Langs het Koordekanaal, Milheeze te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Nederheide, landgoed Stippelberg, het Beestenveld en de Klotterpeel. Deze gebieden vormen samen het grootste aaneengesloten natuurgebied in het oosten van Noord-Brabant. Het van oorsprong ontginningsbos ontwikkeld zich hoe langer hoe meer tot een afwisselend bos. De wandeltocht gaat onder andere langs de oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen. Landgoed Stippelberg dankt zijn naam aan deze oude stuifduinen. De Klotterpeel is een klein peelgebiedje dat aan de grote ontginging ontkomen is. Er is wel kleinschalig geprobeerd het te ontginnen maar dit bleek niet rendabel te zijn. Het gebied hersteld weer tot de moerassige omstandigheden die begin van deze eeuw nog veel voorkwamen met een groot ven in het midden. Tijdens de wandeltocht komt men langs een restant van het Koordekanaal en een waterloop de Peelseloop waarvan delen onderdeel uitmaakte van het Koordekanaal. Het Koordekanaal zelf was onderdeel van de Peel-Raamstelling een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd het vormde een tweede linie om een deel van de linie bij het Defensiekanaal te versterken. In de nacht van 10 op 11 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag, tijdens de terugtrekking van Peel-Raamstelling werd ook het Koordekanaal verlaten. Door de paniek werd een deel van de bruggen over het Koordekanaal te vroeg opgeblazen, waardoor burgerevacuees opgesloten raakten. Zij hadden de grootste moeite om het gebied te verlaten. 95% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Op het verhard parkeerterrein met de grote natuurpoortsleutel richting horecagelegenheid vertrekken vervolgens voor bord “Strandbad ingang” RA het bospad met aan beide zijde kleine natuurpoortsleutels inlopen, oranje-paarse (routepaaltjes met gekleurde pijlen voor de richting) route, kn4 volg 2.
Bij kruising LA, oranje-paarse en wn route.
Direct na gebouwtje (kassa) aan linkerhand op terrein van recreatieplas het pad met bocht naar rechts verder volgen, oranje-paarse en wn route.
Bij kruising met verharde weg RD, oranje-paarse en wn route.
Bij kruising RD, oranje-paarse en wn route, het slingerend bospad verder volgen.
Bij 4-sprong RD, oranje-paarse en wn route, iets verder passeert men een informatiepaneeltje “Nederheide”.
Bij ruime 5-sprong RD, oranje-paarse en wn route, het pad buigt met flauwe bocht naar rechts richting open gebied met waterplas.
Voor de waterplas, bij Y-splitsing rechts aanhouden, oranje-paarse en wn route, pad met waterplas linkerhand, men passeert informatiepaneeltje “Poelen”.
Ca. 40m voorbij het informatiepaneeltje RA, richting bosrand, oranje-paarse route, de wn route wordt verlaten, bij de bosrand buigt het pad naar links het bos in.
Bij kruising met smal ATB pad RD, oranje-paarse route.
Bij kruising met breder pad RD, oranje-paarse route.
RD, pad aan rechterhand negeren, paarse route, de oranje route wordt verlaten.
Bij kruising RA, de paarse route wordt verlaten, het brede pad volgen tot kruising met breed pad.
Bij deze kruising RD, pad met houten afsluitboom en NM bordje Stippelberg, het pad ca. 400m volgen tot een pad aan rechterhand dat verderop door een open plek gaat, afhankelijk van het seizoen is het pad meer of minder begroeid.
Bij dit pad RA, verderop gaat het pad door de open plek met aan linkerhand verspreid staande berkenbomen.
3.
Iets voorbij de open plek, bij T-splitsing LA.
Bij kruising RD, wn route.
Na ca. 100m RA, kn71 volg 34, verderop slingert het pad tussen voormalige stuifduinen door.
Iets voorbij een bocht naar rechts het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn34.
Bij kruising met breed ruiterpad RD, wn route.
Na ca. 100m, direct na flauwe bocht naar links RA, wn route, verderop gaat het pad door een open plek met aan rechterhand een uitzichtpunt met bankje op een heuveltop.
Ruim voorbij de open plek, bij 3-sprong links aanhouden, wn route
T.h.v. bankje RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, iets verder LA, de wn route wordt verlaten, na ca. 100m passeert men een geel (gele NM pijl) routepaaltje, voorbij top van een hogere heuvel met bankje (uitzichtpunt) dalend pad met traptreden.
Bij T-splitsing LA, wn route, licht slingerend bospad met verderop een bankje aan rechterhand bij een poel.
4.
Bij T-splitsing LA, breder recht pad, wn route.
Bij kruising RA, “Keiweg”, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot kruising met pad en gescheiden grind-/fietspad, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, pad met houten afsluitboom en SBB bordje, “Emmalaan”.
Bij kruising RA, eveneens een breder pad.
