Lommelse Sahara-tocht, Luyksgestel te Noord-Brabant

23 km Wandelroute Lommelse Sahara-tocht, te Luyksgestel

Wandeltocht door Stevensbergen, Blekerheide, de Lommelse Sahara en het Venakkerbos. Stevenbergen is een klein natuurgebied dat midden in de gemeentebossen van Luyksgestel ligt. Het gebied bestaat uit een oud heideveld met enkele stuifzandperceeltjes. Stevensbergen is rijk aan reptielen, zoals de gladde slang, die niet giftig is. De Blekerheide is een Belgisch natuurreservaat ten noordwesten van Lommel, het vormt een van de laatst overgebleven heidegebieden in de uitgestrekte gemeente van Lommel. De Lommelse Sahara dankt zijn naam aan de voedselarme zandgrond. Vroeger maakte dit gebied deel uit van een groot heide- en stuifzandgebied. Het gebied is met name bekend om de zuiverheid van het zand dat gebruikt werd door de glasindustrie. Als gevolg van de zandwinning zijn er in dit gebied drie grote voedselarme waterplassen ontstaan, wat gebleven is maakt het gebied nog steeds tot een zeer uniek gebied. In het Venakkerbos bevindt zich in de directe omgeving van grenspaal 191 het hoogste natuurlijke punt van Noord-Brabant 44 meter boven NAP. Verder zijn er als bezienswaardigheid in Luyksgestel de Oude toren van de in 1958 gesloopte kerk, een ronde stenen korenmolen De Grenswachter gebouwd in 1891 met ernaast een bakkerijmuseum, het 18e-eeuws kapelletje Crijnskapelletje of Kleine Kapel en aan de rand van het dorp de Heilig Kruiskapel een fraai gelegen kapel uit 1727. Ook komt men over een toch wel bijzondere brug over het Kanaal Bocholt-Herentals en langs een 30 meter hoge uitkijktoren in de Lommelse Sahara. 92% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 8-10-2013, laatst bijgewerkt op: 2-7-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de oude kerktoren RD richting molen vertrekken, “Kapellerweg”, kn79 volg 95, de weg ca. 500m volgen tot een wat grotere kapel aan de rechterzijde van de weg, zijwegen negeren.
# De molen is de rond stenen korenmolen De Grenswachter, naast de molen is een Bakkerijmuseum.
Voor het parkeerterreintje bij deze kapel RA, grind-/fietspad, wn route.
Het grindpad met bocht naar links verder volgen, smal gras-pad aan rechterhand negeren.
Bij 4-sprong RD, wn route, het grindpad verder volgen, verderop passeert men een bankje.
In het bos, bij 4-sprong met aan linkerhand een picknicktafel RA, kn95 volg 96, het pad volgen tot kruising met verhard fietspad en een picknicktafel, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze kruising LA, pad met gescheiden verhard fietspad, de wn route wordt verlaten.
Voorbij fietsbordje 23/231/25, bij kruising RA, het pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
2.
Bij deze kruising RD, kn94 volg 93, het pad volgen tot 3-sprong voorbij open gebied (waterwingebied) aan linkerhand, zijpaden negeren
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route
Voor open plek, bij T-splitsing LA, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
RD, pad met SBB bordje “De Kempen” aan rechterhand negeren, kn93 volg 20.
RD, pad met SBB bordje “De Kempen” aan rechterhand negeren, wn route, direct daarna LA, de wn route wordt verlaten, smal bospad.
Bij kruising met verharde weg RD, smal bospad.
Bij kruising RD, ruiterroute 55.
Voor wat meer opener bosperceel, bij T-splitsing LA, ruiterroute 4.
3.
Na ca. 200m, t.h.v. ruiterroute paaltje RA, de ruiterroute wordt verlaten.
Na ca. 200m rechts aanhouden, zanderig pad richting opener gebied, iets verder bij een wat grotere open zanderige plek RD richting heuvel lopen met links en rechts op de top dennenbomen, aan voet van de heuvel passeert men een wn routepaaltje, voorbij deze heuveltop buigt het pad naar links en gaat over een iets lagere heuvel, verderop aan rand van de heide buigt het pad naar rechts het heidegebied weer in, het licht slingerend pad door het half open heidegebied verder volgen tot een zanderige open plek voor de bosrand op een lage heuvelrug, let op de wn routepaaltjes.
Bij deze open plek RD, het smalle pad aan overzijde inlopen, wn route, het pad buigt naar rechts het gaat door de rand van het bos, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing met aan rechterhand is op enige afstand een informatiepaneel met picknicktafel LA, kn20 volg 83.
