Luysen-de kleine tocht, Stramproy te Limburg

15 km Wandelroute Luysen-de kleine tocht, te Stramproy

Wandeltocht door het grensoverschrijdend natuurgebied GrensPark Kempen-Broek op de grens van Nederland en België. De wandeltocht gaat o.a. door de natuurgebieden het Smeetshof, Sint-Maartensheide en De Luysen. Vooral De Luysen-Mariahof is een waterrijk gebied. In De Luysen-Mariahof zijn drie vogelkijkhutten met een prachtig uitzicht over het waterrijke gebied. Een gedeelte van de wandeltocht loopt langs de beek Abeek. Langs deze beek staan twee watermolens, waarvan De Voorste Luysmolen op het Belgisch grondgebied bezocht wordt. De Voorste Luysmolen is een watermolen met een geschiedenis van meer dan 500 jaar gelegen aan de Abeek. De benaming “Luys” is oorspronkelijk een veldnaam, die werd overgedragen op de twee in het Luysgebied gelegen watermolens en tevens op de molenaarsfamilies. De Voorste Luysmolen werd al voor 1515 vermeld als volmolen om lakens te vollen. Vanaf de 19de eeuw werd de molen ook ingericht als korenmolen. De naam van deze molen, ‘Voorste Luysmolen’ is omdat er vlakbij ook een ‘Achterste Luysmolen’ heeft gestaan. Deze molen dateerde uit 1602 en werd in 1926 afgebroken. Watermolen de Broekmolen, niet de huidige molen op deze plek behoorde sinds de 15e eeuw tot het Stift van Thorn. De huidige molen werd gebouwd in 1738. In 1787 werd pastoor Engels eigenaar van de Broekmolen waarna de molen nog enkele keren van eigenaar wisselde. In 1868 kreeg de molen de huidige vorm. In 1981 is bij de molen een schuur gebouwd die daarvoor bij een kempische Abdijhoeve in Geel (B.) stond. Voor degene die de "Luysen-tocht" of de "Luysen-de grote tocht" reeds gelopen heeft is weinig nieuws te ontdekken. De wandeltocht kan met een hond gelopen worden, maar houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan bij een bezoek aan de vogelkijkhutten. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-2-2017, laatst bijgewerkt op: 19-4-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Parkeerterrein RA verlaten, de weg die verderop overgaat in een grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad.
Bij 4-sprong LA, grindpad, ww154 volg pv, het grindpad volgen tot smal onverhard pad aan rechterhand direct na een brede waterloop en voordat het grindpad overgaat in een verharde weg met gemeentebord “Bocholt”.
Bij dit pad RA, smal pad richting klaphek met bordje “Smeetshof”, ww160 volg pv, voorbij het klaphek smal pad met de waterloop aan rechterhand.
Bij kruising LA, smalle verharde weg, pv route, iets verder gaat de smalle weg over in een grindpad, het grindpad volgen tot bocht naar rechts.
Bij deze bocht het doorgaande grindpad met bocht naar rechts verder volgen, gras-pad aan linkerhand negeren, ww165 volg pv.
2.
RD, smal pad langs waterloop aan linkerhand negeren, ww166 volg pv.
Voorbij klaphek met veerooster RD, klaphek aan rechterhand negeren, de pv route wordt verlaten, direct daarna voorbij bosschages aan linkerhand LA door grasland richting bosperceel lopen, ww169 volg rd.
In het bos RD, smal licht slingerend bospad, pad aan rechterhand negeren, ww168 volg rd.
Het pad met bocht naar links verder volgen, rd route, smal pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts, iets verder voorbij een bocht naar links passeert men een vlonder, het pad verder volgen tot T-splitsing t.h.v. bosrand.
Bij deze T-splitsing RA, ww167 volg rd, vervolgens bij kruising voor verharde weg “Kakebeekstraat” LA, breed grindpad, rd route.
Het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, ww164 volg rd.
3.
Grindpad met bocht naar links verder volgen, iets verder in bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, ww163 volg rd, verderop wordt het pad smaller en gaat door een klein bosperceel, na verlaten van het bosperceel buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing voor kleine woning RA, verharde weg, ww161 volg oc.
