Langs de Neerbeek, Neer te Limburg

13 km Wandelroute Langs de Neerbeek, te Neer

Wandeltocht door de rand van het natuurgebied Leudal, landgoed Neyenghoor, het beekdal van de Neerbeek en aan de rand van het dorp over een weg met uitzicht over de Maas met een werkelijk mooi Maaspanorama. Een wandeltocht voor liefhebber van open landschap met mooie vergezichten maar die ook door bos langs de beken en beekjes gaat die uiteindelijk samenkomen en als Neerbeek verder gaat. In het Leudal mondt de Zelsterbeek uit in de Leubeek. Bij de Leubeek komt men langs Groaveberg een merkwaardige heuvel en passeert men een smalle baileybrug uit de 2e Wereldoorlog met in de directe nabijheid de Litsberg, een steile zanderige helling aan de oever van de beek. Landgoed Neyenghoor is een landgoed aan de oever van de Haelense Beek, deze beek mondt ook uit in de Leubeek waarna de beek verder gaat als Neerbeek richting de Maas gaat en uiteindelijk uitmondt in de Maas. In het landgoed wordt een stukje van de Haelense Beek gevolgd met op enkele plaatsen doorkijk naar de hoeve Ghoor met een opvallend torentje op het woonhuis een overblijfsel van het eeuwenoude kasteel Ghoor, ook wel Neyenghoor genoemd. De geschiedenis van kasteel Ghoor gaat terug tot in de dertiende eeuw, de eerste afbeeldingen stammen uit 1573. Aan de Neerbeek met zijn prachtig beekdal aan de rand van Neer staat watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Na de weg met het mooie Maaspanorama gaat de wandeltocht langs een smal beekje de Wijnbeek dat in het dorp ondergronds gaat en uiteindelijk uitmondt in de Neerbeek. 68% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 17-3-2021, laatst bijgewerkt op: 18-9-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug het witte eetcafé ’t Raodhoes en aan rechterhand trap naar de hoofdingang van de kerk het plein diagonaal oversteken en de weg links van het plein inlopen, de weg volgen tot pleintje aan rechterhand t.h.v. woning nr.13.
Voorbij het pleintje RA richting begraafplaats “Hammerveld”, kn28 volg 26, vervolgens in bocht naar links van de weg rechts aanhouden, verhard voet-/fietspad, wn route.
Voor schoolplein LA, verhard voetpad, kn26 volg 27, voorbij het schoolplein de verharde weg volgen.
In bocht naar rechts van de weg links aanhouden, het smalle grindpad met beukenhaag aan rechterhand inlopen, kn27 volg 2, direct daarna buigt het grindpad naar links, verderop gaat het smalle grindpad over in een verharde weg.
Bij T-splitsing RA, kn2 volg 3, men passeert brouwerij Lindenboom.
RD, weg aan linkerhand negeren, kn3 volg 67, direct daarna links aanhouden de doodlopende weg inlopen.
2.
Aan einde van deze weg via trapje aan rechterzijde van de weg naar de doorgaande weg lopen, direct daarna LA fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, “Kruisstraat”, wn route.
Voorbij boerderij nr.14 links aanhouden, doodlopende weg, iets verder bij 4-sprong RD, “Kinkhoven”, kn67 volg 64.
Bij T-splitsing LA, fietspad, kn64 volg 69.
Voor brugje over beek, bij kruising RA, onverhard pad met de beek aan linkerhand, kn69 volg 60, verderop voorbij bocht naar links viswater aan linkerhand.
T.h.v. het viswater, voor bankje RA richting metalen poort met klaphek, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Iets voorbij bosrand aan linkerhand, t.h.v. wn routepaaltje LA, smal dalend bospad met houten afsluitboom en SBB bordje.
Voor routepaaltje met blauw-wit “Ommetje Kinkhoven” bordje, bij splitsing links aanhouden.
