Langs Oud-Herlaer, ’s-Hertogenbosch te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Langs Oud-Herlaer, te ’s-Hertogenbosch

Wandeltocht door het Bossche Broek, landgoed Sterrenbosch en landgoed Haanwijk. Tijdens de tocht komt men langs kasteel Nieuw-Herlaar en de plek waar het kasteel Oud-Herlaer heeft gestaan. Oud-Herlaer ook Oud-Herlaar geheten was een kasteel aan de Dommel vrijwel tegenover het kasteel Maurick in Vught. Het kasteel kreeg de naam Oud-Herlaer toen een kilometer stroomopwaarts een nieuw kasteel Nieuw-Herlaar is gebouwd. Eens was Oud-Herlaer de zetel van de belangrijke heerlijkheid Herlaar (Herlaer). De Lijst van heren en vrouwen van Herlaar omvat een aantal aanzienlijke adellijke geslachten. Uiteindelijk werd de heerlijkheid bezit van de markiezen van Bergen op Zoom, die nog tal van andere bezittingen hadden. Door dit alles werd het kasteel verwaarloosd en uiteindelijk gesloopt. Oude muurgedeelten zijn gebruikt voor de huidige in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer. In de stal is nog een schietsleuf van het vroegere kasteel bewaard gebleven. Het Bossche Broek is van oorsprong moerassig veengrondgebied. Toen in 1185 ‘s-Hertogenbosch werd gesticht, vormden deze moerasgronden een natuurlijk verdedigingswerk naast de vestingmuren. Vanwege de grote militaire en strategische betekenis is het gebied zo goed als onaangetast gebleven. Momenteel is het een open gebied met mooi uitzicht op ’s-Hertogenbosch met de kathedraal als hoogtepunt. Het Landgoed Haanwijk bestaat uit een grote afwisseling aan verschillende soorten natuur. Bos, weitjes en statige lanen, het is er allemaal. In de tijd van de Romeinen was er al bewoning in het natuurgebied. Ook in de Middeleeuwen werd het gebied door mensen gebruikt, uit die tijd zijn de lage dijkjes die nog in het gebied liggen. De lager gelegen gebieden liepen nogal eens onder water, met behulp van dijkjes hielden de bewoners droge voeten. Een aantal keer gaat de tocht over dergelijke dijkje. Het landhuis Haanwijk is uit 17de eeuw, het parkbos werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl. 60% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-7-2018, laatst bijgewerkt op: 29-10-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de parkeerstrook met de rug naar de horecagelegenheid RD vertrekken, vervolgens iets voorbij de parkeerstrook RA, “Zuiderplasweg”, verharde weg, verderop buigt de weg naar rechts, de weg met de waterplas aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijweg “Zuiderstrandweg” voor de T-splitsing aan rechterhand negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Sterrebosweg”, vervolgens in flauwe bocht naar rechts links aanhouden, kn82 volg 81, gras-pad parallel aan de verharde weg volgen, geeft men de voorkeur aan de verharde weg deze kan ook gevolgd worden.
Voor ir. A.J.A.M. Segers gemaal, bij 3-sprong LA, verharde weg, kn81 volg 17, men passeert twee viaducten.
Iets voorbij 2de viaduct en verkeerssluis LA, “Sterrenbos 2-3”, wn route, verderop t.h.v. boerderij nr.2 gaat de verharde weg over in een grindpad.
2.
Bij kruising RD, pad met BL bordje “Sterrenbosch”, bgp en wn route, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts, het pad verder volgen tot verharde weg voor inrit van een woning.
Voor de inrit LA, verharde weg, bgp en wn route.
In bocht naar rechts van de weg LA, smal pad met BL bordje “Sterrenbosch” en landbouwperceel aan rechterhand, bp en wn route.
Voorbij boomstam brugje, bij T-splitsing LA, breder pad, bp route, kn17 volg 16, voorbij metalen afsluitboom gaat het pad over een dijkje.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Pad met flauwe bocht naar rechts met lage heuvel aan linkerhand verder volgen, smal pad voor de heuvel aan linkerhand negeren, iets verder t.h.v. een iets hogere heuvel het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
3.
Bijna aan einde van de heuvel RA richting afsluitboom t.h.v. bosrand, bp route, kn16 volg 14, vervolgens bij kruising met aan rechterhand een bankje RD langs de metalen afsluitboom, bp en wn route, men verlaat het bos.
Voorbij voetbalveldje aan linkerhand, bij kruising RA, bp route, kn14 volg 18.
Bij kruising RD, smalle verharde weg, “Haanwijk”, brp en wn route, de weg volgen tot dijkje aan linkerhand.
Bij het dijkje LA, smal pad over het dijkje, brp route, kn18 volg 8, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Iets voor de T-splitsing, direct na houten voetgangerssluis RA, het dijkje verder volgen, brp route, kn8 volg 9 (het routepaaltje staat langs de weg), vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg.
In bocht naar rechts van de weg LA, grindpad, “Haanwijk”, kn9 volg 5, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot brug over het riviertje de Dommel.
4.
Voor de brug RA, brp route, de wn route wordt verlaten, onverhard pad over de dijk met de Dommel aan linkerhand,, verderop voorbij flauwe bocht naar links buigt het pad naar rechts weg van het riviertje, aan voet van de dijk passeert men twee klaphekken bij doorgang tussen twee percelen grasland.
Iets voorbij brugje, bij kruising met breder pad RD, brp route, pad met BL bordje “Haanwijk” over dijkje, het pad over het dijkje volgen tot T-splitsing direct na 2de bocht naar links.
Bij deze T-splitsing LA, brp en wn route, na ca. 300m passeert men een bankje, voorbij een metalen poort met smalle opening buigt het pad t.h.v. een witte boerderij naar rechts en gaat over in een grindpad.
# De muurgedeelten van de witte boerderij Out-Herlaer zijn muurresten die overeind zijn blijven staan van het in 1736 gesloopte kasteel Oud-Herlaar.
Bij kruising LA, verharde weg, “Sterrenbos”, de brp en wn route worden verlaten.
RD, weg “Sterrenbos 1” aan rechterhand negeren, bgp route, men passeert picknicktafel.
RD, “Sterrenbos”, weg “Sterrenbos 2,3” aan rechterhand negeren.
5.
Direct na 1ste viaduct links aanhouden, de dijk oplopen, verderop passeert men aan rechterhand het gemaal, het onverharde pad over de dijk verder volgen tot kruising met verhard fietspad t.h.v. brug.
Bij deze kruising RD, kn80 volg 52, het pad over de dijk ca.1,1 km volgen tot pad met twee zwerfkeien met opschrift aan rechterhand en draaihekje aan voet van de dijk.
Bij dit pad RA de talud afdalen, iets verder door het draaihekje, verderop t.h.v. metalen poort buigt het pad naar links.
Iets voorbij bocht naar rechts, bij T-splitsing RA, breed grindpad, verderop buigt het pad voor een metalen poort naar links, het pad verder volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, zowel het smalle onverhard pad links van de weg als de verharde weg kan gevolgd worden.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts LA, de lange smalle metalen brug met SBB bordje “Bossche Broek” oplopen.
Aan einde van metalen brug, voorbij houten brugje, bij 4-sprong RD, het pad kruist de verharde weg, verderop voorbij een brugje buigt het pad naar rechts, wn route.
Bij Y-splitsing recht aanhouden, wn route.
6.
Aan einde van het pad scherp RA, verharde weg met gracht aan linkerhand, de wn route wordt verlaten, in bocht naar links kan ook het onverharde wandelpad rechts van de weg gevolgd worden.
RD, verharde weg “Singelgrachtweg” aan rechterhand negeren.
In flauwe bocht naar rechts van de weg LA, de weg met de gracht aan linkerhand volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug.
Bij deze T-splitsing LA de brug over, aan overzijde buigt de weg naar links.
Direct na bocht naar rechts, voor omheind plantsoentje RA, iets verder voorbij metalen voetgangerssluis het verhard voetpad volgen.
Voorbij volgende voetgangerssluis RD, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing met op enige afstand een brugje aan rechterhand LA.
Voor schoolgebouw, bij Y-splitsing RA, fiets-/voetpad, het voetpad volgen tot T-splitsing iets voor doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, voetpad langs de “Oude Gestelseweg”, verderop buigt het voetpad met flauwe bocht naar rechts.
Bij 4-sprong RA, weg met de parkeerstrook, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB -Staatsbosbeheer
BL = Brabants Landschap.
brp, bgp en bp = routepaaltjes van BL wandelroutes met respectievelijk blauw-rood, blauw-geel en blauw geschilderde kop.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Moeke Den Bosch, De Pettelaarse Schans 1, 5216 CG te ’s-Hertogenbosch. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook iets voor het restaurant.