Na ca. 200m LA, ww162 volg oc.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, oc route, vervolgens t.h.v. elektriciteitshuisje LA, grindpad, oc route, verderop betonnen brugje over en door klaphek, voorbij het klaphek het pad door terrein met vijvercascades richting bosrand volgen.
Voor de bosrand, bij T-splitsing met aan linkerhand een veerooster RA, ww179 volg rd, het pad met verderop ww185 volg rd en iets verder voor een inrit van een perceel met poort naar rechts buigt volgen tot betonnen brugje, zijpaden negeren.
Voor dit brugje LA, pad met beek de Abeek aan rechterhand, rd route.
# Aan het einde van dit pad is aan de overzijde van de beek watermolen de Voorste Luysmolen. Deze watermolen werd voor het eerst vermeld in 1515. bij de watermolen is een pauzeplek met horeca.
4.
Bij kruising LA, verharde weg, “Luysenstraat”, ww181 volg rd.
Bij kruising LA, rd route, verderop buigt de weg naar rechts, de weg verder volgen tot kruising voor het bosperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, breed pad door de bosrand, ww182 volg rd, het pad met verderop ww183 volg rd volgen tot kruising met aan rechterhand informatiepaneel “Kempenbroek”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, rd route, direct daarna bij T-splitsing eveneens RA, verharde weg, vervolgens na ca.40m LA, onverhard pad, rd route.
Bij T-splitsing LA, rd route, breed pad, verderop buigt het pad naar rechts.
Doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, rd route, het pad verder volgen tot bocht naar rechts.
5.
Bij deze bocht RD, ww186 volg rd, pad met verderop een metalen afsluitboom, ruim voorbij de afsluitboom wordt het pad smaller.
Bij T-splitsing LA, grindpad, ww187 volg gz, het grindpad volgen tot pad aan rechterhand iets voorbij overgang naar verharde weg.
Bij dit pad RA, gz route, voorbij inrit aan rechterhand in flauwe bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden, onverhard pad met houten afsluitboom, gz route.
Voor waterplas aan rechterhand links aanhouden, pad aan rechterhand negeren, ww189 volg gz.
Iets voor vogelkijkhut de Roerdomp LA de twee brugjes over, gz route,  verderop volgt het pad een klein stukje de bosrand en buigt bij een klaphek naar rechts het bos weer in.
Iets voorbij een perceel grasland aan rechterhand RA, pad met een metalen poort, gz route.
Voor informatiepaneeltje “Vogelkijkhut Wielewaal”, bij 3-sprong LA, gz route.
6.
Voorbij brugje, bij kruising met aan rechterhand een metalen poort RD richting vogelkijkhut de IJsvogel, gz route, pad met iets verder een veerooster, verderop voorbij een klein stalletje aan rechterhand buigt het pad naar links en gaat over een kade.
Bij T-splitsing met aan rechterhand vogelkijkhut de IJsvogel LA, gz route, het pad over de kade dat naar rechts buigt volgen tot T-splitsing voorbij een brede waterloop en rechtdoor een steiger met vogelkijkscherm.
Bij deze T-splitsing RA, pad over kade met de waterloop aan rechterhand, ww178 volg rd, verderop buigt het pad voor een afrastering naar links richting een hoog houten brugje, vervolgens het hoge brugje over.
7.
Voorbij het brugje RA, pad met beek aan rechterhand, rd route.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een brugje LA, ww177 volg bv.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, bv route, de weg volgen tot breed grindpad aan linkerhand met gescheiden verhard fietspad.
Bij dit pad LA, ww158 volg bv, het brede grindpad met verderop ww157 volg bv volgen tot 2de bocht naar links, klaphekken negeren.
In deze bocht rechts aanhouden via twee klaphekken het smalle bospad inlopen.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot parkeerterrein aan linkerhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten
Kempen-Broek wandelnetwerk:
ww = wandelwisselnummers zijn vergelijkbaar met knooppuntnummers. De gekleurde symbolen gr = groene rechthoek, rd = rode driehoek, bv = blauwe vierhoek, oc = oranje cirkel en gz = gele zeshoek geven de richting aan.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Nieuw Vosseven, Lochtstraat 28, 6039 RV te Stramproy. Plan Route

