Maasakker-tocht, Megen te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Maasakker-tocht, te Megen

Een wandeltocht voor de liefhebber van rivierlandschappen en die het eventuele overige dijkverkeer niet al te hinderlijk vindt. De wandeltocht start in Megen en gaat over de dijk, een struinpad en stille landweggetjes door de Maasakker. Voor Megen buigt de wandeltocht naar de Maas en gaat struinend via de uiterwaarden in een grote boog weer terug naar het plaatsje Megen. Deze uiterwaarden zijn vrij toegankelijk en bestaan hoofdzakelijk uit weilanden en zijn vooral in het voorjaar en de zomer rijk aan bloemen. In het historische bedevaartstadje Megen komt u verschillende bezienswaardigheden tegen zoals een gevangenentoren en twee kloosters. De straten van het stadje liggen nog precies volgens eeuwenoud (middeleeuws) plan en zijn geplaveid met de karakteristieke kinderkopjes. 30% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 13-9-2014, laatst bijgewerkt op: 18-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk aan de “Schoolstraat” RA vertrekken, iets verder bij 4-sprong RD, “Dr. Baptiststraat”, vervolgens na ca. 60m RA, “Wilhelminastraat”.
Bij T-splitsing LA, weg met klooster aan rechterhand, vervolgens voorbij de kloosterkerk RA, “Patersgas”.
Op de dijk, bij T-splitsing RA, “Maasdijk”, het voetpad parallel aan de weg volgen tot T-splitsing voorbij toren.
# De toren is een voormalige gevangenistoren, gebouwd in de 14de eeuw.
Bij deze T-splitsing RA, de weg met bocht naar links verder volgen, “Walstraat”, de weg aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m LA, “Graaf van Alardstraat”.
In bocht naar rechts van de weg RD, het verhard voetpad door plantsoentje inlopen, verderop buigt het voetpad naar rechts.
Aan einde van het voetpad, bij T-splitsing RA, verharde weg, iets verder LA richting de molen.
# Stellingmolen Désiré is gebouwd in 1865 gebouwd en na een restauratie in 1972 weer maalvaardig.
2.
Voor de molen, bij T-splitsing LA. de weg volgen tot 4-sprong, zijwegen negeren.
Bij deze 4-sprong LA.
Bij T-splitsing LA, iets verder bij kruising met doorgaande weg RD, “Meerstraat 1 en 6”.
Voor de dijk, bij Y-splitsing scherp LA, de dijk oplopen, “Onderweg”, vervolgens op de dijk bij Y-splitsing scherp RA, de dijk met verderop kn58 volg 59 en kn59 volg 60 ca. 1,4km volgen tot weg aan rechterhand richting “Haren Oss”, links van deze weg is op enige afstand een voetbalveld, overige zijwegen en paden negeren.
Bij deze weg RA richting “Haren”, “Leitingstraat”, kn60 volg 61.
Voorbij voetbalveld aan linkerhand LA, “Elsenbosstraat”, kn61 volg 71, de weg met verderop kn71 volg 63/65 volgen tot een brugje aan linkerhand voor een bankje.
3.
Bij het brugje LA het brugje over en door klaphek, onverhard pad door bosschages met NM bordje “Maasuiterwaarden”, kn71 volg 65, verderop passeert men een 2de klaphek, na verlaten van de bosschages de dijk via een betonnen trap oplopen.
Op de dijk bij T-splitsing RA, verharde weg over de dijk, kn65 volg 37.
T.h.v. steunzender, voorbij picknicktafel bij 4-sprong links aanhouden, de dijk afdalen richting klaphek links van metalen poort, onverhard pad, kn37 volg 30, voorbij het klaphek RD het grasland oversteken richting klaphek aan overzijde, door dit klaphek en betonnen brugje over, iets voorbij het brugje buigt het pad naar rechts, verderop naar links met afrastering aan linkerhand.
Voorbij metalen poort met klein poortje, bij T-splitsing LA, kn30 volg 31, verharde weg, iets verder RA, “Rulstraat”, kn31 volg 53, de weg met  verderop een koffie en theeterras volgen tot doorgaande weg, zijpaden negeren.
4.
Iets voor de doorgaande weg LA, fietspad, na ca. 50m buigt het fietspad naar rechts en kruist de doorgaande weg, het fietspad verder volgen.
Aan einde van fietspad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, kn53 volg 6, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden richting “Appeltern”, de wn route wordt verlaten, de weg met bocht naar rechts verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Voor deze T-splitsing LA, het verhard voetpad parallel aan doorgaande weg richting het veerpont volgen.
Op aanlegplaats van het veerpont, voorbij bankje links aanhouden het smalle onverharde pad met afrastering aan linkerhand inlopen, kn52 volg 3, iets verder door het klaphek, de Maas ca. 1,2km volgen tot een waterloop die uitmondt in de Maas.
Voor deze waterloop links aanhouden, kn3 volg 4, de rand van het grasland met de waterloop aan rechterhand volgen tot hoek in grasland.
In deze hoek het grasland via een overstap verlaten, direct daarna bij T-splitsing LA, verharde weg, kn4 volg 5.
5.
Na ca. 60m, bij Y-splitsing scherp RA, kn5 volg 29, het verhard fietspad over de dijk volgen.
Iets voorbij hectometerpaal 508, in flauwe bocht naar rechts LA, grindpad met trapje, de wn route wordt verlaten, iets verder een 2de trapje, vervolgens aan einde van het pad, bij 4-sprong LA, “Lindenstraat”.
In bocht naar rechts van de klinkerweg links aanhouden, smal grindpad, vervolgens RD, grindpad aan rechterhand negeren.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, de verharde weg met verderop straatnaambordje “Maasbommelsestraat” volgen tot weg aan linkerhand iets voorbij woning nr.2, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, “Engstraat”, de weg volgen tot 3-prong voorbij woning nr.17, zijweg negeren.
Bij deze 3-sprong RA, “Clarastraat”, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Schoolstraat 1, 5366 AT te Megen. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Schoolstraat in Megen. Parkeren kan in de directe nabijheid van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Willem Kippstraat, Megen. Aanlooproute: Ga noordoostelijke op Willem Kippstraat richting Torenstraat. Sla linksaf naar de Torenstraat. Ga rechtdoor op Broeder Everardusplein. Sla linksaf naar de Schoolstraat, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Dorpsgezicht Megen Adrie: Dorpsgezicht Megen
De gevangenentoren Adrie: De gevangenentoren
De gevangenentoren Adrie: De gevangenentoren
Zicht op de Maas Adrie: Zicht op de Maas
Het veer bij Megen Adrie: Het veer bij Megen
Kunst in de uiterwaarde Adrie: Kunst in de uiterwaarde
Het klooster van de Franciscanen Adrie: Het klooster van de Franciscanen
Klok tegen de muur van het kloostergebouw Adrie: Klok tegen de muur van het kloostergebouw

