Langs het Duits Lijntje, Olland te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Langs het Duits Lijntje, te Olland

Wandeltocht door het Dommeldal en De Geelders, beide gebieden maken deel uit van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Het Dommeldal bestaat uit beemden, akkers en bosjes. De beemden zijn wei- en hooilanden. Verder van het riviertje liggen op de hogere gronden bolle akkers. Deze zijn al eeuwen als landbouwgrond in gebruik. De Geelders bestaat uit een afwisselend landschap van hakhoutwallen, loofbos met dreven, populierenbosjes, grasland en akkers. Tijdens de wandeltocht worden delen van het voormalige Duits Lijntje gevolgd. Het traject werd geopend in 1878, opdat het onderdeel kon worden van de snelste verbinding Londen-Berlijn-Sint-Petersburg. Wat nog rest is een laatst overgebleven stuk spoorlijn tussen Boxtel en Veghel. Langs de spoorlijn passeert men het voormalige stationsgebouw van Liempde dat omgebouwd is tot woonhuis. Het stationsgebouw is in 1902 geopend, tot die tijd zijn reizigers aangewezen op de nabijgelegen wachtpost. Als verdere bezienswaardigheid komt met langs boerderij Het Groot Duijfhuis met een toch wel bijzondere duiventoren en een Vlaamse schuur. De boerderij zelf werd omstreeks 1556 verbouwd. De Vlaamse schuur is in of kort na 1525 gebouwd daarmee de oudste van Nederland. Langs dezelfde weg staat ook een dwarsdeelschuur uit 1750, dergelijke schuur werd gebruikt als graanschuur. In 2008 is de schuur op deze locatie herbouwd. De Geelders maar ook het Dommeldal kunnen tijdens natte jaargetijden drassig zijn waterdichte schoenen zijn dan ook raadzaam. 75% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 3-3-2020, laatst bijgewerkt op: 12-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met rug naar de kerk RA vertrekken, de weg volgen tot kapel buiten de bebouwde kom, zijwegen negeren.
Bij de kapel RD richting “Liempde”, “Slophoosweg”, kn14 volg 67, de weg volgen tot onverhard pad “Baars” aan rechterhand ruim voorbij boerderij nr.9 met grote stallen, voor de boerderij wordt de wn route weer verlaten.
Bij dit pad RA, onverhard pad, “Baars”, het pad volgen tot 4-sprong bij verharde weg.
Bij deze 4-prong RD, “Hoefje”, onverhard pad met rechts van het pad een zwerfkei en bankje.
Bij kruising RD, verderop voorbij 2de bocht naar rechts volgt het pad op enige afstand aan linkerhand spoorlijn het “Duits Lijntje”, het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA de spoorwegovergang over, voorbij de spoorwegovergang eveneens LA, onverhard pad, “Hoge Beek”, kn15 volg 30, verderop volgt het pad een stukje de spoorlijn aan linkerhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
2.
Na ca. 80m LA, onverhard pad, “Gilders”, wn route.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad met iets verder een metalen afsluitboom verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg direct na poort “De Geelders”, zijpaden negeren.
# Bij deze T-splitsing is aan overzijde van de spoorwegovergang aan linkerhand horecagelegenheid ’t Groene Woud.
Bij deze T-splitsing LA, kn30 volg 7, direct daarna op de spoorwegovergang RA, de wn route wordt verlaten, smal grindpad pal naast het spoor met het spoor aan rechterhand met iets verder een draaihekje.
