Langs de Pijp, Ospel te Limburg

15 km Wandelroute Langs de Pijp, te Ospel

Nationaal park De Groote Peel is een prachtig wandelgebied met een rijke natuur. Het voormalige hoogveengebied heeft ook een bijzondere geschiedenis, waarvan nog veel sporen in het veld te zien zijn. De historie van de turfwinning en ander gebruik van het veen leeft ook nog voort in de vele veldnamen. Veldnamen zoals 't Eeuwig Leven, Aan 't Elfde, De Pijp, Koe-uier en Lumme Buske zijn enkele van de vele veldnamen in dit gebied. Elk van deze namen zeggen iets over het betreffende stukje peel, zoals 't Eeuwig Leven. Op deze plek heeft ooit een herberg met die naam gestaan, een mooie naam voor een rustpunt in een gevaarlijk veenmoeras met verraderlijke drijftillen waarin je zomaar kon verdwijnen. De Pijp waarnaar deze route is vernoemd zijn plekken waar men in de pauzes van het werken in de Peel een pijp rookte. Vanwege het brandgevaar was het verboden om zomaar ergens te roken. Dit gebeurde alleen in de kuil of op een plek waar het niet brandgevaarlijk was. De Peelwerkers hadden ook een zilveren dopje op de pijp om te voorkomen dat er vonkjes vanaf kwamen. Bovendien rookten ze niet als ze onderweg waren vanuit de kuil naar huis, tot buiten de Peel. Verder gaat de wandeltocht door de Vossenberg, het hoogste deel van de Peel, zo genoemd omdat vossen in deze zandheuvel graag hun holen maakten. Vanwege de hoge en droge ligging leek het ook een ideale plek voor het leger om te gebruiken voor de verdediging in de Tweede Wereldoorlog. De kazematten die men aan de Vossenberg passeert zijn onderdeel geweest van de Peel-Raamstelling (1939-1940). 98% van deze wandeltocht is onverhard.
Deze wandeltocht kan tijdens het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli en tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november niet gelopen worden, delen van het gebied zijn in die periodes niet voor publiek toegankelijk.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 26-7-2013, laatst bijgewerkt op: 9-8-2023

Routebeschrijving

Een deel van de Groote Peel is in het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli en tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november voor publiek gesloten, tijdens deze twee periodes kan deze wandelroute niet gelopen worden.