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart maasakker-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant Op de Poort

Torenstraat 28
5366 BK Megen
Bezoek website

Koffie- en theeterras de Maasakker

Rulstraat 3
5366 KA Megen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (24)

 1. Ton Bastings 2 mei 2024 om 18:45

  Het hadden vandaag, donderdag 2 mei, een heerlijke wandeltocht vanuit Megen. Het was die 2,50 euro voor de wandelkaart meer dan waard. We waanden ons in een Verkade-album van van Jacq.P. Thijsse. Bij aankomst werden werden we verwelkomd door klepperende ooievaars. Toen begon de rondleiding door het prachtige oude vestingstadje. We proefden de devote en mystieke sfeer in de kapel met het praalgraf en via de molen belandden we op de dijk met zicht op zeeën van bloeiend fluitenkruid en bloeiende meidoorns. Begeleid door een orkest van zangvogels en kwakende kikkers, telden we onderweg zeven vlindersoorten en er vloog voor onze voeten ook nog een patrijs op. Terugkomend in Megen werden we verblijd door de zoetgevooisde klanken uit de toren van het Clarissenklooster. In het oude gymnasium genoten we van onze welverdiende verpozing met verse broodjes en koffie. Het leek allemaal op de voorspraak van Titus Brandsma. We komen zeker nog eens terug!
  Ton Bastings, Boxtel

  Reageren
  1. Adrie 2 mei 2024 om 19:30

   Beste Ton Bastings, leuk te lezen dat U het een mooie tocht vond! Tip voor een volgende wandeltocht de topografische kaarten die op deze website staan zijn gratis.