3.
Voor beek, bij 3-sprong RA, smal pad met beek aan linkerhand.
RD, pad aan rechterhand negeren, smal pad met de beek aan linkerhand verder volgen met iets verder aan rechterhand een kleine stuw, verderop buigt het smalle pad naar rechts weg van de beek, het pad verder volgen tot T-splitsing, smalle zijpaden negeren.
Bij deze T-splitsing LA, breder pad.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links verder richting brugje volgen, pad met bankje aan rechterhand negeren, kn20 volg 63.
Voorbij het brugje LA, kn63 volg 50, pad met houten voetgangerssluis en met de beek aan linkerhand.
# De heuvel aan rechterhand is de “Groaveberg”, de merkwaardige zes meter hoge heuvel heeft in het verleden veel aanleiding gegeven tot verhalen.
4.
Voorbij de hoge heuvel, bij 3-sprong LA, pad met een heuvel aan linkerhand, wn route, het pad volgen tot een smal metalen brugje aan linkerhand, smalle zijpaden negeren.
Bij het brugje LA het brugje over, iets verder buigt het pad naar rechts en stijgt met traptreden in het pad.
# De smalle baileybrug is waarschijnlijk in 1945 aangelegd door een genie-eenheid van de 15de Schotse infanteriedivisie.
Voorbij de traptreden, bij 3-sprong links aanhouden, wn route, doorlopen tot Y-splitsing voorbij een houten afsluitboom.
Bij deze Y-splitsing links aanhouden, kn50 volg 16, vervolgen na ca. 50m RA, smaller bospad, de wn route wordt verlaten.
Bij 3-sprong LA, verderop door houten voetgangerssluis.
Iets voorbij de voetgangerssluis het pad links van de kapel inlopen, voorbij de kapel het pad iets rechts van de horecagelegenheid inlopen.
# De Sint-Servaaskapel is een bedevaartkapel, de kapel is aan Sint-Servatius gewijd.
5.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg met de horecagelegenheid aan linkerhand, voorbij de horecagelegenheid RD, de weg “Vrijthof” met houten poort en bordje “Opengesteld” inlopen, pad aan linkerhand negeren, kn16 volg 13.
Voorbij bosperceel aan rechterhand RA de overstap over, wn route, smal pad tussen afrastering en bosrand met de bosrand aan rechterhand.
Voor beek, bij T-splitsing LA, wn route, het pad met de beek aan rechterhand volgen tot stuw, iets voor de stuw passeert men t.h.v. betonnen brugje een overstap.
Bij stuw RA de stuw over, aan overzijde bij 3-sprong eveneens RA, pad met de beek aan rechterhand, kn13 volg wn, iets verder passeert men aan rechterhand weer het betonnen brugje, verderop buigt het pad naar links weg van de beek.
T.h.v. landbouwperceel aan linkerhand RD, pad door bosschages aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar links en passeert men iets voorbij deze bocht een gebouwtje.
# Het gebouwtje “Wehrmacht huisje” is tijdens WOII onderdeel geweest van een luchtverdedigingslinie.
6.
Voorbij het landbouwperceel aan linkerhand, bij T-splitsing RA, iets verder buigt het gras-pad naar links en volgt verder de bosschages aan linkerhand.
Bij T-splitsing RA, wn route, verharde weg, vervolgens na verlaten van het landgoed, bij T-splitsing LA, wn route, het fietspad langs doorgaande weg “Napoleonsweg” volgen tot brug over beek.
Voor de vangrails langs de weg RA de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!, aan overzijde LA, onverhard pad met vangrail aan linkerhand, door het klaphek en voor de beek rechts aanhouden de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg direct na een klaphek.
Bij deze kruising RD door klaphek, het pad met de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 29, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
