Langs Dennenlust, Someren te Noord-Brabant

Wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen. De wandeltocht gaat door de Somerense Heide, Lieropsche Heide en de Strabrechtse Heide. De drie gebieden vormen samen het grootste aaneengesloten heidegebied in Noord-Brabant. In het heidegebied komt men langs diverse vennen zoals het Witven, Starven, Beuven en het Grafven. Inmiddels zijn er in het heidegebied twee stuifzandgebied aan het ontstaan. Het stuifzandgebied op de Lieropsche Heide is ontstaan na herstelwerkzaamheden van de grote brand die er in juli 2010 heeft gewoed. Het stuifzandgebied op de Strabrechtse Heide is met wat hulp van beheersmaatregelen inmiddels uitgegroeid tot een flink gebied. Op het pad langs dit stuifzandgebied is duidelijk te zien welke invloed de wind op het zand heeft. Op de Lieropsche Heide komt men langs de resten, een gemetseld fornuis, van het onderduikerskamp Dennenlust. Dit kamp heeft onderdak geboden aan zo'n 30 onderduikers en 15 geallieerde piloten. Op de grens van de drie heidegebieden staat een oude grenspaal de Hoenderboom. De paal geeft de plaats aan waar vroeger de grenzen van Heeze, Mierlo, Lierop, Someren en Sterksel bij elkaar kwamen. Voor een deel zijn deze grenzen nog zichtbaar in de vorm van wegen, greppels en wallen. 99% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht is voor wandelaars met een abonnement op de Wandelzoekpagina ook beschikbaar in de WandelZapp van de Wandelzoekpagina.
Routebeschrijving
1
Met de rug naar het parkeerterrein LA richting de doorgaande weg vertrekken.
Bij T-splitsing RA, het fietspad langs de doorgaande weg volgen.
Na ca. 80m LA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!!!, breed onverhard pad.
Voorbij een metalen afsluitboom RD, pad aan linkerhand negeren, het pad verder volgen tot een T-splitsing, zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing RA richting een brugje lopen, voorbij het brugje pad met waterloop de Peelrijt aan rechterhand.
Bij kruising LA, kn64 volg 63, grind-/fietspad.
Na ca. 80m, in een flauwe bocht naar rechts van het grindpad LA, onverhard pad, de wn route wordt verlaten, t.h.v bankje buigt het pad naar rechts, iets voorbij deze bocht de afrastering aan linkerhand volgen, de afrastering met iets verder een houten poort aan linkerhand volgen tot een 4-sprong bij een grindpad met aan linkerhand een klaphek met een veerooster.
Bij deze 4-sprong RD door het klaphek, het pad aan overzijde van het grindpad met de afrastering aan rechterhand volgen.
Voorbij de afrastering, bij 4-sprong RD, pad met iets verder een picknicktafel aan linkerhand, verderop buigt het pad voor een bankje naar rechts en gaat door het bos.
Voorbij een klaphek, bij kruising LA, pad met een afrastering aan linkerhand.
Voorbij de afrastering RD, pad langs de afrastering aan linkerhand negeren, vervolgens bij Y-splitsing links aanhouden.
Na ca. 250m, bij kruising LA richting het open gebied, het pad volgen tot een T-splitsing voor het open gebied, smalle ATB paden negeren.
Bij deze T-splitsing RA, pad met een gescheiden grind-/fietspad.
Voorbij een bankje, bij kruising LA, kn63 volg 57, het grindpad volgen tot een onverhard pad aan rechterhand direct na een bankje bij enkele dennen iets voorbij de 2de bocht naar rechts.
Bij dit pad RA richting het bos, de wn route wordt weer verlaten.
3.
In het bos, bij kruising LA.
In de rand van het open gebied RD, pad aan rechterhand negeren.
Bij kruising LA, men loopt weer richting het grind-/fietspad, vervolgens bij het grindpad RD, grindpad aan linkerhand negeren, het grindpad met in de 1ste bocht naar rechts een smal pad aan linkerhand naar een vogelkijkhut en bij de 2de bocht naar rechts een vogelkijkscherm volgen tot een 4-sprong in een bocht naar links van het grindpad.