 2. Adrie 6 februari 2023 om 17:20

  Vorige week vrijdag 3 februari 2023 de wandeltocht gecontroleerd en iets aangepast. Nu ook de stellingmolen Désiré in de wandeltocht opgenomen. Het wandelnetwerk was verder uitgebreid de nieuwe knooppunten zijn in de routebeschrijving opgenomen. De ooievaar op de oude gevangenistoren is dit jaar al vroeg in de weer met het nest. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Angelique 27 april 2022 om 18:48

  Vandaag de route gelopen was een mooie route beschrijving klopte weer zoals gewoonlijk.
  En lekker koffie gedronken bij De Maasakker

  Reageren
 4. Aggie Janota 22 januari 2021 om 17:41

  Prachtige wandelroute, wel aardig wat water op sommige plekken maar prima te doen

  Reageren
 5. JM de Bont 9 november 2020 om 15:45

  Gelopen op 8 november 2020.
  Het is een prachtig gebied om te wandelen maar er is een groot nadeel en dat zijn de vele onverantwoordelijke motor rijders op de dijk. Ze scheren rakelings bij je af tussen wandelaars en fietsers door met een snelheid van ±100km. Levensgevaarlijk!

  Reageren
 6. Jan Hartman 5 augustus 2019 om 10:16

  Hoi,

  Ik heb gisteren deze wandeling gelopen. IN de routebeschrijving staat dit:

  RD, gras-pad aan rechterhand negeren, kn71 volg 63, direct daarna t.h.v. bankje LA door klaphek, onverhard pad door bosschages met NM bordje “Maasuiterwaarden”, kn71 volg 65.

  alleen dan moet je over het water oid,er was geen brug…zie foto’s

  Reageren
  1. Adrie 5 augustus 2019 om 12:27

   Jan Hartman bedankt voor het melden! Het klaphek staat er nu wat verloren bij. De geul is heel recent gegraven eind juni ben ik daar nog geweest. Voorlopig een alternatief in de routebeschrijving verwerkt tot het duidelijk is of er een brugje komt. Graag via contactpagina of een reactie melden als men veranderingen ziet bij knooppunt 71, bij voorbaat bedankt!.

  2. Adrie 9 april 2020 om 17:35

   Er ligt inmiddels een brugje. De wandelroute kan volgens de routebeschrijving gelopen worden, het alternatief is verwijderd uit de routebeschrijving.

 7. Heidi Broeren 24 februari 2019 om 18:59

  Wederom een prachtige route. Aanrader om in haren onder aan de dijk op t terras een harense heerlijkheid te nuttigen.

  Reageren
 8. Eddy 23 mei 2018 om 14:39

  Hoi Adrie,
  De tocht begint niet in de schoolstraat, maar bij het Toeristisch Informatiecentrum Megen.
  Deze is te vinden op het Broeder Everardusplein ( in het gebouw van Acropolis)

  Reageren
  1. Adrie 23 mei 2018 om 15:45

   Eddy bedankt voor de reactie! Mij is niet duidelijk wat bedoelt wordt. Toen ik bijna 4 jaar geleden deze wandelroute heb samengesteld heb ik de kerk als startpunt gekozen. Veel van mijn wandelroutes starten bij een kerk, een gemakkelijk vindbaar gebouw met vaak ook parkeer mogelijkheden in de directe omgeving.

 9. Irene 27 april 2017 om 15:08

  Volgens de borden: Honden zijn welkom, mits aangelijnd.

  Reageren
  1. Adrie 27 april 2017 om 15:21

   Irene bedankt voor het melden! De wandelroute is gewijzigd in “Honden zijn toegestaan”.

 10. Greetje 22 maart 2017 om 19:47

  Ik woon in Megen .en zie dat er bij route geen honden mee mogen . Wil vertellen dat dit zeker wel mogelijk is .onze hond en veel megense honden bezitters lopen met de hond Door de uiterwaarden en langs de maas en allemaal hebben we respect voor de natuur en eventueel de dieren die we tegen komen . Op stukken waar dit is !kan je de hond gewoon aan de lijn houden . Dus denk dat hond meenemen geen bezwaar is .mits je je als baasje de regels na komt . Geniet met respect van de natuur .

