Leudal-tocht, Haelen te Limburg

14 km Wandelroute Leudal-tocht, te Haelen

Wandeltocht door het natuurgebied Leudal, een bosrijk gebied met beekdalen en een hoger gelegen wat opener gebied met heide. Door het gebied stromen de Leubeek (stroomopwaarts de Tungelroyse Beek) en de Zelsterbeek, de wandeltocht volgt beide beken met op diverse plaatsen leuke hoogteverschillen zoals bij de Litsberg een steile zandwand met aan de voet daarvan de meanderende Leubeek. Op het hoger gelegen deel van het gebied gaat de wandeltocht door het grafveld Busjop, een uitgestrekt grafveld met 17 grafheuvels waaronder een langbed. Als verdere bezienswaardigheden zijn er bij het startpunt het Leudal Museum en het in een modern jasje gestoken restant van de St Elisabethmolen. Verder de Leumolen of Sint-Ursulamolen, het bijzondere aan deze watermolen is dat deze als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. In het beekdal van de Leubeek passeert men een smalle baileybrug uit de 2e Wereldoorlog en op het landgoed De Bedelaar komt men langs de hoge stenen Uilentoren. Verder aan het einde van de tocht in de kloostertuin van zorgcentrum Land van Horne langs een pesthuisje en een oude achthoekige kapeltoren. 96% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 30-5-2019, laatst bijgewerkt op: 18-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Op het verhard voetpad langs de weg en met rug naar bezoekerscentrum Leudal RA vertrekken, kn27 volg 14, direct daarna RA, wn route, het verhard voetpad langs het bezoekerscentrum inlopen, iets verder grindpad, voorbij het bezoekerscentrum passeert men achtereenvolgens een klaphek, knuppelbrugje en een 2de klaphek.
Ca. 300m voorbij het 2de klaphek RA, onverhard pad met bankje, kn14 volg 61.
Bij T-splitsing LA, kn61 volg 62/11, iets verder bij 4-sprong RA, wn62, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot watermolen, zijpaden negeren.
Direct na de watermolen LA, smal pad tussen molen en boerderij, kn56 volg 53.
# Watermolen de Leumolen of Sint-Ursulamolen is een onderslagmolen, de molen werd voor het eerst vermeld in 1461.
2.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar het beekje, vervolgens het beekje aan linkerhand volgen, verderop na ca. 450m buigt het pad voor een routepaaltje met blauw-wit “Het Leudal” bordje en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever naar rechts en gaat met een klimmetje naar de rand van de heuvelrug.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt verlaten, de rand van de helling volgen tot dalend smal pad aan linkerhand voorbij de zanderige helling.
Bij dit pad LA, het dalend pad met iets verder afrastering aan linkerhand volgen tot 3-sprong met aan linkerhand houten voetgangerssluis en pad met traptreden, vervolgens LA door de voetgangerssluis het dalend pad met traptreden volgen, voorbij bocht naar links passeert men een brugje.
# Het smalle brugje is een voetgangersbaileybrug uit de 2e Wereldoorlog
3.
Voorbij het brugje RA, smal pad met beekje aan rechterhand, wn route, iets verder buigt het pad met naar links weg van het beekje met na ca. 30m een heuvel aan rechterhand.
Voor hogere heuvel, bij 3-sprong rechts aanhouden richting beekje, wn route, vervolgens bij T-splitsing RA het brugje over, kn63 volg 20.
In flauwe bocht naar rechts LA, smal pad met bankje, kn20 volg 12, verderop stijgt het pad en volgt de rand van heuvelrug.
Pad aan rand van de heuvelrug met flauwe bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop daalt het pad licht, bij splitsing in het beekdal maakt het niet uit welk pad gevolgd wordt, iets verder komen beide paden weer samen en stijgt weer.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn12 volg 9.
4.
Dalend pad met bocht naar links verder volgen, pad richting bosrand aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop gaat het pad door de bosrand en buigt voor inrit naar een witte woning naar rechts.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, “Op de Bos”, wn9.
Voor bosperceel LA, onverhard pad, niet de inrit naar de witte woning inlopen, direct daarna RA, kn9 volg 6, pad met bankje door de bosrand parallel aan de weg.
Voor horecagelegenheid, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, direct daarna bij T-splitsing eveneens LA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen, kn6 volg 7.
# Aan rechterhand passeert men een WOII herdenkingsmonument ter nagedachtenis aan twee verzetsstrijders.
Iets voorbij bankje RA, onverhard pad, kn7 volg 42.
Voorbij bankje, bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Met OV, terug naar de bushalte: T.h.v. poel in grasland RA, kn42 volg 2, pad met iets verder bosrand aan linkerhand, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg. Bij T-splitsing LA, kn2 volg 38, verderop is aan linkerhand de bushalte het eindpunt voor wandelaars met openbaar vervoer

