Lieshoutse Bossen-tocht, Mariahout te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Lieshoutse Bossen-tocht, te Mariahout

Wandeltocht door de Lieshoutse Bossen ook Mariahoutse Bossen genoemd ten noorden van Mariahout. Het smalle bosgebied is een jong heideontginningsgebied waar vooral grove dennen en sparren geplant waren op een dekzandrug op de toenmalige veel grotere Lieshoutse Heide, de rest van het heidegebied is ontgonnen tot een landbouwgebied. De Midden-Brabantse dekzandrug, gevormd na de ijstijd; 10.000 jaar geleden is een door het opwaaiende zand ontstane droge deel in een moerassige en vennenrijke omgeving. Doordat planten grip op het zand kregen ontstond er reliëf in het landschap. In het bosgebied ligt een mooi smal ven het Torreven en sinds 2019 het hersteld Vossenbergven. Mariahout is een ontginningsdorp dat in het begin van de 20ste eeuw ontstaan is toen het grote heidegebied massaal werd ontgonnen. De vele nieuwe boerderijen vormde samen met bestaande buurtschappen de basis voor een nieuwe dorpsgemeenschap. In 1933 werd de kerk ingewijd en kreeg de plaats de naam Mariahout. Als bezienswaardigheid komt men langs de Lourdesgrot van Mariahout, een 10 meter hoge en 25 meter brede Lourdesgrot aan de rand van het plein voor de kerk. 88% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 21-12-2021, laatst bijgewerkt op: 29-1-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij de doorgaande weg met de rug naar het plein RA vertrekken, de weg volgen tot weg “Veghelsedijk” richting “Zijtaart” aan rechterhand aan rand van de bebouwde kom, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RD, iets verder RA, het fietspad volgen tot een brugje.
Direct na het brugje LA, onverhard pad, let op het pad is een wandelpad maar ook een ATB pad, het pad volgen tot bocht naar links van het ATB pad.
In deze bocht rechts aanhouden, vervolgens bij T-splitsing RA, breed pad met verderop een picknicktafel.
Bij kruising met doorgaande weg RD, breed pad, “Mortelven”, wn route.
Voor woning rechts van het pad LA, wn route, direct daarna links aanhouden, ATB pad aan rechterhand negeren, wn route.
Na ca. 150m, t.h.v. blauwe (wit bordje met blauwe driehoek) routepaaltje RA.
2.
Bij T-splitsing LA.
Bij kruising met bankje RA, pad met gescheiden wandelpad.
Na ca. 150m, bij kruising met smal pad RD.
Bij kruising met aan rechterhand een ATB pad eveneens RD, het pad met gescheiden wandelpad verder volgen tot kruising iets voorbij een bankje.
Bij deze kruising RA.
RD, pad met een blauwe routepaaltje aan rechterhand negeren, pad met open plek aan linkerhand, verderop t.h.v. de bosrand buigt het pad naar links met waterloop aan rechterhand.
Iets voorbij deze bocht, t.h.v. bankje RA, direct daarna bij T-splitsing LA, breed pad met nu de waterloop aan linkerhand.
Bij kruising RD, breed pad met bosrand aan linkerhand verder volgen.
Na ca. 160m LA, smal bospad met metalen afsluitboom, iets verder bij kruising RA.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een houten afsluitboom RD, blauwe route.
3.
Bij 4-sprong RA richting metalen afsluitboom, blauwe route, vervolgens voorbij de afsluitboom, bij T-splitsing LA, blauwe route, het brede zandpad volgen tot verharde weg, zijpaden negeren.
# Bij de verharde weg staat iets verder langs de zijweg Grensweg aan rechterhand een klein niskapelletje ter ere van Sint-Antonius Abt.
Bij de verharde weg LA richting “In de Hei”, blauwe route, de weg volgen tot weg “Schaapsdijk 2-4-6” aan rechterhand.
# Aan de weg Schaapsdijk 2-4-6 is op ca. 300m op huisnummer 6 In de Hei met Lunchkamer Op Stal.
Bij deze weg RD, direct daarna LA, onverhard pad met metalen afsluitboom en bordje “Opengesteld”, voorbij de afsluitboom, bij kruising RD, het pad met gescheiden wandelpad volgen tot T-splitsing voor het grasveld met clubgebouw van PHC De Heidehond, zijpaden en zijpaden bij twee kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, blauwe route, vervolgens na ca. 40m LA, smal slingerend bospad, blauwe route.
4.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, de blauwe route wordt verlaten, het brede pad met waterloop aan linkerhand volgen tot kruising t.h.v. bosrand met een bankje.
Bij deze kruising LA, het pad met bosrand aan linkerhand volgen tot het pad overgaat in een verharde weg, zijpaden negeren.
