Leikeven-de kleine tocht, De Moer te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Leikeven-de kleine tocht, te De Moer

Wandeltocht door natuurgebied Huis ter Heide. Deze wandeltocht is de ingekorte Leikeven-tocht en gaat alleen door het zuidelijk deel van het natuurgebied Huis ter Heide, De deelgebieden Landgoed Huis ter Heide, Galgeneind en Loonse Heide vormen samen het natuurgebied Huis ter Heide. De drie gebieden vormen samen een aantrekkelijk natuurgebied met vennen, glooiende akkers, gevarieerde loof- en naaldbossen. In het zuidelijk deel zijn twee oude vennen hersteld en verder uitgebreid tot een groot vennencomplex. Het belangrijkste streven is de ongerepte natte heide, die hier voor 1940 lag, terugkrijgen. 83% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 1-4-2018, laatst bijgewerkt op: 30-5-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het pleintje voor de ingang van de kerk LA vertrekken, vervolgens bij 4-sprong RA, “Pastoor Kampstraat”, de weg volgen tot onverhard pad aan linkerhand iets voorbij woning nr.15.
Bij dit pad LA, onverhard pad met hoogspanningsmast aan rechterhand.
Ruim voor bosrand, voor perceel grasland met houten hek RA, pad met houten afsluitboom.
Bij kruising met breed pad RD door klaphek, rode NM en wn route, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden rode NM route, kn14 volg 65.
Bij 3-sprong links aanhouden, rode NM route, kn65 volg 66.
Bij splitsing links aanhouden, rode NM route, het pad volgen tot T-splitsing iets voor een groot ven, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, men passeert bankje, direct daarna RA de knuppelbrug oplopen, groene NM route, de rode NM en wn route worden verlaten.
Na verlaten van de knuppelbrug, bij 3-sprong links aanhouden, groene NM route, pad door begrazingsgebied .
2.
T.h.v. de uitkijktoren buigt het pad naar links met de uitkijktoren aan linkerhand, ca. 1,1 km voorbij de uitkijktoren buigt het pad naar links, groene NM route, t.h.v. picknicktafel buigt het pad naar rechts, na ca. 100m buigt het pad naar links richting bos, bij het bos de bosrand aan rechterhand volgen en iets verder de afrastering aan linkerhand, voorbij de afrastering pad met aan beide zijde bosschages, let op de groene NM routepaaltjes.
Bij 3-sprong RA, breder pad tevens ruiterpad, groene NM route, verderop passeert men bordje “Galgenven”, het pad verder volgen tot klaphek voor bosrand aan linkerhand ruim voorbij hoogspanningslijnen en verderop bordje “Vlindervennen”, zijpad negeren.
LA door het klaphek, groene NM route, kn67 volg 10, door rechterzijde van het grasland richting klaphek aan de overzijde lopen t.h.v. rij bomen, via dit klaphek het grasland verlaten.
3.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, groene NM en wn route.
Na ca. 200m LA door klaphek, groene NM en wn route, gras-pad door grasland, het gras-pad gaat in een boog naar rechterzijde van bosschages in midden van het grasland, verderop voorbij de bosschages buigt het gras-pad naar links en gaat in een boog naar het klaphek aan overzijde, groene NM en wn route, via dit klaphek het grasland verlaten.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing LA, verharde weg, groene NM en wn11, verderop passeert men een kleine woning nr.2.
Bij bosperceel links aanhouden, bospad met NM bordje “Huis ter Heide”, groene NM route, kn11 volg 66, het pad volgen tot T-splitsing ruim voorbij hoogspanningslijnen, pad richting Plakkeven aan linkerhand negeren.
Bij deze T-splitsing RA, ruiterpad, de groene NM en wn route wordt verlaten, verderop passeert men weer de hoogspanningslijnen.
4.
Bij kruising RD door klaphek, pad door bosrand, rode NM route, kn12 volg 85a.
Voorbij houten hek met klaphek LA, grindpad met paaltje “Groote Bodem”, rode NM en wn route, het pad ca. 350m volgen tot smal bospad met paaltje “Hooglandervlak” aan linkerhand, iets voorbij 2de grindpad aan rechterhand.
Bij dit pad LA, smal slingerend bospad met paaltje “Hooglandervlak”, rode NM en wn route, verderop passeert men een bankje en een klaphek, voorbij 2de klaphek buigt het pad naar rechts met een perceel grasland aan linkerhand.
Voorbij informatiepaneel “Een verborgen parel”, bij T-splitsing RA, rode NM en wn route.
Voor houten hek met klaphek het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, rode NM en wn route.
Na ca. 90m RA door klaphek, rode NM en wn route, verderop buigt het pad met flauwe bocht naar links.
Bij Y-splitsing LA, rode NM en wn route.
Voorbij klaphek, bij Y-splitsing LA, het fietspad aan overzijde van de verharde weg volgen, rode NM en wn route.
Voorbij kombord “De Moer” RD, kn85 volg 70, de weg verder volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf.
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met richting aanduiding en eventueel met een nummer.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Middelstraat 26, 5176 NJ te De Moer. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan in de directe omgeving van de kerk aan de Middelstraat.

