Leikeven-tocht, De Moer te Noord-Brabant

18 km Wandelroute Leikeven-tocht, te De Moer

Wandeltocht door natuurgebied Huis ter Heide. Landgoed Huis ter Heide, Galgeneind en Loonsche Heide vormen samen het natuurgebied Huis ter Heide. De drie gebieden vormen samen een aantrekkelijk natuurgebied met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen en een landhuis uit 1864. In het zuidelijk deel de Loonsche Heide zijn twee oude vennen hersteld en verder uitgebreid tot een groot vennencomplex. Het belangrijkste streven is de ongerepte natte heide, die hier voor 1940 lag, terugkrijgen. Momenteel is het een groot aaneengesloten begrazingsgebied dat begraast wordt door een kudde Schotse hooglanders. Het noordelijk deel, Landgoed Huis ter Heide, is meer bebost 89% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 9-11-2013, laatst bijgewerkt op: 30-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het pleintje voor de ingang van de kerk LA vertrekken, vervolgens bij 4-sprong RA, “Pastoor Kampstraat”, de weg volgen tot onverhard pad iets voorbij woning nr.15.
Bij dit pad LA, onverhard pad met hoogspanningsmast aan rechterhand.
Ruim voor bosrand, voor perceel grasland met houten hek RA, pad met houten afsluitboom.
Bij kruising met breed pad RD door klaphek, rode NM en wn route, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden rode NM route, kn14 volg 65.
Bij 3-sprong links aanhouden, rode NM route, kn65 volg 66.
Bij splitsing links aanhouden, rode NM route, het pad volgen tot T-splitsing iets voor een groot ven, zijpaadjes negeren.
Bij deze T-splitsing LA, men passeert bankje, direct daarna RA de knuppelbrug oplopen, groene NM route, de rode NM en wn route worden verlaten.
2.
Na verlaten van de knuppelbrug, bij 3-sprong RD, groene NM route, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links, t.h.v. uitkijktoren buigt het pad naar links met de uitkijktoren aan linkerhand, ca. 1,1 km voorbij de uitkijktoren buigt het pad naar links, groene NM route, t.h.v. picknicktafel buigt het pad naar rechts, ca. 100m voorbij de picknicktafel buigt het pad naar links richting het bos, bij het bos de bosrand aan rechterhand volgen en iets verder de afrastering aan linkerhand, voorbij de afrastering pad met aan beide zijde bosschages, let op de groene NM routepaaltjes.
Bij 3-sprong RA, breder pad tevens ruiterpad, groene NM route, verderop passeert men bordje “Galgenven”, het pad verder volgen tot klaphek voor bosrand aan linkerhand ruim voorbij hoogspanningslijnen en verderop bordje “Vlindervennen”, zijpad negeren.
3.
LA door het klaphek, groene NM route, kn67 volg 10, door rechterzijde van het grasland richting klaphek aan de overzijde lopen t.h.v. rij bomen, via dit klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, groene NM en wn route.
Na ca. 200m LA door klaphek, groene NM en wn route, gras-pad door grasland, het gras-pad gaat in een boog naar rechterzijde van bosschages in midden van het grasland, verderop voorbij de bosschages buigt het gras-pad naar links en gaat in een boog naar het klaphek aan de overzijde, groene NM en wn route, via dit klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, groene NM en wn11 route, verderop passeert men een kleine woning nr.2.
4.
Bij bos links aanhouden, bospad met NM bordje “Huis ter Heide”, groene NM route, kn11 volg 66, het pad volgen tot T-splitsing ruim voorbij hoogspanningslijnen, pad richting Plakkeven aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, ruiterpad, de groene NM en wn route wordt verlaten, verderop passeert men weer de hoogspanningslijnen.
Bij kruising RD door klaphek, pad door bosrand, rode NM route, kn12 volg 85a.
Voorbij houten hek met klaphek LA, grindpad met paaltje “Groote Bodem”, rode NM en wn route, het pad ca. 350m volgen tot smal bospad met paaltje “Hooglandervlak” aan linkerhand, iets voorbij 2de grindpad aan rechterhand.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad met paaltje “Hooglandervlak”, rode NM en wn route, verderop passeert men een bankje en een klaphek, voorbij 2de klaphek buigt het pad naar rechts met een perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij informatiepaneel “Een verborgen parel”, bij T-splitsing RA, rode NM en wn route.
Voor houten hek met klaphek het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, rode NM en wn route.
5.
Na ca. 90m RA door klaphek, rode NM en wn route, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij Y-splitsing LA, rode NM en wn route.
Voorbij klaphek, bij Y-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, rode NM en wn route.
Voor woning RA, onverhard pad, blauwe NM route, kn85 volg 86/2.
Voorbij metalen poort aan linkerhand RA door klaphek met NM bord “Huis ter Heide”, blauwe NM route, wn2, voorbij een bankje gaat het pad door het bos.
Bij kruising RD, blauwe NM en wn route.
Bij 4-sprong RD richting witte woning, blauwe NM en wn route, verderop iets voor verhard fietspad met aan overzijde van de weg de witte woning buigt het pad naar links.
Ca. 100m voorbij deze bocht RA, blauwe NM en wn route.
6.
Ruim voorbij bankje en vlonder het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, blauwe NM route, kn2 volg 79.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 40m RA, blauwe NM en wn route, iets verder afrastering aan rechterhand, verderop buigt het pad naar links weg van de afrastering.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren, blauwe NM en wn route.
Voorbij klaphek, bij kruising met aan rechterhand breed klaphek met veerooster RD, blauwe NM en wn route, iets verder passeert men aan beide zijden van het pad heuvels, voorbij de heuvels buigt het pad naar links.
Iets voorbij bankje, bij splitsing links aanhouden, blauwe NM route, kn79 volg 87.
Bij T-splitsing RA, iets breder recht pad, blauwe NM en wn route.
7.
Na ca. 90m LA, blauwe NM en wn route, bospad met iets verder een klaphek.
Voor open grasland, bij T-splitsing RA, de blauwe NM en wn route worden verlaten.
Voorbij klaphek RD, breed pad, pad aan rechterhand negeren.
Na ca. 100m LA, kn88 volg 87, direct daarna RD, ruiterpad aan rechterhand negeren.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, het pad gaat door landbouwgebied, verderop volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
RD, pad met klaphek aan linkerhand negeren, kn87 volg 86, iets verder buigt het pad naar rechts.
Ca. 40m voorbij bocht naar links RA, pad met bosrand aan linkerhand, kn86 volg 72.
Bij T-splitsing LA, grindpad aan overzijde van verharde weg, kn72 volg 70, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