Voor bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”, bij kruising LA, de wn route wordt verlaten.
4.
Bij kruising RD, men passeert bordje “Gemeentelijke bossen”.
RD, pad aan linkerhand negeren, men passeert bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”.
Bij kruising met in beide zijpaden een “25 Brandweer” paaltje RD, ruiterroute 11.
Voor landbouwperceel aan linkerhand, bij kruising RA, ruiterroute 143, het pad volgen tot T-splitsing voor een landbouwperceel, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breed zandpad met bosrand aan linkerhand.
Voorbij lage grondwatermeetpunt B57A0022 buis aan linkerhand, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met bosrand aan linkerhand.
Voor omheind open gebied, bij 3-sprong LA, pad met de omheining aan rechterhand, wn route, het pad volgen tot smal bospad aan linkerhand iets voor een landbouwperceel.
Bij dit pad LA, smal bospad, wn route, iets verder passeert men aan rechterhand grenspaal No. 192.
5.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, wn route, het pad door landbouwgebied volgen tot bospad aan rechterhand ca. 100m voorbij bosrand aan rechterhand.
Bij dit pad RA, smal bospad tevens ATB pad dus let op, wn route.
Voor omheind open gebied, bij T-splitsing RA, smal pad met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Iets voor landbouwperceel LA via overstap het omheind gebied inlopen, pad door open gebied.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, breder pad met iets verder bord “Beschermingszone drinkwater”.
Ruim voor houten hek tegen bosrand, iets voor bosschages links van het pad LA richting bos, smal pad, voor de bosrand buigt het pad naar links en volgt de afrastering aan rechterhand, voorbij hoek in de afrastering gaat het pad door open heidegebied.
6.
Bij T-splitsing RA richting bos, rd route.
Voorbij klaphek RD, het rechter pad aan overzijde van een wat breder pad inlopen, iets verder via pad met traptreden de heuvelrug oplopen, rd route, vervolgens bij 5-sprong op heuvelrug RD richting de bijzondere brug, via deze brug het kanaal over, rd route.
Voorbij de brug rechts aanhouden, rd route, iets verder het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, het smalle pad aan rechterhand negeren.
Iets voor zandafgraving, bij T-splitsing RA, rd route.
Na ca. 200m LA, rd route, pad met afrastering aan rechterhand, verderop t.h.v. uitkijktoren buigt het pad naar rechts, het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot haakse bocht rechts in de afrastering voor een zanderige open plek, ca. 150m voorbij vogelkijkscherm.
7.
Bij deze hoek links aanhouden, rd en bv route, de linkerzijde de zanderige open plek volgen, iets voorbij flauwe bocht naar links kijkt men uit over een stuifzandgebied met aan rechterhand een waterplas, RD lopen met stuifzandgebied aan linker- en de waterplas aan rechterhand, halverwege de waterplas links aanhouden richting een smalle houten informatiezuil tegen de bosrand, let op de bv routepaaltjes, bij bosrand aangekomen RD het zanderige bospad rechts van de informatiezuil inlopen, bv route, het pad volgen tot splitsing voor picknickplaats met enkele picknicktafels, halverwege wordt de bv route tijdelijk verlaten.
Bij deze splitsing links aanhouden, bv route, vervolgens het pad volgen tot Y-splitsing iets voor rand bosgebied.
Bij deze Y-splitsing LA, bv route, het wat bredere pad volgen tot 3-sprong voor grasland ruim voorbij omheind privé perceel, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong LA, direct daarna links aanhouden, rd en bv route, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, rd en bv route, het pad met afrastering aan rechterhand volgen tot T-splitsing, aan linkerhand is iets verder een waterplas te zien.
8.
Bij deze T-splitsing RA, rd route, de bv route wordt verlaten.
Doorgaand pad flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, direct daarna rechts aanhouden, pad door rand bosgebied inlopen, rd route.
Voor diepe waterloop LA, de rd route wordt verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, breed pad, verderop voor het kanaal buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Ca. 100m voorbij deze flauwe bocht RA richting verharde weg, iets verder de verharde weg volgen.
Bij 4-sprong voor horecagelegenheid “Den Engel” de naar links buigende verharde weg verder volgen, niet het fietspad volgen, rd route.
