 2023 om 18:31

  Vandaag, 19-5-2023 deze route gewandeld. Prima omschrijving, en mooie afwisselende route.

  Reageren
 2. Adrie 6 februari 2023 om 18:39

  Vorige week donderdag 2 februari 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Geen veranderingen gezien wel de routebeschrijving op enkele puntjes wat verbetert. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Kees van Velzen 19 januari 2022 om 17:20

  Prachtige wandeltocht door de Maasduinen. Prima routebeschrijving en kaartje. In de morgen vertrokken we met mist (heel bijzonder licht) en later de zon over het meer en door de bossen.

  Reageren
 4. Jos 9 januari 2022 om 09:20

  In onderdeel 12 van de beschrijving staat een klein typefoutje:

  Bij deze kruising RA, grindpad, kn45 volg 46.
  Bij 4-sprong met aan rechterhand een ruiterpad LA, grindpad, kn45 volg 46, het pad volgen tot grindpad aan linkerhand t.h.v. 2de picknicktafel, overige zijpaden negeren.

  Dit laatste ‘kn45 volg 46′ moet zijn’kn46 volg 47’.

  Reageren
  1. Adrie 9 januari 2022 om 13:47

   Jos bedankt voor het melden van het knooppuntnummer! Inderdaad een foutje is in de routebeschrijving inmiddels aangepast.

 5. Frans 11 oktober 2021 om 20:33

  Vandaag gelopen, een mooie gebied, het was een leuke route, van als wat.
  De beschrijving is goed, geen probleem met lopen. Bedankt

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)