Langs kasteel Hoensbroek, Voerendaal te Limburg

18 km Wandelroute Langs kasteel Hoensbroek, te Voerendaal

Lijnwandeling van Voerendaal naar Nuth voor de liefhebber van vergezichten en kastelen. De wandeltocht gaat langs vijf kastelen, langs de Huisbergerbeek en de Geleenbeek. De kastelen die bezocht worden zijn: Kasteel Cortenbach, Kasteel Puth, Kasteel Rivieren, Kasteel Wijnandsrade en Kasteel Hoensbroek. De eerste vier kastelen zijn niet of heel beperkt toegankelijk. Wel toegankelijk is het Kasteel Hoensbroek, het imposantste kasteel van de vijf. Het eerste kasteel dat bezocht wordt is kasteel Cortenbach. Het kasteel is van oorsprong een middeleeuwse burcht en de bijbehorende kasteelhoeve stammen beide uit de 14e eeuw. Het huidige kasteel is uit de resten van de burcht opgebouwd. Na verlaten van de plaats gaat de wandeltocht langs kasteel Puth. Het huidige kasteel stamt deels uit de 16e, deels uit de 17e en de 18e eeuw. Enkele kelders zijn mogelijk ouder. Het kasteel wordt al genoemd in documenten uit de 14e eeuw. Aan het landgoed was de titel "heer (of vrouwe) van Put" verbonden. Kasteel Rivieren of kasteel Ter Vieren wordt voor het eerste vermeld in 1364, toen het waarschijnlijk werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van het klooster Sint-Gerlach te Houthem. De oorspronkelijke functie van het gebouw was een klooster. Kasteel Wijnandsrade is een gedeeltelijk omgracht gebouw bestaande uit drie vleugels om een binnenplaats. Het oudste deel is de westvleugel, een oorspronkelijke verdedigbaar huis is in de jaren 1554 tot 1563 gebouwd. Het laatste kasteel, een van de grootste kastelen van Nederland dat wel te bezoeken is is Kasteel Hoensbroek of Gebrookhoes (De Limburgse aanduiding Gebrook betekent niets anders dan 'het moeras’). Het oudste gedeelte van het kasteel, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360. In 1225 was er in dit moeras (of gebrook) al een voorloper, een zogeheten motte-burcht. In 1250 werd op de plaats van het huidige kasteel een versterkt huis gebouwd. Vanwege zijn voor Limburg zeer strategische ligging aan de belangrijke handelsroutes naar Maastricht, Aken en Keulen werd het kasteel in opeenvolgende fasen uitgebouwd tot de grootste burcht tussen Maas en Rijn. Het bevat 67 zalen, vertrekken en ruimtes. 44% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 5-1-2024