Bij T-splitsing LA de brug over, rd route.
9.
Voorbij de brug, bij kruising LA het fietspad volgen, rd route, het fietspad buigt naar links, iets verder het fietspad aan overzijde van de weg verder richting het kanaal volgen.
Iets voor het kanaal RA, grindpad parallel aan verhard fietspad met het fietspad aan linkerhand, verderop wordt gaat het grindpad over in een onverhard pad en wordt smaller, rd route, verderop t.h.v. de kazemat aan overzijde van het kanaal buigt het pad naar rechts weg van het parallel lopend fietspad, rd route, voorbij deze bocht het pad verder door het smalle bosperceel volgen tot 4-sprong vorobij het bosperceel.
Bij deze 4-sprong LA, bosrand volgen, rd route.
Bij kruising met verhard fietspad RA, verhard fietspad.
Voor bosrand RA, smal onverhard pad met bosrand aan linkerhand, rd route, verderop gaat het pad een klein stukje door het bos.
10.
Bij T-splitsing LA, breed pad, rd route, het brede pad volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren, ruim voor de kruising wordt de rd route verlaten.
Bij deze kruising RD, via klaphek het omheind open gebied inlopen.
Na ca. 300m RA, licht stijgend wat onduidelijk pad met links en rechts van het pad enkele bomen richting de bosrand met bij de bosrand grenspaal No. 191.
Bij de bosrand het omheind gebied via overstap verlaten, direct daarna bij 4-sprong met aan rechterhand de grenspaal RD, verhard fietspad, wn route.
# De directe omgeving van deze grenspaal No.191 is het hoogste natuurlijke punt van Noord-Brabant 44 meter boven NAP.
Bij kruising RA, breed onverhard pad, kn32 volg 26, het pad volgen tot pad aan linkerhand t.h.v. ruiterroute paaltje iets voor verlaten van het bos.
Bij dit pad LA, smaller bospad, het pad volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
11.
Bij deze T-splitsing RA, pad met gescheiden verhard fietspad.
Na ca. 120m LA, pad meteen picknicktafel.
RD, pad aan rechterhand negeren, het pad is nu tevens een ATB pad dus let op.
Pad met bocht naar links verder volgen, gras-pad aan rechterhand negeren, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, de ATB route wordt verlaten.
Bij 4-sprong RA, breed pad met brandweer paaltje 26.
RD, achtereenvolgens pad aan rechter- en aan linkerhand negeren, wn route, het pad ca. 230m verder volgen tot smal pad aan linkerhand, voor het pad is aan linkerhand tussen de bomen door een ven te zien.
Bij dit pad LA, smal pad richting het ven, wn route, voor het ven buigt het pad t.h.v. een picknicktafel naar rechts.
12.
Voorbij het ven, bij T-splitsing RA, wn route.
Bij T-splitsing RA, direct daarna RD, smal ruig pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, breed zandpad, het pad met verderop kn31 volg 27 en kn27 volg 30 volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RD, het smalle pad links van omheining inlopen, wn route, vervolgens voorbij de omheining bij 4-sprong RD, kn30 volg 70.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn70 volg 71.
Voor kiosk, bij splitsing rechts aanhouden, vervolgens bij 4-sprong RD de doorgaande weg oversteken, kn71 volg 79, de bochtige weg volgen de oude toren, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
rd en bv = Wandelnetwerk met rode driehoek en blauwe vierhoek voor richting aanduiding.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Oude Toren, Kerkstraat 100, 5575 AZ te Luyksgestel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de Oude Toren.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenstraat, Luyksgestel. Aanlooproute: de doorgaande weg in oostelijke richting volgen tot Kerkstraat aan linkerhand t.h.v. kiosk. LA de Kerkstraat in, deze weg volgen tot de Oude Toren, het startpunt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Korenmolen De Grenswachter Adrie: Korenmolen De Grenswachter
Brug over het Kanaal Bocholt-Herentals Adrie: Brug over het Kanaal Bocholt-Herentals
Uitzicht vanuit de 30 meter hoge uitkijktoren Adrie: Uitzicht vanuit de 30 meter hoge uitkijktoren
De Lommelse Sahara Adrie: De Lommelse Sahara
De Lommelse Sahara Adrie: De Lommelse Sahara
De Lommelse Sahara, informatiezuil Adrie: De Lommelse Sahara, informatiezuil
De Lommelse Sahara Adrie: De Lommelse Sahara
Grenspaal 191 Adrie: Grenspaal 191
De Oude toren van de in 1958 gesloopte kerk Adrie: De Oude toren van de in 1958 gesloopte kerk