T.h.v. grasland met poel RD, pad aan rechterhand negeren, kn42 volg 41.
5.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een brugje LA, kn41 volg 43, iets verder passeert men een brugje.
Na klein klimmetje, bij 3-sprong LA, wn route, vervolgens na ca. 40m bij T-splitsing RA, kn43 volg 45, het pad buigt met flauwe bocht naar links.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route.
Bij 4-sprong LA, breed ruiterpad, kn45 volg 46.
Bij kruising RA, ruiterpad, kn46 volg 60, het pad ca. 350m volgen tot een pad aan linkerhand, ca. 30m voorbij een ruiterroute bord dat men aan linkerhand voorbij een flauwe bocht naar rechts passeert, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad LA, smal bospad.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de weg volgen.
Na ca. 80m LA, onverhard pad richting klaphek in de verte.
6.
Iets voorbij het klaphek met veerooster, bij kruising RD, het pad volgen tot kruising voor bosrand, smal zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, bospad, gw (SBB routepaaltjes met groen-witte bordjes) route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, gw en wn route, direct daarna het pad met bocht naar rechts door iets lager gelegen open plek verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, gw en wn route
Voor lage heuvel, bij T-splitsing RA, gw en wn route.
Bij bosrand RD, pad aan linkerhand negeren, de gw route wordt verlaten.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Iets voorbij klaphek met veerooster, bij Y-splitsing scherp LA, direct daarna RA, stijgend smal bospad, kn21 volg 91.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een WOII gedenksteen en een landbouwperceel RA, wn route, het pad volgen tot een wat ruimere 4-sprong met informatiepaneel “Grafveld Busjop” voor een half open plek, zijpaden negeren.
7.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, men passeert het informatiepaneel, vervolgens na ca. 30m RA, recht pad door grafveld met iets verder een bankje.
Voor grasland, bij Y-splitsing scherp LA, verderop buigt het pad naar links het bos in.
Iets voorbij deze bocht het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 4-sprong met aan rechterhand horecagelegenheid De Busjop RD langs informatiepanelen, kn91 volg 92, men loopt weer door het grafveld.
Bij 5-sprong RA, pad door het bos, wn route.
T.h.v. bosrand, bij kruising LA, wn route, smal pad met waterloop/greppel aan rechterhand, verderop voor de Tungelroyse beek buigt het pad naar rechts.
Bij kruising LA de brug over, kn92 volg 94, voorbij de brug grindpad.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, kn94 volg 2/96, vervolgens na ca. 50m RA, smal onverhard pad met bosrand aan rechterhand, wn96, verderop voor omheind grasland buigt het pad naar rechts.
8.
Direct na bankje LA door klaphek richting  klaphek aan overzijde van het grasland, wn route, voorbij dit klaphek pad door rand van het bosperceel.
Bij T-splitsing LA, kn96 volg 78, breed pad.
Na ca. 70m RA door hoog draaihekje, bospad met bordje “Opengesteld”, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong met aan rechterhand een hoge toren LA.
# De hoge toren aan rechterhand is een uilentoren, deze vijftien meter hoge stenen toren is in 1937 in opdracht van professor Dubois gebouwd.
Na ca. 100m, in bocht naar rechts van het pad links aanhouden.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, pad met afrastering aan linkerhand.
Bij kruising RD, kn78 volg 2, verderop buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht RA, wn route.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, kn2 volg 4, de verharde weg met verderop een bankje en een picknicktafel.
Na ca. 400m, in 2de flauwe bocht naar rechts scherp LA, breed pad door het bos, kn4 volg 8.
9.
RD, pad aan rechterhand negeren, kn8 volg 9, verderop passeert men de beek.
Ca. 60m voorbij de beek RA, smal bospad, verderop volgt het pad aan rechterhand omheind grasland.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, het pad met verderop twee klaphekken met veeroosters volgen tot verhard pad aan rechterhand ca. 60m voorbij boerderij Kloosterhof.
Bij dit pad RA, kn26 volg 27, het verhard voetpad met iets verder een poort en een berceau (bomentunnel) volgen tot T-splitsing voor kloostergebouw.
# Indien de poort gesloten is het grindpad verder volgen tot kruising met verharde weg. Bij deze kruising RA, verharde weg, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Bij deze kruising RA, verderop is aan linkerhand het bezoekerscentrum, het startpunt.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verharde weg met iets voorbij het klosstergebouw aan linkerhand een “Pesthuisje”. verderop gaat de weg over in een verhard voetpad, het voetpad met een boog om begraafplaats volgen tot kruising aan overzijde van de gebouwen met aan rechterhand een poort, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, wn route, door poort en vlonderbrug over, doorlopen naar het bezoekerscentrum aan overzijde van de weg, het startpunt.
# Bij het eindpunt is rechts van de horecagelegenheid de Sint-Elisabethsmolen, de oudste vermelding van de molen stamt uit 1278. Van deze molen was slechts een bouwval over, in de periode 2014-2015 is het restant gerestaureerd en een modern waterrad geplaatst.