Op diverse punten wordt verwezen naar route paaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar ingang van het Buitencentrum De Pelen RA vertrekken, kn82 volg 81, verderop aan einde van flauwe bocht naar rechts van de weg het onverhard pad links van de weg volgen, het pad loopt parallel aan de verharde weg.
Ruim voor boerderij, bij T-splitsing LA, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje “Groote Peel”, wn81, iets verder buigt het pad naar rechts, verderop passeert men een klaphek met metalen poort.
Bij T-splitsing LA, kn81 volg 80.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, het pad dat verderop met flauwe bocht naar rechts buigt volgen tot 4-sprong iets voor een bankje.
Bij deze 4-sprong RD, pad met bosrand aan rechterhand en iets verder het bankje.
RD, smal pad door bosperceel aan rechterhand negeren, iets verder passeert men doorgang in afrastering met aan rechterhand een overstap, het brede gras-pad buigt met ruime bocht naar rechts richting een bosperceel, volgt het bosperceel aan rechterhand en buigt vervolgens naar rechts en gaat door bosschages tussen twee bospercelen door.
2.
Voorbij de bosschages, bij 3-sprong LA, iets verder gras-pad met de bosrand aan linkerhand, voor een afrastering buigt het gras-pad naar rechts weg van de bosrand.
Voorbij bankje LA het begrazingsgebied via overstap verlaten, gras-pad met dubbele rij eikenbomen aan linkerhand.
Voorbij de rij bomen, bij T-splitsing LA, vervolgens voor bosrand het doorgaande pad met bocht naar rechts verder volgen, pad door het bos aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing LA, direct daarna RA, smal pad door heidegebied richting kleine solitaire eik op de heuvel, voor deze eik buigt het pad iets naar links en gaat verder over de langgerekte heuvel, voorbij het hoogste punt gaat het pad over een lagere heuvel, het pad dat verderop door de rand van een bosperceel gaat verder volgen tot T-splitsing bij breed pad.
# Bij deze T-splitsing staat een klein stukje bij de Amsloberg aan linkerhand een grenspaal links van het pad, een middeleeuws grenspunt van Asten, Nederweert en Meijel in de zuidelijke Peel. De grenspaal is in 1630 geplaatst en in 1756 vervallen vanwege een grenscorrectie. Vanaf toen was de grens tussen Brabant en Limburg één rechte lijn van Heugten tot de Sint Willibrordusput bij Meijel. Voor 1756 boog de grens af richting Amsloberg en was het grondgebied van Asten groter.
3.
Bij deze T-splitsing RA richting klaphek, breed pad.
Voorbij het klaphek LA, pad met gescheiden grind-/fietspad, kn62 volg 34.
Bij 3-sprong LA, wn route, pad met picknicktafel, verderop buigt het pad naar rechts.
Ca. 200m voorbij deze bocht, voor lage heuvel LA door klaphek, smal pad met SBB bordje “Groote Peel”, wn route, verderop door een klaphek met iets verder een kazemat.
# Direct na het klaphek staan aan linkerhand twee houten beelden van turfstekers, achter de tweede turfsteker staat een oude grenspaal dat onderdeel van de eerder beschreven middeleeuwse grens met een informatiepaneeltje. 
Voor de kazemat RA, het pad gaat slingerend langs WOII-restanten door het smalle bosperceel.
# In dit bosperceel zijn verschillende type kazematten te zien, zoals de S-kazemat en de G-Kazemat.
Na verlaten van het bosperceel met aan linkerhand een kazemat, bij T-splitsing LA, kn34 volg 23, voorbij het bosperceel met de hoge uitkijktoren buigt het pad naar links en gaat door een klaphek, wn route, iets voorbij het klaphek buigt het pad naar rechts, voorbij deze bocht het pad ca. 450m verder volgen tot pad aan linkerhand met in het pad kn23 routepaaltje.
Bij dit pad LA, kn23 volg 60, iets verder buigt het pad naar rechts vervolgens naar links.
4.
Iets voorbij veerooster met klaphek RD, pad over lage kade, pad over kade aan rechterhand negeren.
Na ca. 160m, iets voor bankje links aanhouden, wn60.
In flauwe bocht naar rechts van het pad LA, wn60, verderop iets voorbij een bocht naar rechts passeert men een klaphek met veerooster, ruim voorbij volgende bocht naar rechts passeert men eveneens een klaphek nu met metalen poort en veerooster, het pad verder volgen tot pad aan linkerhand met een uitzichtpunt met twee bankjes op een lage heuvel eveneens aan linkerhand.
T.h.v. het uitzichtpunt het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn60 volg 61, beide paden aan linkerhand negeren.
Iets voorbij bankje, in flauwe bocht naar links van het pad RA, kn61 volg 54, verderop passeert men een klaphek met metalen poort en veerooster.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een metalen poort LA richting klaphek, wn54.
5.
Direct na 2de klaphek met veerooster RA, na ca. 150m buigt het pad naar links en gaat iets verder door het bos, het pad door het bos volgen tot een lage kade, bij de lage kade rechts aanhouden, het pad over de lage kade wordt geleidelijk smaller en gaat door het grote peelven Aan ’t Elfde.
Bij 3-sprong LA, wn route, pad met bosrand aan linkerhand en verderop een bankje aan rechterhand.
Bij 4-sprong RD, kn54 volg 55.
Bij 4-sprong RA, grindpad, kn55 volg 75.
T.h.v. uitkijktoren RD, wn75, pad aan linkerhand negeren, men passeert een schuilhut en iets verder een knuppelbrug.
Iets voorbij de knuppelbrug, bij kruising RA, wn75, pad met verderop een klaphek.
Bij Y-splitsing met aan rechterhand een metalen poort LA, wn75, het pad met verderop een klaphek met veerooster volgen tot 4-sprong voorbij een bosperceel.
6.
Bij deze 4-sprong LA, kn75 volg 86, het pad over kade met gescheiden grind-/fietspad volgen tot bocht naar rechts van het grindpad ca. 450m voorbij bocht naar links, zijpaden negeren .
In deze bocht LA, de wn route wordt verlaten, onverhard pad met houten afsluitboom en SBB bordje.
Na ca. 160m RA het knuppelbrugje over, voorbij het knuppelbrugje buigt het pad naar rechts.
Bij grindpad LA het knuppelbrugje over richting “Buitencentrum”.
T.h.v. informatiezuil RA, kn86 volg 82, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg met aan overzijde van de weg Buitencentrum De Pelen, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer.
Wandelnetwerk:
Groen/gele en rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppunt paaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk paaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Buitencentrum De Pelen, Moostdijk 15, 6035 RB te Ospel. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein bij het Buitencentrum De Pelen.