7.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
RD, stuw met brugje richting watermolen aan linkerhand negeren, kn41 volg 40.
# Watermolen de Friedesse Molen, het huidige gebouw dateert uit het jaar 1717.
Iets voor de dijk rechts aanhouden, half verhard pad, het pad buigt naar links de dijk op.
Op de dijk, bij kruising RD naar de verharde weg lopen met voor de weg een klaphek, kn40 volg 42.
Op de weg, bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens iets voor doorgang in de dijk RA door klaphek, wn route, de beek aan rechterhand volgen tot brugje, bij het brugje de beek oversteken, voorbij het brugje buigt het pad naar links.
Direct na deze bocht rechts aanhouden, stijgend pad richting draaihekje op de dijk, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het draaihekje, bij T-splitsing RA, verharde weg.
Bij T-splitsing LA, kn45 volg 44.
8.
RD, grindpad aan rechterhand negeren, kn44 volg 8, vervolgens na ca. 60m LA door klaphek het grasland inlopen, de wn route wordt weer verlaten, door grasland met geul aan rechterhand lopen tot 3-sprong met aan rechterhand stapstenen in de geul iets voor het klaphek in de verte.
Bij deze 3-sprong links aanhouden door het klaphek, wn route, gras-pad met omheind perceel grasland aan linkerhand, voorbij de 2de bocht naar links aan smalle zijde van het omheind perceel volgt men de Neerbeek aan rechterhand, bij volgende smalle zijde buigt het pad naar links richting pad door bosschages met in het pad grote betonnen legoblokken en voorbij de betonnen blokken een klaphek.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong RA, kn43 volg 42, grindpad, vervolgens RD brugje over, kn42 volg 39, het draaihekje aan linkerhand negeren, verderop iets voorbij de dijk gaat het smalle pad over in een klinkerweg.
Bij T-splitsing RA, kn39 volg 38, vervolgens bij 4-sprong eveneens RA, “Hanssum”, wn route.
9.
Voor kademuur, de weg met flauwe bocht naar links verder volgen, dalende weg naar de Maas aan rechterhand negeren, kn38 volg 37, verderop gaat de weg over in “Schoor”, de weg met uitzicht over de Maas met diverse bankjes langs de weg verder volgen tot bocht naar links ruim na verlaten van de plaats, aan de rand van de plaats passeert men kn37 volg 35.
In deze bocht de weg met bocht naar links verder volgen, het verhard fietspad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, “Waije”, vervolgens t.h.v. boerderij “aane Wienbaek” LA, smal pad met waterloop aan linkerhand, , kn34 volg 4.
Bij kruising met verharde weg RD, de waterloop aan linkerhand verder volgen.
Bij kruising met aan overzijde van de weg een kleine woning LA, verharde weg, kn4 volg 2.
Bij T-splitsing RA, kn2 volg 7.
Bij kruising RD, wn route, de weg met verderop kn7 volg 2 verder volgen tot 3-sprong voor de kerk, zijwegen negeren.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, “Engelmanstraat”, iets verder is aan rechterhand het plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk “Wandelen in Leudal”:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4, 6086 BK te Neer. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenweg in Neer. Aanlooproute: Volg in zuidwestelijke de Napoleonsweg/N273 tot kruising. Bij deze kruising RD, de weg verder volgen tot weg Kruistraat aan rechterhand Start de routebeschrijving bij punt 2 1ste regel laatste deel.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

