Langs het Duits Lijntje, Olland te Noord-Brabant
Wandeltocht door het Dommeldal en De Geelders, beide gebieden maken deel uit van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van het riviertje liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. De Geelders bestaat uit een afwisselend landschap van hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, grasland en akkers. Tijdens de wandeltocht worden delen van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Langs de spoorlijn passeert men het voormalige stationsgebouw van Liempde dat omgebouwd is tot woonhuis. Het stationsgebouw is in 1902 geopend, tot die tijd zijn reizigers aangewezen op de nabijgelegen wachtpost. Als verdere bezienswaardigheid komt met langs boerderij Het Groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een Vlaamse schuur. De boerderij zelf werd omstreeks 1556 verbouwd. De Vlaamse schuur is in of kort na 1525 gebouwd daarmee de oudste van Nederland. Langs dezelfde weg staat ook een dwarsdeelschuur uit 1750, dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. In 2008 is de schuur op deze locatie herbouwd. De Geelders maar ook het Dommeldal kunnen tijdens natte jaargetijden drassig zijn waterdichte schoenen zijn dan ook raadzaam. 75% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met rug naar de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot kapel buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij de kapel RD richting “Liempde”, “Slophoosweg”, kn14 volg 67, de weg volgen tot onverhard pad “Baars” aan rechterhand ruim voorbij boerderij nr.9 met grote stallen, voor de boerderij wordt de wn route weer verlaten.
Bij dit pad RA, onverhard pad, “Baars”, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
Bij deze 4-prong RD, “Hoefje”, onverhard pad met rechts van het pad een zwerfkei en bankje.
Bij kruising RD, verderop voorbij 2de bocht naar rechts volgt het pad op enige afstand aan linkerhand spoorlijn het “Duits Lijntje”, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA de spoorwegovergang over, voorbij de spoorwegovergang eveneens LA, onverhard pad, “Hoge Beek”, kn15 volg 30, verderop volgt het pad een stukje de spoorlijn aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 80m LA, onverhard pad, “Gilders”, wn route.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad met iets verder een metalen afsluitboom verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg direct na poort “De Geelders”, zijpaden negeren.
# Bij deze T-splitsing is aan overzijde van de spoorwegovergang aan linkerhand horecagelegenheid ’t Groene Woud.
Bij deze T-splitsing LA, kn30 volg 7, direct daarna op de spoorwegovergang RA, de wn route wordt verlaten, smal grindpad pal naast het spoor met het spoor aan rechterhand met iets verder een draaihekje.
Ruim voorbij 2de draaihekje, bij kruising met “Gemondesestraat” LA, verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA, “Kasterensestraat”, kn8 volg 6.
Voor kapel, in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, “De Maai”, kn6 volg 5.
Voor bocht naar links van de weg RA, klinkerweg, “Hoevedreef”, wn route, verderop buigt de weg naar links, voorbij de boerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
3.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting pontje aan rechterhand negeren, kn5 volg 68, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand met aan beide zijde nieuwe aanplant met populieren direct na de 2de bocht naar links en in de verte een woning.
Bij dit pad RA, de wn route wordt verlaten, pad met aan beide zijde nieuwe aanplant met populieren, verderop bosschages aan linkerhand, voorbij een balk over een greppel buigt het pad voor de Dommel naar links, het pad met de Dommel aan rechterhand volgen tot grasland, in het grasland buigt het pad naar links met iets verder een poel aan rechterhand.
# Als door hoogwater het pad langs de Dommel niet gelopen kan worden omkeren en het pad door het perceel populieren terug volgen tot men het perceel weer verlaat. Bij T-splitsing RA. Bij T-splitsing RA, verharde weg. RD, onverhard pad, klinkerweg aan linkerhand negeren, het pad volgen tot pad aan rechterhand ca. 100m voorbij bocht naar links. Bij dit pad RA, kn68 volg 67. Ga verder bij punt 4 2de regel.
4.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, onverhard pad.
Bij 3-sprong met aan linkerhand “Henselstraatje” rechts aanhouden, kn67 volg 66 .
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, beton-/fietspad, kn66 volg 22.
In bocht naar links van het fietspad, rechts aanhouden, onverhard pad, “Morgenstraatje”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 60, verderop gaat het onverharde pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg voor horecagelegenheid.
Bij deze T-splitsing LA, “Pastoor Smitsstraat”, kn60 volg 13.
Voor woning nr.6 RA, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad met waterloop aan rechterhand, verderop voor een woning buigt het pad voorbij bosschages aan linkerhand naar links.
