Leenderbos-tocht, Leende te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Leenderbos-tocht, te Leende

Wandeltocht door het Leenderbos dat deel uitmaakt van het Natuurgrenspark De Groote Heide en het buurtschap Leenderstrijp. Het Leenderbos . Het Leenderbos is een van de eerste bossen die bewust zo zijn aangelegd dat het tevens een aantrekkelijk recreatiegebied zou worden. Kenmerkend voor zijn de licht gebogen dreven, in tegenstelling tot de meeste ontginningsbossen waar de dreven in een dambordpatroon zijn aangelegd. Daarnaast werden een aantal vennen met omgeving gespaard. Bij deze tocht zal men snel merken hoe gevarieerd het gebied is geworden. Zo wisselen de wat opener gebieden en dichte bosgebieden elkaar snel op. Ook komt men tijdens de tocht in het stroomgebied van de inmiddels weer meanderende Tongelreep langs een aantal viskweekvijvers en voormalige viskweekvijvers die omgebouwd zijn tot rietfilter. Ook mooi is de natuurvijver De Wetering. Het buurtschap Leenderstrijp ontwikkelde zich in loop der jaren tot een langgerekte verzameling boerderijen met een driehoekig plein, het 'Kaetsveld', als middelpunt. De tocht komt langs een aantal van deze boerderijen en het driehoekig pleintje. De officiële blauwe plaatsnaamborden die men bij het buurtschap passeert willen de voorbijganger doen denken dat het buurtschap Strijp heet. Deze borden zijn echter misleidend, Strijp is de volksmond-benaming. De meest gangbare naam van het buurtschap is toch echt Leenderstrijp. Verder zijn er als bezienswaardigheid De Heimolen, een door twee liefhebbers op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen en de Sint-Janskapel te zien. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 10-11-2016, laatst bijgewerkt op: 24-8-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit parkeerterrein richting klaphek links van GSM mast lopen, voorbij het klaphek RA, vervolgens voorbij de mast eveneens RA, verderop buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, direct daarna bij T-splitsing LA, verhard fietspad, verderop voor grasland en bankje buigt het fietspad naar links.
Ca. 100m voorbij deze bocht LA, onverhard pad met iets verder een poel aan linkerhand.
Voor open plek, bij T-splitsing RA, pad met bosrand aan rechterhand.
Bij kruising RD, het smalle gras-pad door grasland inlopen richting houten poort die schuin naar rechts aan de overzijde te zien is links van de berkenbomen, let op de routepaaltjes (gw route zie achterzijde van de routepaaltje), aan overzijde door opening in de afrastering naar het verhard fietspad lopen.
Op het verhard fietspad, bij T-splitsing LA, het fietspad met iets verder de houten poort aan rechterhand  ca. 400m volgen tot pad aan rechterhand halverwege een half open plek aan rechterhand, overige zijpaden negeren, wn route.
Bij dit pad RA, onverhard pad dat voorbij de half open plek door het bos gaat, wn route, verderop voor viskweekvijvers buigt het pad naar links, wn route.
2.
Ca. 500m voorbij deze bocht RA brugje over, kn45 volg 17, aan overzijde bij T-splitsing RA, pad over graskade, wn en rw route.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn en rw route, verderop buigt het pad over de kade naar links met metalen poort aan rechterhand, het pad over de kade verder volgen tot een dam aan rechterhand in een waterloop ca. 40m voorbij een bocht naar rechts, wn en rw route.
Bij deze dam RA het smalle bospad aan overzijde van de waterloop inlopen, wn en rw route, na ca. 60m passeert men een brugje.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, de wn en rw route worden verlaten.
T.h.v. bankje RD, brugje aan rechterhand negeren, rw route.
3.
In flauwe bocht naar links RA brugje over, rw route, aan overzijde bij ruime 4-sprong LA, bospad, rw route, het bospad volgen tot 3-sprong iets voor een laag gelegen perceel met meanderend beekje.
Bij deze 3-sprong LA, wn en rw route, pad door de bosrand, vervolgens voorbij brugje bij T-splitsing RA, grindpad, wn en rw route.
Bij kruising met aan rechterhand een brug LA, klinkerweg, kn3 volg 20, rw route.
Voorbij brug over de Tongelreep en volgend beekje RD, achtereenvolgens onverhard pad aan linker- en smalle doodlopende weg aan rechterhand negeren, wn en rw route, vervolgens voorbij perceel grasland aan linkerhand links aanhouden, het smalle bospad parallel aan de klinkerweg inlopen, rw route.
Aan einde van het smalle pad, bij 4-sprong links aanhouden, kn20 volg 44, rw route, iets verder door klaphek rechts van metalen afsluitboom, het brede pad met gescheiden verhard fietspad volgen tot kruising met aan rechterhand houten poort met klaphek.
4.
Bij deze kruising LA , kn44 de wn en rw route worden verlaten, onverhard pad.
Voorbij bankje, bij kruising RA, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links en volgt een afrastering aan rechterhand, het brede pad verder volgen tot kruising met verhard fietspad direct na een klaphek met veerooster, zijpaden negeren.