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart lommelse-sahara-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Drie Linden

Rijt 2
5575 CD Luyksgestel
Bezoek website

Den Engel

Lossingsweg 9
3920 Lommel

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Carlos & Monique 3 juli 2021 om 19:49

  Vandaag deze prachtige wandeling gemaakt. Mooie afwisselende route. Wat een rust en veel fluitende vogeltjes alleen in de omgeving van de Sahara was het drukker. Route op GPS gelopen, was super.

  Dankjewel Adrie voor deze mooie wandeling. Carlos en Monique uit Beek en Donk.

  Reageren
 2. Adrie 2 juli 2021 om 15:58

  Het Riebos en de Bleekerheide beide onderdeel van de Lommelse heidegebieden zijn vanuit Nederland slecht toegankelijk, het pad met het ontbrekende overstapje (zie reactie Nelle en Tonnie van Vlokhoven) is nauwelijks nog herkenbaar. Dit pad met het ontbrekende overstapje is uit de wandelroute gehaald. De wandeltocht gaat nu wat langer door de Bleekerheide met uitzicht over een stuifzandgebiedje. Ook bij het Zwartven aan het einde van de wandeltocht zijn een paar bijna dichtgegroeide paden uit de wandelroute gehaald. Jammer dat er veel ATB paden in de direct omgeving van het ven zijn wat het lastig maakt voor een goed alternatief. De wandelroute zodanig gewijzigd dat er slechts een klein stukje een voldoende breed ATB pad gevolgd wordt. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Nelle en tonnie van vlokhoven 25 juni 2021 om 19:34

  12 juni 2021 de prachtige Lommelse Sahara gelopen en wat hebben we genoten. We hadden het weer mee een goed loop weertje. Een heel wisselend landschap van landbouw, bossen en natuurlijk de sahara. We zijn om half 8 in de ochtend vertrokken en het was heerlijk. De stilte, het gekwetter van de vogels en geen geluid van verkeer. Na punt 5 werd het iets moeilijker het laatste opstapje was er niet meer….na enig gezoek kwamen we toch weer op de route. Het werd heuvelachtig en ook hier weer een mooi zicht. Daarna de prachtige voetgangersbrug en de uitkijktoren. We hadden bij helder weer een prachtig zicht. Hier werd het al wat drukker met wandelaars en recreanten. Door de Sahara weer op de terug weg. Vanaf hier hebben we wel vaak op de telefoonroute GPX moeten kijken. Sommige paadjes waren geen paadjes meer. Maar we zijn weer op de goede route gekomen.
  Na 5 uur weer met een voldaan gevoel bij de auto.
  Groetje Tonnie en Nelle

  Mijn zus en ik zijn zeker van plan om de route nogmaals te lopen

  Reageren
  1. Adrie 26 juni 2021 om 06:12

   Nelle en Tonnie bedankt voor het melden wijziging bij punt 5 en de dichtgegroeide paden! Binnenkort ga ik kijken naar alternatieven.