Ruim voorbij 2de draaihekje, bij kruising met “Gemondesestraat” LA, verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA, “Kasterensestraat”, kn8 volg 6.
Voor kapel, in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, “De Maai”, kn6 volg 5.
Voor bocht naar links van de weg RA, klinkerweg, “Hoevedreef”, wn route, verderop buigt de weg naar links, voorbij de boerderijen gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
3.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad richting pontje aan rechterhand negeren, kn5 volg 68, het pad verder volgen tot pad aan rechterhand door een perceel populieren direct na de 2de bocht naar links en in de verte een woning.
Bij dit pad RA, pad door perceel populieren, de wn route wordt verlaten, verderop voor de Dommel buigt het pad naar links, het pad met de Dommel aan rechterhand volgen tot grasland, in het grasland buigt het smalle pad naar links gaat door de linkerzijde van het grasland met iets verder een poel aan rechterhand.
# Als door hoogwater het pad langs de Dommel niet gelopen kan worden omkeren en het pad door het perceel populieren terug volgen tot men het perceel weer verlaat. Bij T-splitsing RA. Bij T-splitsing RA, verharde weg. RD, onverhard pad, klinkerweg aan linkerhand negeren, het pad volgen tot pad aan rechterhand ca. 100m voorbij bocht naar links. Bij dit pad RA, kn68 volg 67. Ga verder bij punt 4 2de regel.
4.
Na verlaten van het grasland, bij T-splitsing RA, onverhard pad.
Bij 3-sprong met aan linkerhand “Henselstraatje” rechts aanhouden, kn67 volg 66 .
Bij 3-sprong links aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing LA, beton-/fietspad, kn66 volg 22.
In bocht naar links van het fietspad, rechts aanhouden, onverhard pad, “Morgenstraatje”, wn route.
Bij 3-sprong links aanhouden, kn22 volg 60, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg voor horecagelegenheid.
Bij deze T-splitsing LA, “Pastoor Smitsstraat”, kn60 volg 13.
Voor woning nr.6 RA, iets verder gaat de weg over in een onverhard pad met waterloop aan rechterhand, verderop voor woning (in aanbouw 2022) buigt het pad voorbij bosschages aan linkerhand naar links.
Voorbij brugje, bij 3-sprong LA, verharde weg.
Bij T-splitsing RA, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Pastoor Smitsstraat 44, 5491 XP te Olland. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan rond het plein tegenover de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Pastoor Smitsstraat, Olland.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Voormalige station Liempde nu een woonhuis Adrie: Voormalige station Liempde nu een woonhuis
De Geelders Adrie: De Geelders
De Geelders maar nu in een natter jaargetijde Adrie: De Geelders maar nu in een natter jaargetijde
Vlaamse schuur Adrie: Vlaamse schuur
Het Groot Duijfhuis Adrie: Het Groot Duijfhuis
Een bijzondere duiventoren Adrie: Een bijzondere duiventoren
Dwarsdeelschuur Adrie: Dwarsdeelschuur
Poel in het Dommeldal Adrie: Poel in het Dommeldal
De Dommel Adrie: De Dommel
De Dommel nu met hoogwater Adrie: De Dommel nu met hoogwater