Bij deze kruising met aan linkerhand een klaphek met veerooster RA, kn23 volg 43, het pad met iets verder gescheiden grind-/fietspad volgen tot kruising t.h.v. bocht naar rechts van het fietspad.
Bij deze kruising RD, kn43 volg 42, onverhard pad.
Bij 5-sprong 2de pad aan rechterhand inlopen, wn route, het pad volgen tot Y-splitsing bij breed pad iets voorbij een picknicktafel, zijpaden negeren.
Bij deze Y-splitsing LA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, kn42 volg 50.
Bij kruising met verharde weg en aan rechterhand een schuilhut RD ANWB 21628/001 richting “Strijp”, wn route.
5.
Na ca. 400m, bij kruising RA, kn50 volg 56, het onverharde pad volgen tot kruising, zijpaden negeren.
Bij deze kruising LA, de wn route wordt verlaten, het pad met verderop een heideveld aan linkerhand ca. 550m volgen tot een pad aan rechterhand direct na een bankje ca. 120m voorbij drie (3de pad is een ATB pad) dicht bij elkaar gelegen paden eveneens aan rechterhand.
Bij dit pad RA, pad met routepaaltje (rw route zie achterzijde van het paaltje).
Bij kruising met ruiterpad RD, men passeert weer een routepaaltje.
Bij 4-sprong rechts aanhouden, breed pad.
Bij T-splitsing LA, het brede pad met gescheiden verhard fietspad volgen tot T-splitsing bij verharde weg iets voorbij een metalen afsluitboom, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, de doodlopende weg Heggerdijk volgen tot onverhard pad aan linkerhand iets voor flauwe bocht naar rechts, ruim voorbij woning nr.1.
6.
Bij dit pad LA, onverhard pad met klaphek en veerooster, wn route, iets voorbij bosperceel aan linkerhand LA door smalle opening rechts van de houten poort, pad met het beekje aan rechterhand, voorbij bocht naar links door de smalle doorgangen rechts van twee metalen poorten, verderop het smalle pad met het beekdal aan rechter- en een perceel broekbos aan linkerhand, voorbij het bosperceel buigt het pad naar links en gaat tussen twee bospercelen door, voor een waterloop met aan linkerhand een bankje bij een groepje bomen buigt het pad naar rechts met de waterloop aan linkerhand, doorlopen tot men het beekje weer volgt, het beekje verder volgen tot kruising met verharde weg  direct na een houten hek met klaphek.
Bij deze kruising LA, verharde weg, wn route.
Voor pleintje, bij splitsing links aanhouden, vervolgens voorbij het pleintje bij 4-sprong LA, kn54 volg 28, de weg volgen tot woning nr.58B, zijweg negeren.
# Voor een bezoek aan een horecagelegenheid, voor het pleintje rechts aanhouden, vervolgens voorbij het pleintje RD, iets verder is aan linkerhand de horecagelegenheid.
7.
Voorbij deze woning RA, wn route, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad.
Bij kruising met “Heerstraat” RD, verharde weg, wn route, vervolgens bij volgende kruising LA, “Kapelstraat”, wn route.
Bij overgang van verharde weg naar onverhard pad met verhard fietspad RD, pad richting Sint-Janskapel aan linkerhand negeren, het pad dat voorbij de molen verderop overgaat van “Kapelstraat” naar “Strijperpad” volgen tot 5-sprong in het bos voor een metalen afsluitboom en aan linkerhand ANWB paddenstoel 23832, zijpaden negeren.
# De molen die men verderop passeert is De Heimolen een op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen.
Bij deze 5-sprong RA, het 1ste pad aan rechterhand inlopen, kn28 volg 21, het pad met picknicktafel gaat richting de rand van het bos en buigt vervolgens naar links het bos weer in.
Ca. 60m voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna RD, pad aan rechterhand negeren, wn route.
8.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, ruiterpad, wn route, het pad tevens ruiterpad ca. 400m volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong LA, zanderig pad, wn route, de ruiterroute wordt verlaten, iets verder voorbij de omgevallen boom aan linkerhand, bij 3-sprong links aanhouden, de wn route wordt verlaten, voorbij bocht naar rechts gaat pad door een half open strook.
In het midden van de half open strook, bij 4-sprong met opvallende den RA, voorbij de open strook gaat het pad door de bosrand met een open plek aan rechterhand.
Voorbij de open plek, bij 4-sprong op heuveltje RD, pw route.
Bij 4-sprong RD, het pad kruist verhard fietspad, pw route, direct daarna bij kruising eveneens RD.
9.
Bij 3-sprong links aanhouden richting open plek, pw route, in de grotere open plek passeert men aan rechterhand een picknicktafel.
Voorbij de open plek, bij T-splitsing LA, pw route, het pad volgen tot T-splitsing met wegwijzer naar pannenkoekenhuis “De Clown”, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, pw route.
Bij T-splitsing RA, pw route, breed pad.
Bij kruising met aan linkerhand een bankje RA, pw route.
RD, pad aan linkerhand negeren, pw route, iets verder buigt het pad naar links, het pad verder volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
pw en rw = paars-witte en rood-witte SBB route bordjes met pijl voor de richting.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein Leenderbos Staatsbosbeheer, Strijperpad 1, 5595 XR te Leende. Plan Route

