Luysen-de kleine tocht, Stramproy te Limburg

15 km Wandelroute Luysen-de kleine tocht, te Stramproy

Voor degene die de "Luysen-tocht" of de "Luysen-de grote tocht" reeds gelopen heeft is weinig nieuws te ontdekken. De wandeltocht gaat door het grensoverschrijdend natuurgebied Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door de natuurgebieden het Smeetshof, Sint-Maartensheide en De Luysen. Vooral De Luysen-Mariahof is een waterrijk gebied. In De Luysen-Mariahof zijn drie vogelkijkhutten met een prachtig uitzicht over het waterrijke gebied. Een gedeelte van de wandeltocht loopt langs de beek Abeek. Langs deze beek staan twee watermolens, waarvan De Voorste Luysmolen op het Belgisch grondgebied bezocht wordt. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-2-2017, laatst bijgewerkt op: 18-2-2020

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, de weg die verderop overgaat in een grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad.
Bij 4-sprong LA, grindpad, ww154 volg pv, het grindpad volgen tot het overgaat in een verharde weg t.h.v. gemeentebord “Bocholt”.
Voor deze overgang naar verharde weg RA, smal pad richting klaphek met bordje “Smeetshof”, ww160 volg pv, voorbij klaphek smal pad met waterloop aan rechterhand.
Bij kruising LA, smalle verharde weg, pv route, iets verder gaat de smalle weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar rechts.
Bij deze bocht het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, ww165 volg pv.
2.
RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, ww166 volg pv.
Na passeren van veerooster RD, klaphek aan rechterhand negeren, de pv route wordt verlaten, direct daarna LA richting bosgebied, ww169 volg rd.
In bosgebied RD, smal licht slingerend bospad, pad aan rechterhand negeren, ww168 volg rd.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, rd route, smal pad aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. rand bosgebied, verderop iets voorbij bocht naar links passeert men een vlonder.
Bij deze T-splitsing RA, ww167 volg rd, vervolgens bij kruising voor verharde weg LA, breed grindpad, rd route.
Doorgaand grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, ww164 volg rd.
3.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, direct daarna in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, ww163 volg rd, verderop gaat het pad door een klein bosperceel met bordje “Smeetshof”, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing voor kleine woning RA, verharde weg, ww161 volg oc.
Na ca. 200m LA, ww162 volg oc.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route, vervolgens t.h.v. elektriciteitshuisje LA, grindpad, oc route, verderop betonnen brugje over en door klaphek, voorbij het klaphek het pad door terrein met vijvercascades richting bosrand volgen.
Bij T-splitsing met aan linkerhand metalen afsluitboom en veerooster RA, ww179 volg rd, het pad volgen tot betonnen brugje, zijpaden negeren, verderop na ca. 450m buigt het pad naar rechts.
Voor dit brugje LA, gras-pad met beekje aan rechterhand, rd route.
# Het pad volgt de beek Abeek, aan het einde van dit pad is aan de overzijde van de beek watermolen De Voorste Luysmolen. Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515.
4.
Bij kruising LA, verharde weg, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, de weg volgen tot kruising voor bosgebied aan linkerhand, verderop buigt de weg naar rechts, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, grindpad met bosrand aan rechterhand, ww182 volg rd, het pad volgen tot kruising met informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, ww185 volg rd, grindpad, verderop buigt het doorgaande grindpad naar rechts.
Doorgaande grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route.
5.
RD, pad aan rechterhand negeren, ww186 volg rd, verderop passeert men een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, ww187 volg gz, het pad volgen tot overgang naar verharde weg.
Voorbij de overgang naar verharde weg RA, ww188 volg gz, direct daarna in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, pad met houten afsluitboom, gz route.
Voor waterplas links aanhouden, pad aan rechterhand negeren, ww189 volg gz.
Iets voor vogelkijkhut de Roerdomp LA de twee brugjes over, gz route, verderop volgt het pad de bosrand en buigt bij een klaphek het bosgebied weer in, ruim voorbij het klaphek passeert men een lang knuppelbrugje en iets voorbij het knuppelbrugje een klein brugje.
6.
Bij 3-sprong met aan rechterhand vogelkijkhut De Wielewaal LA, gz route.
Iets voor vogelkijkscherm LA het brugje over, voorbij het brugje pad met waterplas aan rechterhand, iets verder buigt het pad naar rechts, vervolgens bij 3-sprong rechts aanhouden.
Voorbij brugje, bij kruising met aan rechterhand een metalen hek RD richting vogelkijkhut de IJsvogel, ww190 volg gz, iets verder passeert men een informatiepaneel en verderop een veerooster.
Voorbij kleine stalletje, bij 3-sprong LA, pad over kade.
Bij T-splitsing met aan rechterhand vogelkijkhut de IJsvogel LA, gz route, pad over kade verder volgen, verderop buigt het pad naar rechts, het pad over de kade verder volgen tot T-splitsing voorbij brede waterloop.
Bij deze T-splitsing RA, pad over kade met de waterloop aan rechterhand, ww178 volg rd, verderop buigt het pad voor een afrastering naar links richting het hoge houten brugje, vervolgens het hoge brugje over.
7.
Voorbij het brugje RA, pad met beek aan rechterhand, rd route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand brugje LA, ww177 volg bv.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, bv route, de weg volgen tot breed grindpad aan linkerhand met gescheiden verhard fietspad.
Bij dit pad LA, ww158 volg bv.
Het doorgaande grindpad met bocht links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, ww157 volg bv.
In bocht naar links van het grindpad rechts aanhouden via twee klaphekken bij doorgang voor vee het smalle bospad inlopen.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel en gz = gele zeshoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein voor de ingang van bungalowpark ’t Vosseven., Lochtstraat 26, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Rijd naar de Lochtstraat in Stramproy. Parkeren op het parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