Met de auto

Startpunt Nieuw Vosseven. Voor wandelaars is parkeren van de auto alleen toegestaan op de parkeerplaats iets voor de ingang van het bungalowpark 't Vosseven, dit is de eerste parkeerplaats vanaf Stramproy.
Startpunt Smeetshoeve, Smeetshofweg I, ‘einde Weerterweg’ in Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: het de rug naar de hoeve LA vertrekken, klinkerweg die iets verder overgaat in een grindpad, vervolgens voor bosschages rechts van het grindpad RA door grasland naar het bosperceel lopen, ww169 volg rd. Start routebeschrijving bij punt 2 3de regel.
Startpunt Voorste Luysmolen, Luysenweg 2, Bocholt voor wandelaars vanuit België. Aanlooproute: het parkeerterrein RA richting de watermolen verlaten, de weg volgen tot kruising ca. 300m voorbij de beek. Start routebeschrijving bij punt 4 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Voorste Luysmolen Adrie: De Voorste Luysmolen
De boerderij bij de molen Adrie: De boerderij bij de molen
De Abeek Adrie: De Abeek
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
In de verte vogelkijkhut de IJsvogel Adrie: In de verte vogelkijkhut de IJsvogel
Vogelkijkhut de IJsvogel Adrie: Vogelkijkhut de IJsvogel
Het Mariahof Adrie: Het Mariahof
Nogmaals het Mariahof Adrie: Nogmaals het Mariahof
Grote grazers in het Mariahof Adrie: Grote grazers in het Mariahof

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart luysen-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Nieuw Vosseven

Lochtstraat 28
6039 RV Stramproy
Bezoek website

De Luysmolen

Luysenweg 2
3950 Bocholt, België
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Adrie 19 april 2024 om 11:13

  De wandeltocht op 17 april 2024 samen met de Luysen-tocht en de Luysen-de grote tocht gecontroleerd. Ondanks de vele regen van de laatste tijd waren alle paden prima te belopen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 25 oktober 2021 om 10:13

  Op elke plaatsen zijn de wandelwissel nummers op de routepaaltjes van het Kempen-Broek wandelnetwerk verdwenen. Voorlopig deze nummers doorgestreept in de routebeschrijving.

  Reageren
 3. Adrie 15 december 2020 om 18:16

  Inmiddels naar de verandering gaan kijken. Men heeft een nieuw pad meer naar de rand van het gebied aangelegd. Zowel de kaarten als de routebeschrijving zijn aangepast. Het pad gaat nu niet meer langs de vogelkijkhut Wielewaal, voor een bezoek er staat een bordje met verwijzing naar deze vogelkijkhut.

  Reageren
 4. Adrie 14 december 2020 om 08:35

  Een wandelaar heeft gemeld dat in de Luysen-Mariahof is een knuppelbrugje niet meer toegankelijk is. Bij punt 5 laatste regel en punt 6 eerste regel is de routebeschrijving voorlopig wat minder gedetailleerd volg tussen wandelwissel 189 en 190 de gele-zeshoek (gz) route. Binnenkort ga ik kijken naar de verandering.

  Reageren
 5. Adrie 18 februari 2020 om 08:24

  De wandeltocht kan weer in zijn geheel gelopen worden. De Luysen heeft een flinke verandering ondergaan, de vijvercascade voor het zuiveren van het water dat van de Abeek komt is flink uitgebreid. Verder zijn er kades aangelegd en het gebied is veel opener geworden. Geheel afgerond zijn de werkzaamheden nog niet, de diverse plaatsen ontbreken de routepaaltjes nog mogelijk dat er nog andere kleine veranderingen doorgevoerd worden.

  Reageren
 6. Adrie 27 september 2019 om 14:33

  In het wandelgebied St. Maartensheide-de Luysen zijn vanaf half augustus grootschalige werkzaamheden gestart door Natuurpunt. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een voorzuiverende vijvercascade, verlengen en herstellen van de buitendijken en opnieuw aanleggen en ophogen van wandelpaden. Hierdoor is een deel van St. Maartensheide door de werkzaamheden niet toegankelijk. De wandelroute kan tijdelijk niet gelopen worden.

  Reageren
 7. Adrie 4 februari 2019 om 14:56

  Gisteren 3 februari 2019 de wandelroute samen met de langere “Luysen-tocht” gecontroleerd. Op enkele punten waren nieuwe wandelwisselnummers. Ook zijn over een groter gebied aan de Belgische zijde van de grens honden niet meer toegestaan. Honden zijn dan ook niet meer toegestaan bij deze wandeltocht. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)