Langs Oud-Herlaer, ’s-Hertogenbosch te Noord-Brabant

16 km Wandelroute Langs Oud-Herlaer, te ’s-Hertogenbosch

Wandeltocht door het Bossche Broek, landgoed Sterrenbosch en landgoed Haanwijk. Tijdens de tocht komt men langs kasteel Nieuw-Herlaar en de plek waar het kasteel Oud-Herlaer heeft gestaan. Oud-Herlaer ook Oud-Herlaar geheten was een kasteel aan de Dommel vrijwel tegenover het kasteel Maurick in Vught. Het kasteel kreeg de naam Oud-Herlaer toen een kilometer stroomopwaarts een nieuw kasteel Nieuw-Herlaar is gebouwd. Eens was Oud-Herlaer de zetel van de belangrijke heerlijkheid Herlaar (Herlaer). De Lijst van heren en vrouwen van Herlaar omvat een aantal aanzienlijke adellijke geslachten. Uiteindelijk werd de heerlijkheid bezit van de markiezen van Bergen op Zoom, die nog tal van andere bezittingen hadden. Door dit alles werd het kasteel verwaarloosd en uiteindelijk gesloopt. Oude muurgedeelten zijn gebruikt voor de huidige in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer. In de stal is nog een schietsleuf van het vroegere kasteel bewaard gebleven. Het Bossche Broek is van oorsprong moerassig veengrondgebied. Toen in 1185 ‘s-Hertogenbosch werd gesticht, vormden deze moerasgronden een natuurlijk verdedigingswerk naast de vestingmuren. Vanwege de grote militaire en strategische betekenis is het gebied zo goed als onaangetast gebleven. Momenteel is het een open gebied met mooi uitzicht op ’s-Hertogenbosch met de kathedraal als hoogtepunt. Het Landgoed Haanwijk bestaat uit een grote afwisseling aan verschillende soorten natuur. Bos, weitjes en statige lanen, het is er allemaal. In de tijd van de Romeinen was er al bewoning in het natuurgebied. Ook in de Middeleeuwen werd het gebied door mensen gebruikt, uit die tijd zijn de lage dijkjes die nog in het gebied liggen. De lager gelegen gebieden liepen nogal eens onder water, met behulp van dijkjes hielden de bewoners droge voeten. Een aantal keer gaat de tocht over dergelijke dijkje. Het landhuis Haanwijk is uit 17de eeuw, het parkbos werd aangelegd in de Engelse landschapsstijl. 60% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 29-7-2018, laatst bijgewerkt op: 10-5-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit de parkeerstrook met de rug naar de horecagelegenheid RD vertrekken, vervolgens iets voorbij de parkeerstrook RA, “Zuiderplasweg”, verharde weg, verderop buigt de weg naar rechts, vervolgens de weg met de waterplas aan rechterhand volgen tot T-splitsing, zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Sterrebosweg”, vervolgens in flauwe bocht naar rechts links aanhouden, kn82 volg 81, gras-pad parallel aan de verharde weg volgen, geeft men de voorkeur aan de verharde weg deze kan ook gevolgd worden.
Bij 3-sprong voor gemaal LA, verharde weg, kn81 volg 17, men passeert twee viaducten.
Iets voorbij 2de viaduct LA, “Sterrenbos 2-3”, wn route, verderop t.h.v. boerderij nr.2 gaat de verharde weg over in een grindpad.
2.
Bij kruising RD, pad met BL bordje “Sterrenbosch”, bgp en wn route, vervolgens het pad volgen tot verharde weg voor inrit van woning, verderop buigt het pad met ruime bocht naar rechts.
Voor de inrit LA, verharde weg, bgp en wn route.
In bocht naar rechts LA, smal pad met BL bordje “Sterrenbosch” langs landbouwperceel, bp en wn route.
Voorbij boomstam brugje, bij T-splitsing LA, breder pad, bp route, kn17 volg 16, voorbij metalen afsluitboom gaat het pad over een dijkje.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, lage heuvel aan linkerhand, iets verder het doorgaande pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wat hogere heuvel aan linkerhand.
3.
Bijna aan einde van de heuvel RA richting afsluitboom t.h.v. rand bosgebied, bp route, kn16 volg 14, vervolgens bij kruising t.h.v. rand bosgebied RD, bp en wn route, men passeert de metalen afsluitboom.
Voorbij voetbalveldje, bij kruising RA, bp route, kn14 volg 18.
Bij kruising RD, verhard weggetje, “Haanwijk”, brp en wn route, vervolgens het weggetje volgen tot dijkje aan linkerhand.
T.h.v. het dijkje LA, smal pad over dijkje volgen, brp route, kn18 volg 8, verderop buigt het pad naar rechts, vervolgens het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Iets voor de T-splitsing, na passeren van houten voetgangerssluis RA, het dijkje verder volgen, brp route, vervolgens bij T-splitsing RA, verharde weg.
In bocht naar rechts LA, grindpad, “Haanwijk”, kn9 volg 5, direct daarna het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, vervolgens het pad volgen tot brug over het riviertje de “Dommel”.
4.
Voor de brug RA, brp route, gras-pad over de dijk met de “Dommel” aan linkerhand, verderop voorbij flauwe bocht naar links buigt het pad naar rechts weg van het riviertje, aan voet van de dijk passeert men twee klaphekken t.h.v. doorgang voor vee tussen twee graslanden.
Iets voorbij klaphek met brugje, bij kruising met breder pad RD, brp route, pad met SBB bordje “Haanwijk” over dijkje, vervolgens het pad over het dijkje volgen tot T-splitsing.
Bij T-splitsing LA, brp en wn route, verderop passeert men een metalen poort, iets voorbij de poort gaat het onverharde pad over in een verharde weg en buigt naar rechts, vervolgens de weg volgen tot kruising voorbij poort.
Bij deze kruising LA, verharde weg, “Sterrenbos”, de brp en wn route worden verlaten.
RD, weg “Sterrenbos 1” aan rechterhand negeren, bgp route, men passeert picknicktafel.
RD, “Sterrenbos”, weg “Sterrenbos 2,3” aan rechterhand negeren, men passeert twee viaducten.
5.
Bij 3-sprong voorbij “ir. A.J.A.M. Segers” gemaal LA, kn81 volg 80.
Voor brugje RA, gras-pad over de dijk, kn80 volg 52, vervolgens het gras-pad ca.1,1 km volgen tot gras-pad met twee zwerfkeien aan rechterhand met draaihekje aan voet van de dijk.
Bij dit pad RA de talud afdalen, iets verder door het draaihekje, verderop t.h.v. metalen hek buigt het pad naar links.
Voorbij bocht naar rechts, bij T-splitsing RA, breed grindpad, verderop buigt het pad voor metalen poort naar links, vervolgens het pad verder volgen tot T-splitsing bij smalle verharde weg, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, zowel smal onverhard pad links van waterloop als de verharde weg kan gevolgd worden.
Iets voorbij flauwe bocht naar rechts LA, lang smalle metalen brug met SBB bordje “Bossche Broek” oplopen.
6.
Aan einde van metalen brug, voorbij houten brugje, bij T-splitsing RA, smalle verharde weg.
Bij T-splitsing RA, “Singelgrachtweg”, verharde weg.
In flauwe bocht naar rechts LA, vervolgens de gracht aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een brug.
Bij deze T-splitsing LA de brug over, aan overzijde buigt het weggetje naar links.
Voor omheind plantsoentje RA, iets verder voorbij metalen voetgangerssluis het verhard voetpad volgen.
Na passeren van voetgangerssluis RD, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA.
Voor schoolgebouw, bij Y-splitsing RA, fiets-/voetpad, vervolgens het voetpad volgen tot T-splitsing iets voor doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, “Senecalaan”, voetpad langs de weg volgen, verderop buigt het voetpad met flauwe bocht naar rechts.
Bij 4-sprong RA, weg met parkeerstrook, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
brp, bgp en bp = routepaaltjes van BL wandelroutes met respectievelijk blauw-rood, blauw-geel en blauw geschilderde kop.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Restaurant Croy De Pettelaar, De Pettelaarse Schans 1, 5216 CG te ’s-Hertogenbosch. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op de parkeerstrook iets voor het restaurant.

