Langs Linge en landgoed, Geldermalsen te Gelderland

17 km Wandelroute Langs Linge en landgoed, te Geldermalsen

Wandeltocht over gedeeltes van de dijk langs de Linge en door Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, een wandeltocht voor de liefhebber van vergezichten. De Linge wordt voorzien van water uit het Pannerdensch Kanaal door een gemaal in de buurt van Doornenburg en stroomt tot Gorinchem. Grote delen van de Linge zijn niet bevaarbaar voor gemotoriseerde schepen. De naam Linge betekent in het Oudnederlands het lange water. Bezocht worden twee mooie dijkdorpjes Deil en Enspijk. De Heerlijkheid Mariënwaerdt, wat betekent ‘Waard van Maria’ is een ca. 900 ha. groot landgoed dat bestaat uit akkers, weiden, grienden, bossen en lanen. De gebiedsgrenzen zijn sinds 1734 ongewijzigd gebleven. Een waard is een door water omsloten gebied. Verder komt men als bezienswaardigheid langs de mooie stellingmolen De Vlinder gebouwd in 1913 en herbouwd in 1931 na een brand als gevolg van een storm.

Opgesteld op: 25-12-2007, laatst bijgewerkt op: 25-12-2022

Routebeschrijving

 1.  Geldermalsen
 2. Het station aan zijde van perron 7 verlaten, vervolgens links aanhouden met fietsenstalling aan linker-  en P&R parkeerterrein aan rechterhand richting de weg iets verder.
 3. Bij de weg rechts aanhouden, het fietspad langs de Deilseweg volgen.
 4. In bocht naar links van de weg rechtsaf richting Deil over ’t Oosteneind.
 5. Deil
 6. De weg gaat verderop over de dijk en gaat door het dorp Deil heen.
 7. Even buiten Deil buigt de weg naar links de dijk af en gaat over in Krooiweg.
 8. Op T-splitsing rechtsaf de weg Koningsweg volgen, verderop gaat de weg over in Appeldijk en gaat weer over de dijk, bij witte molen wordt de dijk weer verlaten en gaat de weg over in Molenweg.
 1.  Geldermalsen
 2. Het station aan zijde van perron 7 verlaten, vervolgens links aanhouden met fietsenstalling aan linker-  en P&R parkeerterrein aan rechterhand richting de weg iets verder.
 3. Bij de weg rechts aanhouden, het fietspad langs de Deilseweg volgen.
 4. In bocht naar links van de weg rechtsaf richting Deil over ’t Oosteneind.
 5. Deil
 6. De weg gaat verderop over de dijk en gaat door het dorp Deil heen.
 7. Even buiten Deil buigt de weg naar links de dijk af en gaat over in Krooiweg.
 8. Op T-splitsing rechtsaf de weg Koningsweg volgen, verderop gaat de weg over in Appeldijk en gaat weer over de dijk, bij witte molen wordt de dijk weer verlaten en gaat de weg over in Molenweg.
 9. Op T-splitsing rechtsaf het witte brugje over, de Beemdstraat volgen.
 10. Iets voor woning rechts van de weg, bij kruising rechtsaf het grind-fietspad Kampsedijk volgen, voorbij bocht naar links gaat het grindpad weer over de dijk, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg en gaat door de plaats Enspijk.
 11. Enspijk
 12. Na verlaten van Enspijk buigt de weg naar links, ongeveer 90m voorbij deze bocht de weg met bocht naar rechts verder volgen, de dijk wordt verlaten.
 13. Iets voorbij deze bocht links aanhouden, het licht stijgend fietspad parallel aan de snelweg volgen, verderop de fietsbrug over.
 14. Voorbij de fietsbrug buigt het fietspad naar rechts. Iets voorbij deze bocht, op T-splitsing linksaf, direct daarna bij driesprong rechtsaf Mariënwaerdt Nolendijk
  Aan einde van het fietspad kan men voor een bezoek aan het nabijgelegen dorp Beesd ook even rechtsaf om eventueel gebruik te maken van de daar aanwezige horecagelegenheden, daarna vanaf dit punt de wandeling voortzetten.
 15. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
 16. Op de Nolendijk loopt men het Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in met na ongeveer 200 meter een boerderij aan linkerhand.
 17. Voorbij de boerderij en een landbouwperceel aan linkerhand linksaf de smalle weg (Mariënwaerdt Abelenlaan) door bosschages in met aan rechterhand een klein bosperceel met beuken.
 18. Aan het einde, bij viersprong linksaf de Mariënwaerdt  Notenlaan op.
 19. Direct na poort, bij kruising rechtsaf de (Geerdijk) op, onverhard pad met bordje Opengesteld, verderop volgt het pad de spoorlijn aan linkerhand, voor een klein bosperceel buigt het pad iets naar rechts weg van de spoorlijn.
 20. Aan einde van het pad, op T-splitsing linksaf richting de spoorwegovergang.
 21. Voorbij de spoorwegovergang rechtdoor over de Mariënwaerdt Prinkel.
 22. Bij kruising rechtdoor het smalle onverharde pad (Woerdsteeg) met aan beide zijde bosschages in.
 23. Voorbij bosperceel aan linkerhand het pad met bocht naar rechts verder volgen, men volgt een waterloop aan rechterhand, verderop brugje over, voorbij het brugje het pad verder rechtdoor volgen tot T-splitsing voorbij volgend brugje.
 24. Op deze T-splitsing linksaf, het pad volgen tot T-splitsing bij een asfaltweg.
 25. Op deze T-splitsing rechtsaf de asfaltweg volgen.
 26. Net voor de spoorlijn linksaf het fietspad langs de weg Parallelweg West op.
 27. Tegenover een witte woning met huisnummer 41 rechtsaf het brugje onder de spoorlijn over.
 28. Voorbij het brugje, op T-splitsing linksaf, verderop het fietspad op richting het station Culemborg het eindpunt van de wandeltocht.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Geldermalsen, Genteldijk 5, 4191 LD te Geldermalsen. Plan Route