Ca. 40m voorbij deze overgang, t.h.v. 2de woning LA, pad met metalen afsluitboom en bordje “Opengesteld”, het pad volgen tot kruising met breed pad, smalle zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad met gescheiden wandelpad, het pad uitlopen tot T-splitsing bij de doorgaande weg, zijpaden en zijpaden bij kruisingen negeren.
Bij deze T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg oplopen, direct daarna LA, onverhard pad door de bosrand.
Bij kruising met doorgaande weg RD, het onverhard pad met gescheiden wandelpad en bosrand aan linkerhand volgen 4-sprong voor metalen afsluitboom en aan linkerhand een bankje.
5.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, breed pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 300m LA, direct daarna bij kruising met ATB pad RD richting klaphek, voorbij het klaphek pad met aan rechterhand houten afrastering.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA.
Iets voorbij bosrand RD, pad langs houten afrastering aan linkerhand negeren.
Bij kruising LA, pad met houten afrastering aan linkerhand.
Voor langwerping ven, bij Y-splitsing rechts aanhouden, het pad met de lange zijde van het ven aan linkerhand en iets verder een bankje volgen tot pad aan rechterhand aan smalle zijde van het ven voorbij het uitkijkplateau aan rechterhand.
Bij dit pad RA richting klaphek in het bos.
Voorbij het klaphek, bij kruising LA, pad met afrastering aan linkerhand, rode (wit bordje met rode driehoek) route.
6.
Direct na informatiepaneel “D’n Erpse pad”, bij kruising LA, pad met afrastering aan linkerhand, rode route.
Iets voor metalen afsluitboom RA richting omheining lopen, bij omheining RD, het pad met omheining aan rechterhand volgen, rode route, iets voorbij de ingang van het MOB complex buigt het pad langs de omheining naar rechts.
Ca. 150m voorbij de bocht LA, wn en rode route, het smalle bospad met bordje “Verboden toegang uitgezonderd voetgangers en fietsers” volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing met bankje RA, wn route, de rode route wordt verlaten, iets verder RD, gras-/onderhoudspad langs waterloop aan linkerhand negeren, kn80 volg 10.
Voorbij stuw, bij 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot klaphek aan linkerhand.
Bij dit klaphek LA door het midden van het perceel grasland richting de overzijde lopen, voorbij een bankje met aan rechterhand een poel buigt het pad iets naar rechts richting een klaphek aan de overzijde tegen de bosrand.
7.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, onverhard pad, iets verder RD, het pad langs bosrand aan rechterhand negeren, wn route.
Ca. 120m voorbij een kleine stal aan linkerhand RA, kn20 volg 92.
Bij 4-sprong met verharde weg en bankje LA, onverhard pad, wn route.
Voor bosrand, bij 4-sprong met aan linkerhand weg richting MOB complex RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Na ca. 150m LA door klaphek, smal pad met bordje “Opengesteld”, wn route, vervolgens iets voor het langwerpig ven RA, de wn route wordt verlaten, smal pad door heide met de lange zijde het ven aan linkerhand.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een klaphek links aanhouden, vervolgens het pad met bocht naar links langs het ven verder volgen, smal pad richting klaphek aan rechterhand negeren.
8.
Voorbij de smalle zijde van het ven RD, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, smal pad met wr routepaaltje (zie achterzijde van het routepaaltje), iets verder gaat het pad door het bos.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan linkerhand, vervolgens na ca. 45m RA, smal slingerend bospad.
Voorbij rijpaaltjes, bij 4-sprong RA, wn route, het rechte bospad volgen tot kruising t.h.v. de bosrand.
Bij deze kruising RD, kn92 volg 90.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot woning nr.1.
Iets voorbij deze woning RA, “Bernadettestraat”, wn route.
RD, weg aan rechterhand negeren, kn90 volg 93, iets verder buigt de weg naar links.
Bij kruising LA, de weg volgen tot het plein aan rechterhand, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Oranjeplein in het centrum van Mariahout, Mariastraat, 5738 AJ te Mariahout. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op of langs het Oranjeplein

Openbaar vervoer

Buurtbus, bushalte Oranjeplein, Mariahout

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (6)

