Louwbergwandeling, Maastricht te Limburg
De Louwbergwandeling is een wandeling met een onbekend stukje Maastricht. Vanuit Fort Sint Pieter gaat de wandeltocht langs de stadswallen in het Aldenhofpark. Door het Jekerdal met watermolen Lombok. Over en langs de Louwberg. Via het Milleniumbos naar het Cannerbos met aan de rand een nagebouwde huisplattegrond van Bandkeramiekers die op deze plek ca. 5000 voor Christus geleefd hadden. Bandkeramiekers waren boeren die hun eigen graan verbouwde. Via Chateau Neercanne met een magnifiek uitzicht over het Jekerdal met in de verte de St.Pietersberg, het dorpje Kanne en het Albertkanaal gaat de wandeltocht weer door het Cannerbos. Na verlaten van de bos langs de Apostelhoeve naar de St. Pietersberg om de wandeltocht te eindigen bij Fort Sint Pieter. 64% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
Het parkeerterrein richting het centrum verlaten, de weg volgen tot een 5-sprong, zijwegen negeren.
# Voordat men het parkeerterrein verlaat even naar rechts naar Châlet Bergrust, hier bestaat de mogelijkheid om het noordelijke gangenstelsel te bezichtigen.
Bij deze 5-sprong RD richting het centrum, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg.
Bij deze kruising RD.
RD, weg “Henri Hermanspark” aan rechterhand negeren, doorlopen tot een volière aan linkerhand.
Voorbij deze volière LA, het voetpad het de beek de Jeker en de stadwallen aan rechterhand volgen tot een betonnen brug aan rechterhand.
Bij deze brug rechts aanhouden de brug over, de stadwallen aan rechterhand verder volgen.
Voorbij de stadswallen, bij kruising RD, iets verder links aanhouden.
Bij kruising met doorgaande weg de doorgaande weg oversteken en aan de overzijde LA, vervolgens voorbij de beek Jeker RA, verderop buigt de weg naar links met een rioolgemaal aan rechterhand.
Voorbij het rioolgemaal RA, onverhard pad door de rand van het grasveld.
Bij kruising met verhard fietspad RD, onverhard pad door de rand van het grasveld.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, verhard voetpad met iets verder een bankje.
Aan einde van het voetpad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, smalle weg, vervolgens de weg met bocht naar links verder volgen, beide voetpaden aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een doodlopende weg RA, men volgt nog steeds de beek aan rechterhand.
T.h.v. hardloopbaan RA, onverhard pad door de rand van het grasveld met de beek aan rechterhand.
Bij kruising met smalle weg RA, smalle weg, men passeert een smal beekje.
3.
De weg met bocht naar rechts verder volgen, onverhard pad aan linkerhand negeren, iets verder aan einde van de weg de trappen op, brugje bij stuw over en tussen de woningen door, voorbij de woningen de weg weer volgen.
# Molen van Lombok bestond vroeger uit twee molengebouwen. De voorste molen was tot 1850 in gebruik als graanmolen, de achterste was een oliemolen. Alleen van de voorste is de gietijzeren maalstoel met daarop het ijzeren molenrad uit 1937 is nog aanwezig.
Aan einde van de weg RA, het voetpad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, vervolgens voorbij woning nr.306 LA, “Cannerweg”.
Voor plantsoen LA, de “Susserweg” inlopen met aan linkerhand een horecagelegenheid, de weg volgen tot kruising ruim voorbij woning nr.102.
Bij deze kruising RA, de dalende weg Dalingsweg volgen tot T-splitsing.
Iets voor deze T-splitsing LA, “Vroenhovenweg 324”, verderop gaat de verharde weg over in een breed onverhard pad, het pad met verderop voor een woning aan linkerhand grenspaal No. 77 volgen tot pad aan linkerhand direct na woning nr.1
4.
Bij dit pad LA, breed onverhard pad.
Bij splitsing links aanhouden richting gebouw in de verte op de heuvel.
Bij kruising met ijzeren veldkruis en aan linkerhand het omheind gebouw RA, verderop aan linkerhand een bosperceel.
Ruim voor het einde van het bosperceel, voor SL bord “Milleniumbos” scherp LA, iets verder buigt het pad met houten afsluitboom en SLL bordje naar rechts, verderop buigt het pad voor een bankje met en flauwe bocht naar rechts.
Tussen twee omheinde met bomen omringde betonnen beluchtingsschachten RD, het pad schuin naar rechts negeren, doorlopen tot de bosrand.
