Langs Halder, Sint-Michielsgestel te Noord-Brabant

22 km Wandelroute Langs Halder, te Sint-Michielsgestel

Wandeltocht door landgoed Zegenwerp, landgoed Venrode, bosgebied Sparrenrijk, landgoed Eikenhorst, de Halsche Beemden en door landgoed Bleijendijk. Landgoed Zegenwerp en Venrode zijn landgoederen in de omgeving van het riviertje de Dommel en landgoed Eikenhorst en landgoed Bleijendijk in de omgeving van beek de Essche Stroom. Bij buurtschap Halder komen het riviertje de Dommel en beek de Essche Stroom samen. Het landgoed Zegenwerp is aangelegd in Engelse landschapsstijl met statige lanen, glooiende graslanden, bossen en landerijen. In het landgoed passeert men enkele oude boerderijen en een statig landhuis Huize Zegenwerp. Landgoed Venrode heeft een bijzonder mooi door bossen omsloten vennengebied met een in 2013 ontdekte grafheuvel uit de Bronstijd van 5000 jaar oud. Het landgoed Eikenhorst is in 1806 in Engelse landschapsstijl aangelegd landgoed met landhuis, waterpartijen en in het park diverse monumentale eiken, beuken, tamme kastanjebomen en exotische solitaire bomen. De Halsche Beemden is een breed beekdal met langs de gekanaliseerde beek de Essche Stroom een nieuwe, smallere en ondiepere beek is gegraven. Deze ondiepere beek heeft weidse bochten, meanders, in het brede en open beekdal. In het beekdal zijn poelen gegraven en is er ruimte voor van bloemrijke graslanden In landgoed Bleijendijk meandert de Essche Stroom door een breed beekdal. Als verdere bezienswaardigheid komt men langs molen De Genenberg, een korenmolen uit 1841 die gemaald heeft tot 1964 en daarna is verbouwd tot een woning. Verder in het buurtschap Halder langs kasteel Nieuw Herlaer, de huidige bebouwing stamt grotendeels uit de negentiende eeuw van de oudere bebouwing is de vijftiende-eeuwse achtkante traptoren bewaard gebleven. 87% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 21-10-2012, laatst bijgewerkt op: 24-5-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de glazen deur aan de westzijde van de Oude Toren met de horecagelegenheid pad naast de toren aan rechterhand schuin naar rechts vetrekken, het brede fietspad tussen winkel-/appartementencomplex en horecagelegenheid “Lunchcafé Toren4” richting brug over de “Dommel” inlopen, “Torenstraat”.
RD de brug over, fietspad “Dommelpad” aan rechterhand negeren, aan overzijde het fietspad verder volgen tot kruising iets voorbij de brug.
Bij deze kruising LA, “Zegenwerp”.
RD, brug aan linkerhand negeren, verderop na ca. 200m gaat de gedeeltelijk verharde weg voorbij een witte afsluitboom over in een grindpad.
Voor metalen poort RA, wn route.
Iets voorbij woonboerderij nr.4 LA, wn route.
Na ca. 140m LA, smal pad, kn58 volg 26, verderop voor een landhuis buigt het pad met flauwe bocht naar links en wordt breder, wn route.
# Huize Zegenwerp ook wel ’t Huys Zegenwerp genoemd stamt uit het eind van de 18e eeuw.
RD, pad aan linkerhand negeren, men passeert achtereenvolgens houten doorgang en brug, wn route, verderop voor het riviertje de Dommel buigt het pad naar links.
2.
RA de stuw over, wn route, aan overzijde bij T-splitsing RA, kn26 volg 23, verderop na ca. 150m buigt het pad met bocht naar links het bosperceel in, wn route.
Na verlaten van het bosperceel, bij T-splitsing RA, verharde weg, kn23 volg 22.
# De molen aan linkerhand is molen De Genenberg, een korenmolen uit 1841 die gemaald heeft tot 1964 en daarna is verbouwd tot een woning.
Bij kruising RD, onverhard pad, “Brede Pad”, kn22 volg 21.
Het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad “De Heikes” aan linkerhand negeren, kn21 volg 71, verderop gaat het onverhard pad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, wn route.
Na ca. 150m LA, “De Hogert”, wn route.
Voorbij inrit woning nr.1, in flauwe bocht naar rechts van de weg LA, gras-pad, kn71 volg 72, verderop buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing, voor de T-splitsing passeert men aan rechterhand een begraafplaats.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
3.
Voorbij woonboerderij nr. 5/5a, in bocht nar rechts van de weg LA, onverhard pad, “De Hogert 4”.
Voor het riviertje de Dommel, bij T-splitsing LA, wn route, het smalle pad met het riviertje aan rechterhand volgen T-splitsing iets voorbij een metalen afsluitboom, ruim voor de T-splitsing passeert men kn86 volg 88.
Bij deze T-splitsing RA, kn88 volg 39, breed grindpad met iets verder het riviertje aan rechterhand.
Bij 3-sprong RA de brug over, kn39 volg 38.
In het bos, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad met iets verder een gescheiden grind-/fietspad, het pad volgen tot boerderij aan rechterhand iets voorbij een houten afsluitboom.
T.h.v. deze boerderij LA door houten voetgangerssluis, direct daarna eveneens LA, wn route, verderop volgt het pad op enige afstand aan rechterhand een groot ven.
Aan smalle zijde van het ven LA, men volgt nu ook een ven aan rechterhand, wn route.
# Voordat men LA gaat even het volgende pad LA inlopen, iets verder is een grafheuvel.
4.