De Dodendraad, grensversperring uit WOI Adrie: De Dodendraad, grensversperring uit WOI
De Voorste Luysmolen Adrie: De Voorste Luysmolen
Vistrappen in de Abeek Adrie: Vistrappen in de Abeek
Knuppelbrugje door het Mariahof Adrie: Knuppelbrugje door het Mariahof
De Abeek Adrie: De Abeek
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
Konikpaarden in het Mariahof Adrie: Konikpaarden in het Mariahof

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart luysen-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt, België
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (3)

 1. Adrie 18 februari 2020 om 08:24

  De wandeltocht kan weer in zijn geheel gelopen worden. De Luysen heeft een flinke verandering ondergaan, de vijvercascade voor het zuiveren van het water dat van de Abeek komt is flink uitgebreid. Verder zijn er kades aangelegd en het gebied is veel opener geworden. Geheel afgerond zijn de werkzaamheden nog niet, de diverse plaatsen ontbreken de routepaaltjes nog mogelijk dat er nog andere kleine veranderingen doorgevoerd worden.

  Reageren
 2. Adrie 27 september 2019 om 14:33

  In het wandelgebied St. Maartensheide-de Luysen zijn vanaf half augustus grootschalige werkzaamheden gestart door Natuurpunt. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een voorzuiverende vijvercascade, verlengen en herstellen van de buitendijken en opnieuw aanleggen en ophogen van wandelpaden. Hierdoor is een deel van St. Maartensheide door de werkzaamheden niet toegankelijk. De wandelroute kan tijdelijk niet gelopen worden.

  Reageren
 3. Adrie 4 februari 2019 om 14:56

  Gisteren 3 februari 2019 de wandelroute samen met de langere “Luysen-tocht” gecontroleerd. Op enkele punten waren nieuwe wandelwisselnummers. Ook zijn over een groter gebied aan de Belgische zijde van de grens honden niet meer toegestaan. Honden zijn dan ook niet meer toegestaan bij deze wandeltocht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)