Langs kasteel Groot Buggenum, Baexem te Limburg

20 km Wandelroute Langs kasteel Groot Buggenum, te Baexem

Wandeltocht langs de Haelense Beek die stroomafwaarts bij de bebouwde kom van Grathem Uffelse Beek heet, verder gaat de wandeltocht door de Beegderheide en het Exatenbosch. De Haelense Beek heeft een lengte van 11 km en is historisch gezien van groot belang door de kastelen die er langs liggen. De Beegderheide is een gebied met een grote afwisseling aan open heideterreinen en besloten bossen met een groot aantal kleine en grote vennen. Het Exatenbosch en het beekdal van de Haelense Beek vormen samen een landgoed rond het kasteel Exaten. Als bezienswaardigheden komt men langs de Aurora Molen, kasteel Baexem, kasteel Exaten, kasteel Groot Buggenum en de watermolen Grathemermolen. De Aurora Molen is een standerdmolen gebouwd in 1845 en herbouwd in 1971. Kasteel Baexem wordt voor het eerst vermeld in 1244, de huidige gebouwen zijn van 1676, de vleugels zijn in de 18e eeuw bijgebouwd. Het kasteel Exaten is een gebouw uit het begin van de 18e eeuw. Het gebouw is opgesloten in een complex van 19e eeuwse gebouwen momenteel van het COA. Op het terrein zijn resten van het versterkte huis De Borg dat in de vroege Middeleeuwen wellicht een rol gespeeld heeft in de geschiedenis van het klooster Exaeten. Kasteel Groot Buggenum is in 1889 gebouwd op de fundamenten van een veel ouder kasteel. Nadat het in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd was geraakt, raakte het kasteel meer en meer in verval. Architect de Düsseldorfse professor H. Hentrich kocht de grond en wat er nog over was van het kasteel en restaureerde het geheel naar eigen inzicht. Met als resultaat een werkelijk fantastisch bouwwerk. Het pad dat vanuit Grathem gevolgd wordt is naar de architect vernoemd. De Grathemermolen is een watermolen met als functie korenmolen, de ombouw is uit 1874. Al in de 14de eeuw was er Grathem al een watermolen. 68% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 5-3-2022, laatst bijgewerkt op: 29-2-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk en met zicht op het plein RA vertrekken.
Voorbij het plein, bij T-splitsing LA, iets verder buigt de weg “Kerkstraat” naar rechts weg van het plein, vervolgens LA, “St Janstraat”.
In bocht naar links van de weg rechts aanhouden het parkeerterrein oplopen, direct daarna RA, verhard voetpad door plantsoen met tennisvelden aan linkerhand, verderop gaat het voetpad over in een verharde weg en buigt naar links.
Bij T-splitsing RA, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, de weg met sportvelden aan linkerhand volgen tot T-splitsing,
Bij deze T-splitsing LA.
In 2de flauwe bocht naar rechts van de weg, voor woning nr.6 LA, het woonerf “Tiendenhof” inlopen.
Voor klein parkeerterreintje de weg met bocht naar rechts verder volgen.
Bij T-splitsing schuin naar links het kleine pleintje oplopen en het voetpad door het plantsoen richting  de molen inlopen.
# Aurora Molen een standerd molen gebouwd in gebouwd in 1845 en herbouwd in 1971.
2.
Iets voorbij de molen LA, verhard voetpad met muur aan rechterhand, verderop t.h.v. een trap RD het grasveld oplopen richting doorgaande weg.
Bij de doorgaande weg RD de weg oversteken, let op zeer drukke weg!!!!, aan overzijde  RD het onverhard pad aan achterzijde van het verhard terreintje inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar links met bosschages aan linkerhand, t.h.v. een begraafplaats gaat het onverharde pad in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn13 volg 53.
# Het kasteel Baexem aan overzijde van de weg in zijn huidige vorm dateert uit de 17de eeuw.
Voorbij de begraafplaats LA, grindpad richting “Baronsberg”, wn route, vervolgens voorbij bosschages aan rechterhand RA, onverhard pad met afrastering aan linkerhand, wn route, verderop t.h.v. een klein perceel aan linkerhand wordt het pad smaller met talud aan rechterhand, voorbij het kleine perceel buigt het pad naar links en iets verder naar rechts, voorbij deze bocht het pad met afrastering aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing.