Voorbij brugje, bij 3-sprong LA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Kerk, Pastoor Smitsstraat 44, 5491 XP te Olland. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan rond het plein tegenover de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Pastoor Smitsstraat, Olland.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-het-duits-lijntje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Horecagelegenheden
Café 't Groene Woud
Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde
Café de Beuk
Pastoorsmitstraat 4
5491 XN Olland
Bezoek website
Op een heerlijke lentedag deze mooie, afwisselende route gewandeld. Kilometers lang gelopen in volkomen stilte. Enkel omringd door het geluid van zingende vogels. Deze wandeling is een echte aanrader.
Vandaag 15 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Het onverharde pad “Hoge Beek” was prima te belopen het pad was geëgaliseerd, verder lagen en geen bomen meer op de paden, zie de aandachtspunten 22-3-2022 van Mark. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vandaag gelopen vanaf de Aldi in Schijndel tot restaurant het Groene Woud en weer terug (10km).
Ongeveer na één kilometer was het pad door de vele (bramen)struiken even moeilijk begaanbaar. Misschien goed als de gemeente even iemand met een heggeschaar op pad stuurt.
M van Bergen bedankt voor de reactie! Het klopt dat delen van het Duits Lijntje aan het dicht groeien zijn met bramen. Bij deze wandeltocht wordt het Duits Lijntje vanaf het café ’t Groene Woud richting Schijndel niet gevolgd maar een pad dat ongeveer parallel aan het Duits Lijntje loopt. Op enkele plaatsen is het pad wat smal maar hinder van bramen heeft men er niet.
Vandaag deze prachtige route door een puur Brabants landschap gelopen. Deze wandeling heeft van alles te bieden op het gebied van natuur, landschappen en cultuur historie. Ik kom hier zeker nog een keer terug. De route is prima beschreven. Kent echter wel een aandachtspunten. Zie de reactie hieronder;
Aandachtspunten op de route;
* het onverharde pad “Hoge Beek” is door zware voertuigen dusdanig toegetakeld dat het hier lastig lopen is (zie foto)
* na punt 3 het pad door het perceel populieren is vlak voor de Dommel versperd door een aantal omgevallen bomen. Er is een alternatief pad ontstaan, maar dit vergt wel wat klauterwerk.
* punt 4 – aan het begin van het Morgenstraatje staat een bord “wandelpad afgesloten”, dit kun je negeren, de route kan hier gewoon vervolgd worden.
Mark bedankt voor de reactie en het melden van de aandachtspunten!
* Het onverharde pad “Hoge Beek” is inderdaad wat lastig te belopen wat resteert is de rand van het pad, ik heb de indruk dat de beheerder het bewust zo laat om terreinwagens te weren.
* Punt 3: op veel plaatsen liggen nog bomen over paden omdat het geen doorgaand pad is kan het nog even duren voordat deze bomen verwijderd worden.
* Punt 4: Vorige week stond het bord bij de 3-sprong met kn22 in de volgende regel. Bij de 3-sprong met kn22 gaat de wandeltocht naar links zou men bij deze 3-sprong RA gaan daar was men bezig met het snoeien van struiken en het planten van wilgen bij de oever van de Dommel. Mogelijk dat de snoeiwerkzaamheden binnenkort starten langs het Morgenstraatje. Zou er inderdaad gewerkt worden niet het Morgenstraatje inlopen maar het betonpad verder volgen, dit pad gaat ook naar de Pastoor Smitsstraat voor de horecagelegenheid.
Prachtige afwisselende wandeling!
Alle jaargetijden mooi om te lopen.
vandaag de route gelopen mooie route en de route beschrijving was weer heel duidelijk
Was weer top!
Werkelijk een prachtige route.
De route is zeer duidelijk omschreven en goed te volgen.
Met de vorst nog in de grond en een breekbaar zonnetje erbij was het een fantastische wandeling.
Hallo Adrie,
Vandaag deze hele mooie route gelopen. Heel afwisselend met geen enkel moment van verveling. Zelf 2 reebokken gezien van dichtbij en op de filmcamera vastgelegd.
Afgelopen donderdag zijn we nog een keer naar het Weerterbos geweest met de e-bike.
We hadden daar 14 herten gezien en ook vastgelegd op de filmcamera.
Allebei prachtige routes.
Gr. Jan en Tonny
Vandaag deze nieuwe route met GPS gewandeld met de RIVM maatregelen in acht nemend.
Prachtige zeer afwisselende route!!
Erg mooi.Erg genoten
Dank daarvoor
Erna en Peter