Openbaar vervoer

Vanaf NS-station Tilburg ongeveer 12 km. fietsen naar De Moer. Of neem de buurtbus die op afroep van Loon op Zand of Kaatsheuvel naar De Moer rijdt.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

In de verte de kerk van De Moer Adrie: In de verte de kerk van De Moer
Knuppelbrug door het Moerven Adrie: Knuppelbrug door het Moerven
Uitkijktoren Adrie: Uitkijktoren
Skyline van Tilburg Adrie: Skyline van Tilburg
Een van de vele vennen Adrie: Een van de vele vennen
Een van de vele vennen Adrie: Een van de vele vennen
Een van de vennen Adrie: Een van de vennen
Schotse hooglanders Adrie: Schotse hooglanders
Doorkijk naar grasland Adrie: Doorkijk naar grasland
Bospad Adrie: Bospad

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart leikeven-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats De MoerErvaringen van wandelaars (5)

 1. Adrie 30 mei 2021 om 16:34

  Vandaag naar aanleiding van de gemelde nieuwe natuurbegraafplaats de wandelroute samen met de Leikeven-tocht gecontroleerd. De routebeschrijving bij de natuurbegraafplaats aangepast aan de nieuwe situatie. Mimi de Hoogh nogmaals bedankt voor het melden van deze nieuwe natuurbegraafplaats.

  Reageren
 2. Mimi de Hoogh 29 mei 2021 om 17:41

  Mooie afwisselende tocht. Prachtige nieuwe natuur, groot gebied! Er is een verandering in de tocht: Bij nr. 4 daar is een plaats gemaakt om begraven te worden en er zijn daar aanpassingen gedaan. Je kunt er gewoon wandelen alleen de beschrijving moet een klein beetje aangepast worden. Na passeren van groot hek LA ,geen bospad meer, maar een rolstoelpad .Rolstoelpaadjes aan rechterzijde negeren.
  Foto bijgevoegd!

  Reageren
  1. Adrie 30 mei 2021 om 05:05

   Mimi de Hoogh bedankt voor met melden van de nieuwe natuurbegraafplaats. Is de verandering van toepassing op punt 4 2de regel?

  2. Mimi de Hoogh 30 mei 2021 om 16:21

   Ja dat is de 2e regel. Succes! Wat ben ik blij met deze wandelingen en zo goed beschreven. Dank je wel! Groet Mimi

 3. Adrie 22 oktober 2018 om 16:18

  20 oktober 2018 de wandelroute gewijzigd. Natuurmonumenten heeft een pad in het begrazingsgebied verlegd, de wandelroute is hierop aangepast met dank aan degene die het gemeld heeft. Tevens een klein stukje verharde weg uit de wandelroute gehaald en vervangen door een bospad. De routebeschrijving is weer actueel. Op foto de uitkijktoren in de omgeving van het Leikeven op de behoorlijk mistige zaterdagochtend. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)