Langs de Putjesberg, Wellerlooi te Limburg

17 km Wandelroute Langs de Putjesberg, te Wellerlooi

Wandeltocht door de Rode Hoek, gemeentebossen Bergen en door het Landgoed de Hamert in het Nationaal Park De Maasduinen. De wandeltocht is het noordelijk deel van de 23 kilometer lange Stalberg-tocht. De Rode Hoek en de gemeentebossen Bergen zijn gelegen in het relatief rustig deel van het Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen zijn stuifduinen die in de laatste ijstijd zijn ontstaan door zand dat door de koude westenwind uit het onbegroeide Maasdal naar het oosten is geblazen. Men kan hier goed wandelen zonder iemand tegen te komen. Het grootste gedeelte bestaat uit naaldbos met aan de oostzijde een hoge stuifduin met twee opvallend heuvels De Galgenberg en de Putjesberg met vooral vanuit de Galgenberg een mooi uitzicht over de omgeving met aan de voet van de heuvel een leuk vennetje. Het Landgoed de Hamert is een groot natuurgebied. Alleen het noordelijk deel wordt bezocht met een imposante stuifduin De Dikkenberg, vanuit deze stuifduin heeft men een prachtig uitzicht over de Looierheide met het Westmeerven en het Heerenven. Aan het einde van de wandeltocht wordt er een stukje gestruind door de Maasuiterwaarden, het gebied bestaat uit bloemrijke graslanden die in een smalle strook langs de Maas liggen. 85% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 24-10-2017, laatst bijgewerkt op: 29-3-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de kerk RA vertrekken.
Bij kruising LA, “Kruisstraat”, kn15 volg 20, de weg volgen tot bocht naar links voorbij kombord “Einde bebouwde kom Wellerlooi”, zijweg negeren.
In deze bocht RA, “Schaak”, direct daarna voorbij picknicktafel RA, smal bospad, kn20 volg 21.
Pad met bocht naar links verder volgen, smal pad aan rechterhand negeren, wn route, het pad daalt licht is tevens ATB pad.
Bij ruime 4-sprong LA, het ATB pad wordt weer verlaten, licht stijgend pad met aan beide zijde een lage heuvel.
Voor metalen poort, bij T-splitsing LA, verderop verlaat men het bos.
Bij kruising RA, breed grindpad, kn19 volg 24.
Voor flauwe bocht naar rechts RA richting “10”, de wn route wordt weer verlaten.
2.
In bocht naar rechts van het grindpad links aanhouden langs de wit metalen SLL afsluitboom en SLL bord “Rode Hoek”, direct daarna bij kruising RD, het onverharde pad met iets verder een houten afsluitboom en SLL bordje ca. 700m volgen tot kruising voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze kruising LA, breed pad tevens ATB pad.
Na ca. 180m, iets voorbij de flauwe naar links RA, het smallere pad buigt verderop met een ruime bocht naar links.
Bij T-splitsing met aan rechterhand een wn routepaaltje LA.
Na ca. 170m, t.h.v. rood routepaaltje (rood geschilderde inkeping) scherp RA, licht dalend pad.
Bij kruising RD, pad met rood routepaaltje.
Bij kruising RD, wn en rode route.
Bij kruising RA, grindpad, de wn en rode route worden weer verlaten.
Na ca. 110m, in flauwe bocht naar rechts van het grindpad LA.
RD, achtereenvolgens pad aan linker- en rechterhand negeren, wn route.
3.
RD, smal pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, iets verder voor houten reling buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht rechts aanhouden langs de picknicktafel, de rand van de heuvel (stuifduin) verder volgen met dal aan rechterhand, wn en rode route, het pad daalt even en stijgt weer en volgt de rand.
Voorbij het dal het dalend pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn en rode route, het pad dat verderop met ruime bocht naar rechts buigt ca. 400m verder volgen tot 3-sprong voor de bosrand, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden richting houten afsluitboom, wn route, de rode route wordt verlaten, vervolgens voorbij de afsluitboom, bij kruising met grindpad RA, grind-/fietspad, de wn route wordt verlaten.
4.
Voorbij picknicktafel RA, onverhard pad met verderop aan rechterhand een smal vennetje, iets voorbij het vennetje gaat het pad door het bos en buigt vervolgens naar rechts.
Bij Y-splitsing LA, het pad met iets verder aan rechterhand een ven aan voet van een hoge heuvel volgen tot T-splitsing.
# De hoge heuvel met aan de voet een vennetje is de Putjesberg.
Bij deze T-splitsing RA, grindpad
