Langs Jan d’n Duvel, Well te Limburg

25 km Wandelroute Langs Jan d’n Duvel, te Well

Een stevige wandeltocht door de Bosscherheide, de Bergerheide beide gelegen aan het Reindersmeer en de Gemeentebossen van Bergen midden in het Nationaal Park de Maasduinen. De Bosscherheide bestaat uit naaldbos, stukjes heide en stuifzand. De Bergerheide bestaat eveneens uit naaldbos maar met grotere heidegebieden op stuifduinen en stuifzand. Het Reindersmeer, een 130 ha groot meer is een natuurgebied in ontwikkeling. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. Daartussen liggen poelen en vennen op een ondoordringbare (leem)laag. De Gemeentebossen van Bergen is een mooi open heidegebied rond het Eendenmeer met diverse kleine vennetjes. Als bezienswaardigheid komt men langs de Bergense schaapskooi en de plek waar ooit de herberg heeft gestaan van Jan Janssen, beter bekend als Jan d'n Duvel waarnaar deze route genoemd is. Door de afgelegen ligging aan de grens was deze herberg aantrekkelijk voor smokkelaars en stropers. Als men 25 kilometer wat lang vindt is er ook de 16 kilometer kortere wandeltocht Bergerheide-tocht. 94% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 20-9-2011, laatst bijgewerkt op: 9-11-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Vanuit een van de parkeerterreinen naar de brug voor het Bezoekerscentrum De Maasduinen lopen, op de brug met de rug naar het bezoekerscentrum LA vertrekken, de weg volgen tot 4-sprong voorbij kleine woning nr.9.
Bij deze 4-sprong LA, kn63 volg 47.
T.h.v. woning nr.5 RA, grindpad met bordje “Gemeentebossen Bergen”, wn route.
Bij 4-sprong RD, het grindpad kruist een ruiterpad, het grindpad verder volgen, wn route.
Voor het Reindersmeer, bij T-splitsing RA, grindpad, kn47 volg 46, het grindpad volgen tot 4-sprong met aan overzijde een ruiterpad, zijpad negeren.
Bij deze 4-sprong RA, grindpad, kn46 volg 45.
Bij kruising LA, kn45 volg 38, bospad tevens gedeeltelijk ruiterpad, verderop na ca. 270m buigt het pad naar rechts, het licht slingerend pad verder volgen tot 3-sprong met aan linkerhand een pad scherp naar links en iets verder een houten afsluitboom, overige zijpaden aan linkerhand negeren.
2.
Bij deze 3-sprong RD richting de houten afsluitboom, de wn route wordt verlaten, voorbij de afsluitboom eveneens RD, pad aan rechterhand negeren, pad met omheining aan rechterhand.
Voorbij het omheind perceel LA richting woning, voor de inrit van de woning buigt het pad naar rechts het bos in, bospad met SLL bordje “In de Maasduinen”, het pad ca. 350m volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, direct daarna eveneens rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek aan achterzijde van het kleine parkeerterreintje, kn37 volg 31.
Voor informatiepaneeltje “Welkom bij woonoord Oude Molen”, bij T-splitsing LA, wn route, na ca. 50m buigt het pad naar rechts en gaat een brugje over, aan overzijde bij T-splitsing RA, wn route.
3.
Bij 3-sprong LA, kn31 volg 40, het pad volgen tot T-splitsing, zijpad negeren.
Bij deze T-splitsing LA, wn route, het pad door de half open strook volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD door het klaphek iets naar rechts aan overzijde van de weg, kn40 volg 39, pad richting bankje aan voet van de stuifduin.
Voor het bankje, bij T-splitsing RA, kn39 volg 43.
RD, achtereenvolgens ruiterpad aan linker- en iets verder aan rechterhand negeren, wn route, iets verder gaat het pad door de bosrand, verderop buigt het pad naar links dieper het bos in.
Bij T-splitsing RA, wn route, het pad loopt aan linkerhand parallel met een ruiterpad.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, grindpad, kn43 volg 44.
Voor informatiepaneel “Knooppunt 29 fietsroutenetwerk”, bij T-splitsing LA, wn route, vervolgens in bocht naar rechts van het grind-/fietspad RD, onverhard pad, de wn route wordt verlaten.
4.
Voor het Reindersmeer, bij T-splitsing RA.
T.h.v. picknicktafel links aanhouden, men volgt weer het grind-/fietspad, vervolgens in flauwe bocht naar rechts van het grind-/fietspad, links aanhouden, het brede onverharde pad links van picknicktafel inlopen met het Reindersmeer aan linkerhand.