Met de auto

Volg de Valkenswaardseweg/N396 naar de Strijperpad, afslag Leenderbos.

Openbaar vervoer

Bushalte Strijperstraat, Leenderstrijp gem. Heeze-Leende. Aanlooproute: Vanuit de bushalte met de rug naar café De Hospes RA vertrekken, direct daarna RD, "Strijperstraat", weg aan linkerhand negeren, kn59 volg 54. Voor pleintje de weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, smalle weg aan linkerhand negeren, de weg met voorbij het pleintje kn54 volg 28 volgen tot woning nr.58B, zijwegen negeren. De routebeschrijving starten bij punt 7. eerste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Omgeving voormalige viskweekvijvers Adrie: Omgeving voormalige viskweekvijvers
Het Leenderbos Adrie: Het Leenderbos
Houtoogst in het Leenderbos Adrie: Houtoogst in het Leenderbos
Het Leenderbos Adrie: Het Leenderbos
Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp Adrie: Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp
Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp Adrie: Langgevel boerderij in het buurtschap Leenderstrijp
De Sint-Janskapel Adrie: De Sint-Janskapel
Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen Adrie: Op schaal van 2:3 gebouwde standerdmolen
Vliegenzwammen Adrie: Vliegenzwammen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart leenderbos-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Coop Sint Jan

Strijperstraat 51
5595 GD Leenderstrijp
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (23)

 1. Rene en Nizoe (hond) 14 oktober 2023 om 19:13

  Vrijdag 13 oktober gestart met deze 16km lange wandeling. Voor oktober was het opmerkelijk warm weer en er zat regen in de lucht want het voelde benauwd aan. De lange afstandwandelingen (van KPW in en om het Leenderbos had ik al een keer gedaan maar deze route loopt net iets anders.
  De route bestaat uit bossen, stukje heide en veel water! Na de voormalige visvijvers en de natuurvijver kwamen we aan bij buurtschap Leenderstrijp.. Helaas.. vrijdags is het fietscafé De Hospes gesloten… Wel even iets om rekening mee te houden.. We zijn maar gestopt bij een picknickbank nog net binnen het dorp met de Heimolen in het zicht..
  De laatste aantal kilometers loop je door een losloopgebied, een welkome einde van de wandeling
  voor mijn hond! De route is prima te volgen, ik heb de gps een aantal keer gepakt omdat ik meerdere paden zag en ik benieuwd was waar die naar toe leidde.. Dank je wel Adrie!

  Reageren
 2. Adrie 17 juli 2023 om 16:18

  Vorige week vrijdag 14 juli 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Aan de rand van het Leenderbos zijn op diverse plaatsen maatregelen genomen om gemotoriseerd verkeer te weren uit de bossen. Vooral voor de herkenningspunten had dit gevolgen. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Lara Loopt 6 oktober 2022 om 21:44

  Welkom in paddo-land. In de herfst is het in het Leenderbos altijd feest met ontelbaar veel verschillende paddenstoelen. Hele fraaie en afwisselende route dit. Heb hem ingekort tot 13 km want opschieten doet het niet als je alle zwammen wilt fotograferen.