Voor de bosrand rechts aanhouden richting een omheinde met bomen omringde betonnen beluchtingsschacht.
Voor de omheinde beluchtingsschacht, bij 4-sprong links aanhouden, iets verder bij 3-sprong LA langs het informatiepaneel “Nederzetting van Bandkeramiekers”, iets voorbij het informatiepaneel de bosrand aan linkerhand volgen, het pad langs de bosrand tot 2de pad door het bos aan linkerhand met aan rechterhand bosschages.
Bij dit pad LA, het pad buigt net een ruime bocht naar rechts door het bos.
Na verlaten van het bos, bij 4-sprong LA, men loopt weer door het bos.
5.
Na ca. 100m, bij splitsing rechts aanhouden, stevig dalend hol pad.
Beneden aangekomen, bij T-splitsing LA, verharde weg richting poort, door de poort het grindpad richting poortgebouw volgen, voorbij het poortgebouw doorlopen tot men het kasteel via een poort weer verlaat.
#Cháteau Neercanne is een zeventiende-eeuws kasteel op de grens met België.
Iets voorbij deze poort scherp LA, het stijgend pad met SLL bordje en reling inlopen, verderop buigt het pad naar rechts met traptreden, iets voorbij de traptreden buigt het pad naar links.
# Langs dit pad heeft men een magnifiek uitzicht over het Jekerdal met de meanderende Jeker, het kasteel, de St.Pietersberg en rechts het dorpje Kanne met in de verte het Albertkanaal.
Bij T-splitsing RA, het pad buigt naar links, het pad op de helling verder volgen tot een 3-sprong bij een beuk met meerdere stammen en bij de beuk een bankje.
6.
Bij deze 3-sprong het dalende pad schuin naar links inlopen, het pad aan linkerhand negeren, het pad op de helling volgen tot een bocht naar rechts t.h.v. de bosrand direct na een kleine klim, zijpaden negeren.
Iets voorbij deze bocht RD, het pad naar een klaphek (mooi uitzichtpunt) aan linkerhand negeren, het dalend pad met op enkele plaatsen traptreden volgen tot 4-sprong.
Bij deze 4-sprong LA, pad met landbouwgebied aan rechterhand.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een klaphek RD, het pad verder volgen tot kruising met een ijzeren veldkruis voorbij het omheind gebouw dat men al eerder gezien heeft.
Bij deze kruising RA, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij kruising RA richting “Apostelhoeve”, bij de hoeve het dalende onverharde pad rechts van de inrit inlopen, het pad volgen tot kruising met doorgaande weg, zijpad negeren.
7.
Bij deze kruising RD, “Nekkumerweg”, de weg buigt naar links en gaat over in een grindpad, verderop bij een brugje de Jeker over.
# De Nekummermolen aan rechterhand is een voormalige watermolen gebouwd tussen 1869 en 1872, in 1937 is de molen ontmanteld.
Bij 4-sprong RD, het smalle onverharde stijgende pad links van woning nr.363 inlopen.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing met aan overzijde van het pad vier zwerfkeien LA, breed grindpad.
RD, twee dicht bij elkaar gelegen zijpaden aan linkerhand negeren.
RD, breed pad aan linkerhand negeren vervolgens iets voorbij het bankje aan rechterhand LA door draaihekje, verderop buigt het pad voor een groot grasveld naar links, het slingerende pad door de rand van het grasveld volgen tot een draaihekje ruim voor het fort.
# Fort St.Pieter gebouwd in 1702 ter bescherming van de stad Maastricht.
Voor dit draaihekje RA, pad met afrastering aan linkerhand, verderop de trap af en iets verder het parkeerterrein oplopen, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats Oog van Sint Pieter, Luikerweg 80, 6212 NH te Maastricht. Plan Route
Met de auto
Parkeerplaats Oog van Sint Pieter (betaald parkeren) bij Fort Sint Pieter.