Bij deze 4-sprong het grindpad met bocht naar links verder volgen, kn57 volg 56, direct daarna RA, smal slingerend pad, de wn route wordt weer verlaten.
Voor een omheind bosperceel met een hoog klaphek, bij kruising RD door het hoge klaphek, verderop bij een hoog klaphek het omheinde bosperceel weer verlaten.
Na verlaten van het omheinde bosperceel, bij T-splitsing LA, pad het omheinde bosperceel aan linkerhand.
Voorbij het omheinde bosperceel, bij kruising RD
4.
Na ca. 140m RA, smal pad met een vennetje aan linkerhand, wn route.
T.h.v. een grote zwerfkei het pad met een flauwe bocht naar rechts met aan rechterhand een bankje verder volgen, pad aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 50m RA , smal pad richting het onderduikerskamp.
# De contouren van het hoofdgebouw zijn gemarkeerd met palen terwijl het gemetselde fornuis het enige overblijfsel is van het hoofdgebouw van het onderduikerskamp Dennenlust. Dit kamp heeft onderdak geboden aan zo’n 30 onderduikers en 15 geallieerde piloten.
Voor de contouren van het hoofgebouw, bij 3-sprong links aanhouden, pad met aan rechterhand de contouren van het hoofdgebouw, vervolgens t.h.v. een ANWB routepaaltje RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar links.
Bij T-splitsing LA, breed pad.
Voor een omheind bosperceel aan rechterhand, bij kruising RA, pad met het omheinde bosperceel aan linkerhand.
Bij kruising LA, pad met aan beide zijde een omheind bosperceel.
Voor brandweerpaaltje 23, bij T-splitsing RA, breed pad.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, pad met bordje “Strabrechtse Heide” door het open gebied, wn route.
5.
Pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, kn51 volg 52, het pad verder volgen tot een pad aan linkerhand ca. 300m voorbij een bankje aan rechterhand met uitzicht over het omheind Heerenven.
Bij dit pad LA, kn52 volg 53.
Bij Y-splitsing links aanhouden LA, wn route, pad met iets verder een stuifzandgebied aan rechterhand.
Bij T-splitsing LA, pad met een gescheiden fiets-/grindpad, kn53 volg 56.
Iets voorbij een bocht naar links het pad met een bocht naar rechts verder volgen, fiets-/grindpad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 80m rechts aanhouden, pad aan linkerhand negeren, kn56 volg 89, het pad met verderop een smal beekje 1,6km volgen tot een pad aan linkerhand t.h.v. een oude grenspaal aan rechterhand direct na een klein vennetje eveneens aan rechterhand.
# De grenspaal is de gemeentelijke grenspaal “Hoenderboom”, zie tekst op paal, hier kwamen vanouds vijf gemeenten bij elkaar Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop en Mierlo. Het vennetje met de naam ’t Rond Venneke iets voor de grenspaal is een pingoruïne, een overblijfselen van een pingo uit de laatste IJstijd.
6.
Bij dit pad LA, wn route, het pad met een afrastering aan linkerhand ca. 500m volgen tot een 3-sprong iets voorbij een houten poort met een klaphek.
Bij deze 3-sprong links aanhouden richting een knuppelbrugje lopen links van een bankje, kn89 volg 64, vervolgens het knuppelbrugje over, iets voorbij het knuppelbrugje buigt het pad t.h.v. een bankje naar rechts, wn route.
Voorbij een klaphek, bij kruising met een breed pad RD richting het bos, wn route.
Bij kruising RA, het rechte pad volgen tot een kruising met een breed pad voor een klaphek, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RD door het klaphek, het pad buigt naar rechts richting een bankje, voorbij het bankje het pad met een ruime bocht naar links verder volgen tot het volgende bankje, smalle zijpaden aan linkerhand richting een ven negeren.