Voorbij enkele traptreden, bij T-splitsing RA verharde weg richting viaduct, kn38 volg 37, voorbij het viaduct de weg met verderop kn37 volg 42 verder volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA, kn42 volg 59, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen volgen tot bospad aan linkerhand, een bospad met twee stenen zuilen iets voor een landbouwperceel ca. 110m voorbij ingang van het “Oertijd” museum aan overzijde van de doorgaande weg.
Bij dit pad LA, het onverharde pad door bosrand met het landbouwperceel aan rechterhand volgen tot kruising.
Bij deze kruising RD, pad door bosrand met een landbouwperceel aan rechterhand.
Bij kruising RA, pad met vier houten palen en het landbouwperceel aan rechterhand.
Voorbij het landbouwperceel, bij kruising LA, pad met landbouwperceel (grasland) aan rechterhand.
Voorbij smal boomstam brugje, bij kruising met grind-/fietspad en pad RD, brede laan.
5.
Voor kleinere beuken langs het pad, bij kruising RA, smaller bospad.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn43, iets verder bij kruising eveneens RD, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn43.
Bij kruising met pad en grind-/fietspad RD, pad door smal bosperceel, kn43 de wn route wordt verlaten, verderop gaat het smalle pad over in een breed grindpad,  het grindpad met voorbij de woningen een kapelletje volgen tot bocht naar links.
Bij deze bocht het grindpad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren.
Bij kruising met verharde weg RD, breed grindpad met BL bordje “Eikenhorst”, direct daarna RD, smal pad aan linkerhand negeren.
Na ca. 80m, voor smalle waterplas aan rechterhand RA, smal pad, rode (paaltjes) route, verderop t.h.v. een imposante beuk buigt het pad naar links, rode route, het slingerende pad door rododendronstruiken met waterplas aan linkerhand verder volgen tot kruising met gras-pad met aan rechterhand een poort.
6.
Bij deze kruising RD, rode route, pad met bosschages aan rechterhand, het pad buigt met ruime bocht naar links gaat vervolgens door de rand van het landgoed met aan linkerhand een perceel grasland met fruitbomen en een houten gebouwtje, voorbij het perceel buigt het pad voor een waterloop naar links, rode route.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong RA het houten brugje over, rode route.
Bij kruising met laan RD, rode en wn route, pad met BL bordje “Eikenhorst” en waterloop aan linkerhand, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de waterloop.
In bocht naar links, iets voor smalle waterplas RA, kn18 volg 17, de rode route wordt verlaten, smal pad met een houten voetgangerssluis en iets verder een klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad voor een beekje naar links, het meanderend beekje aan rechterhand ca. 250m volgen tot een houten poortje, voorbij het poortje RA een betonnen brug over, wn route, iets voorbij de brug door een klaphek met houten poort, voorbij het klaphek de brede beek de Essche Stroom aan linkerhand volgen tot T-splitsing voor de snelweg met na ca. 1,5km t.h.v. een stuw een klaphek en iets voorbij dit klaphek een betonnen brug.
7.
Bij deze T-splitsing RA, kn17 volg 18/56, direct daarna eveneens RA, verhard fietspad, “Tolpad”, wn56, het fietspad buigt met een bocht van 180 graden naar links en gaat onder de snelweg door, voorbij de tunnel het fietspad dat naar rechts buigt verder volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, grindpad met gescheiden grind-/fietspad, wn route, het grindpad volgen tot wit houten afsluitboom iets voorbij een haakse bocht naar links, zijpaden negeren.
Direct na deze afsluitboom RD, “Barrierweg”, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij 4-sprong LA, “Het Volmeer”, kn56 volg 20.
Op de dijk LA, direct daarna RA, gras-pad over graskade, wn route, iets verder buigt het gras-pad naar rechts.
Voorbij stuw links aanhouden, de graskade verlaten, gras-pad met beek aan linkerhand, verderop passeert men dicht na elkaar twee hangbrugjes.
# Tijdens natte jaargetijden kan men ook de graskade verder volgen, t.h.v. kunstwerk ter herinnering aan een gevonden muntschat komen beide paden weer samen.
8.
T.h.v. kunstwerk links aanhouden, het pad over de graskade volgen, verderop aan einde van pad RA de verharde weg volgen, bij verharde weg wordt de beek verlaten, wn route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, kn20 volg 5, vervolgens iets voor 1ste woning LA, wn route.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, brug aan linkerhand negeren, kn5 volg 6.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, onverhard pad over graskade met het riviertje de Dommel aan linkerhand, kn6 volg 1.
Bij kruising met verhard fietspad RD, het smalle pad met het riviertje aan linkerhand verder volgen, kn1 volg 28, het pad pal naast het riviertje volgen tot 5-sprong t.h.v. brug, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij deze 5-sprong LA de brug over, aan overzijde bij T-splitsing RA, fietspad.
Voor doorgaande weg, bij T-splitsing LA richting het plein met de Oude Toren, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
BL = Brabants Landschap.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