 4. Adrie 30 juli 2020 om 16:27

  Let op: De Lommelse Sahara is voor onbepaalde tijd afgesloten voor publiek ingevolge de corona pandemie!

  Reageren
  1. Adrie 3 november 2020 om 07:18

   De Lommelse Sahara is weer toegankelijk.

  2. Nelle en tonnie van vlokhoven 7 mei 2021 om 07:06

   Adrie is de Lommemse Sahara-tocht open?

   Jij schrijft 3 november dat hij open is en op de routebeschrijving staat gesloten.
   Weet jij of deze nu wel og niet open is?

   met vriendelijke groet Nelle

  3. Adrie 7 mei 2021 om 12:07

   Nelle en Tonnie van Vlokhoven, het gebied is in november opengesteld voor Belgische bezoekers. Ik heb de melding in de routebeschrijving laten staan omdat er voor bezoekers vanuit een Nederland een reisverbod voor niet-essentiële reizen naar België was ingesteld, hierbij vergeten de tekst wat aan te passen. Dit reisverbod is sinds 19 april komen te vervallen. Wel is er in België nog steeds een negatief reisadvies voor alle niet-essentiële reizen uit landen die in de rode zone vallen, hier valt ook Nederland onder. Het is verstandig om eerst op een site van de Belgische overheid of Nederlandse overheid te kijken wat nu de regels zijn voor een bezoek aan België.

 5. Adrie 20 januari 2020 om 18:03

  Gisteren 19 januari 2020 de wandelroute gecontroleerd. Op wat wijzigingen in de extra herkenningspunten geen grote veranderingen gezien. In de Lommelse Sahara loont het echt de moeite om de 30 meter hoge uitkijktoren te beklimmen men heeft een prachtig uitzicht over de verre omgeving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Franco 3 februari 2019 om 17:59

  Heb de route op een zondag gelopen, inderdaad zeer afwisselend met veel rustige stukken, behalve dan in de Sahara :). Maar daar heb je wel een superuitzicht! En ik zag dat Den Engel gewoon open was…

  Reageren
 7. Frans 7 mei 2018 om 09:47

  Gelopen 06-05-2018
  Een mooie afwisselende route.
  Veel vogels, gehoord en gezien.
  Wat een rustig gebied.
  bedankt

  Reageren
 8. Peter en Jacqueline 30 april 2018 om 18:05

  De tocht gewandeld op 29-04-18 Super mooie natuur wandeltocht alleen wij hadden pech met het weer regen en zwaar bewolkt.Vanop de toren in de Sahara was het zicht zeer miniem.Voor de rest weinig of geen opmerkingen.Alleen de horeca zaak die we tegenkwamen was op zondag gesloten. Jammer want 23 km. op water was wat ver.Ik had ook gehoopt wat wild te zien en te spotten maar het is bij 2 reeen gebleven.Bedankt om zulke mooie tochten online te zetten.
  Mijn vrouw was ook in de wolken had drie klavertjes van vier gevonden.Gelukbrengertjes

  Reageren
  1. Adrie 1 mei 2018 om 07:24

   Peter en Jacqueline bedankt voor de reactie! Eigenlijk altijd al vreemd gevonden dat de vooral in het weekend goed bezochte Lommelse Sahara zo weinig horecagelegenheden heeft in de directe omgeving.

 9. Jo Heylen 25 december 2017 om 09:23

  Wij hebben deze schitterende route gelopen op 24/12/2018.
  Het is een schitterende route voor wie houd van natuur, heidegebieden,dennebossen, en heidemeertjes. Ze heeft ons een prachtig “Veluwe” gevoel gegeven.
  Spijtig is “De Lossing” aan het kanaal definitief gesloten en wordt binnenkort gesloopt, maar geen nood, 100 m. verder kan je een koffietje of een lekkere trappist drinken bij “De Engel” aan de brug over het kanaal. Hier is wel geen eten of snack te verkrijgen, enkel een lekker stukje taart !
  Deze route komt “met stip” binnen in onze Top 10 aller tijden !
  Bedankt aan de auteur voor deze leuke route !