  Reageren
 4. Edward 16 januari 2022 om 21:39

  Prachtige tocht door verschillende soorten bos, stukje heide en een paar mooie vennen. De gpx file voor de gps is ook weer prima in orde.

  Bedankt voor alle tijd en energie die in deze wandelingen is gestopt. Het heeft me door menig eenzaam uurtje heen geholpen.

  Reageren
 5. Adrie 15 oktober 2021 om 18:20

  Vandaag gaan kijken naar veranderingen bij de voormalige visvijvers. Men volgt nu wat langer de kade rond de voormalige visvijvers om vervolgens over een dam in een waterloop richting de Tongelreep. De routepaaltjes staan nog op hun oude plek, deze zullen komende tijd waarschijnlijk nog verplaatst worden. Op een plaats was het wandelnetwerk iets gewijzigd en bij de nieuw ingerichte Oude Strijper Aa waren twee nieuwe klaphekjes geplaatst. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Noortje 14 oktober 2021 om 08:05

  Weet iemand hoe de route er nu, in het najaar, bij ligt?

  Reageren
  1. Adrie 14 oktober 2021 om 08:41

   Beste Noortje, heel recent is een wandelpad dat bij natte omstandigheden deels overstroomde een nieuw dammetje aangelegd men volgt nu bij punt 2 3de regel iets langer de graskade rond de visvijvers. Het was lastig om van de hoger gelegen kade bij de voormalige visvijvers bij de Tongelreep te komen. Aangezien dit heel recent gedaan is nog niet gaan kijken, bij punt 2 3de regel kan de routebeschrijving daarom iets afwijken van de situatie in het veld. Problemen zal het niet opleveren omdat men daar zowel het wandelnetwerk als de rode wandelroute van SBB volgt. Verder zijn mij geen andere veranderingen bekend.

 7. Erik-Kampeermeneer 24 mei 2021 om 20:08

  Mooie tocht, die wij gelopen hebben vanaf Natuurkampeerterrein Klein Frankrijk in Leenderstrijp. De route was goed te volgen, maar bij routepunt 2 (richting wandelknooppunt 17) hebben wij een flinke aanpassing moeten doen in de route. Het wandelpad stond helemaal onder water, mogelijk als gevolg van de vele regenval de afgelopen dagen. Op deze plek loop je er ook niet eenvoudig “even omheen”, omdat je letterlijk op een eiland maar maar 1 op en 1 afgang wandelt.
  Ter hoogte van de Strijper Aa moet je door een hek. Het ziet eruit of dat niet de bedoeling, is maar het wandelpad loopt wel gewoon door en je loopt dan lang het pas recent nieuw aangelegde dal van de Aa. Mooi!

  Reageren
 8. Adrie 23 april 2021 om 17:36

  De wandelroute kan weer als vanouds gelopen worden. De graafwerkzaamheden aan de Oude Strijper Aa zijn afgerond. Er zijn op diverse plekken bomen en struiken geplant. Men is nog bezig met het plaatsen van de afrastering. Het bankje met mooi uitzicht richting Leenderstrijp staat er nog. Het kan zijn dat er nog kleine veranderingen komen zoals smalle doorgangen in de afrastering t.h.v. de twee passages over de beek.

  Reageren
 9. Adrie 14 oktober 2020 om 14:43

  De werkzaamheden in het beekdal van de Oude Strijper Aa zijn inmiddels zover gevorderd dat het ook gevolgen heeft voor de wandelroute, een pad dat langs deze beek loopt kan voorlopig niet gelopen worden, zowel op de kaarten als in de routebeschrijving is een alternatief beschikbaar.

  Reageren
 10. Huib 12 oktober 2020 om 11:45

  Gisteren heb ik deze route gelopen tot punt 7 van de beschrijving: er staat bij de 5-sprong het 2e pad aan de rechterhand inlopen KN28 volg 21 maar dat is het 1e pad aan de rechterhand. Vervolgens ging het nog fout en ben ik alsnog het 2e pad ingelopen maar dat ging ook mis. Aangezien er niemand eerder over geschreven heeft denk ik dat ik iets niet goed heb gedaan. Kun jij dat mij uitleggen Adrie?

