Langs de Tongelreep, Leende te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Langs de Tongelreep, te Leende

Wandeltocht door het Leenderbos, de rand van de Groote Heide en door het beekdal van de Tongelreep, de aaneengesloten gebieden maken deel uit van het Natuurgrenspark De Groote Heide. De wandeltocht is het zuidelijk deel van de 20 kilometer lange wandeltocht ‘Het Leenderbos en de Groote Heide’. De Groote Heide was ooit een ongeveer 5000 hectare groot heidegebied dat zich uitstrekte tussen Heeze, Geldrop, Eindhoven, Valkenswaard en de Achelse Kluis. Vooral in het begin van de 20e eeuw vonden er grootschalige ontginningen plaats, waarbij vennen werden drooggelegd en -voornamelijk- naaldbos werden aangeplant. Zo ook het Leenderbos waarbij enkele vennen zoals de Hasselsvennen en het Dorven gespaart zijn, de wandeltocht gaat rond beide vennen met rondom de vennen mooie heidevelden. Aan het begin van de wandeltocht heeft men al kennis kunnen maken met het beekdal van de Tongelreep waarbij men vanuit een uitkijktoren al een goed beeld krijgt van het beekdal. Op de terugweg wordt de beek overgestoken en gaat de wandeltocht langs de andere zijde van de beek. De Tongelreep is een beek die in België ontspringt op Kempisch Plateau bij Erpekom, een dorp in Peer. Op Belgische grondgebied heet de beek Warmbeek. De wandeltocht start op de grens met België met aan overzijde van de grens de Achelse kluis dat een bezoek zeker waard is. De geschiedenis van De Kluis begint in de 17e eeuw rond het jaar 1650. In die periode werd de Nederlanden toen verdeelt in het protestants noorden en het katholiek zuiden. Omdat de katholieken hun godsdienst in die tijd niet het openbaar mogen belijden ontstonden er grenskerken. Zo ook bij Achel, de katholieke pastoor Tielens vlucht de grens over naar Achel, waar hij een pastorie en grenskapel (grenskerk) opricht, het huidige poortgebouw. 95% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 13-8-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Het parkeerterrein RA verlaten, kn69 volg 68, verharde weg met aan beide zijde onverharde paden, iets verder langs de metalen afsluitboom.
Bij kruising LA, wn route, pad met aan beide zijde eiken, verderop voorbij bocht naar rechts door een klaphek met houten poort.
Direct na het klaphek rechts aanhouden door het begrazingsgebied richting het bosperceel met berken lopen, door het perceel lopen met voor het volgende perceel met berken een poel aan linkerhand, voorbij het 2de perceel het begrazingsgebied bij een klaphek verlaten, wn route.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij kruising RD, wn route.
Voor heidegebied, bij T-splitsing LA, wn route, pad met verderop aan linkerhand een bankje.
Voorbij volgend bankje RD door klaphek, pad aan linkerhand negeren, direct na het klaphek RA, pad met stapstenen en afrastering aan rechterhand richting uitkijktoren in de verte, ruim voorbij de uitkijktoren het begrazingsgebied bij houten poort met klaphek verlaten met aan linkerhand een bankje.
2.
Iets voorbij het klaphek RA, wn route.
Na ca. 120m RD, pad aan linkerhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad door de bosrand met het heidegebied aan rechterhand met verderop een bankje volgen tot kruising direct na een kruising met een smal ATB pad
Bij deze kruising LA, het brede zandpad tevens ruiterpad volgen tot kruising met breed pad en aan linkerhand een oranje hogedrukleiding paal, zijpad negeren.
Bij deze kruising RD, het brede pad volgen tot kruising met breed pad en verhard fietspad.
Bij deze kruising LA, ANWB paddenstoel 22503/001 richting “Valkenswaard”, het brede pad met fietspad ca. 900m volgen tot klaphek met veeroosters en hoge metalen draaipoort, zijpaden en zijpaden bij twee kruisingen negeren
3.
Iets voor het klaphek met veerooster RA, G-R (geel-rode routebordjes van een streekpad) route, iets verder buigt het smalle pad naar links en volgt na ca. 180m een afrastering aan linkerhand.
T.h.v. houten poort RD, pad aan rechterhand negeren, G-R route, iets voorbij een kleine knik in de afrastering passeert men aan linkerhand een bankje.