Eindpunt

Station Culemborg, Stationsweg 11 te Culemborg.

Met de auto

Parkeren kan bij het station

Openbaar vervoer

Station Geldermalsen

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Honden zijn niet toegestaan in dit gebied.

Foto's (5)

Een van de huizen langs de dijk Een van de huizen langs de dijk
De Linge De Linge
Stellingmolen De Vlinder Stellingmolen De Vlinder
Boerderij op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt Boerderij op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
Pad met brugje op het landgoed Pad met brugje op het landgoed

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-linge-en-landgoed.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Geldermalsen, Deil, Enspijk en CulemborgErvaringen van wandelaars (1)

 1. Adrie 25 december 2022 om 18:17

  Weer terug geplaatst op de site. Omdat op een paar punten de wandeltocht niet meer klopte en niet meer onderhouden werd door de routemaker is de wandeltocht verwijderd geweest van de site. Vandaag 25 december 2022, op een druilige eerste kerstdag de wandeltocht gecontroleerd, bijgewerkt en weer op de site gezet, de oude reacties zijn hiermee verloren gegaan. Al met al een wandeltocht voor de liefhebber van vergezichten. De wandeltocht gaat redelijk veel over verharde wegen met mooi uitzicht vanuit de dijk over de Linge en omgeving. In het landgoed worden meer onverharde paden gevolgd. De routemaker heeft de mogelijkheden in dit gebied goed benut. Omdat er aan het einde van de wandeltocht een vrij lange weg parallel aan het spoor gevolgd wordt is mijn tip voor wandelaars met GPS deze wandeltocht in omgekeerde richting te lopen. Men heeft dan in het laatste deel van de wandeltocht de dijkplaatsjes met horecagelegen en helemaal aan het einde slecht een klein stukje weg met enkele bedrijfsgebouwen wat minder leuk is om te lopen. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)