H. Joachim kerk, Middelstraat 26, 5176 NH te De Moer. Plan Route

Met de auto

A59, neem afrit 36-Sprang-Capelle-West. Neem de Wendelnesseweg-Oost, Nieuwevaart, Capelsedreef en Moersedreef naar de Middelstraat in De Moer.

Openbaar vervoer

Vanaf NS-station Tilburg ongeveer 12 km. fietsen naar De Moer. Of neem de buurtbus die op afroep van Loon op Zand of Kaatsheuvel naar De Moer rijdt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Landgoed Huis ter Heide Adrie: Landgoed Huis ter Heide
Knuppelbrugje door het Moerven Adrie: Knuppelbrugje door het Moerven
Uitkijktoren Adrie: Uitkijktoren
Leikeven Adrie: Leikeven
Leikeven Adrie: Leikeven
Schotse hooglander Adrie: Schotse hooglander
Landgoed Huis ter Heide Adrie: Landgoed Huis ter Heide
Landgoed Huis ter Heide Adrie: Landgoed Huis ter Heide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart leikeven-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

t Maoske

Middelstraat 24
5176 NJ De Moer
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Adrie 30 mei 2021 om 17:06

  Vandaag 30 mei 2021 de wandeltocht gecontroleerd. In een deel van het gebied is een nieuwe natuurbegraafplaats ingericht. De wandeltocht gaat een klein stukje door deze begraafplaats. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Jessica 2 april 2021 om 18:47

  Een heel duidelijke beschrijving van de route. Kan gewoon niet missen. Super fijn.
  Heerlijk om zo veel onverhard te wandelen. Echt een aanrader deze wandeling.

  Reageren
 3. Tonnie Vroegrijk 21 maart 2021 om 17:55

  heb vandaag deze wandeling gelopen met een vriendin .Prachtige route , mooie omgeving met veel vennen en en bossen.zeker 90% onverhard veel bankjes om op te zitten . wij zijn bij punt 5 voor de woning even door doorgelopen {200m } naar De moer om even te stoppen bij restaurant de t Maoske ,om wat de drinken en een sanitaire stop te maken .anders kom je niets tegen.goede en duidelijke beschrijving.

  Reageren
 4. Geanne 31 mei 2020 om 20:50

  Mooie wandeling, de route is erg duidelijk. Aanrader!

  Reageren
 5. Carolien Kuiper 25 maart 2018 om 20:10

  Hele mooie route. Wij hebben de route gisteren gelopen. De auto hebben we geparkeerd op het kleine parkeerplaatsje op de hoek van Baan achter de Plakken en Spindlerspad. Je loopt dan een stuk Het Spindlerspad in en dan kan je de route bij punt 3 oppakken. Het voordeel hiervan is is dat je tussendoor kunt stoppen bij de horeca in De Moer.

