Langs ’t Zwin, Retranchement te Zeeland

9 km Wandelroute Langs ’t Zwin, te Retranchement

Wandeltocht vanuit het historische vestigingsplaatsje Retranchement. De tocht gaat via het natuurgebied de ‘Vresche Polder’, over boerenweggetjes door een akkerlandschap en langs het afwateringskanaal ‘de Wielingen’ naar de jachthaven van de badplaats Cadzand-Bad. Vandaaruit gaat de tocht verder door de ‘Kievittepolder’, over een duinpad langs ’t Zwin, langs de ‘Willem Leopoldpolder’, om via de eeuwenoude vestigingswallen van Retranchement weer terug te keren bij het startpunt.
Retranchement is een klein vestigingsplaatsje aan de kust van Zeeuws Vlaanderen, op de grens met België. Retranchement ontstond aan het begin van de 17e eeuw, nadat Prins Maurits tijdens de ‘Tachtigjarige Oorlog’ hier als onderdeel van de ‘Staats-Spaanse Linies” omwalde versterkingen en forten liet aanleggen. In de nabijheid van Retranchement zijn nog de restanten van de forten ‘Oranje’ en ‘Nassau’ te vinden. De vestigingswallen van Retranchement zijn een beschermd natuurgebied en zijn rijk aan flora & fauna. Zo bevindt zich er o.a. een grote populatie boomkikkers.
De ‘Vresche Polder’ is een natuurgebied in eigendom van de ‘Stichting Het Zeeuwse Landschap’. Deze polder is vermoedelijk rond 1420 al voor de eerste keer ingedijkt. Het is een zogenaamd struinnatuurgebied. In deze polder vind je een grote diversiteit aan planten, vogels, amfibieën, vlinders en libellen.
De haven van Cadzand-Bad is een jachthaven met 125 ligplaatsen voor jachten en zeilschepen. De haven werd in mei 2017 geopend. De haven staat rechtstreeks in verbinding met de ‘Noordzee’. Het afwateringskanaal ‘de Wielingen’ komt via een sluis op de jachthaven uit.
De ‘Kievittepolder’ is een natuurgebied wat tevens in eigendom is van de ‘Stichting Het Zeeuwse Landschap’. De ‘Kievittepolder’ is eigenlijk geen polder. Het betreft een stuk schor dat is ontstaan toen een klein deel van de ‘Oudelandse Polder’ verdronken is en niet meer werd heringedijkt. Langs natuurlijke weg vormde zich vervolgens een smalle duinenrij. Deze duinen kenmerken zich door struwelen met duindoorn, meidoorn, egelantier en kruipwilg. Broedvogels zijn o.a. de nachtegaal, fitis, grasmus en braamsluiper.
‘’t Zwin’ is een beschermd natuurgebied. Het is een getijdengebied wat door middel van een geul in verbinding staat met de Noordzee. ‘’t Zwin’ is rijk aan een unieke flora en fauna, wat met name door de vele foeragerende vogels goed waarneembaar is. ‘t Zwin is het laatste overblijfsel van de historische vaargeul naar het middeleeuwse Brugge. De laatste jaren zijn er herstelwerkzaamheden uitgevoerd om verzanding van ‘’t Zwin’ tegen te gaan. Alleen de monding van ‘’t Zwin’ is vrij toegankelijk en een geliefd recreatiegebied. Hier worden onder andere de miljoenen jaren oude haaientanden gevonden.
Ca. 75% van de wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 21-7-2024

Routebeschrijving

1. Bij kn42 met de rug naar de parkeerplaats RA vertrekken en Retranchement uitlopen, kn42 volg 13. Na ca. 100m LA, graspad wat licht omlaag loopt, wn-route. Direct hierna bij 3-sprong RD, graspad naar rechts negeren, de wn-route wordt verlaten. Via een metalen klaphekje loopt men de ‘Vresche Polder’ in, graspad. Verderop maakt het pad een bocht naar links, gaat door bosschages heen een dijkje op. Direct na de bosschages maakt het pad een bocht naar rechts en gaat bovenop het dijkje verder. Na ca. 200m bij 3-sprong RA (let op, het pad RD is slecht zichtbaar). Het graspad gaat licht omlaag en volgt een dijkje aan de linkerhand. Voor een houten poort maakt het pad een bocht naar rechts en wordt via een metalen klaphekje de ‘Vresche Polder’ verlaten. Direct na dit klaphekje LA, onverhard pad wat licht omhoog loopt. Bij T-splitsing met verharde weg LA.

2. Bij 3-sprong RA, ‘Groene weg’, kn13 volg 22. Men passeert camping de ‘Couter’ aan de rechterhand. Na de ingang van de camping maakt de weg een bocht naar rechts en vervolgens naar links. Bij T-splitsing LA, de wn-route wordt verlaten. #men loopt door het weidse akkerlandschap van West Zeeuws Vlaanderen met rechts in de verte het historische dorpje Cadzand en recht vooruit de badplaats Cadzand-Bad. Na woning nr. 2 gaat de verharde weg over in een kiezelpad. Verderop RD, pad naar rechts negeren, wn-route. Voor het afwateringskanaal maakt het pad een scherpe bocht naar links en gaat over in een verharde weg. Bij kruising met aan overzijde een doodlopende onverharde weg RA, het afwateringkanaal oversteken, wn-route. Direct na het afwateringskanaal bij 3-sprong LA, weg met afwateringskanaal aan linkerhand, wn-route.