Bij ruime 5-sprong het 2de pad aan linkerhand volgen, breed pad.
Na ca. 200m, bij kruising LA, smaller pad.
Bij T-splitsing RA, het pad is tevens ATB pad.
Na ca. 100m, voorbij opener plek LA, het pad volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing RA, het brede pad met gescheiden grind-/fietspad ca. 650m volgen tot pad aan rechterhand t.h.v. een eik met meerdere stammen tussen het pad en het grind-/fietspad met voorbij de eik een picknicktafel.
Bij dit pad scherp RA, ruiterpad met houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” tevens ruiterroute 42.
Bij 3-sprong LA, ruiterroute 42.
5.
Bij 5-sprong RD, het pad links van SLL bord “Rode Hoek” met heuvel aan linkerhand inlopen, ruiterroute 42, het pad dat verderop naar links buigt volgen tot een landbouwperceel aan rechterhand, halverwege het landbouwperceel buigt het pad naar links een smal bosperceel in, aan andere zijde van het bosperceel buigt het pad naar rechts en volgt de bosrand aan rechterhand.
Voorbij het bosperceel en waterloop RA, het pad met verderop bij de bosrand een houten afsluitboom en bordje “Gemeentebossen Bergen” volgen tot 4-sprong ruim in het bos met aan rechterhand een smalle open plek met heide.
Bij deze 4-sprong LA, pad met rood routepaaltje.
In laagte met houten bord “Gemeente Bergen Maasduinen Hazenleger” aan linkerhand, bij 4-sprong RD, wn route.
Voorbij bankje, bij T-splitsing LA, wn route, direct daarna bij kruising met verharde weg RD, vervolgens voorbij houten afsluitboom RA, wn route.
6.
Bij kruising RD, wn route tevens ruiterpad.
Bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens na ca. 30m RA, bospad tevens ATB pad, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, de ATB route wordt weer verlaten, vervolgens bij 4-sprong LA, kn52 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, grindpad, direct daarna RD, pad aan linkerhand negeren.
Bij kruising RD door klaphek met SLL bord “Landgoed de Hamert”, het pad buigt naar links.
RD, dalend pad aan rechterhand negeren, wn route, de heuvel (stuifduin) verder volgen.
# Aan linkerhand heeft men een prachtig uitzicht over het “Westmeerven” en “Heerenven”.
Ca. 60m na flauwe bocht naar rechts RD, pad aan rechterhand negeren, wn route, verderop buigt het pad langs de bosrand naar rechts en daalt met de bosrand aan rechterhand.
7.
Het pad met bocht naar links door de rand van het heidegebied verder richting de houten poort met klaphek in de verte volgen, wn route, pad aan rechterhand negeren.
Ruim voorbij dit klaphek, bij T-splitsing RA, de wn route wordt verlaten, pad met verderop een wit metalen afsluitboom.
Iets voorbij de afsluitboom LA, pad met houten afsluitboom en SLL bordje door de rechterzijde van het smalle heideveldje inlopen, het pad loopt aan rechterhand parallel aan een breder pad, verderop aan einde van veldje buigt het pad naar links.
Direct na bocht naar rechts, bij kruising met breder pad RD, wn route, iets verder buigt het pad naar links.
Ruim voorbij volgende bocht naar links, bij T-splitsing RA, de wn route wordt weer verlaten, het pad volgen tot T-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze T-splitsing LA, iets verder gaat het pad door de bosrand.
Voor bosrand aan rechterhand RA, pad met bosrand aan linkerhand.
Bij kruising met “Westerweg” RD, verharde weg, kn50 volg 16.
8.
RD, breed grindpad, weg “Looierweg” aan rechterhand negeren, kn16 volg 49.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, de doorgaande weg oversteken en het fietspad aan overzijde van doorgaande weg volgen, let op drukke weg!!!!, “Rijksweg-Zuid”, iets verder rechts aanhouden, verhard fietspad, wn route, verderop voor het bosperceel buigt het fietspad met ruime bocht naar rechts.
Voorbij het bosperceel het verhard fietspad met bocht naar rechts verder volgen, grindpad aan linkerhand negeren, kn49 volg 10, het fietspad ca. 500m verder volgen tot klaphek aan linkerhand.
# Bij het klaphek wordt er gestruind door de uiterwaarde. Bij hoog water van de Maas kan ook het fietspad verder volgen tot smalle verharde weg aan rechterhand voor een hoge uitkijktoren. Bij deze smalle weg RA, kn10 volg 17. Ga verder bij punt 8 voorlaatste regel.