Pad door de Lieshoutse Bossen Adrie: Pad door de Lieshoutse Bossen
Pad door de Lieshoutse Bossen Adrie: Pad door de Lieshoutse Bossen
Het in 2019 het hersteld Vossenbergven Adrie: Het in 2019 het hersteld Vossenbergven
Het Torreven in de zomer Adrie: Het Torreven in de zomer
Poel in weiland Adrie: Poel in weiland
Kerk met rechts de Lourdesgrot Adrie: Kerk met rechts de Lourdesgrot

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart lieshoutse-bossen-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de Hei op ca. 300m

Schaapsdijk 6
5738 RR Mariahout
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Adrie 23 augustus 2023 om 19:59

  Het pad langs de Heieindse Loop kan (nog) niet gevolgd worden, zie ook mijn eerdere reacties. De wandeltocht zodanig gewijzigd dat het kleine kapelletje aan de Grensweg te bezoeken is. Ook gaat de wandeltocht op ca. 300m langs In de Hei met Lunchkamer Op Stal. Verder was een smal pad langs een waterloop dat in het verleden door ATB rijders gebruikt werd uit de wandeltocht gehaald. Het pad was al smal maar door de struiken langs het pad nog smaller geworden en het wordt nu ook nog gebruikt om het maaisels uit de waterloop op te slaan. Aangezien er beperkte mogelijkheden in het smalle bos zijn in dit deel de wandeltocht opgesplitst in twee lussen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Anke en Ben 13 maart 2023 om 12:38

  Het gras-/onderhoudspad is definitief afgesloten, is beschermd natuurgebied geworden.
  De tekst van de omleiding kan daarom gewoon in de tekst worden opgenomen.
  De laatste 2 regels onder nummer 2 vervallen en ook de tekst van nummer 3.

  Reageren
  1. Adrie 13 maart 2023 om 17:36

   Anke en Ben bedankt voor het melden dat het gras-/onderhoudspad definitief gesloten! Op zich jammer bracht wat extra variatie in de wandeltocht. Binnenkort worden de routebeschrijving en de kaarten aangepast.

  2. Adrie 14 maart 2023 om 19:06

   Vandaag gaan kijken naar de Heieindse Loop, het gedeelte van de waterloop waarvan de oever is afgevlakt is aan beide zijde met een metalen poort afgesloten. Aan de Heieindseweg zijn de briefjes verdwenen en vervangen door een officieel bordje met de opmerking dat het nog steeds tijdelijk is. Wij blijven het volgen voorlopig de wandeltocht iets ingekort de routebeschrijving en de kaarten zijn hierop aangepast.

 3. Adrie 18 november 2022 om 16:06

  Gisteren 17 november 2022 gaan kijken naar de veranderingen bij de Heieindse Loop. Bij een gedeelte van de beek is de oever afgevlakt. Dat deel is aan beide zijde met een metalen poort afgesloten en voorzien van hangsloten. Aan een zijde hing een briefje dat het tijdelijk is. Voorlopig de omleiding (ingekorte route) volgen zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 4. Hans en Rianne 16 november 2022 om 18:39

  Wij hebben vandaag deze route nog eens gelopen. Er zijn enkele opmerkingen te maken.
  2. laatste regel: het pad volgen tot brugje aan rechterkant.
  Het pad is afgezet met een stevig metalen hek (aan het eind van Heieindbos). Je kunt er evenwel overheen klimmen. Het talud/pad is onlangs tot aan de verharde weg (eenzelfde hek) onder handen genomen. Het was een naar de beek toe afgeschuind een nog los zwartzand pad. Niet aan te raden bij nat weer. Het brugje was ook verwijderd zodat de volgende 4 regels niet meer van toepassing zijn. Op de verharde weg kun je linksaf richting kapel en picknicktafel.
  5. 9e regel: iets voorbij bosrand RD, pad aan linkerhand negeren (niet rechts). Bij kruising LA, pad met reling aan linkerhand.

  Reageren
  1. Adrie 16 november 2022 om 19:24

   Hans en Rianne bedankt voor het melden van de werkzaamheden aan de Heieindse Loop en het foutje bij punt 5! Het foutje is hersteld. Voor de Heieindse Loop voorlopig een omleiding (route ingekort) in de routebeschrijving opgenomen zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart. Binnenkort ga ik kijken naar het pad langs de Heieindse Loop. Als het niet meer toegankelijk is en het brugje wordt niet meer terug geplaatst dan kunnen twee van de lokale ommetjes in Mariahout de Janmiekesroute en Ommetje Oost ook niet meer gelopen worden.