Openbaar vervoer

Bushalte Provinciehuis, 's-Hertogenbosch. Aanlooproute: Ga in oostenlijke richting op de Pettelaarseweg. Flauwe bocht naar rechts om op de Pettelaarseweg te blijven. Sla rechtsaf naar de Senecalaan. Weg vervolgen naar de Oude Gestelseweg. Sla rechtsaf naar De Pettelaarse Schans.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Zuiderplas met de verte het provinciehuis Adrie: Zuiderplas met de verte het provinciehuis
Boerderij in het landgoed Sterrenbosch Adrie: Boerderij in het landgoed Sterrenbosch
Landgoed Sterrenbosch Adrie: Landgoed Sterrenbosch
Landhuis Haanwijk Adrie: Landhuis Haanwijk
Kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaar
De in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer Adrie: De in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer
Landgoed Haanwijk Adrie: Landgoed Haanwijk
Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal Adrie: Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal
Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal Adrie: Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-oud-herlaer.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Moeke Den Bosch

De Pettelaarse Schans 1
5216 CG ’s-Hertogenbosch
Bezoek website

Koffie- en Theehuis 't Haantje

Haanwijk 3
5271 VG Sint-Michielsgestel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Belinda Romers 29 augustus 2023 om 13:18

  Deze wandeling gelopen op 25 augustus. Leuke en mooie wandeling; eerste en laatste stuk een beetje saai… hier en daar best nat (het had erg geregend). Leuk om even een uitstapje te maken Den Bosch in op het moment dat de wandeling vlak langs de wallen gaat en daarna de wandeling af te maken.

  Reageren
 2. Adrie 25 mei 2023 om 17:27

  18 mei 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Geen veranderingen gezien. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Cor Wesel 17 februari 2023 om 11:34

  Zeer mooie tocht wel lekker open dus met het voorjaarszonnetje heerlijk om te lopen.
  Vele mooie uitzichten en heb heel veel vogels gezien en gehoord.
  Groetjes Nellie Ad en Cor

  Reageren
 4. Adrie 3 juni 2021 om 14:40

  De wandeltocht is iets gewijzigd en komt nu dichter bij de vestingwallen van Den Bosch wat een mooie gelegenheid biedt ruim voor het einde een bezoek aan Den Bosch te brengen. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)