  Groeten Huib

  Reageren
  1. Adrie 12 oktober 2020 om 12:36

   Huib bedankt voor de reactie! Bij de 5-sprong zijn rechts van het brede pad twee zijpaden. Het 1ste is wat smaller dan het 2de beide paden lopen nagenoeg parallel. De reactie van Peter op 6 feb van dit jaar is tenslotte alweer 7 maanden geleden. Ook sluit ik niet uit dat er iets veranderd is bijvoorbeeld door e.v.t. boswerkzaamheden. Als ik het goed begrijp heb je
   het knooppuntpaaltje gezien en is het verderop ergens fout gegaan. Zou je de situatie wat nader kunnen toelichten in een mail naar info@klikprintenwandel.nl

 11. Peter 6 februari 2020 om 19:41

  Vandaag deze route gelopen. Heel mooie afwisselende route. Onderweg veel wild gespot 🙂
  De routebeschrijving klopt nog helemaal. Ga deze nog eens lopen als de natuur weer helemaal in bloei staat.

  Reageren
 12. Lennard 7 mei 2019 om 17:20

  Afgelopen zaterdag heb ik deze tocht door het mooie en afwisselende bos gelopen.

  De route was nog helemaal actueel, wel was het smalle paadje door het grasland bij punt 1, 5e regel tijdelijk gesloten i.v.m. begrazing door schapen. In plaats daarvan moet je nu even RA voor het grasland en op de hoek LA over het verharde fietspad. De route pik je weer op bij regel 7.

  Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Erik-Kampeermeneer 24 mei 2021 om 20:10

   In mei 2021was de “tijdelijke” afsluiting vanwege begrazing er nog steeds (of weer…)

  2. Adrie 25 mei 2021 om 06:33

   Dit is tijdelijk wel terugkerend, jaarlijks wordt het perceel grasland omstreeks deze tijd begraast. Na begrazing wordt het weer opengesteld.

 13. Nancy 8 augustus 2018 om 18:08

  Bedankt voor de mooie afwisselende route. We hebben genoten.

  Reageren
 14. Judith 29 juli 2018 om 15:53

  Mooie route, alleen ben ik vanaf punt 4 de weg kwijtgeraakt.
  “… het brede pad volgen tot kruising met verhard fietspad, zijpaden negeren, verderop buigt het pad met ruime bocht naar links.”
  Hier ben ik het fietspad over gestoken, maar daarna ben ik geen ruime bocht naar links tegengekomen. Helaas heb ik dus de route niet af kunnen lopen. Maar nu vraag ik me wel af, moest ik bij de kruising met het fietspad toch LA of RA het fietspad op? Of moest ik het inderdaad oversteken.

  Reageren
  1. Adrie 29 juli 2018 om 16:32

   Judith bedankt voor de reactie! Jammer dat het mis is gegaan. Bij het fietspad had U RA moeten gaan. Bij punt 4. eerste regel staat in het tweede deel van de zin “volgen tot kruising met verhard fietspad”, in het begin van de tweede zin “Bij deze kruising RA”. “de ruime bocht naar links” bent U al voor de kruising tegengekomen, deze aanwijzing staat in de 1ste zin als een extra herkenningspunt. Ik heb om verwarring te voorkomen het gedeelte met “de ruime bocht naar links” in de 1ste zin iets naar voren verplaatst.

 15. Karin 10 mei 2018 om 21:11

  wat een mooi gebied… wij hebben genoten! Dankjewel voor de mooie route

  Reageren
 16. Adrie 10 maart 2018 om 09:45

  Gisteren 9 maart 2018 de wandelroute gecontroleerd. In grote delen van het Leenderbos zijn boswerkzaamheden geweest, open plekken gecreëerd en bospercelen uitgedund. Vooral de open plekken hadden gevolgen voor de routebeschrijving. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 17. Lenie 29 november 2016

  Zaterdag 26 november de route gelopen. Mooie afwisselende route. In het begin van de route (punt 2) is het pad evenwijdig aan de visvijvers erg nat, door de vele regen is de beekloop overgelopen op het pad.
  De route is duidelijk aangegeven, op één punt een kleine typefout.

  Bij deze kruising LA door klaphek, kn44 volg 45, rw route.
  4.

  moet worden:
  Bij deze kruising LA door klaphek, kn44 volg 23, rw route.
  4.

  Reageren
  1. Adrie 29 november 2016 om 07:57

   Lenie bedankt voor het melden! Het nummer is aangepast in de routebeschrijving. Het pad langs de kweekvijvers is inderdaad wat natter, toch voor dit pad gekozen omdat men door een mooi gevarieerd bos richting de vijvers gaat en bij de vijvers een goed uitzicht heeft over de vijvers.

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)