Ca. 140m voorbij het bankje, bij 3-sprong links aanhouden, het pad gaat enkele meters door het bos en buigt daarna naar rechts weg van de afrastering en gaat vervolgens licht slingerend met een ruime bocht naar links terug naar de afrastering, het pad volgt een klein stukje de afrastering gaat door varens en buigt naar rechts weg van de afrastering, G-R route (let op de routemarkeringen op de afgezaagde boomstam links van het pad), voorbij de varens gaat het pad slingerend verder door het bos.
4.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, iets verder voorbij de schuilhut, bij kruising LA, ANWB paddenstoel 21628/001 richting Valkenswaard, G-R en wn route, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad en met verderop kn42 volg 41 volgen tot kruising met breed pad en gescheiden verhard fietspad met aan rechterhand ANWB paddenstoel 20524/001 .
Bij deze kruising RD, wn route, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 350m verder volgen tot pad aan linkerhand direct na bosschages met grote eiken links van het pad ruim voor een hoge metalen draaipoort, in het pad aan linkerhand is op enige afstand een houten poort met een klaphek te zien.
Bij dit pad LA, kn41 volg 40 (het knooppuntpaaltje staat bij het grindpad), ca. 70m voorbij het klaphek buigt het pad voorbij een akkertje aan linkerhand naar rechts met iets verder een akker aan rechterhand, voorbij deze akker buigt het pad naar links met nu een akker aan linkerhand, voorbij deze akker buigt het pad iets naar rechts en volgt een afrastering aan rechterhand.
5.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing RA, wn route, vervolgens voorbij klaphek met houten poort en hoge metalen draaipoort LA, wn route, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts voor een klaphek.
In deze bocht links aanhouden door het klaphek, wn route, pad door begrazingsgebied.
Na ca. 180m, bij 4-sprong RD, wn route.
Voorbij klaphek met houten poort en aan linkerhand een bankje, bij T-splitsing RA, wn route, pad met afrastering aan rechterhand.
Bij T-splitsing met aan rechterhand zicht op een landbouwperceel LA, wn route.
In bocht naar links van het pad rechts aanhouden, wn route, pad met een bosperceel aan linkerhand.
Na ca. 150m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij kruising met ruiterpad RD, wn route (het routepaaltje staat iets aan linkerhand).
6.
Bij kruising met aan rechterhand een oranje hogedrukpijpleiding paal RA, breed pad met beuken, kn40 volg 69.
RD, pad aan linkerhand negeren, kn69 volg 76, pad met bosschages aan linker- en waterloop aan rechterhand.
Voor bosperceel aan linkerhand, bij 3-sprong LA, wn route, pad met grondwatermeetpunt B57E0018, iets verder RA, pad met afrastering aan linkerhand richting klaphek verderop, wn route, (voorbij het klaphek is het pad minder goed herkenbaar) ca. 50 m voorbij het klaphek buigt het pad direct na een wn routepaaltje naar rechts, iets voorbij een bocht naar links buigt het pad naar rechts met voorbij deze bocht een greppel, het pad ca. 80m verder volgen tot een afrastering met aan linkerhand een brugje.
Voor de afrastering LA het “Frans Kiggen Brugske” over, aan overzijde links aanhouden de beek aan linkerhand volgen richting een klaphek in de verte.
7.
Iets voor het klaphek links aanhouden, de wn route wordt verlaten, verder door het begrazingsgebied lopen met een brede geul aan linkerhand richting een solitaire eik in de verte met iets voor de eik een klaphek, ca. 70m voor het klaphek een smallere geul met stapstenen oversteken, bij het klaphek het begrazingsgebied verlaten en het gras-/onderhoudspad tussen een waterloop en afrastering volgen met iets verder de eik.
Voorbij bocht naar rechts met houten afsluitboom, bij T-splitsing LA, de klinkerweg buigt verderop naar links en gaat over in “Kluizerdijk” met in deze bocht kn71 volg 68, de klinkerweg verder volgen tot 3-sprong bij verharde weg, zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Abdijweg”, wn route, voorbij beek de Tongelreep gaat de weg over in “St.-Benedictuslaan”, de weg verder volgen tot kruising met aan rechterhand een weg naar klooster de Achelse Kluis.
Bij deze kruising LA, “Petrus van Eijnattenlaan”, kn68, volg 70/69, iets verder is aan rechterhand het parkeerterrein van de natuurpoort.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje genummerde met richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Natuurpoort Achelse Kluis, Petrus van Eijnattenlaan, 5595 XA te Leende. Plan Route