LA door het klaphek, wn route, door de uiterwaarde naar de Maas lopen , voor de Maas RA, de Maas aan linkerhand ca. 1km volgen tot een doorgang in bosschages met aan rechterhand op enige afstand een hoge uitkijktoren.
Voor deze doorgang RA richting klaphek, wn route, via dit klaphek de uiterwaarde verlaten.
Na verlaten van de uiterwaarde, bij kruising RD, kn10 volg 17, smalle verharde weg met aan linkerhand de uitkijktoren.
Bij kruising met doorgaande weg RD, let op drukke weg!!!!, wn route.
Bij 3-sprong LA, “Looierweg”, kn17 volg 15, direct daarna RD, “Catharinastraat”, weg aan linkerhand negeren, de weg verder volgen tot het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap.
Wandelnetwerk:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Plein voor de kerk, Catharinastraat 28, 5856 AT te Wellerlooi. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Catharinastraat, Wellerlooi. Aanlooproute: Loop vanuit bushalte naar horecagelegenheid Taste & Go, ga vervolgens LA. De routebeschrijving kan gestart worden bij punt 8 laatste regel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (7)

Omgeving Galgenberg Adrie: Omgeving Galgenberg
Omgeving Galgenberg maar nu in de lente Adrie: Omgeving Galgenberg maar nu in de lente
Op achtergrond de Putjesberg Adrie: Op achtergrond de Putjesberg
Wellsche Heide, ook met mist kan het mooi zijn Adrie: Wellsche Heide, ook met mist kan het mooi zijn
Uitzicht vanuit de Dikkenberg Adrie: Uitzicht vanuit de Dikkenberg
Nederlandse landgeiten Adrie: Nederlandse landgeiten
25m hoge uitkijktoren bij de Maas Adrie: 25m hoge uitkijktoren bij de Maas

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-putjesberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Café Het Centrum

Catharinastraat 18
5856 AT Wellerlooi
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (6)

 1. Adrie 29 maart 2024 om 19:45

  Vandaag 29 maart 2024 de wandeltocht gecontroleerd. Alle paden waren prima te belopen ook door de uiterwaarde. De foto, uitzicht vanuit de Dikkenberg De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 29 december 2020 om 07:59

  Gisteren de wandelroute gecontroleerd op een tegen alle verwachtingen in een mooie zonnige dag. Geen grote veranderingen gezien, op twee plaatsen lagen gebroken wandelnetwerk paaltjes op de grond dit is gemeld bij Routebureau Noord-Limburg. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Geert Roeffen 29 november 2020 om 12:31

  Route gister gelopen, wat een mooi uitzicht over de Maasduinen.

  Reageren
 4. Loes en Wilma 29 april 2019 om 19:51

  Vandaag 29 april 2019. We hebben heerlijk gewandeld in de mooie Limburgse natuur. De route was goed aan gegeven. We hebben genoten van deze prachtige wandeltocht; een tocht door de bossen. over de heide, door weilanden en over verharde stukken. Een aanrader voor de avonturiers onder ons.

  Reageren
 5. Adrie 15 november 2018 om 17:58

  Vandaag 15 november 2018 de wandelroute gecontroleerd. In het landgoed De Hamert is men momenteel bezig het wandelnetwerk verder aan het uitbreiden. De nieuwe knooppuntpaaltjes en routepaaltjes zijn in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier! Op foto uitzicht vanuit de Dikkenberg.

  Reageren
 6. Hans en Rianne Vogels. 18 februari 2018 om 09:43

  Gisteren deze route gelopen. Weer een mooie route door het prachtige Maasduinen. Een route die mooi aansluit op het ommetje Dikkenberg. We hebben genoten.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)