Halverwege de komvormige laagte, t.h.v. 2 picknicktafels RA, direct daarna RD, grindpad, grindpad aan rechterhand negeren, vervolgens na ca. 60m LA, smal bospad, kn44 volg 49, verderop voorbij een laagte met zicht op het Reindersmeer buigt het zanderige pad na een klimmetje naar rechts, iets na deze bocht volgt men aan linkerhand een komvormige laagte, aan overzijde buigt het pad naar rechts en gaat weer door het bos.
Bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, het pad ca. 400m volgen tot houten poort met klaphek aan linkerhand ruim na verlaten van het bos, zijpaden negeren.
5.
Bij de houten poort LA door het klaphek, het grasland inlopen met bosschages aan rechterhand, na ca. 170m, direct na laatste grote eik in de bosschages buigt het gras-pad naar rechts, voorbij deze bocht ook weer de eiken aan rechterhand volgen, t.h.v. bosperceel aan rechterhand de afrastering aan rechterhand RD volgen tot klaphek, voorbij het klaphek RD door de rand van het open gebied met bosschages aan rechterhand, verderop gaat het pad een stukje door het bos.
Voor groot open gebied, bij T-splitsing RA, onverhard pad met grind-/fietspad.
Bij 4-sprong LA, onverhard pad richting schaapskooi.
Voorbij de schaapskooi, bij 4-sprong met informatiepaneel “Bergense schaapskooi” RA, wn route, het pad volgen tot 5-sprong bij verharde weg, ATB paden negeren.
Bij deze 5-sprong het rechter pad met houten panel “Wellsche Hut” aan overzijde van de weg inlopen, rode (routepaaltje met een rode ring) route.
6.
Voor opener bos het pad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren, rode route, iets verder bij T-splitsing LA, het grind-/fietspad volgen tot 5-sprong met fietsbewegwijzering en informatiepaneel “Fietsknooppunt 37”, iets verder wordt de rode route verlaten.
# Voor een bezoek aan de Wellsche Hut bij de 5-sprong een klein stukje RD.
Bij deze 5-sprong LA, smal stijgend onverhard pad met bankje, rode route.
Op heuvel t.h.v. picknicktafel, bij 3-sprong links aanhouden, rode en wn route, pad over de langgerekte heuvel (stuifduin).
Aan einde van de heuvel rechts aanhouden, dalend pad dat naar rechts buigt, smalle paden aan linkerhand negeren, rode en wn route.
Voor bungalowpark, bij T-splitsing LA, rode en wn route, pad met het bungalowpark aan rechterhand.
Voorbij het bungalowpark, bij 3-sprong RA, rode en wn route, het pad dat verderop voorbij het bungalowpark naar links buigt volgen tot pad aan linkerhand voor grenspaal 518, overige zijpaden negeren.
7.
Bij dit pad LA, rode route, de wn route wordt verlaten, vervolgens voorbij de picknicktafel RA, rode route.
# Het overkapte houten paneel bij de picknicktafel geeft de plek aan waar ooit het huisje van Jan d’n Duvel heeft gestaan.
Bij T-splitsing LA, pad door de bosrand, rode route.
T.h.v. grenspaal 519, het pad door de bosrand met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, rode route.
Na ca. 170m LA, rode en wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, onverhard stijgend pad met houten afsluitboom en SLL bordje, rode en wn route.
Iets voorbij de heuveltop RA, de rode en wn route worden verlaten, het pad dat licht slingerend over de heuvel gaat volgen tot T-splitsing voor een picknicktafel.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens aan voet van de heuvel, bij T-splitsing RA, wn route, het pad ca. 1km volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
8.
Bij deze 4-sprong RD, kn72 volg 88, pad met verderop een klaphek.
Voor een groot ven, bij splitsing rechts aanhouden, pad met het ven aan linkerhand.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, kn88 volg 89, het grindpad dat verderop met ruime bocht naar links buigt volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD, grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, breed pad met aan linkerhand een parkeerstrook.
T.h.v. veldje met speeltoestellen, halverwege 2de parkeerstrook LA richting smal pad met houten voetgangerssluis en bordje “Gemeentebossen Bergen” aan voet van de heuvel, bij dit pad RD de helling oplopen.
Na daling, bij T-splitsing RA, grindpad.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn93 volg 92.