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-het-duits-lijntje.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Dorpsherberg

Pastoor Smitsstraat 48
5491 XP Olland

Café 't Groene Woud

Kasterensestraat 23
5298 NV Liempde

Café den Toel

Pastoorsmitstraat 4
5491 XN Olland
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Anita P 29 april 2023 om 13:45

  Op een heerlijke lentedag deze mooie, afwisselende route gewandeld. Kilometers lang gelopen in volkomen stilte. Enkel omringd door het geluid van zingende vogels. Deze wandeling is een echte aanrader.

  Reageren
 2. Adrie 15 juli 2022 om 18:38

  Vandaag 15 juli 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Het onverharde pad “Hoge Beek” was prima te belopen het pad was geëgaliseerd, verder lagen en geen bomen meer op de paden, zie de aandachtspunten 22-3-2022 van Mark. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. M van Bergen 7 augustus 2022 om 17:25

   Vandaag gelopen vanaf de Aldi in Schijndel tot restaurant het Groene Woud en weer terug (10km).
   Ongeveer na één kilometer was het pad door de vele (bramen)struiken even moeilijk begaanbaar. Misschien goed als de gemeente even iemand met een heggeschaar op pad stuurt.

  2. Adrie 7 augustus 2022 om 18:42

   M van Bergen bedankt voor de reactie! Het klopt dat delen van het Duits Lijntje aan het dicht groeien zijn met bramen. Bij deze wandeltocht wordt het Duits Lijntje vanaf het café ’t Groene Woud richting Schijndel niet gevolgd maar een pad dat ongeveer parallel aan het Duits Lijntje loopt. Op enkele plaatsen is het pad wat smal maar hinder van bramen heeft men er niet.

 3. Mark 22 maart 2022 om 16:38

  Vandaag deze prachtige route door een puur Brabants landschap gelopen. Deze wandeling heeft van alles te bieden op het gebied van natuur, landschappen en cultuur historie. Ik kom hier zeker nog een keer terug. De route is prima beschreven. Kent echter wel een aandachtspunten. Zie de reactie hieronder;

  Reageren
  1. Mark 22 maart 2022 om 16:46

   Aandachtspunten op de route;
   * het onverharde pad “Hoge Beek” is door zware voertuigen dusdanig toegetakeld dat het hier lastig lopen is (zie foto)
   * na punt 3 het pad door het perceel populieren is vlak voor de Dommel versperd door een aantal omgevallen bomen. Er is een alternatief pad ontstaan, maar dit vergt wel wat klauterwerk.
   * punt 4 – aan het begin van het Morgenstraatje staat een bord “wandelpad afgesloten”, dit kun je negeren, de route kan hier gewoon vervolgd worden.

  2. Adrie 22 maart 2022 om 19:20

   Mark bedankt voor de reactie en het melden van de aandachtspunten!
   * Het onverharde pad “Hoge Beek” is inderdaad wat lastig te belopen wat resteert is de rand van het pad, ik heb de indruk dat de beheerder het bewust zo laat om terreinwagens te weren.
   * Punt 3: op veel plaatsen liggen nog bomen over paden omdat het geen doorgaand pad is kan het nog even duren voordat deze bomen verwijderd worden.
   * Punt 4: Vorige week stond het bord bij de 3-sprong met kn22 in de volgende regel. Bij de 3-sprong met kn22 gaat de wandeltocht naar links zou men bij deze 3-sprong RA gaan daar was men bezig met het snoeien van struiken en het planten van wilgen bij de oever van de Dommel. Mogelijk dat de snoeiwerkzaamheden binnenkort starten langs het Morgenstraatje. Zou er inderdaad gewerkt worden niet het Morgenstraatje inlopen maar het betonpad verder volgen, dit pad gaat ook naar de Pastoor Smitsstraat voor de horecagelegenheid.

 4. Petra 12 juli 2021 om 15:16

  Prachtige afwisselende wandeling!
  Alle jaargetijden mooi om te lopen.

  Reageren
 5. angelique 28 maart 2021 om 13:53

  vandaag de route gelopen mooie route en de route beschrijving was weer heel duidelijk
  Was weer top!

  Reageren
 6. Sandra 10 januari 2021 om 20:13

  Werkelijk een prachtige route.
  De route is zeer duidelijk omschreven en goed te volgen.
  Met de vorst nog in de grond en een breekbaar zonnetje erbij was het een fantastische wandeling.

  Reageren
 7. Jan en Tonny van der Els 20 april 2020 om 19:32

  Hallo Adrie,
  Vandaag deze hele mooie route gelopen. Heel afwisselend met geen enkel moment van verveling. Zelf 2 reebokken gezien van dichtbij en op de filmcamera vastgelegd.
  Afgelopen donderdag zijn we nog een keer naar het Weerterbos geweest met de e-bike.
  We hadden daar 14 herten gezien en ook vastgelegd op de filmcamera.
  Allebei prachtige routes.
  Gr. Jan en Tonny

  Reageren
 8. Erna Poulussen 24 maart 2020 om 14:14

  Vandaag deze nieuwe route met GPS gewandeld met de RIVM maatregelen in acht nemend.
  Prachtige zeer afwisselende route!!
  Erg mooi.Erg genoten
  Dank daarvoor
  Erna en Peter

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)