De Oude Toren op het Petrus Dondersplein, Petrus Dondersplein 18, 5271 GA te Sint-Michielsgestel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Petrus Dondersplein bij de Oude Toren.

Openbaar vervoer

Station s-Hertogenbosch. Bushalte Centraal Station, s Hertogenbosch. Bus 156 richting Eindhoven. Bushalte Petrus Dondersplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Molen de Genenberg Adrie: Molen de Genenberg
De Dommel Adrie: De Dommel
Veld met klaprozen langs de Dommel Adrie: Veld met klaprozen langs de Dommel
Kleurrijk geheel Adrie: Kleurrijk geheel
Een ven in Venrode Adrie: Een ven in Venrode
Het gebied Venrode Adrie: Het gebied Venrode
Het landgoed Eikenhorst Adrie: Het landgoed Eikenhorst
Beek de Essche Stroom Adrie: Beek de Essche Stroom
Spannend brugje over de Essche Stroom Adrie: Spannend brugje over de Essche Stroom
Kunstwerk als blijvende herinnering aan een gevonden Romeinse muntschat Adrie: Kunstwerk als blijvende herinnering aan een gevonden Romeinse muntschat
Kasteel Nieuw-Herlaer bij buurtschap Halder Adrie: Kasteel Nieuw-Herlaer bij buurtschap Halder
De Oude Toren Adrie: De Oude Toren

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-halder.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Diverse horecagelegenheden rond het plein.



Restaurant Mortimar

Bosscheweg 133
5282 WV Boxtel
Bezoek website

Eetcafé De Oude Ketting

Bosscheweg 74
5283 WB Boxtel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Koen 7 juli 2024 om 22:34

  Vandaag deze route gelopen op de GPX. Alles klopte dus geen enkel probleem ondervonden. Ook de alternatieve vertakking niet nodig gehad en mooi het stukje langs de Essche Stroom meegepakt. Hele afwisselende route, veelal onverhard. Wat ons betreft iig een aanrader.

  Reageren
 2. Adrie 8 januari 2022 om 17:38

  Gisteren 7 januari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving. Zowel op de dijk als langs de beek de Essche Stroom in landgoed Bleijendijk waren de paden wat drassig. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
  1. Sammy-Jo 30 mei 2022 om 20:38

   Hoi lijkt me een super gave route! Waar is dat mooie veld met de klaprozen dan?
   Groetjes Sam

  2. Adrie 31 mei 2022 om 06:19

   Beste Sam, de foto is een paar jaar geleden gemaakt op een veld langs de Dommel. Of dit jaar het veld weer ingezaaid is met zaad dat rijk is aan klaprozen is maar de vraag. Er wordt regelmatig gewisseld met gewassen.

 3. Jan 8 januari 2022 om 15:43

  Vandaag deze route gewandeld. Ook deze tocht is een aanrader ,in deze coronatijd hebben we al meerdere tochten gedaan van klik en print.
  We, Adrie Ton en ik zijn om 8.00 gestart. Met -1 en een frisse wind hebben we genoten van de mooie tocht. De gpx gedownload en dat ging goed. Dank voor deze tocht

  Reageren
 4. Ton Geers 19 september 2021 om 21:56

  Wederom een compliment voor de samensteller van de wandeling. Werkelijk een zeer fraaie en afwisselende route door een prachtig gebied. Overwegend onverhard. Ik heb ervan genoten. Kijk maar eens naar mijn foto’s: landschapsfotografie/sint-michielsgestel-eo