Routebeschrijving

1.
Met de rug naar het voormalige stationsgebouw LA vertrekken, het fietspad volgen.
In bocht naar links van de weg RA de doorgaande weg oversteken en het fietspad verder volgen, “Tonny Goedmakerspad”, iets verder RA, direct daarna LA, onverhard pad parallel aan het fietspad, na ca. 120m buigt het pad naar rechts, bij 2de vlonderpad buigt het pad naar rechts met omheind grasland aan linkerhand.
# Bij het vlonderpad heeft men mooi zicht op Kasteel Cortenbach een van oorsprong middeleeuwse burcht en de bijbehorende kasteelhoeve stammen beide uit de 14e eeuw. Het huidige kasteel is uit de resten van de burcht opgebouwd.
Bij 3-sprong LA, het omheinde grasland aan linkerhand verder volgen..
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot kruising met “Hoolstraat”, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, “Cortenbachstraat”.
Voorbij woning nr.4, in bocht naar rechts van de weg RD, het fietspad volgen, vervolgens bij 4-sprong schuin naar rechts de weg rechts van het appartementencomplex “Porta Ventura” inlopen, de weg volgen tot de kerk, zijwegen negeren.
Voor de kerk RA, de weg met het plein aan rechterhand richting “Uitvaartcentrum” volgen, voor de ingang buigt de weg naar rechts, iets voorbij het uitvaartcentrum LA het verhard voetpad inlopen, iets verder een vlonderpad over.
2.
Voorbij de vlonder, bij 3-sprong links aanhouden, iets verder een brugje over, voorbij het brugje bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij kruising RA de spoortunnel door, voorbij de spoortunnel buigt de weg naar rechts en wordt iets verder smaller (fietspad).
Het verhard pad met bocht naar links verder volgen, pad met veerooster aan rechterhand negeren.
# Kasteel Puth dat iets verder aan rechterhand te zien is stamt deels uit de 16e, deels uit de 17e en 18e eeuw. Enkele kelders zijn mogelijk ouder.
Bij kruising met  verharde weg RD, het verhard fietspad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot bocht naar rechts voorbij Kasteel Rivieren aan rechterhand, ruim voor het kasteel kan men t.h.v. zijweg “Weustenraderweg” ook het smalle pad tussen haag en afrastering met mooi zicht op het kasteel rechts van de weg volgen.
# Kasteel Rivieren of kasteel Ter Vieren wordt voor het eerste vermeld in 1364, toen het waarschijnlijk werd gesticht door Catharina van Rivieren, priores van het klooster Sint-Gerlach te Houthem.
In deze bocht LA, het smalle onverharde pad met draaipoortje en eiken langs het pad inlopen, verderop t.h.v. een veldkruis buigt het pad naar links, t.h.v. woning gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
3.
Bij 4-sprong RD, weg met “Gebroeders Crousplein” aan rechterhand en kapel aan linkerhand, “Jan Peukensweg”.
Voorbij woning nr.11 RA, “Kruisstraat”.
Bij T-splitsing LA, “Luiperbeekstraat”, voorbij een oude woning nr.61 aan linkerhand gaat de  verharde weg over in een onverhard pad, het pad volgen tot pad aan rechterhand, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij dit pad RA, vervolgens na ca. 70m LA, smal pad met aan beide zijde landbouwpercelen, in het laagste punt buigt het pad achtereenvolgens naar rechts en iets verder naar links.
Voorbij kapel, bij kruising LA, verharde weg, “Weg achter Swier”, voorbij de boerderij aan rechterhand gaat de verharde weg over in een gedeeltelijk onverhard pad.
Bij T-splitsing RA, met loopt “Swier” in.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Voor woning nr.1 links van de weg LA, “Swierderkerkweg”.
4.
In de plaats “Wijnandsrade”, voor vijver bij T-splitsing LA, vervolgens voorbij de vijver RA, het verhard voetpad met de vijver aan rechterhand inlopen.
# Kasteel Wijnandsrade, het oudste deel is de westvleugel van oorsprong een verdedigbaar huis uit  de jaren 1554 tot 1563.
Aan overzijde van de vijver links aanhouden naar de weg lopen, bij de weg rechts aanhouden, de weg “Opfergeltstraat” die verderop overgaat in “Hellerbroekerweg” volgen tot zijweg aan rechterhand direct na woning nr.3, overige zijwegen negeren.
Bij deze weg RA, “Jan Maenenstraat”, vervolgens in bocht naar links van de weg RA, smal onverhard pad dat naar links buigt, iets voorbij deze bocht rechts aanhouden, het pad langs de achterzijde van woningen volgen tot 3-sprong voorbij een speelveldje aan linkerhand.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, door de rand van het beekdal met het beekdal aan rechterhand, verderop pad met landbouwperceel aan linkerhand.
Bij 4-sprong LA, breed grindpad.
Bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand volgen, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
5.
Bij Y-splitsing scherp LA, vervolgens voorbij woning nr.4/2 RA, “Brakkendegats”, verderop tunneltje door, voorbij het tunneltje buigt de weg naar rechts.
Ruim voorbij de boerderij aan linkerhand LA richting spoorwegovergang.
Voor de spoorwegovergang, bij 3-sprong LA de spoorwegovergang over, “Laar16-17”, aan overzijde RA richting klaphek, door het klaphek en het smalle grindpad door grasland volgen, verderop gaat het pad door bosschages en een brugje over.
Iets voorbij 2de brugje, bij T-splitsing RA.
RD, klaphek met brugje aan linkerhand negeren.
#Als de poort voorbij het brugje open is even het brugje over vanuit de visvijver heeft men mooi zicht op kasteel Hoensbroek, verderop gaat de wandeltocht langs het kasteel. Het oudste gedeelte van het kasteel Hoensbroek, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360, toen Herman Hoen het verbouwde. In 1225 was er in dit moeras (of gebrook) al een voorloper, een zogeheten motte-burcht. In 1250 werd op de plaats van het huidige kasteel een versterkt huis gebouwd.
Iets voorbij klaphek, bij kruising met verharde weg RD, smal grindpad met geul aan rechterhand.
6.
Bij kruising met aan rechterhand een brugje LA, verhard voetpad.
RD, pad aan rechterhand negeren, vervolgens aan einde van het voetpad bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, de weg “Juliana Bernhardlaan” volgen tot weg aan linkerhand richting een parkeerterrein voor het kasteel, zijwegen negeren.
Bij deze weg LA, weg met iets verder het parkeerterrein aan rechterhand, vervolgens RD, weg aan linkerhand negeren, de weg buigt naar rechts, bij volgende bocht naar rechts RD, direct daarna bij kruising met aan linkerhand poort van het kasteel RD, doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, vervolgens voorbij het parkeerterreintje van visvereniging “Droomvijver” aan linkerhand LA, “Laervoetpad”, het verhard voetpad volgen tot een brugje.
Iets voorbij het brugje RA door klaphek, het smalle grindpad door het grasland volgen, aan overzijde de talud oplopen.
7.
Boven aangekomen, bij kruising met verhard fietspad RD door klaphek met NM bordje aan de overzijde, door het grasland lopen met de beek aan rechterhand.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing met aan rechterhand een brugje LA, het verhard voetpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, breed fietspad, ca. 200m voorbij einde van het fietspad kan men in een flauwe bocht naar links voor informatiepaneel “Geleenbeekdal” een smal onverhard pad door de bosrand aan rechterhand parallel aan de verharde weg volgen, aan einde van het pad met aan rechterhand een woning de weg weer volgen, de weg voorbij de woning aan rechterhand negeren, de weg volgen tot bocht naar rechts
In deze bocht links aanhouden, het onverharde pad met kleine paardenstal aan rechterhand inlopen, verderop trapje op.
Boven aangekomen, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij rotonde RD, “Daelderweg”, doorlopen tot de volgende rotonde direct na viaduct over de snelweg.
8.
Tussen het viaduct en de rotonde LA, onverhard pad parallel aan de snelweg.
RD, smal pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg, brugje aan rechter- en linkerhand negeren.
Bij deze kruising LA, verharde weg richting de kerk.
Voor de kerk RD, “Dorpstraat”, weg langs de kerk aan linkerhand negeren, voorbij de kerk de weg met bocht naar links verder volgen, vervolgens voor appartementencomplex RA, iets verder gaat de weg tussen de appartementen over in een verhard voetpad, “Adam van Nattahof 1t/m15”.
Aan einde van de voetpad, bij T-splitsing LA, de verharde weg volgen tot kruising
Bij deze kruising RA, “Pastorijstraat”.
Bij kruising LA, “Nuinhofstraat”, de weg volgen tot 3-sprong voor het viaduct verderop, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden onder het viaduct door, voorbij het viaduct is het station, het eindpunt.