Met de auto

Parkeerterrein van de Natuurpoort.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Uitkijktoren met uitzicht over het beekdal Adrie: Uitkijktoren met uitzicht over het beekdal
Het uitzicht Adrie: Het uitzicht
In de verte een van de Hasselsvennen Adrie: In de verte een van de Hasselsvennen
Het omheinde heideveld bij de vennen Adrie: Het omheinde heideveld bij de vennen
Het heideveld bij de vennen Adrie: Het heideveld bij de vennen
De Tongelreep Adrie: De Tongelreep
Het beekdal Adrie: Het beekdal
Nis met Mariabeeld in de kloostermuur Adrie: Nis met Mariabeeld in de kloostermuur
De Achelse Kluis Adrie: De Achelse Kluis

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-tongelreep.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

De Achelse Kluis

De Kluis 1-A
3930 Hamont-Achel, België
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

  1. Piet en Ineke 22 augustus 2024 om 18:28

    Wat een mooie wandeling heb je weer samengesteld, Adrie! We hebben genoten van begin tot einde. Van de prachtig bloeiende heide, van de vele libelles in alle kleuren, vlinders en andere insecten die voor ons uit vlogen, de zilverreigers, jonge kikkers, eenden, mooie donkerbruine runderen, schapen, bospaadjes vergezichten, de vennen enz. Gelukkig waren we later in de ochtend gestart, en was het hoge gras, vooral op het einde van de route, hartstikke droog. Er waren nog wel enkele nattere stukken onderweg,maar daar konden we mooi omheen wandelen. In tegenstelling tot Hans en José, hebben wij onze lange broeken en schoenen droog gehouden. Bedankt voor deze heerlijke wandeling!

    Reageren
    1. Hans van 't Hof 25 augustus 2024 om 18:16

      klopt voor de verandering linksom gelopen, met de gevolgen van dien. Maar we hebben zeker wel eens erger gehad. Wij zijn nu eenmaal vroege starters

  2. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:18

    Wat slibberige stukskes

    Reageren
  3. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:17

    Paden door hoog nat gras

    Reageren
  4. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:15

    Over een met onkruid begroeide brug

    Reageren
  5. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:13

    Kudde schapen

    Reageren
  6. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:12

    Runderen kwamen steeds dichterbij terwijl ons krentenbolleke aten

    Reageren
  7. Hans van 't Hof 17 augustus 2024 om 16:10

    Het varen pad

    Reageren
  8. Hans en José van ‘t Hof 17 augustus 2024 om 16:08

    Heide op z’n mooist

    Reageren
  9. Hans en José van 't Hof 17 augustus 2024 om 16:04

    Vandaag deze route gewandeld, wat een super wandeling en dag! De heide op z’n mooist!! Vroeg vertrokken en wat een rust.
    Tip: doe hoge wandelschoenen en een lange broek aan. Wij hebben de route linksom gelopen het gras was hoog en nat.
    Een pad tussen 1.75 mtr hoge varens wat héél bijzonder is.

    Een geslaagde route zeker voor herhaling vatbaar. Dank jullie wel weer!!

    Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)