De Leubeek Adrie: De Leubeek
Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog Adrie: Baileybrug uit de 2e Wereldoorlog
Sint-Servaaskapel, een bedevaartkapel Adrie: Sint-Servaaskapel, een bedevaartkapel
Wehrmacht huisje Adrie: Wehrmacht huisje
Hoeve Ghoor Adrie: Hoeve Ghoor
De Neerbeek Adrie: De Neerbeek
Het beekdal van de Neerbeek Adrie: Het beekdal van de Neerbeek
De kerk gezien vanuit het beekdal Adrie: De kerk gezien vanuit het beekdal
Watermolen de Friedesse Molen Adrie: Watermolen de Friedesse Molen
Natte graslanden aan monding van de Neerbeek Adrie: Natte graslanden aan monding van de Neerbeek
Maaspanorama Adrie: Maaspanorama
Maaspanorama Adrie: Maaspanorama

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-neerbeek.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats NeerServaas Café Restaurant St

Sint Servaasweg 46
6083 AS Nunhem

Ervaringen van wandelaars (20)

 1. Mark 22 augustus 2022 om 12:36

  Vanochtend met bewolkt, maar prima wandelweer deze mooie route gelopen. Stond al langer op mijn lijstje en het was zeker de moeite waard. Vooral het stuk door het Leudal, langs de Neerbeek en de Panoramaweg is echt genieten. Ook mooie en interessante cultuurhistorie onderweg. Een aanrader deze wandeling. Routebeschrijving klopt, wel enkele opmerkingen;
  * het vertrek gaf enige verwarring. Misschien beter om te schrijven na ‘t Raodhoes ‘bij trap naar links plein verlaten. Onder aan trap RA’
  * fietspad bij punt 2 is weer open, maar lijkt nog niet klaar * het pad naast de beek bij punt 3 kent een aantal zijpaden incl een wn die allemaal genegeerd moeten worden * punt 3 laatste zin ontbreekt na ‘houten voetgangers’ het woordje sluis * punt 5 “Vrijthof” is geen grindpad meer, maar een verharde weg * punt 6 brug in de Napoleonsweg is vernieuwd en omgeving opnieuw ingericht, pad voor de vangrails is niet zichtbaar en gaat door plantsoen (wn loopt hier overigens ook door). Erg drukke en gevaarlijke weg. Misschien beter om iets voorbij de brug RA te slaan. Hier is beter overzicht. * leuk alternatief om bij punt 8 de geul aan de linkerhand te volgen en dan bij de stapstenen LA de route te vervolgen * punt 9 kn 2 stond er niet meer of was in ieder geval niet zichtbaar*

  Reageren
  1. Adrie 22 augustus 2022 om 17:20

   Mark bedankt voor de verbetervoorstellen! Ik heb er drie toegelicht de rest overgenomen. Punt 1: Het startpunt iets anders omschreven hopelijk wordt het daardoor iets duidelijker zonder de trap naar de andere horecagelegenheid te vernoemen. Punt 6: Bij de witte brug kan alleen de rechterzijde van de beek gevolgd worden. Op de plaats waar nu de vangrail eindigt stond voor de werkzaamheden een klaphek, het stukje naar de beek is pas ingezaaid een zichtbaar pad zal er nog niet te zijn. Punt 8: Door begrazing of maaien kan men blijkbaar nu ook langs de achterzijde van de geul. In het voorjaar stond het gras daar hoog ik heb ook geen sporen gezien dat er gelopen werd. Het wandelnetwerk gaat over de stapstenen om daar te komen gaan ze om het bedrijfsterrein heen dat rechts van het perceel is, ook dit bekeken men heeft langs een zijarm van de Maas wel met mooi uitzicht maar daarvoor moet men een flink stuk verharde weg volgen.

 2. Adrie 13 juli 2022 om 17:59

  De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. Momenteel wordt er nog gewerkt aan het fietspad dat uitkomt bij de brug, dit fietspad is gesloten tot 29 juli 2022. Tijdelijke omleiding ga bij de T-splitsing punt 2 3de regel RA, de weg volgen tot bosperceel aan linkerhand, ga verder bij punt 2. voorlaatste regel.

  Reageren
 3. Adrie 25 maart 2022 om 18:41

  In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie eventueel ook de blauwe lijn op de Google Maps kaart.

  Reageren
 4. Denis 9 mei 2021 om 14:35

  Schitterende wandeling. Het begin langs de brouwerij en daarna het mooie natuurgebied in. Daarna volg je de neerbeek en je uitkomt bij de Maas. Erg mooi en gevarieerd.

  Reageren
 5. Jet 17 april 2021 om 15:55

  Prachtige wandeling, vooral stuk langs de Maas.
  Kees en Jet

  Reageren
 6. M&M 15 april 2021 om 19:36

  Na eerder al de wat kortere erg mooie wandeling vanuit Neer naar de Litsberg gelopen te hebben, werden we vandaag alweer bijzonder verrast. Wat is dit een mooie route zeg! Alweer nieuwe paadjes en natuurgebieden ontdekt. Mooi mooi mooi! Dank je wel Adrie voor een dag met een gouden randje.

  Reageren
 7. Lara Loopt 31 maart 2021 om 21:34

  Wat een prachtige afwisselende tocht door drie totaal verschillende landschappen. Wij hebben de route in het Leudal verlengd tot aan het bezoekerscentrum Leudal. Daar zijn we ook gestart. Er is daar een grote parkeerplaats. De totale lengte is dan 19 km. Het stuk langs de Maas doet buitenlands aan. Heel verrassend.