Openbaar vervoer

Bushalte Moosdijk aan de Meijelsedijk.
Start vanuit de bushalte: Loop naar de zijweg "Moosdijk" richting "Groote Peel". Deze weg volgen tot kruising aan andere zijde van het dorp. Bij deze kruising RA, “Nieuwe Baan”, kn84 volg 81. Bij 3-sprong links aanhouden, wn81, verderop gaat de verharde weg over in een grindpad met gescheiden grind-/fietspad. In bocht naar rechts van grind-/fietspad RD door klaphek, onverhard pad met SBB bordje “Groote Peel”, wn81. RD, pad langs bosrand aan linkerhand negeren, kn81 volg 80.Start de routebeschrijving bij punt 1 5de regel RD, pad aan rechterhand........
Terug naar bushalte: Bij T-splitsing voor Buitencentrum De Pelen LA, verharde weg, de weg volgen tot kruising voor dorp "Ospeldijk". Bij deze kruising RD, de weg volgen tot T-splitsing bij "Meijelsedijk" aan overzijde van het dorp met aan linker- en rechterhand een bushalte.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Peelboerderij Adrie: Peelboerderij
Houten beelden in de Groote Peel Adrie: Houten beelden in de Groote Peel
Uitkijktoren, helaas na 30 jaar trouwe dienst afgebroken. Adrie: Uitkijktoren, helaas na 30 jaar trouwe dienst afgebroken.
Plaggenhut Adrie: Plaggenhut
Het interieur Adrie: Het interieur
Knuppelbrug Adrie: Knuppelbrug
Shetlandse pony’s in de Groote Peel Adrie: Shetlandse pony’s in de Groote Peel
In de verte een peelven Adrie: In de verte een peelven
Aan 't Elfde Adrie: Aan 't Elfde
Runderen in de Groote Peel Adrie: Runderen in de Groote Peel

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-pijp.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Buitencentrum De Pelen

Moostdijk 15
6035 RB Ospel
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (12)

 1. Adrie 9 augustus 2023 om 16:52

  Maandag 7 augustus 2023 de wandeltocht gecontroleerd! Ook voor mij valt er nog wat te ontdekken, ik had mij al langere tijd afgevraagd wat de oorsprong van het kleine granieten paaltje bij een kleine heuveltje was. Omdat ik de naam van het heuveltje niet kende is het lastig zoeken, inmiddels ken ik de naam van het heuveltje de “Amsloberg” en blijkt het paaltje een grenssteen te zijn uit de 15de eeuw. Wat extra informatie over deze grenssteen in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Bart en Petra 9 december 2021 om 17:50

  Vandaag deze route voor de tweede keer in korte tijd gelopen omdat we hem zo mooi vinden. En wat heerlijk dat er weinig of geen omgevingsgeluid is, super !! Deze keer geen reeën gespot maar wel heel veel sporen. Bij terugkomst bij het Buitencentrum nog nagenoten met koffie en Limburgse vlaai en er komt zeker een derde keer voor ons.