 5. Lara Loopt 21 januari 2022 om 17:00

  Wat een leuke tocht in een langgerekt en klein bosgebied. facebook.com/story

  Reageren
 6. Margriet 9 januari 2022 om 16:12

  Vandaag deze route gelopen, de ene keer een bui, de andere keer de zon. Lekker gewandeld, soms wat drassig.
  In dit gebied zijn we nog niet eerder geweest, we hebben volop genoten van de mooie natuur!

  Reageren
 7. Mark 3 januari 2022 om 17:07

  Vanmiddag deze mooie route gelopen. Mosbulten en Torrenven waren al bekend terrein. De Lieshoutsche Heide nog niet. Dit gedeelte heeft me aangenaam verrast. Vooral het eerste gedeelte en het stuk langs de Heieindsche Loop was mooi.
  Jammer genoeg waren er op diverse plekken (illegale) motorcrossers actief
  Desondanks 4 verschillende soorten roofvogels en reewild gespot.

  Reageren
  1. Mark 3 januari 2022 om 17:16

   Routebeschrijving was zoals gebruikelijk weer prima. Alleen bij punt 4 eindigt de een na laatste zin met het woordje zijpaden. Hier ontbreekt het woordje negeren of omdat er in het voorafgaande pad geen zijpaden zijn, kan dit woordje verwijderd worden.

   Suggestie; om een route te maken vanuit de Liehoutsche Heide naar het iets noordelijker gelegen Geregt en Het Lijnt. Twee met elkaar verbonden kleinschalige mooie natuurgebieden.

  2. Adrie 3 januari 2022 om 18:10

   Mark bedankt voor het melden van het ontbrekende woord “Negeren”! Zodra men het pad inloopt kruist het pad al na enkele meters een ATB pad, een echte kruising is het niet vandaar ik deze als zijpaden vermeld heb. ’t Geregt en Het Lijnt staan al op het programma gaat nog een poosje duren omdat ik vanuit Mariahout deze wandelroute recent gepubliceerd heb.

 8. Ans Habraken 2 januari 2022 om 12:37

  Als trailrunner ben ik altijd op zoek naar nieuwe paadjes en routes.
  Inmiddels heb ik al veel van de routes van deze site gelopen.
  Deze nieuwe route zag ik vandaag pas, dus meteen uitgeprobeerd.
  Ik ben vaker in deze omgeving geweest maar had de vennetjes nog nooit gezien. Superleuk om op deze manier dus toch weer nieuwe plekjes te zien. Vandaag was het op plaatsen ook best modderig, maar eerlijk gezegd…ik vind dat heerlijk. Op zondagochtend is het wel wat drukker op het mountainbike pad, welke de route af en toe kruist. Dus houdt rekening met elkaar.

  Reageren
 9. Mieke 31 december 2021 om 15:26

  Vandaag gelopen,heerlijk weer,mooie route

  Reageren
 10. Heimen Morelissen 30 december 2021 om 16:49

  Adrie, vandaag deze route gelopen, mooie route,al was hij vandaag op diverse plaatsen wel behoorlijk drassig (meestal door kapotrijden zware voertuigen).
  Een opmerking, volgens mijn oprechte mening staat er in de beschrijving een foutje:
  Bij punt vijf staat: “Iets voorbij bosrand aan linkerhand RD, pad aan rechterhand negeren”
  Dit moet volgens mij zijn: “Iets…….., pad aan linkerhand negeren”.
  Er ligt daar aan de rechterhand nl geen pad, daar loop je over het hek het water in; links ligt daar wel een pad, wat je moet negeren voor de juiste route. Groet, Heimen

  Reageren
  1. Adrie 30 december 2021 om 17:46

   Heimen bedankt voor het melden! Inderdaad een foutje moet aan linkerhand zijn, aan rechterhand is het in 2019 gegraven omheind ven. De routebeschrijving is aangepast.

 11. Pieter & Isabelle, Kissy & Sifra 27 december 2021 om 16:49

  Gisteren 2e kerstdag 2021 deze route gewandeld samen met mijn man en 2 hondjes. Het was koud, maar prachtig.Goed beschreven, soms even mijn gpx geraadpleegd. Dank je wel voor weer een geweldig uitgezette tocht!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)