Lieropse Heide-tocht, Someren te Noord-Brabant

15 km Wandelroute Lieropse Heide-tocht, te Someren

Wandeltocht door het bosrijke deel van de Lieropse Heide. De Lieropse Heide is samen met de Strabrechtse Heide een ca. 1500 hectare natuurgebied. Deze wandeltocht gaat door het oostelijk deel, de Lieropse Heide. De wandeltocht gaat onder andere langs het Beuven en het Witven een mooi gelegen ven. Gevolgd worden veel smalle slingerende paadjes in het bos en de wat bredere paden aan de rand met mooi uitzicht over een stuifzandgebied, heidegebied en het Beuven. Het stuifzandgebied is ontstaan na de brand in juli 2010. Verder wordt het onderduikerskamp Dennenlust bezocht. Dit kamp heeft onderdak geboden aan zo'n 30 onderduikers en 15 geallieerde piloten. Wat rest is een gemetseld fornuis met daaromheen het contour van het gebouw dat met palen zichtbaar gemaakt is. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 16-10-2022, laatst bijgewerkt op: 23-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het parkeerterrein LA richting de doorgaande weg vertrekken, vervolgens bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot weg “Beuvenlaan” aan linkerhand direct na de bushalte rechts van de doorgaande weg.
Bij deze weg LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, verharde weg, “Beuvenlaan”, wn route.
Iets voorbij inrit woning nr.10 RA, onverhard pad, kn91 volg 92
Aan einde van het pad, bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, wn route.
In bocht naar rechts van weg, bij 4-sprong LA, onverhard pad met houten afsluitboom, kn92 de wn route wordt verlaten, verderop voorbij een grasveldje aan linkerhand met clubgebouw “PHC De Trouwe Helper” wordt het pad smaller.
Bij kruising met verharde weg RD, bospad met houten afsluitboom en bordje “Strabrechtse Heide en Lieropse Heide”, wn route.
2.
Bij kruising met smal pad RA, bo (ANWB Bontvenroute) route, het pad volgen tot T-splitsing met aan rechterhand een pad naar verharde weg t.h.v. de bosrand, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, bo route, vervolgens na ca. 60m bij kruising RA, bo route, iets verder voor een open plek aan linkerhand met twee picknicktafels en daarachter een vennetje RA, smal bospad, wn route, de bo route wordt verlaten.
Bij kruising met verharde weg RD, wn route, eveneens een smal bospad.
Bij T-splitsing LA, wn route, na ca. 40m bij kruising RA, pad met in de verte een woning, wn route, vervolgens na ca. 50m LA,  wn route, smal bospad
Voor omheind perceel aan rechterhand LA, wn route, iets verder bij kruising met verharde weg RD, het pad met bordje “Strabrechtse Heide en Lieropse Heide” volgen tot T-splitsing voor een brede waterloop.
3.
Bij deze T-splitsing LA, de wn route wordt verlaten, het pad met de waterloop aan rechterhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, iets voorbij de waterloop rechts aanhouden, het pad tussen de weg en de omheining inlopen, bo route, verderop voorbij ingang vogelasiel het pad verder RD parallel aan de weg volgen, voorbij een landbouwperceel (grasland) aan rechterhand buigt het pad naar rechts weg van de weg, bij volgend landbouwperceel (grasland) loopt het pad weer parallel aan de weg.
Bij 3-sprong LA richting de weg, bo route, vervolgens bij 5-sprong het brede pad met houten afsluitboom aan overzijde weg links van het bankje inlopen, ca. 40m doorlopen tot smal pad (het 2de pad) aan rechterhand voor een ANWB routepaaltje, bij dit pad RA, smal bospad, bo route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, bo route, het brede pad met aan rechterhand een open plek met enkele picknicktafels volgen tot kruising met een grindpad.
Bij deze kruising RD langs houten afsluitboom, de bo route wordt verlaten.
4.
Bij kruising RA, eveneens  een breed pad tevens ruiterroute.
Bij kruising LA, lang recht bospad.
Bij kruising met ruiterroute knooppunt 38 RA, direct daarna links aanhouden, smal bospad, be (ANWB Beuvenroute) route.
Bij kruising met smal pad RD.
Bij T-splitsing LA, be route, iets verder bij kruising RA, be route.
Bij kruising RD, be route, pad met bankje.
Bij kruising met in de verte een boerderij RA, be route.
Voorbij metalen afsluitboom LA richting de boerderij, pad door de bosrand, wn en be route.
In bocht naar rechts van het pad LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn60 volg 59, be route wordt verlaten, iets verder RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij 4-sprong RD, het onverharde pad links van bord “Stiltegebied” door het bos volgen, on (ANWB Onderduikers route) route, de wn route wordt verlaten.
5.
Bij 4-sprong RD, on route.
Na ca. 90m, voor de achterzijde van be routepaaltje scherp LA, smal bospad, de on route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA richting de bosrand.
Bij kruising RD, pad door opener bos.
Bij kruising RD, het pad met links en rechts van het pad omheinde percelen volgen tot T-splitsing voor stuifzandgebied.