Openbaar vervoer

Bushalte Provinciehuis, 's-Hertogenbosch. Aanlooproute: Ga in oostenlijke richting op de Pettelaarseweg. Flauwe bocht naar rechts om op de Pettelaarseweg te blijven. Sla rechtsaf naar de Senecalaan. Weg vervolgen naar de Oude Gestelseweg. Sla rechtsaf naar De Pettelaarse Schans.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Zuiderplas met de verte het provinciehuis Adrie: Zuiderplas met de verte het provinciehuis
Boerderij in het landgoed Sterrenbosch Adrie: Boerderij in het landgoed Sterrenbosch
Landgoed Sterrenbosch Adrie: Landgoed Sterrenbosch
Landhuis Haanwijk Adrie: Landhuis Haanwijk
Kasteel Nieuw-Herlaar Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaar
De in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer Adrie: De in 1850 gebouwde boerderij Out-Herlaer
Landgoed Haanwijk Adrie: Landgoed Haanwijk
Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal Adrie: Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal
Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal Adrie: Het Bossche Broek met in de verte de kathedraal

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-oud-herlaer.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Restaurant Croy De Pettelaar

De Pettelaarse Schans 1
5216 CG ’s-Hertogenbosch
Bezoek website

Koffie- en Theehuis 't Haantje

Haanwijk 3
5271 VG Sint-Michielsgestel
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)