Met OV als startpunt naar de route: Vanuit de bushalte “Brugstraat” op hoek Brugstraat- Molenweg, Aan de “Molenweg” en met de rug naar het kleine parkeerterreintje RA in zuidoostelijke richting vertrekken. Voorbij woning nr.62 RA, kn2 volg 42, iets verder gaat de verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot T-splitsing. Bij deze T-splitsing RA, kn42 volg 41. Start bij punt 5 1ste regel.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, 6081 NP te Haelen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein naast het bezoekerscentrum.

Openbaar vervoer

Bushalte Brugstraat hoek Molenweg/Brugstraat, Roggel. Aan einde van de routebeschrijving is "Met OV......." beschreven

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Leubeek Adrie: De Leubeek
Sint Ursulamolen Adrie: Sint Ursulamolen
Sint Ursulamolen Adrie: Sint Ursulamolen
De Litsberg Adrie: De Litsberg
Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog Adrie: Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog
Uilentoren Adrie: Uilentoren
Het pesthuisje Adrie: Het pesthuisje
Achthoekige kapeltoren Adrie: Achthoekige kapeltoren
Ingang achthoekige kapeltoren Adrie: Ingang achthoekige kapeltoren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart leudal-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

St. Elisabeth's Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Café "Goeden" Dennenoord

Op de Bos 6
6088 NA Roggel
Bezoek website

Restaurant De Busjop

Busschopsweg 9
6093 AA Heythuysen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (7)

 1. Myriam 31 maart 2024 om 19:14

  Vandaag gelopen echt prachtige tocht langs het Leudal
  We gaan zeker nog eens terug in een ander seizoen

  Reageren
 2. Adrie 18 september 2023 om 16:35

  Vandaag 18 september 2023 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. José 21 september 2021 om 17:15

  Vandaag deze route gelopen. Wat een mooie afwisselende wandeling! We hebben zelfs een bever gespot! Geweldig leuk!

  Reageren
 4. Janssen 29 april 2021 om 16:01

  Prachtige route!

  Reageren
 5. Jacques 26 april 2021 om 08:48

  op 25 april deze route gelopen. Zeker de moeite waard. Top.

  Reageren
 6. Natascha 9 september 2019 om 21:11

  Vandaag deze mooie route gelopen. Er zitten best wel wat klimmetjes in,erg leuk.
  Wij hebben genoten!!! Route zonder problemen gelopen met GPS.

  Reageren
 7. Lennard 21 juni 2019 om 07:14

  Afgelopen zondag met goed wandelweer gelopen.
  Ik vond het een mooie, bosrijke tocht met inderdaad opmerkelijke hoogteverschillen in de beekdalen. Het ene moment loop je langs het water en even later er hoog boven…

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)