  Reageren
 3. Adrie 21 juli 2021 om 18:32

  Vandaag de wandelroute gecontroleerd. Een pad dat over een kade naar Aan ’t Elfde ging is aardig aan het dichtgroeien. Het pad is uit de wandelroute gehaald en vervangen door een door SBB goed onderhouden pad. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 4. Petra 17 januari 2021 om 19:26

  De Groote Peel is zeker de moeite waard om deze mooie wandeling te maken. Grote vlaktes met mooi uitzicht, de vele vennen, runderen die er rond lopen en de Shetlanders. Het Peel gebied is op zich al mooi. De turfstekers die er gewerkt hebben vroeger. De route is voor het grootste gedeelte onverhard. Dat we modder schoenen hebben mag de pret niet drukken. Adrie bedankt!

  Reageren
 5. Adrie 21 december 2020 om 18:11

  Bij de Vossenberg aan de rand van de Peel is een nieuw pad door het smalle bosperceel aangelegd dat langs enkele kazematten en schuttersputten van de Peel-Raamstelling gaat. De wandeltocht is iets aangepast en gaat door het bosperceel.

  Reageren
 6. Adrie 11 januari 2020 om 14:04

  Gisteren 10 januari 2020 de wandeltocht gecontroleerd. Het startpunt is verplaatst naar Buitencentrum De Pelen. De wandelroute is nu bijna geheel onverhard. Voor wandelaars die met OV zijn is er een alternatief beschikbaar. Leuk om te melden dat de 22 meter hoge uitkijktoren in aanbouw aan de Vossenberg al op hoogte is nu de aankleding nog en de toren kan beklommen worden. Ook leuk is de inkijk in de kazematten in de directe nabijheid van de uitkijktoren. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 7. Adrie 10 september 2018 om 09:38

  De wandelroute gecontroleerd. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Adrie 21 december 2017 om 11:57

  De wandelroute kan weer gelopen worden, de werkzaamheden zijn bijna afgerond. Als gevolg van deze werkzaamheden en is de wandelroute flink gewijzigd.

  Reageren
 9. Adrie 17 maart 2017 om 08:24

  De tocht is voor de rest van 2017 gesloten, momenteel liggen de werkzaamheden stil en is dit deel van de Groote Peel gesloten door het broedseizoen. Tegen het eind van dit jaar ga ik weer eens kijken of het gebied weer opengesteld is en wat er zoal veranderd is.

  Reageren
 10. Adrie 17 november 2016

  Om het unieke hoogveen in de Groote Peel te herstellen is recent het project LIFE + Groote Peel gestart. Het watersysteem in het natuurgebied wordt opgedeeld in compartimenten. Hierdoor kan veel beter gestuurd worden op het waterpeil dat voor de hoogveenvorming gewenst is. Ook  kan het aanwezige water langer worden vastgehouden in het gebied. Om dit te bereiken wordt ruim 13 kilometer kade aangelegd of verhoogd en worden 38 stuwen aangelegd. Ook wordt ruim 17 kilometer waterloop gedempt, afgedicht of afgedamd om het wegstromen van water via de ondergrond verder te verminderen. Delen van de huidige paden worden omgevormd tot kades met als gevolg dat paden die opgehoogd worden tijdelijk afgesloten kunnen zijn. Uitvoering van het plan staat gepland tot eind 2017. Men doet er verstandig aan gedurende de werkzaamheden een topografische kaart of GPS mee te nemen.

  Reageren
 11. Adrie 27 augustus 2015

  Op 25 augustus 2015 de wandelroute gecontroleerd. In een deel van de tocht was het wandelnetwerk uitgebreid. De knooppunten van het wandelnetwerk zijn als extra herkenningspunten in de routebeschrijving opgenomen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 12. Lennard 13 oktober 2013

  Enige tijd geleden (8-9) gelopen. Ik vond het een mooie route die een goed beeld geeft van de Groote Peel. Jammer, maar begrijpelijk, dat deze route slechts ruim de helft van het jaar toegankelijk is.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)