Bij kruising met smal pad en aan rechterhand een wn routepaaltje RD.
Na ca. 110m LA, rode (SBB routepaaltjes met rood-witte bordjes) en wn route, het pad volgen tot kruising.
# Na ca. 250m passeert men aan linkerhand een lage langgerekte heuvel, de resten van het gedempte Koordekanaal. Dit kanaal was onderdeel van de “Peel-Raamstelling”, een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en op 10 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag is gevallen.
Bij deze kruising LA, beukenlaan, rode en wn route.
# Iets voor de volgende kruising passeert men aan de linkerhand een gedeelte van het “Koordekanaal” dat niet gedempt is.
5.
Bij kruising RA, pad met aan rechterhand grasrijke open plek, rode en wn route.
Na ca. 160m, t.h.v. bosschages (rij bomen) door de open plek LA, bospad, rode en wn route.
Bij T-splitsing RA, pad met waterloop aan linkerhand, rode en wn route, het pad volgen tot kruising voor een brede waterloop.
# De brede waterloop Peelseloop is onderdeel geweest van het Koordekanaal, voor degene die een extra stukje het oorspronkelijke Koordekanaal wil volgen kan bij deze kruising LA, smal pad pal naast de waterloop met de waterloop aan rechterhand, wn route, de rode route wordt verlaten. Bij 5-sprong 1ste pad aan rechterhand inlopen, het pad aan overzijde van de waterloop, gele (SBB routepaaltjes met geel-zwarte bordjes) en wn route, iets verder bij splitsing links aanhouden, gele en wn route. Bij kruising RA, de gele en wn route worden verlaten, het pad volgen tot kruising voorbij de brede waterloop. Bij deze kruising LA. Ga verder bij punt 6 1ste regel 2de deel smal pad pal………
6.
Bij deze kruising RA, smal pad pal naast de brede waterloop met de waterloop aan linkerhand, rode route, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad samen met de waterloop iets naar links en met een bankje aan rechterhand.
# In deze bocht boog het Koordekanaal naar rechts weg van de Peelseloop.
Bij 5-sprong het 2de pad aan rechterhand inlopen, pad met waterloop aan linkerhand, rode route.
Iets voorbij stuw aan linkerhand RA, rode route.
Na ca. 130m, iets voorbij half open plek LA, rode route.
Bij T-splitsing RA, breed pad, rode route.
Bij kruising LA, kn74 volg 19, de rode route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, iets verder RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, fietspad volgen, wn route.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
7.
Ca. 80m voorbij woning nr.1 RA door houten draaihekje met SBB informatiepaneeltje “Klotterpeel”, de wn route wordt verlaten, voorbij het draaihekje bij 3-sprong links aanhouden, voor open gebied buigt het pad naar links, het pad met verderop een bankje rond de vennen volgen tot een draaihekje aan linkerhand.
# Ruim voorbij het bankje passeert men t.h.v. een betonnen duiker de plaats van het gedempte Koordekanaal.
Bij dit draaihekje LA via het draaihekje de Klotterpeel verlaten, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, vervolgens bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!, “Gemertsendijk”, voorbij Oude handwijzer onverhard pad met gescheiden grind-/fietspad, wn route.
Bij kruising LA, pad met houten afsluitboom en NM bordje “Stippelberg”, kn73 volg 30
Bij kruising met aan rechterhand bordje “Stiltegebied” RD, wn route.
Bij kruising LA, kn30 volg 34 .
Bij Y-splitsing links aanhouden, direct daarna bij kruising RD, rode (NM routepaaltjes met rode pijl) en wn route.
8.
Iets voor het fietspad langs de doorgaande weg, voor houten afsluitboom rechts aanhouden, smal pad met op enige afstand het fietspad aan linkerhand, rode en wn route.
Voor waterloop RA, rode route, iets verder LA via dam in de waterloop de waterloop oversteken richting parkeerplaats, rode route, op het parkeerplaats met aan linkerhand zicht op de boswachterswoning RA, iets verder passeert men een houten afsluitboom, rood-blauwe (NM routepaaltjes met een rode en blauwe pijl voor de richting) en wn route.
Bij splitsing links aanhouden, rood-blauwe en wn route.
Bij 4-sprong RD, rood-blauwe en wn route.
Bij kruising LA, rood-blauwe route richting parkeerterrein natuurpoort, de wn route wordt verlaten.
Voorbij straatnaambordje “Bergweg” RD het heuveltje over met aan overzijde een picknicktafel en een bankje, rood-blauwe route, voorbij het heuveltje RD, pad aan rechterhand negeren, het pad volgen tot kruising met verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD het smalle pad aan overzijde van de weg inlopen, rood-blauwe route, direct daarna RA, smal bospad, rood-blauwe route, het pad buigt naar links.