Bij deze T-splitsing LA, breed zanderig pad.
Na ca. 180m, t.h.v. brandweerpaaltje 23 LA, pad met brandweerpaaltje 21 en iets verder een omheind perceel aan linkerhand.
Voorbij het omheinde perceel, bij kruising RA, wn route
RD, pad aan linkerhand negeren, iets verder voor grote zwerfkei, het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, ruiterpad aan rechterhand negeren, wn en on route.
# Voor een bezoekje aan het onderduikerskamp Dennenlust iets  voor de zwerfkei een klein stukje het pad aan linkerhand inlopen.
Bij T-splitsing LA, wn en on route.
Bij kruising RD, on route, de wn route wordt verlaten, pad met omheining aan rechterhand.
6.
Na ca. 170m RA door hoog klaphek, de on route wordt verlaten.
Na verlaten van het omheinde perceel, bij kruising RD, be route, eveneens licht slingerend pad.
Bij T-splitsing LA, direct daarna bij 4-sprong het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, kn57 volg 63, be 5km route, het grindpad met in de 1ste bocht naar links een vogelkijkscherm en in de 2de bocht naar links een smal pad naar een vogelkijkhut volgen tot bocht naar rechts ruim voorbij 2de bocht naar links.
Bij deze bocht RD, onverhard pad door het bos, de wn en be route worden verlaten.
Bij kruising RA, verderop gaat het pad een klein stukje door de rand van het open gebied, het pad verder volgen tot kruising ca. 120m voorbij de bosrand aan rechterhand, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RA richting het open gebied met verderop een bankje bij enkele dennen.
Voorbij het bankje, bij T-splitsing LA, wn route, het grind-/fietspad volgen tot 4-sprong voor bosrand.
Bij deze 4-sprong RD, kn63 volg 62, onverhard pad door het bos, vervolgens bij kruising met smal pad eveneens RD, wn route.
Bij kruising RD, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot een pad schuin naar rechts met iets in het pad een afrastering langs het pad.
7.
Bij dit pad rechts aanhouden, iets verder RD pad langs de afrastering aan rechterhand negeren, het pad met de afrastering aan rechterhand volgen tot kruising met aan rechterhand een klaphek.
Bij deze kruising RA door het klaphek, verderop buigt het pad voorbij een bankje aan rechterhand naar links, bo route.
Ruim voorbij een picknicktafel, bij 4-sprong RD, pad met afrastering aan linkerhand, bo route.
Bij 4-sprong met grindpad gescheiden door een veerooster met klaphek RD, bo route, pad met nu de afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met aan rechterhand een houten poort RD, iets verder wordt de afrastering verlaten, verderop buigt het pad voor een bankje naar links.
Aan einde van het pad, bij Y-splitsing rechts aanhouden, grind-/fietspad, bo route, vervolgens voor brede waterloop bij kruising RA, kn64 volg 89, de bo route wordt verlaten, pad met de waterloop aan linkerhand.
#Tijdelijke omleiding door hoog water op het pad: Iets voorbij brugje over de Peelrijt, bij splitsing links aanhouden, de wn route wordt verlaten. Na ca. 200m RA, smal pad, wi (ANWB Witven route) route. Bij kruising LA, wi route, het pad volgen tot kruising met breed pad voor een klaphek. Bij deze kruising RD door klaphek, wi route, het pad buigt naar rechts richting bankje, voorbij het bankje het pad met een ruime bocht naar links verder volgen tot volgend bankje, smalle paden aan linkerhand richting het ven negeren. Ga verder bij punt 8 4de regel.
Iets voorbij brugje over de Peelrijt, bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
T.h.v. bosrand aan rechterhand LA, smal bospad, wn route.
Bij kruising RD, pad door de bosrand, wn route, verderop wordt het bos verlaten.
8.
Voor klaphek, bij kruising LA, pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voor klaphek met veerooster LA, pad met afrastering aan rechterhand
Bij kruising RA door klaphek, het pad buigt naar rechts richting bankje, voorbij het bankje het pad met een ruime bocht naar links verder volgen tot volgend bankje, smalle paden aan linkerhand richting het ven negeren.
Voorbij dit bankje rechts aanhouden, iets verder buigt het pad naar rechts.
Iets voorbij deze bocht het pad voor de bosrand met bocht naar links verder volgen, wi (ANWB Witven route) route, iets verder buigt het pad naar rechts.
Voorbij klaphek, bij 3-sprong LA, wi route.
Bij kruising met doorgaande LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, vervolgens bij bosrand aan rechterhand RA, wi route, het onverhard pad dat iets verder door de bosrand gaat volgen tot T-splitsing bij een verhard pad.
Bij deze T-splitsing LA, verhard pad, wi route.
Bij kruising LA, de verharde weg volgen tot parkeerterrein, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
wi, bo, be en on= respectievelijk Witvenroute, Bontvenroute, Beuvenroute en Onderduikers route  (ANWB routepaaltjes met zeshoekige bordjes).
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen , kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Vennenhorst, Bosrandweg 6, 5711 RJ te Someren. Plan Route