  Reageren
  1. Adrie 25 december 2017 om 10:28

   Jo Heylen bedankt voor het melden! “De Lossing” als horecagelegenheid verwijderd en “Den Engel” bijgevoegd. In de routebeschrijving vermeld op welk punt men “Den Engel” passeert.

 10. Adrie 6 juni 2017 om 08:58

  Op 3 juni 2017 de wandeltocht gecontroleerd. In het Belgische deel is er recent een groot gebied omheind ook heeft er veel houtkap plaats gevonden. Met als resultaat dat er een veel gevarieerder gebied is ontstaan waardoor er vaker wisselingen zijn van open gebieden en dichte bossen. Ook zoals Lennard in een eerdere reactie al opmerkte het is zeer de moeite waard om de 30 meter hoge uitkijktoren in de Lommelse Sahara te beklimmen, het uitzicht is er werkelijk prachtig. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Marcel 22 augustus 2015

  Ik heb de tocht samen met mijn broer gelopen op 16-08-2015 bij ongeveer 20 graden. Prima wandelweer. Het is een afwisselende tocht over zand, hei en bospaden. Bij aankomst bij de afgraving aan de overzijde van het kanaal was het pad wat linksaf naar de uitkijktoren gaat afgesloten door een politielint met een politie auto er voor. Jammer dat we dus niet in de toren konden komen. Verder prima genoten van deze tocht

  Reageren
 12. Lennard 12 juni 2015 om 19:56

  9-6 nog eens gelopen met fris en winderig weer met toch geregeld zon.
  Hier en daar is de route bijgewerkt naar de laatste stand van zaken. De hoge uitkijktoren is gratis toegankelijk. Je moet wel 144 treden omhoog, maar dat wordt beloond met een mooi uitzicht over de weide omgeving. De hoogbouw in Eindhoven, in rechte lijn 24 km verderop, was goed zichtbaar.

  Foto’s van links naar rechts: Uitkijktoren, Uitzicht vanaf de toren en Gokje: links ASML-hoogbouw, rechts Eindhoven

  Reageren
 13. Adrie 6 januari 2015

  De wandeling op 2 januari 2015 gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Momenteel wordt er in de Lommelse Sahara een 30m hoge uitkijktoren geplaatst. De bouw ervan is al in een ver gevormd stadium, het zal niet lang meer duren totdat de uitkijktoren opengesteld wordt voor het publiek. Meer informatie Bouw uitkijktoren Sahara. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Kenneth 10 augustus 2014

  Gisteren (9/8/2014) deze tocht gedaan. Het is een heel mooie wandeling (bloeiende struikheide!). Enkele opmerkingen bij de routebeschrijving: de metalen slagboom bij punt 6 heb ik niet gezien. De houten slagboom bij punt 7 is zeker weg. Bij punt 12 kan er misschien vermeld worden dat je bij een Y-splitsing rechts moet aanhouden en de rodedriehoekroute verlaat.

  Reageren
  1. Adrie 10 augustus 2014 om 20:00

   Het wijzigingsvoorstel voor punt 6 en 7 is in de routebeschrijving verwerkt. Voor punt 12 is het niet duidelijk bij welke regel de opmerking bedoeld is. Kenneth bedankt voor de reactie!

 15. Menno 10 november 2013 om 19:53

  Foto’s van links naar rechts en boven naar beneden: Zwartven, Venakkerbos, Blekerheide, Kanaal Herentals Bocholt (Kempisch Kanaal) en tweemaal Stevensbergen.

  Reageren
 16. Lennard 13 oktober 2013

  Gisteren gelopen met aan het begin erg grijs weer dat later plaats maakte voor een lekker zonnetje. Ik vond het een mooie tocht met voldoende afwisseling die duidelijk beschreven is.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)