Alternatief startpunt: Parkeerplaats (gratis parkeren) aan Mgr. Vranckenplein in Wolder. Aanlooproute: Met de rug naar het plein en de kerk RA vertrekken, vervolgens voorbij woning nr.5 LA, Redemptielaan, de weg volgen tot woning nr.9c. Voorbij deze woning LA Redemptielaan 11a-13c, verhard voetpad, doorlopen tot 3-sprong voor bosschages. Bij deze 3-sprong RA, iets verder vbij de volgende 3-sprong LA, voetpad met bosschages aan linkerhand, iets verder gaat het voetpad over in een weg. Bij T-splitsing LA, de weg buigt iets naar rechts, de weg verder volgen tot bocht naar links voorbij woning nr.80. In deze bocht rechts aanhouden het voetpad inlopen, direct daarna bij T-splitsing RA, de weg die verderop overgaat in een grindpad volgen tot grindpad aan linkerhand direct na woning nr.1. Start bij punt 4 1ste regel.
Openbaar vervoer
Bushalte Prins Bisschopsingel (N278), vanuit de bushalte in oostelijke richting naar de kruising met verkeerslichten lopen. Bij deze kruising LA. Start de routebeschrijving bij punt 1 4de regel RD, weg Henri Hermanspark aan rechterhand........
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart louwbergwandeling.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Patisserie Smets
Boys 3
3770 Kanne (B)
Bezoek website
Brasserie-ijssalon Hild'Ice
Boys 7
3770 Kanne (B)
Op 9 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd, geen veranderingen gezien. Op de Cannerberg de wandeltocht iets gewijzigd, de wandeltocht gaat nu een klein stukje extra door het bos met nu in het vroege voorjaar volop bloeiende bosanemonen. Verder waren alle paden prima te belopen nergens last gehad van de vele regen van de laatste tijd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
De wandeltocht op 15 mei 2022 gecontroleerd. Het startpunt is verplaatst naar de parkeerplaats het Oog van Sint Pieter, dit startpunt is eenvoudiger te vinden maar helaas betaald parkeren zoals op zoveel plaatsen in Maastricht. Dit startpunt heeft als voordeel dat het mooiere gedeelte van de wandeltocht in de 2de helft van de wandeltocht zit. Men kan ook kiezen om te starten vanuit Wolder op een pleintje met gratis parkeren.
01-11-2013 Prachtige, pittige route maar door de afwisseling van landschappen hier niets van gemerkt en alleen maar genoten. De Dalingsweg was voor ons het punt om de weg kwijt te raken. De draad met een beetje fantasie weer op kunnen pakken en uiteindelijk onze weg kunnen vervolgen. Verder prima uitleg.
Mooie route, maar volstrekt niet geschikt voor rolstoel of wandelwagen.
Ik de wandeling geactualiseerd. Er is niet veel verandered alleen bij het Fort Sint Pieter. Bij de printversie staat ook een routekaart.
2 mei 2008. Schitterende route. veel afwisseling: velden, bos, licht heuvelig tot of af en toe een stevige klim. De opmerkingen in vorige voetnoot is zeker van nut. Na het zogenaamde bordje Sint Pietersberg ben ik de weg verloren geraakt en heb ik een weggetje achter een huizenrij gevolgd en ben daardoor bij tuintjes geraakt met een grote speelpaddestoel, ontelbare kabouters, een speeltuint etc. Kleine troost voor hetgeen ik heb moeten missen op de Sint Pietersberg.
Tocht is zeker de moeite waard!
Dit is een fantastische rout. We hebben die in oktober 2005 gelopen en op 23 september 2007. Het bordjes St. Pietersberg is verdwenen, dus wet je even de weg niet meer en de schietbomen kwamen ook niet meer tegen, dit is even verwarrend, maar deze rout is zeker een aanrader, een dikke 9 waard.
Truus Rouleaux uit Venlo
6 aug. Vandaag hebben we deze prachtige, maar pittige route gelopen.We hebben er wel veel lager dan 3 uur over gedaan, maar we hebben genoten.
Een opmerking van ons is dat er soms teveel tekst beschreven staat zoals het eerste stuk. Schrijf dat je vanaf de parkeerplaats de walmuur moet volgen aan je linkerhand en even daarna volg je gewoon de rivier de Jeker tot aan de watermolen.
De alleenstaande zin: Vroenhovenseweg Y-splitsing…… er tussen uit halen(schept alleen verwarring).
Bij het kasteel vermelden om in de kasteeltuin te gaan kijken naar prachtige beelden.
Het gele bordje St, Pietersberg staat er niet( dus 3e weg links)
De schietboom van de schutterij hebben we niet gezien en het bosje is gekapt.
Aan het eind zou ik schrijven: de Jeker blijven volgen, net voorbij de brug ziet u een beer enz.
Wij advisren andere wandelaars deze route echt eens te lopen. Ronald bedankt.