Voor bosrand, bij 4-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen, kn92 volg 91.
9.
Tijdelijke omleiding: Bij splitsing rechts aanhouden het grindpad verder volgen. Grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, iets verder RD, het brugje aan linkerhand negeren. Ga verder bij punt 9 3de regel Iets voor 3de……….
Bij splitsing links aanhouden het houten brugje over.
Voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, stijgend pad met iets verder een bankje.
Iets voor 3de heuvel met op de top een bankje RA, smal pad, kn91 volg 70, vervolgens voor grasland, bij 3-sprong LA, smal pad met afrastering aan rechterhand, de wn route wordt verlaten, het pad dat verderop door het bos gaat volgen tot T-splitsing met aan linkerhand een zanderig pad.
Bij deze T-splitsing LA, breed zanderig pad, vervolgens bij 4-sprong RA, grindpad, kn2 volg 90.
Bij splitsing links aanhouden, kn90 volg 89, het grindpad volgen tot 4-sprong in bocht naar rechts van het grindpad.
Bij deze 4-sprong LA, het stijgende pad volgen tot heuveltop, iets voor de top buigt het pad met flauwe bocht naar rechts.
Op de top het 2de pad aan rechterhand inlopen, dalende pad, wn route, aan voet van de heuvel de open strook schuin naar rechts oversteken met zanderige plek aan rechterhand richting pad met “Honden aanlijnzone” paaltje, het pad met het paaltje volgen tot 4-sprong bij grindpad.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, het smalle pad door bosschages over een lage heuvel volgen tot T-splitsing voor open grasland.
10.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder buigt het pad naar links met aan rechterhand een lage betonnen waterput, het pad door de rand van de open plek met bosrand aan rechterhand volgen tot kruising voorbij een heideveldje aan rechterhand.
Bij deze kruising RD, het pad volgt nog een klein stukje de bosrand en buigt vervolgens naar rechts het bos in.
Bij T-splitsing RA, de verharde weg volgen tot 4-sprong voorbij kombord “Nieuw Bergen”, zijpaden negeren.
# Aan overzijde van de weg is een stuifzandgebied met een WOII herdenkingsmonument, voor een bezoek bij de weg LA en iets verder het stuifzandgebied aan rechterhand inlopen.
Bij deze 4-sprong LA, “Oude Baan”, de weg volgen tot kruising voor kombord “Einde bebouwde kom Nieuw Bergen”.
Bij deze kruising LA richting nr.13, grindpad, kn87 volg 98, verderop voorbij omheining rond de woning passeert men aan linkerhand een open stuifduinengebied.
Voor bosrand aan linkerhand links aanhouden, smal licht stijgend onverhard pad met bosrand aan rechterhand, verderop buigt het pad naar rechts het bos in.
Bij 5-sprong RA, kn98 volg 87.
11.
Na ca, 140m, ruim voor houten afsluitboom LA, de wn route wordt verlaten.
Bij kruising RD, het pad met verderop aan linkerhand een houten paneel met opschrift “Gemeente Bergen Maasduinen Gemeentedennen” volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, het grindpad volgen tot kruising voor houten poort met klaphek.
Bij deze kruising RA, het grindpad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, kn97 volg 96, het pad met grind-/fietspad en verderop in een flauwe naar rechts kn96 volg 95 ca. 1km volgen tot pad aan rechterhand.
Bij dit pad RA, kn95 volg 99, onverhard pad.
Voor Reindersmeer, bij T-splitsing RA, kn99 volg 66, het pad met het Reindersmeer aan linkerhand volgen tot houten brugje, ca. 900m voor het brugje passeert men kn66 volg 67.
Bij dit brugje LA het brugje over, kn67 volg 48, aan overzijde, bij kruising RA, stijgend pad, vervolgens bij 3-sprong op heuveltop rechts aanhouden, iets verder passeert men aan rechterhand een uitkijkplateau.
Aan voet van de heuvel RD, pad aan linkerhand negeren, verderop passeert men het bezoekerscentrum met voorbij het parkeerterrein de brug, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk “Wandelroute netwerk gemeente Bergen”:
rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Brug voor Bosbrasserie In de Sluis / Bezoekerscentrum Maasduinen, Bosserheide 3B, 5855 EA te Well. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op een van de parkeerterrein bij het bezoekerscentrum