Legenda:
NM=Natuurmonumenten
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Voerendaal, Jeustraat 77, 6367 GD te Voerendaal. Plan Route

Eindpunt

Station Nuth, Stationsstraat 2 te Nuth.

Met de auto

Parkeren kan op P+R bij het station.

Openbaar vervoer

Station Voerendaal.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Stationsgebouw in Voerendaal Adrie: Stationsgebouw in Voerendaal
Kasteelhoeve bij kasteel Cortenbach Adrie: Kasteelhoeve bij kasteel Cortenbach
Kasteel Cortenbach  met rechts de kasteelhoeve Adrie: Kasteel Cortenbach met rechts de kasteelhoeve
Kasteel Puth Adrie: Kasteel Puth
Kasteel Rivieren Adrie: Kasteel Rivieren
Poortgebouw kasteel Rivieren Adrie: Poortgebouw kasteel Rivieren
Kasteel Wijnandsrade Adrie: Kasteel Wijnandsrade
Zicht op de plaats Wijnandsrade Adrie: Zicht op de plaats Wijnandsrade
Pad langs de Huisbergerbeek Adrie: Pad langs de Huisbergerbeek
Kasteel Hoensbroek Adrie: Kasteel Hoensbroek
Poort kasteel Hoensbroek Adrie: Poort kasteel Hoensbroek
Geleenbeek Adrie: Geleenbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-kasteel-hoensbroek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats Voerendaal, Wijnandsrade en NuthErvaringen van wandelaars (1)

  1. Petra 28 januari 2024 om 17:14

    Wat een mooie route, jammer dat er nog zo weinig gebruik van is gemaakt. Met een januari zonnetje erbij hebben we genoten van deze route. Wij weten zeker ,deze route wandelen we zeker nog een keer. De route beschrijving klopt. Adrie bedankt voor deze mooie route.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)