  Reageren
  1. Adrie 23 maart 2017 om 06:50

   Greetje bedankt voor de reactie! Mogen honden ook mee in de Ossenkamp? Of wil een volgende wandelaar dit bevestigen zodat bij de wandelroute “honden zijn wel/niet toegestaan” aangepast kan worden, bij voorbaat bedankt!

 11. Ed en Linda Steiger 17 maart 2017 om 10:38

  Een hele leuke wandeling. Je kunt ook starten bij het koffie en theeterras de Maasakker aan de Rulstraat. (de route loopt er langs). Vandaar is ook een stukje alternatief via de natuurafgraving langs de Maas of een stukje historie, naar het monument van de gevallen Maaswerkers.

  Reageren
 12. Jan van Houwelingen 6 maart 2017 om 17:12

  Sinds april 2016 is het een mogelijkheid om deze tocht niet in Megen te beginnen.
  tHuis in Haren is een restaurant met B&B en het gehele jaar dagelijks geopend vanaf 9 uur ’s morgens.Bovendien beschikken we over voldoende parkeergelegenheid.
  Wenst u hiervan gebruik te maken pik dan de route op bij het eind van alinea 2, begin van alinea 3. Wandelaars zijn altijd meer dan welkom.

  Reageren
 13. Adrie 21 mei 2016

  12 mei 2016 de wandelroute gecontroleerd. De kunst in de uiterwaarde (zie een van foto’s ) is verdwenen verder geen echte grote veranderingen geconstateerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Henk 24 mei 2015 om 12:43

  Vandaag deze wandeling gelopen. Prachtig zonnig weer. Prachtige route!

  Foto’s van links naar rechts: Langs de dijk, Langs de Maas en Elzenbosstraat

  Reageren
 15. Jos 6 september 2014

  Momenteel is deze route niet zonder hindernissen te lopen.
  Ongeveer halfweg ter hoogte van Dieden op de terugtocht langs de Maas is een zandafgraving gestart, voor het herstel van de oude loop van de Maas.
  https://www.natuurmonumenten.nl/maasuiterwaarden#Diedensche_Uiterdijk
  Dit gebied is met dubbel prikkeldraad afgezet en moeilijk te doorkruisen vanwege de werkzaamheden.

  Reageren
  1. Adrie 14 september 2014 om 12:19

   Jos bedankt voor het melden! In de Diedensche Uiterdijk vinden al langere tijd werkzaamheden plaats. Het genoemde punt was eenvoudig te passeren. In dit gebied wordt gedurende 20 weken per jaar klei gewonnen, deze klei wordt vervoerd naar een laadponton in de Maas. Het pad waarover deze klei vervoerd wordt is afgezet met een dubbele prikkeldraad, momenteel een lastig passeren punt. Omdat dit langlopende werkzaamheden zijn heb ik de wandelroute veranderd, zodanig dat het deel door de uiterwaarde met de lastige passage uit de wandelroute is verdwenen. Veel wandelplezier!

 16. Jan Vloet 21 februari 2014

  Bij metalenhek LA, zandpad, helaas moet men hier over het hek klimmen, tijdens het samenstellen van de route resteerde slechts een paaltje van de overstap.
  Reactie: de betreffende overstap met paaltje is heden (20-2-2014) nog steeds aanwezig. Echter niet onoverkomelijk. Mooie route overigens!

  Reageren
 17. Lennard 22 september 2013

  Gisteren gelopen met af en toe een bleek zonnetje.

  Ik vond het een aardige route door een open landschap.
  De route zelf is correct en duidelijk beschreven.

  Als je vroeg vertrekt valt het met de verkeershinder op de dijken reuze mee. Later loop je een heel stuk langs de oever van de maas waar de enige andere "verkeersdeelnemers" op de je pad nieuwsgierige koeien zijn… Ik vond het grootste deel van de wandeling zelfs vrij rustig.

  Zorg wel voor waterdicht schoeisel, hier en daar kom je door lang nat gras.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)