Openbaar vervoer

Bushalte Kasteellaan, Well. Aanlooproute: Langs de N271, met de rug naar het parkeerterrein van café restaurant Vink LA vertrekken, fietspad langs doorgaande weg volgen, vervolgens aan einde van dit parkeerterrein RA doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!, fietspad aan linkerzijde van de "Wezerweg" volgen. Voor bocht naar links RA de weg oversteken richting parkeerterreintje, kn37 volg 31. Vervolgens door klaphek en de route starten bij punt 2. laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Het Reindersmeer Adrie: Het Reindersmeer
Bergense schaapskooi Adrie: Bergense schaapskooi
Bergense schaapskooi Adrie: Bergense schaapskooi
De Bergerheide Adrie: De Bergerheide
Insectenhotel Adrie: Insectenhotel
Bloementeelt Adrie: Bloementeelt
Het Eendenmeer, vennencomplex Adrie: Het Eendenmeer, vennencomplex
De Bosserheide Adrie: De Bosserheide

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-jan-den-duvel.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Bosbrasserie In de Sluis

Bosserheide 3e
5855 EA Well
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (15)

 1. Adrie 21 september 2023 om 09:00

  Het brugje (vlonderpad) in het Eendenmeer is tijdelijk gesloten. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding opgenomen zie ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 2. Marco 23 april 2022 om 19:45

  Mooie afwisselende route. Vandaag (23-4-2022) op GPS gelopen. Zelfs nog even de sluis mogen bedienen 😉
  Erg bedankt voor de leuke tocht!

  Reageren
 3. Adrie 20 april 2022 om 14:43

  16 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. De wandeltocht komt nu langs de plek waar ooit het huisje van Jan d’n Duvel heeft gestaan. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Nicolien 2 december 2020 om 19:40

  Vandaag,2 dec 2020 deze tocht gelopen.Grijs,somber weer maar dat paste wel in dit landschap,dat maakte het voor mij extra mooi..
  Mooie afwisselende route,water,hei en bos.
  Heb al van vele wandelingen genoten.
  Complimenten hiervoor en bedankt!

  Reageren
 5. Adrie 26 januari 2018 om 18:58

  Gisteren 25 januari 2018 de wandelroute gecontroleerd tevens iets gewijzigd. Een nagenoeg dichtgegroeid pad is uit de route gehaald. Verder op twee plaatsen de route een klein beetje gewijzigd. De rand van een nieuw stukje open stuifzandgebied wordt gevolgd en aan het einde van de tocht komt men langs een uitzichtplateau met mooi uitzicht over het Reindersmeer. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Adrie 7 september 2015

  Het startpunt is verplaatst, tevens is de gehele tocht herzien. De wandeltocht bevat nu slechts 1km verharde weg, ook is het rommelig ‘dagstrand’ (zie voetnootje Kenneth) uit de route verwijderd. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Kenneth 29 augustus 2015

  Vandaag deze route gewandeld. Het eerste deel is echt schitterend, maar het 2de deel is duidelijk minder (asfalt, bebouwing, een rommelig ‘dagstrand’). Het parkeerterrein bij de startplaats is zo te zien (volgens de borden ter plaatse) 100% privéterrein. Ik weet niet in welke mate dit gecontroleerd wordt (kan worden) – je kan echter ook parkeren langs Sterrenbos (de straat).

  Reageren
  1. Adrie 30 augustus 2015 om 18:43

   In het verleden stond op dat parkeerterrein een bordje dat het als wandelaar of fietser toegestaan was op het achterste deel te parkeren. Vandaag eens gaan kijken, het bordje is verdwenen. Of er gehandhaafd wordt weet ik niet. Het startpunt ga ik verplaatsen naar het Bezoekerscentrum De Maasduinen met Bosbrasserie In de Sluis, er zijn daar voldoende parkeer mogelijkheden. Tevens van de gelegenheid gebruik maken om wat verharde weg uit de route te halen. Voorlopig het advies van Kenneth opvolgen. Kenneth bedankt voor het melden!