3. Bij T-splitsing trapje aan overzijde van de weg naast een markeringsbord oplopen. Bovenop het dijkje RA, grindpaadje, wn-route. Na kombord ‘Cadzand-Bad’ RD, weg naar rechts en houten brug naar links over afwateringskanaal negeren, de wn-route wordt verlaten. Grindpaadje vervolgen tot aan 3-sprong direct na sluis in het afwateringskanaal, trap en weg naar rechts negeren. Vlak voor de 3-sprong gaat de weg licht omhoog. Bovenaan de 3-sprong bij een beeld van een visserman LA, men steekt het afwateringskanaal over. #aan de overzijde van de 3-sprong bevindt zich de jachthaven van Cadzand-Bad. Aan overkant van het afwateringskanaal RD, weg naar links negeren, fietspad, wn-route. RD, pad naar rechts negeren, men passeert een sculptuur van een haaientand aan de rechterhand, wn-route. #dit sculptuur staat symbool voor de plaats waar de meeste haaientanden van Nederland worden gevonden.

4. Bij 3-sprong LA, via een trapje omlaag, wn-route. Onderaan het trapje RA, klinkerweg, wn-route. Men loopt nu de ‘Kievittepolder’ in. Verderop RD, pad naar rechts steil omhoog negeren, direct hierna passeert men een bankje aan de rechterhand, klinkerweg gaat over in een verhard pad. RD, pad naar rechts negeren, wn-route. Men passeert een vee-rooster met metalen klaphekje. Na ca. 50m passeert men een 2e veerooster met metalen klaphekje. Direct na dit 2e vee-rooster RA, via een trapje omhoog lopen, de wn-route wordt verlaten. Bovenop bevindt zich een bankje aan de linkerhand. Via trapje omlaag lopen en onderaan bij T-splitsing met klinkerweg RA. Verderop passeert men een vee-rooster met metalen klaphekje. Na ca. 60m passeert men opnieuw een vee-rooster met metalen klaphekje. Bij Y-splitsing RA, via steile verharde weg de duin oplopen.

5. Bovenop de duin bij T-splitsing LA. Aan de overzijde van de T-splitsing bevindt zich ’t Zwin. #indien men bij de T-splitsing RA gaat, bevindt zich na ca. 200m Strandpaviljoen de Zeemeeuw. De verharde weg gaat over in een grindpad, wn-route. Het grindpad over de duin met aan de rechterhand ’t Zwin voor ca. 1,1km tot aan kn12 blijven volgen, paden en trappen zowel naar rechts als naar links negeren. #Let op! op dit pad kan het met name in de zomerperiode erg druk zijn met fietsers. Onderweg passeert men de grenspalen 369 en 368.

6. Bij kn12 met aan de rechterhand een blauw bordje ‘Duingebied’ en links een houten afrastering LA, stenen trap omlaag, kn12 volg 13. Onderaan trap rechts aanhouden, fietspad naar rechts negeren. Kruising met verharde weg oversteken naar fietspad aan overzijde. Direct hierna RA, houten trapje omlaag en rechts aanhouden, houten brugje over afwateringskanaal oversteken. Aan overzijde van het brugje RA grindpad, wn-route volg 41. Pad met afwateringskanaal aan rechterhand en ‘Willem Leopoldpolder’ aan linkerhand blijven volgen. Klappoortje naar ‘Willem Leopoldpolder’ aan linkerhand negeren. Verderop na een bankje aan rechterhand maakt het pad een bocht naar links. Pad blijven volgen nu met brede sloot aan rechterhand en de ‘Willem Leopoldpolder’ nog steeds aan linkerhand. Verderop maakt het pad een bocht naar rechts en steekt men via een houten brugje de brede sloot over. Na het brugje gaat het pad steil omhoog en maakt voor een bankje een bocht naar links. Aan einde van het pad bij T-splitsing met verharde weg LA.

7. Na ca. 50m, vlak voordat je Retranchement inloopt scherp LA, via stenen trap omhoog de vestigingswallen oplopen, kn41 volg 42. Nadat het pad omlaag gaat bij 3-sprong links aanhouden, pad gaat weer omhoog, wn-route. Verderop nadat het pad steil omlaag gaat onderaan bij T-splitsing LA, wn-route. Bij T-splitsing met verharde weg LA, wn-route. Na ca. 50m ligt bij kn42 het eindpunt van deze wandeltocht.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.
WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats ter hoogte van Molenstraat nr. 12, Molenstraat 12, 4525 AE te Retranchement. Plan Route

Met de auto

Retranchement is zowel vanuit Nederland (Cadzand of Sluis) en vanuit België (Knokke) bereikbaar.
Parkeren kan op de kleine parkeerplaats ter hoogte van Molenstraat nr. 12. Vanuit Cadzand parkeerplaats direct na binnenkomst van Retranchement aan linkerhand.
Ook kan er geparkeerd worden op de grote parkeerplaats aan de Knokkeweg bij het kanaaltje. Vanaf deze parkeerplaats is het ca. 400m tot aan het startpunt. Ga hiervoor vanaf de parkeerplaats RA de J.L. Hickmanbrug (monument) over, vervolgens RD tot vlak voordat me het dorp weer verlaat.

Openbaar vervoer

Retranchement is niet per OV bereikbaar

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

't Zwin 't Zwin
graspad door de Vresche Polder graspad door de Vresche Polder
jachthaven Cadzand-Bad jachthaven Cadzand-Bad
sculptuur Haaientand sculptuur Haaientand
Welkom op 't Zwin Welkom op 't Zwin
't Zwin 't Zwin
grenspaal 368 grenspaal 368
vestigingswallen Retranchementment vestigingswallen Retranchementment

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-t-zwin.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden in Retranchement



Diverse horecagelegenheden in Cadzand-Bad



Strandpaviljoen De Zeemeeuw

Duinweg 4
4525 LX Retranchement
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)