Bij kruising RD, rood-blauwe route, na verlaten van het bos is het parkeerterrein, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
NM=Natuurmonumenten
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, 5763 PK te Milheeze. Plan Route
Met de auto
De natuurpoort is gelegen aan de weg Stippelberg tussen De Rips en Milheeze. Parkeren kan op het verhard parkeerterrein met grote natuurpoortsleutel van de natuurpoort of op het grotere onverhard parkeerterrein links van de weg iets voor de natuurpoort.
Openbaar vervoer
Bushalte Boswachterij aan de weg Stippelberg, De Rips. Het parkeerterrein tegenover de boswachterswoning oplopen, vervolgens het pad aan achterzijde inlopen. Start de routebeschrijving bij punt 8 4de regel.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (12)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-het-koordekanaal.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Hotel Restaurant Nederheide
Kaak 11
5763 PK Milheeze
Bezoek website
Vandaag 1 december 2023 de wandeltocht gecontroleerd. Ondanks de vele regen van de laatste tijd waren op een stukje pad na alle paden prima te belopen. Bij het natte pad een klein stukje door het bos om het pad te vervolgen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag 22 april 2022 de wandeltocht gecontroleerd. De routebeschrijving op een paar puntjes wat bijgewerkt zoals een straatnaambordje dat in het bos verdwenen was. Voorlopig doorgestreept mogelijk dat het weer teruggeplaatst wordt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Hallo Adrie,
Bedankt voor je snelle antwoord, maar zag nu dat knooppunt 34 twee keer vermeld werd in de route. Wij waren tussen punt 3 en 4. Liepen van KN 71 naar 34 en daar kwamen we er niet meer uit. Zijn de voorrangsweg overgestoken richting WN 38
Hallo Huub en Maria, omdat jullie het wandelnetwerk gevolgd hebben van 71 naar 34 is het vermoedelijk fout gegaan bij punt 3 2de laatste regel. In het tweede deel van deze zin wordt het wandelnetwerk verlaten. Je hebt daar twee zijpaden aan linkerhand een t.h.v. het bankje en iets verder een 2de zijpad dat wat minder goed opvalt. Dit pad hebben jullie vermoedelijk gemist. Omdat er geen herkenningspunten t.h.v. het pad zijn had ik het pad zelf al wat uitvoeriger beschreven zoals een geel NM routepaaltje dat men passeert en een uitkijkpunt met bankje met voorbij het uitkijkpunt traptreden op het pad.
Wij hebben vandaag de route gelopen en tot WN 34 ging alles goed, daarna waren we het spoor bijster. Dit knooppunt lag op een parkeerterrein aan een voorrangsweg en we konden linksaf het fietspad op, of oversteken richting WN38. Wij zijn overgestoken op zoek naar de kruising met een breed ruiterpad, helaas niet gevonden.
We hebben toen zelf via WN knooppunten een route gemaakt terug naar de auto, maar willen de route beslist een keer helemaal lopen.
Groetjes Huub en Maria
Huub en Maria bedankt voor de reactie! Vermoedelijk zijn jullie doorgelopen tot op het fietspad langs de doorgaande weg en daar rechtsaf gegaan. Aan de ingang van het parkeerterrein staat dan het knooppuntpaaltje 34. Iets voor het fietspad is een smal pad dat ook naar het parkeerterrein gaat, dit pad komt uit op in het midden het parkeerterrein. Men komt dan niet meer langs het knooppuntpaaltje vandaar dat het ook niet meer vermeld was in de routebeschrijving. Ik heb dat deel wat uitvoeriger beschreven.
Voor de eerste keer een route gelopen via deze site. Omdat de oproep vanuit de overheid was een rustig gedeelte op te zoeken om te wandelen, hebben we voor deze route gekozen. En inderdaad voldeed deze route daaraan. We zijn blij verrast door de prachtige route, de kleurende bossen, de paddenstoelen, het stromende water en het zeker voor 98% onverhard wandelen.
Deze voor ons onbekende streek heeft ons zeker geprikkeld om terug te komen.
Vandaag deze route gelopen. Zeer indrukwekkend en het weer was prachtig.
De bossen van de Stippelberg en het stukje Klotterpeel. Heel afwisselend.
Een echte aanrader. De routebeschrijving was heel duidelijk op een ding na.
Onder punt 1: Bij kruising LA richting ingang strandbad, moet zijn RD richting ingang strandbad ipv LA.
Jan en Tonny van der Els bedankt voor de reactie! Vermoedelijk zijn jullie gestart op het eerste parkeerterrein direct na de bocht naar links aan linkerhand. De route is beschreven vanuit het 2de parkeerterrein het verharde parkeerterrein met de grote natuurpoortsleutel. Aan ingang van het bospad in 1ste regel staan twee kleine natuurpoortsleutels waarschijnlijk hebben jullie die niet gezien. Ik heb bij bereikbaarheid het parkeerterrein wat duidelijker omschreven.