3.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn53 volg 54.
Ruim voor woning, voorbij beekje LA, smal verhard pad met voetgangers-/fietssluis, wn route, verderop buigt het pad naar rechts.
# In de verte zijn de 19e eeuwse gebouwen te zien rond het kasteel Exaten, een kasteel uit het begin van de 18e eeuw.
Voor bosrand, bij T-splitsing RA, breed grindpad met bosrand aan linkerhand, kn54 volg 56.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het onverhard pad met bosrand aan linkerhand volgen tot 3-sprong iets voorbij bord “Einde Grondwater beschermingsgebied”,  ca. 300m voorbij een kruising met aan rechterhand een pad naar een boerderij.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad met verderop kn56 volg 57 volgen tot kruising voor een landbouwperceel aan linkerhand, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, pad met houten afsluitboom en bordje “Landgoed Genegenterhof”, kn57 volg 51, het pad met verderop dicht bij elkaar twee klaphekken volgen tot een betonnen brugje.
4.
Voor dit brugje LA, kn51 volg 80, let op! verderop het stalletje met bijenkorven langs de achterzijde passeren, niet de vliegroute van de bijen doorkruisen.
Voor omheind perceel, bij splitsing rechts aanhouden, gras-/onderhoudspad met beekje aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing RA de brug over, wn80, voorbij de brug RD, “Bosstraat”, pad met houten afsluitboom aan linkerhand negeren, kn80 volg 70, de verharde weg volgen tot T-splitsing voor een klein pleintje in de bebouwde kom van Grathem, zijpaden en zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing LA, kn70 volg 71.
Voorbij Heilig Hartkapel RD, weg aan linkerhand negeren, kn71 volg 72, “Dorpsstraat”, de weg met verderop kn72 volg 77 volgen tot 3-sprong, zijweg negeren.
Bij deze 3-sprong RA, wn route, vervolgens voorbij woning nr.7 LA, wn route, het verhard voetpad volgen tot plein voor de kerk.
5.
Op het plein rechts aanhouden, het plein aan linker achterzijde verlaten, wn route, vervolgens bij doorgaande weg RD door klaphek, “Prof. Hentrich pad”, grindpad door grasland, wn75, verderop het grasland via een klaphek verlaten, voorbij dit klaphek het grindpad verder volgen.
# Het kasteel verderop is kasteel Groot Buggenum, het kasteel in huidige vorm is het resultaat nadat de Düsseldorfse architect professor H. Hentrich het na WOII beschadigde en vervallen restaureerde naar eigen inzicht.
Voorbij klaphek, bij kruising RD door 2de klaphek, wn route, vervolgens na ca. 40m scherp LA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand, kn75 volg 91.
Bij kruising RA de brug over, aan overzijde eveneens RA, pad met de beek aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed onverhard pad met kanaal aan rechterhand, kn91 volg 93.
Na ca. 500m LA, het kanaal wordt verlaten, kn93 volg 77, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
6.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg richting boerderijcamping nr.7 aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising RD, “Beeklaan”, kn77 volg 76, weg met beek aan linkerhand.
# Watermolen De Grathemermolen, de ombouw is uit 1874.
Bij 4-sprong met aan linkerhand een brug RD, grindpad, kn76 volg 80, vervolgens voorbij het groene pomp installatiekastje LA, wn route, het gras-/onderhoudspad met de beek aan linkerhand volgen tot een betonnen brugje.
Bij dit brugje LA het brugje over, wn route, aan overzijde bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgen tot T-splitsing voorbij houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing RA de brug over, verharde weg, kn80 volg 51/81, voorbij de brug RD, gras-/onderhoudspaden langs de waterloop negeren, “De Peel”, wn81, vervolgens RD, weg aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. boerderij nr.10 RA.
Voorbij landbouwperceel, t.h.v. bankje LA, onverhard pad met bosschages aan rechterhand.
7.
RD, verharde weg aan linkerhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door een smal bosperceel en verderop door de bosrand.
Bij kruising RA, hol pad, de wn route wordt weer verlaten.
Bij T-splitsing LA, het pad volgen tot T-splitsing in het bos, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, verderop volgt het pad een landbouwperceel aan rechterhand.