 8. Delfine 15 november 2014

  Op 11/11/2014 hebben wij deze route gewandeld. Vertrokken met zon, maar helaas beginnen regenen aan het meer, dus vrij in het begin van de tocht. Dit heeft ons echter niet belet om met volle teugen te genieten van het schitterende en afwisselende landschap. Een aanrader.
  Wij hebben zowel de beschrijving als de gps-track gebruikt en geen problemen gehad met het vinden van de weg.
  Hartelijk bedankt !

  Reageren
 9. Adrie 1 juni 2014

  Vandaag 1 juni de wandelroute gecontroleerd, de routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Pieter 14 april 2012

  in mijn vorige opmerking staat een foutje;

  nl. Punt1, vijfde zin,

  Moet worden ;
  Punt 5, vijfde zin,

  Reageren
  1. Adrie 14 april 2012 om 13:11

   De opmerkingen zijn in de beschrijving verwerkt. Pieter bedankt!

 11. Pieter 14 april 2012

  14-04-2012
  Vandaag de route gelopen met mooi zonnig weer na een grijze start, een mooie route om te lopen met veel afwisseling van bossen, zandverstuivingen, heidevelden, landerijen en aan het eind uitzicht over de maas.

  In de route beschrijving trof ik enkele foutjes aan;

  Punt 2, voorlaatste zin:
  Vanaf dit punt nog 50m de oever van het meer volgen, vervolgens RA bij kn99 volg 95.

  Moet worden;
  Vanaf dit punt nog 150m de oever van het meer volgen, vervolgens RA bij kn99 volg 95.

  Punt 5, tweede en derde zin:
  Op T-splitsing RA, volg 93, direct daarop RA, bordje "gemeente bossen Bergen".
  Weer na enkele meters Links aanhouden, pad gaat over in grindpad, voetpad.

  Moet worden:

  Op T-splitsing RA, volg 93, direct daarop RA, langs slagboom met de tekst "Stichting het Limburgs landschap".
  Na 25m LA, grindpad met bord Voetpad.

  Punt 1, vijfde zin,
  Na 40m rechts aanhouden, grindpad parallel aan verharde weg volgen, wn route.

  Moet worden;
  Na 140m rechts aanhouden, grindpad parallel aan verharde weg volgen, wn route.

  Punt 6, laatste zin:
  RD, doorgaande weg, wordt verlaten, wn route.

  Moet worden;
  In bocht RD, doorgaande weg naar links negeren, na 100m overgaand in grindpad, wn route.

  Reageren
 12. Lennard 12 maart 2012

  Gisteren deze afwisselende route gelopen bij deels prachtig zonnig deels bewolkt weer. Bij het Reindersmeer is zonnig weer aan te bevelen omdat het water dan prachtige, welhaast tropische blauwe tinten vertoont..

  Omdat ik in dit gebied al veel wandelingen had gemaakt van een collega-website was het onvermijdelijk dat grote stukken hiermee overeen kwamen. Toch bood deze variant meer dan voldoende variatie en afwijking hierop waardoor die m.i. toch zeer de moeite waard is.

  In de routebeschrijving vond ik twee foutjes:

  Punt 1, op één na laatste zin:
  "Na passeren van een beekje RD, ATB pad op rechterhand negeren."
  Moet worden:
  "Na passeren van een beekje RD, smal pad op linkerhand negeren."

  Punt 7, op één na laatste zin:
  "Einde pad LA, kn34 volg 14, voetpad langs verharde weg."
  Moet worden:
  "Einde pad LA, kn34 volg 13, voetpad langs verharde weg."

  Op basis van verstreken tijd en mijn gemiddelde looptempo schatte ik de afstand korter in dan 22 km. De GPS-logger registreerde inderdaad iets minder, n.l. 21 km.

  Reageren
  1. Adrie 12 maart 2012 om 17:44

   De opmerkingen zijn in de beschrijving verwerkt. Lennard bedankt!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)