Voorbij dit bankje rechts aanhouden, iets verder buigt het pad naar rechts.
7.
Iets voorbij deze bocht het pad voor de bosrand met een bocht naar links verder volgen, Witven (zeshoekig ANWB bordje) route, verderop buigt het pad naar rechts.
Voorbij een klaphek, bij T-splitsing LA, Witven route.
Bij kruising met een doorgaande weg LA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!, vervolgens bij de bosrand aan rechterhand RA, Witven route, het onverhard pad dat iets verder door de bosrand gaat volgen tot een T-splitsing bij een verhard pad.
Bij deze T-splitsing LA, verhard pad, Witven route.
Bij kruising LA, de verharde weg met iets verder een horecagelegenheid aan linkerhand volgen tot het parkeerterrein, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor een netwerk paaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerterrein bij natuurpoort Vennenhorst, Bosrandweg 6, 5711 RJ te Someren. Plan Route
Met de auto
Rijd naar de Provincialeweg in Someren tot afslag Natuurpoort Vennenhorst. Er is een ruim parkeerterrein bij de natuurpoort.
Openbaar vervoer
Bushalte Keelven, Huize Witven/Prov.weg.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (8)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-dennenlust.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
De Soete Inval Vennenhorst
Bosrandweg 6
5711 RJ Someren
Bezoek website
Vrijdag 30 mei 2025 de wandeltocht gecontroleerd en iets gewijzigd. De oorspronkelijk wandeltocht ging over langere afstanden over grind-/fietspaden, delen hiervan vervangen door bospaden. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Vanochtend met eerst wat lichte regen, maar later met een heerlijk zonnetje, dit rondje over de Lieropsche en Strabrechtse Heide en rond het Beuven gelopen. De route gaat idd voor een groot gedeelte over brede zand- en kiezelpaden, maar het uitzicht verveelt geen moment. Zeker niet als je onderweg ook nog een schaapskudde tegenkomt. De vennen die je passeert hebben veel te lijden gehad van de droogte van de afgelopen jaren en staan voor een groot gedeelte droog. Mede daarom zijn er weinig (water)vogels op het Beuven te zien. Het in eerdere reacties genoemde knuppelbruggetje was niet prettig lopen. Was erg glad met her en der rotte stukken. Mede als gevolg van de droogte, kun je er langs aflopen. Mede omdat ik het gebied redelijk goed ken en omdat de route vrij recent is gecontroleerd, de route op kaart gelopen.
14 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een knooppuntpaaltje was verplaatst naar een ander zijpad verder geen veranderingen gezien. Momenteel wordt er gewerkt aan het herstel van het Heerenven de wandeltocht gaat erlangs maar men heeft er geen hinder van. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Gisteren gelopen en het was geweldig! De heide staat vol in bloei. Van de fieters geen last gehad, de paden zijn breed genoeg. Wel was het stuk over de knuppelbrug afgesloten.
Diane bedankt voor het melden van het gesloten pad met het knuppelbrugje! Binnenkort ga ik kijken.
Inmiddels gaan kijken, het knuppelbrugje wordt momenteel hersteld. Er is in het veld een tijdelijke omleidingsroute beschikbaar.
Redelijk eentonige route over brede grind- en zandpaden, weinig afwisseling. Geen leuke eenmanspaadjes en weinig bos. Veel fietsers over dezelfde paden.
Beste Peter bedankt voor de reactie! Jammer dat het wat tegengevallen is, dar er niet veel door bos gelopen wordt dat had U al kunnen lezen in de eerste zin van de omschrijving “Wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen”.
Gisteren 27 maart 2019 de wandelroute gecontroleerd. In de Lieropsche Heide is een nieuw slingerend pad door een bosperceel met nieuwe aanplant aangelegd. Dit pad wordt nu gevolgd. De routebeschrijving is weer actueel. Inmiddels is het stuifzandgebied bij de Galgeberg een omvangrijk gebied geworden, zie foto. Veel wandelplezier!