  Reageren
 5. Adrie 19 november 2019 om 17:56

  Afgelopen zondag 17 november 2019 de wandelroute gecontroleerd. Geen veranderingen gezien, de routebeschrijving op enkele puntjes wat aangepast. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. nellie wesel 6 december 2017 om 16:13

  Vandaag deze route gelopen. Allereerst mooi weer, droog en +/- 9 graden, maar ook een bijzonder mooie tocht. Een van de mooiere uit de tochten die we eerder liepen.
  Veel water, beekjes, stroompjes, vennen, maar ook mooie vergezichten, twee heel mooie bruggetjes, mooie gebouwen en ook nog door de bossen. Een echte aanrader.
  Dank weer voor een heerlijke wandeltocht.

  Reageren
 7. Adrie 8 juli 2017 om 18:18

  De wandelroute iets gewijzigd. De tocht gaat nu voor een groter deel over onverharde paden. Ook komt men nu halverwege tocht langs twee horecagelegenheden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Yolanda 26 mei 2017 om 06:47

  Prachtige wandeling! Prima beschreven.

  Reageren
 9. Harrie en Nellie 12 mei 2015

  12-5-2015
  Prachtige route veel afwisseling goed bewijzerd

  Reageren
 10. Adrie 3 mei 2015

  De werkzaamheden bij de Essche Stroom zijn afgerond, het is een mooi beekdal met daarin een meanderende Essche Stroom geworden. De wandelroute volgt de dijk met uitzicht over het brede beekdal. Veel wandelplezier!

  Reageren
 11. Adrie 18 juli 2014

  Deze route is tijdelijk niet beschikbaar geweest op de Klik, Print en Wandel site als gevolg van werkzaamheden bij de Essche Stroom. Een gedeelte, de Halsche Beemden, zijn inmiddels weer toegankelijk voor wandelaars. Het tweede deel, bij Landgoed Bleijendijk, is voorlopig nog gesloten. Voor dit deel is een alternatief gemaakt. Te zijner tijd, als de werkzaamheden zijn afgerond, ga ik weer eens kijken of dit deel weer in de route op te nemen is. Tevens is de rest van de route gecontroleerd en de beschrijving weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Adrie 1 augustus 2013

  De beschrijving is aangepast, Hans Vissers bedankt voor de reactie!

  Reageren
 13. Hans Vissers 1 augustus 2013

  01-08-2013 tocht gelopen heel mooi ,eerste deel tot esche stroom is het mooiste.
  RD, fietspad blijven volgen richting tunnel onder de A2, fietspad op rechterhand negeren, wn route.
  Einde fietspad op kruising RA, kn59 volg 60.
  5.
  RA, “de Eikenhorst”, onverhard pad, wn route wordt verlaten, direct daarop RD, pad op linkerhand negeren.

  Bij einde fietspad dat is niet meer, ze hebben een nieuw fietspad aangelegd ,dat moet worden fietspad volgen tot (RA , "de eikenhorst")

  Reageren
 14. Lennard 21 oktober 2012

  Vandaag deze mooie en afwisselende wandeling gemaakt.

  Een paar kleine foutjes ontdekt:
  Punt 2, 2e zin: "RA, sluis oversteken, wn route."
  "Sluis" moet "stuw" zijn.
  Punt 6, 4e zin: "Direct na het passeren van houten slagboom RD, “Bannerweg”, pad op rechterhand negeren, wn route."
  "Bannerweg" moet "Barrierweg" zijn.

  Dan nog een opmerking bij punt 3, laatste zin: "Na 250 meter ter hoogte van 6de betonnen paaltje langs fietspad LA, smal bospad, wn route wordt verlaten."
  Men heeft hier op het smalle bospad kluiten van pas gerooide bomen gelegd waardoor het pad minder goed opvalt. Je kunt er overigens wel makkelijk omheen.

  Reageren
  1. Adrie 21 oktober 2012 om 17:46

   Het in de loop van de tijd ontstane pad bij laatste regel punt 3. lijkt niet meer toegankelijk zijn, zie opmerking Lennard. De vennen in het gebied Venrode zijn dan nog slechts via een plek bereikbaar. Zou het pad bij laatste regel punt 3. niet meer toegankelijk zijn dan doorlopen tot boerderij op rechterhand. Vervolgens tegenover deze boerderij LA direct daarop weer LA de gele paaltjes route volgen. De gele paaltjes route loopt in een lus om dit mooie vennengebied. Uiteindelijk komt de gele route weer op dit punt uit. Zie 2de regel punt 4. De beschrijving is voor de overige opmerkingen al aangepast. Lennard bedankt voor je reactie!

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)