Met de auto

De weg N266 volgen tot afslag Natuurpoort Vennenhorst. Er is een ruim parkeerterrein bij de natuurpoort.

Openbaar vervoer

Bushalte Keelven, Huize Witven/Prov.weg, starten bij punt 1 2de regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Klein vennetje Adrie: Klein vennetje
Pad door de Lieropse Heide Adrie: Pad door de Lieropse Heide
Uitzicht over stuifzandgebied Adrie: Uitzicht over stuifzandgebied
De rand van het stuifzandgebied Adrie: De rand van het stuifzandgebied
Een vennetje in de winter Adrie: Een vennetje in de winter
Onderduikerskamp Dennenlust Adrie: Onderduikerskamp Dennenlust
Het Beuven in de winter Adrie: Het Beuven in de winter
Pad in de winter Adrie: Pad in de winter
Ontwortelde boom Adrie: Ontwortelde boom
Pad bij het Witven Adrie: Pad bij het Witven

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart lieropse-heide-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Soete Inval

Bosrandweg 6
5711 RJ Someren
Bezoek website

Pastoorke van Moorsel

Moorsel 1
5715 PX Lierop
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Adrie 23 mei 2024 om 18:51

  Gisteren 22 mei 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Over het algemeen waren de paden prima te belopen slechts een keer een klein stukje door het bos. Bijna aan het einde van de wandeltocht kon ik niet verder door te hoog water op het pad en in de omgeving zonder een geschikt alternatief, hiervoor een tijdelijke omleiding in de routebeschrijving opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. A. Wouters 25 februari 2023 om 20:48

  Vandaag met een wandelgroep deze schitterende route gelopen! Heerlijk afwisselend door bossen, langs heide en vennen. Brede paden en smalle kronkelende paden. De route is bijna helemaal onverhard. Even gepauzeerd bij het Pastoorke van Moorsel. En we hebben even een kleine uitstap gemaakt naar de locatie van de onderduikers.
  Dank je wel routebouwer Adrie, het was indrukwekkend.

  Reageren
 3. Hans van Hooff 13 februari 2023 om 16:07

  Hoi Adrie
  Wat heb je WEER een prachtige tocht uitgezet
  Ik dacht dat ik die omgeving wel kende maar ik was weer blij verrast
  Gr Hans

  Reageren
 4. Mark 2 november 2022 om 22:28

  Vandaag gelopen. Was mooie wandeling met mooie smalle paadjes. Weer was prima met flink wat wind.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)