Aan einde van het landbouwperceel, voor bosperceel aan rechterhand LA, pad door het bos, wn route.
Voor heuvel, bij T-splitsing RA, wn route, het pad met landbouwperceel in het bos aan linkerhand volgen tot smal bospad aan linkerhand ca. 60m voorbij het landbouwperceel.
Bij dit pad LA, stijgend smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, breed grindpad, kn61 volg 60, het pad volgen tot pad aan rechterhand iets voor een bord “Grondwaterbeschermingsgebied”.
8.
Bij het pad RA richting klaphek, wn route, voorbij het klaphek het pad verder RD volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn60 volg 55, het pad met t.h.v. de bosrand een klaphek volgen tot 3-sprong met wn routepaaltje, zijpad aan rechterhand negeren.
Bij deze 3-sprong LA, wn route.
Na ca. 70m, bij 3-sprong RA, wn route, het pad ca. 650m met verderop aan linkerhand een grasrijke open plek volgen tot T-splitsing bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, kn55 volg 18, de weg volgen tot bocht naar links iets voor doorgaande weg.
Voor deze bocht LA het fietspad oplopen, wn route, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op zeer drukke weg!!!, aan overzijde doorlopen tot T-splitsing.
9.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Voor overgang naar fietspad RA, grindpad met SLL bord “Landgoed Exaten”, wn route, direct daarna buigt het pad voor inrit van een opslagplaats naar rechts met iets verder een informatiepaneel en een metalen afsluitboom.
Ca. 150m voorbij de afsluitboom LA, kn18 volg 17, bospad.
Voor beekdal, bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
Bij kruising LA, breed pad, kn17 volg 16, na ca. 100m passeert men een beekje, ruim voorbij het beekje buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn16 volg 15.
Bij 4-sprong LA, “Beekkant”, kn15 volg 88, de weg die verderop van “Beekkant” overgaat in “Salmenhofweg” volgen tot T-splitsing in de bebouwde kom van Baexem, zijwegen negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Johannes de Doperkerk, Monseigneur Kierkelsplein 19, 6095 BK te Baexem. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Monseigneur Kierkelsplein naast de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Groot Buggenum Adrie: Kasteel Groot Buggenum
Aurora Molen Adrie: Aurora Molen
Pad door buitengebied Baexem Adrie: Pad door buitengebied Baexem
Haelense Beek Adrie: Haelense Beek
In de verte de kerk van Grathem Adrie: In de verte de kerk van Grathem
Uffelse Beek Adrie: Uffelse Beek
Grathemermolen Adrie: Grathemermolen
Ven in de Beegderheide Adrie: Ven in de Beegderheide
Nogmaals een ven in de Beegderheide Adrie: Nogmaals een ven in de Beegderheide
Pad door landgoed Exaten Adrie: Pad door landgoed Exaten
Beekdal Haelense Beek Adrie: Beekdal Haelense Beek
Beverdam in de Haelense Beek Adrie: Beverdam in de Haelense Beek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-kasteel-groot-buggenum.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Baexem en GrathemErvaringen van wandelaars (2)

  1. Adrie 28 februari 2024 om 18:15

    Vandaag 28 februari 2024 met een mistige start van de dag en later even een zonnetje de wandeltocht gecontroleerd. De paden waren over het algemeen goed te belopen. Op de delen dat de wandeltocht langs beken gaat was het op enkele plekken drassig. Die delen waren alleen te passeren met hoge bij voorkeur waterdichte wandelschoenen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

    Reageren
  2. Lara Loopt 16 april 2022 om 22:19

    Dit is een mooie (bloesem)tocht op dit moment. Sommige fruitboomvelden staan nog net niet in bloei maar veel al wel en ook veel bomen onderweg zitten vol bloemen. Hele mooie afwisselende tocht met 2 kastelen (al stelt Baexem niet veel voor), watermolen, mergelkerkjes, beekdalen, bossen, vennen en fruitbomen. De tocht is ook makkelijk in te korten op diverse plaatsen. De bloesems vind je met name op het stuk tussen Grathem en kasteel Buggenum. Horeca bij Kasteel Baexem en café Geeraads in Grathem.

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)