  Reageren
  1. Lara Loopt 31 maart 2021 om 21:46

   Om een of andere reden worden mijn foto’s altijd op zijn kop gezet. Er is trouwens ook horeca bij de Servaaskapel (nu afhaal) en bij Jachtslot Gehoor even verderop(nu gesloten).Wie in het Leudal de route verlengd kan ook terecht bij het bezoekerscentrum (nu gesloten)

  2. Lara Loopt 31 maart 2021 om 21:48

   Jachtslot Ghoor

  3. Adrie 1 april 2021 om 06:40

   Lara loopt bedankt voor de reactie! Wat de foto’s betreft, ik ben al een poosje op zoek naar de mogelijke oorzaak. helaas nog niet gevonden. Zodra ik zie dat het fout gegaan is pas ik ze aan. Het restaurant bij de Sint Servaaskapel inmiddels ook vermeld. Binnenkort komt er ook een langere wandelroute vanuit Neer van 17,7 km die langs de parkeerplaats gaat van het bezoekerscentrum dat als alternatief startpunt kan dienen.

 8. leo 29 maart 2021 om 17:32

  vandaag deze wandeling gedaan. Wij vonden het een mooie, gevarieerde wandeling, bebouwing, natuur, veel water, smalle paadjes, kortom : aanrader

  Reageren
 9. Hans en Rianne 25 maart 2021 om 08:29

  Gisteren (door de week) gelopen. Mooie afwisselende wandeling. Van een rustig bijna slaperig dorpje door het landelijke naar een meanderende beek die uit het Leudalbos komt. De noordoostzijde van het bos was een ontdekking evenals de wandeling terug langs de beek en de watermolen naar de Maas. Nooit geweten dat de Maasoever aan de noordzijde van Neer zo’n mooi vergezicht geeft. Het laatste stukje rustig terug langs een in het landschap verscholen beekje was ook verrassend. Deze wandeling gaan we zeker nog vaker lopen. In het Leudal zelf zou hij nog richting Sint- Ursulamolen of Sint-Elisabethsmolen verlengd kunnen worden.

  Reageren
 10. Marc 24 maart 2021 om 17:29

  Prachtige, afwisselende route. Zeker een aanrader.

  Reageren
 11. Tiny van Keulen 22 maart 2021 om 22:02

  Vandaag deze wandeling met Hannie en hond Gwenn gelopen. Een schitterende tocht met zelfs ‘heuvels.’
  Wij hebben echt genoten van de afwisselingen in het landschap en konden het coronaspook even vergeten.
  Met vriendelijke groet… Tiny.

  Reageren
 12. Margriet 21 maart 2021 om 14:37

  Een wandeling dicht bij huis, maar tot onze verrassing ook nieuwe plekken ontdekt! Een prachtige wandelroute. Het gedeelte waar die stapstenen liggen was voor ons onbekend. Het stuk door de Leudal bracht mooie herinneringen toen we daar als kind vaak speelde bij de Litsberg.

  Reageren
 13. Peter 21 maart 2021 om 13:01

  Gisteren (zaterdag 20 maart) deze route gelopen.
  Het is een mooie route, echt genieten.
  Ik zal hem zeker in de zomer nog een keer lopen.
  Adrie bedankt.

  Reageren
  1. Adrie 21 maart 2021 om 13:36

   Peter bedankt voor de reactie! Er is iets misgegaan met de bijgevoegde foto aan de reactie het formaat was slechts 50v50 pixels, deze heb ik verwijderd. Zou je de foto alsnog bijgevoegd willen hebben, deze in wat groter formaat opsturen naar info@klikprintenwandel.nl dan plaats ik de foto weer bij de reactie.

 14. Arend Jan en Christel 20 maart 2021 om 21:19

  Vandaag deze schitterende wandeling gelopen. We waren verrast door de omgeving. Mooie beekdalen, het Leudal met z’n imposante hellingen en het Neerbeekdal nog helemaal in ontwikkeling, maar nu al heel mooi. We hebben veel foto’s gemaakt en komen in de lente of beginnende zomer zeker nog een keer terug. Adrie, bedankt voor deze wandeling en uitstekende beschrijving.

  Reageren
 15. Lucie 20 maart 2021 om 18:53

  Op deze prachtige zaterdag heb ik de wandeling met GPX langs de Neerbeek gelopen. Wat langer gemaakt in kilometers door te starten bij de St.Elisabeths hof aan de Roggelseweg in Haelen. Onbekend gebied voor mij. Wat een mooie wandeling! Dankjewel voor het uitzetten Adrie!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)