  Reageren
 6. Adrie 18 maart 2018 om 18:00

  Vandaag 18 maart 2018 op een bijna winters aandoende dag de wandelroute gecontroleerd. Vooral in open gebied voelde het koud aan door de stevige wind. Natuurmonumenten is bezig zijn wandelroutes te wijzigen. In de routebeschrijving wordt er als extra herkenningspunten naar de routepaaltjes van Natuurmonumenten verwezen. Zou men veranderingen constateren dan graag even melden via een reactie of via de contactpagina. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Peter de Greef 13 oktober 2017 om 15:16

  Vandaag deze route gewandeld. Heel mooi stuk afwisselende natuur in rustige omgeving. Alleen wat storend het drukke verkeer bij de vennen. Duidelijke en complete aanwijzigingen voor de route. Bij het start c.q. eindpunt leuke horecagelegenheid om wat te drinken of te eten. Deze route is zeker een aanrader en wij komen zeker nog eens terug om in de winter deze te lopen.

  Reageren
 8. Pieter 22 juni 2017 om 12:03

  Gisteren gelopen met mijn drie wandelvrienden. Complimenten voor de duidelijke beschrijving van deze heerlijke mooie wandeling. We hebben genoten. Een paar reeen gezien en heel veel ooievaars.

  Reageren
 9. Meranda 19 mei 2017 om 11:08

  Deze route was fantastisch, ik heb genoten van dit mooie stukje natuur! Deze route ga ik nogmaals lopen in een ander jaargetijde. Top!

  Reageren
 10. Toine 19 april 2017 om 12:20

  Een gebied waar ik vaak kom wandelen of fietsen.
  Regelmatig reeen gezien ook ooit een vos zelfs en groep ooievaars. Kortom een schitterend gebied met veel rust. Een aanrader voor natuurliefhebbers.

  Reageren
 11. Twan van den Heuvel 15 oktober 2016 om 21:02

  Gisteren deze tocht gelopen. Zat al vrij snel in het dicht bebost gedeelte,,,wat mooi daar. Eerste 7-8 km helemaal niemand tegen gekomen…. Mooie natuur ,soms een Schotse hooglander op je pad.,… Mooie wandeling

  Reageren
 12. Rene en Soca (hond) 15 maart 2016 om 10:29

  Vandaag bij mistig koud weer deze tocht gelopen. Het gebied wordt beheerd door Natuurmonumenten die vele info borden heeft geplaatst over de regio en de natuur. In 1 van de aangelegde vennen vindt er een experiment plaats om een onderwaterplantensoort uit te roeien.
  Over de route niets dan lof, op het moment dat de rechte zandpaden gaan vervelen, loop je alweer in het bos. Helaas moet de hond (bijna) de hele tocht aan de lijn blijven, op de tussengelegen gebieden na.
  Routetekst is op orde geen fouten kunnen ontdekken! Afstand: 17 km blank.

  Foto’s van linksboven vervolgens met de klok mee: Zomaar een houten bankje, Galgeneind, Glooiende bosschages, Leikeven, De tweede uitkijktoren en een jonge rund met haar vader…

  Reageren
 13. Adrie 13 september 2015

  De wandelroute op 13 september 2015 gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 14. Gerben & Kim 14 mei 2015 om 10:06

  Prachtige wandeling, langs bospaadjes en vennen.

  Reageren
 15. Frank Kooij 7 december 2014 om 09:42

  Goedemiddag allemaal, op mijn website staat op mijn blog weer een prachtige wandelroute die ik gisteren heb gelopen. De Leikeventocht in De Moer (NB) van ruim 17 km lang. Ook heb ik wat foto’s van de wandeltocht geplaatst. Wat mij betreft is deze tocht een aanrader. Een wandeltocht voor rustzoekers heerlijk samen één met de natuur.
  Foto: Startplaats wandeltocht

  Reageren
 16. Ton Hofhuis 14 februari 2014 om 09:57

  Foto’s van boven naar beneden: Bijzonder mooi gebied, waar je in alle rust kunt wandelen en ook in de winter.

  Reageren
 17. Lennard 16 november 2013

  Vandaag gelopen met grijs en nevelig weer.

  Ik vond het een mooie route met genoeg afwisseling tussen bos en open gebied. Vanwege de mist ook geen vergezichten, ga hem dus nog eens met mooi weer lopen.
  De beschrijving is correct en duidelijk opgesteld.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)