Langs de Molenplas, Stevensweert te Limburg

13 km Wandelroute Langs de Molenplas, te Stevensweert

Wandeltocht door het vestingstadje Stevensweert, langs de Visplas, de Huiskensplas, de Biltplas en de Molenplas. Het vestingstadje Stevensweert, met zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon ontstond in de vroege middeleeuwen op het eiland in de Maas waarbij de oostelijke tak de Oude Maas was. Het middeleeuwse Stevensweert bestond uit een machtig kasteel met daaromheen een dorpje. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog van 1568-1648 sloopten de Spanjaarden een deel van de bestaande bebouwing en maakten van het dorp een vesting met een bijna perfecte meetkundige opzet. Rondom kwam een hoge aarden wal met zeven uitspringende bastions en aan de buitenkant daarvan een gracht met vijf ravelijnen (versterkte eilandjes). Na 1874 werd de vesting geleidelijk ontmanteld en de grachten gedempt. Aan de noordkant van Stevensweert is een ravelijn van de verdwenen vestingwerken gereconstrueerd, de wandeltocht gaat door deze ravelijn. In de 2de helft van de 20ste eeuw werd grind gewonnen op het eiland waardoor een aantal plassen ontstonden zoals de Visplas, de Huyskensplas, de Biltplas en de Molenplas,. Grindwinning vindt er niet meer plaats, de plassen zijn ingericht als natuurgebied. De wandeltocht volgt een struinpad langs de waterplassen. De Molenplas en de Biltplas liggen in het stroomgebied van de Oude Maas, in 2022 is een vispassage aangelegd zodat de vissen beter hun weg weten te vinden naar de Oude Maas. Als verdere bezienswaardigheden passeert men de Hompesche Molen, een achttiende-eeuwse stellingmolen. 82% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-12-2022, laatst bijgewerkt op: 5-6-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar een van de twee in-/uitgangen van het parkeerterrein P-kern RA vertrekken, vervolgens voorbij het parkeerterrein bij kruising met aan rechterhand een verhard voetpad LA, het onverharde pad met omheining aan linkerhand inlopen, verderop buigt het pad naar rechts en gaat geleidelijk over in half verhard pad.
Het pad met bocht naar links verder volgen, verbindingspad met slagboom naar grindpad aan rechterhand negeren, kn31 volg 71, t.h.v. een groen metalen poort buigt het pad naar rechts weg van de omheining.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route.
Iets voorbij woning nr.72 LA, vervolgens voor woning nr.13 met aan linkerhand een kapel de weg met bocht naar rechts verder volgen, doodlopende weg aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong links aanhouden, doodlopende weg richting dijk, voorbij de dijk de weg met verderop kn71 volg 82(3,5km) RD volgen tot onverhard pad aan linkerhand, zijpaden aan rechterhand negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad, wn route.

2.
Iets voorbij klaphek met NM bordje “Huykensplas”, bij 3-sprong rechts aanhouden, pad met de waterplas aan linkerhand.
Voorbij de waterplas, bij T-splitsing RA door klaphek, wn route, iets verder voor 2de klaphek LA, wn route, het begrazingsgebied met dubbele afrastering aan linkerhand inlopen (paden zijn er niet er wordt gestruind), verderop voor de Maas buigt de struin naar rechts, de brede graskade volgen tot een groen-witte paal voor de scheepvaart met groene hoed, vlak voor deze paal buigt de struin een rechts met de Oude Maas aan linkerhand, na verlaten van het begrazingsgebied bij een klaphek en draaihekje door de rand van een landbouwperceel (grasland) lopen, wn route, verderop passeert men weer een draaihekje, nu ook weer de rand volgen, bij een draaihekje het perceel verlaten en iets verder door een klaphek met NM bordje “Oude Maas”, pad met iets verder een bankje.
RD, pad aan de rechterhand negeren, kn82 volg 32.
3.
Aan einde van het pad met aan linkerhand een woning de weg met bocht naar rechts volgen, wn route, iets voorbij deze bocht LA, grindpad richting visvijver (eventuele gemaaide graspaden langs en rond de visvijver zijn niet vernoemd), wn route, vervolgens voor de visvijver, bij 3-sprong LA, wn route, grindpad met de visvijver aan rechterhand.
Voorbij 2de bocht naar rechts, aan andere zijde van de visvijver LA richting trap tegen talud lopen, kn32 volg 33, vervolgens de trap op.
Verderop gaat het pad over stapstenen, bij hoogwater liggen deze stenen onder water, als alternatief: Boven aangekomen, bij kruising met doorgaande weg RD de trap aan overzijde van de weg af, kn33 volg 35, aan voet van de talud, bij T-splitsing LA, direct daarna buigt het pad naar rechts met de plas aan linker- en landbouwpercelen aan rechterhand, verderop bij een omheining aan linkerhand buigt het pad naar rechts en gaat voorbij een poort aan linkerhand over in een verharde weg. Iets voorbij de poort LA, onverhard pad, wn route, iets verder buigt het onverharde pad naar links met omheining aan linkerhand en gaat verderop door een klaphek, doorlopen tot 3-sprong voorbij een grote loods aan linkerhand. Bij deze 3-sprong RA, kn35 volg 62, verderop buigt het pad naar rechts richting graskade. Ga verder bij punt 5 1ste regel.
4.
Boven aangekomen bij kruising LA de brug over, verharde weg, kn33 volg 34.
Iets voorbij de brug RA de betonnen trap af, wn route, voorbij klaphek met NM bordje “Biltplas” links aanhouden, kn34 volg 40, door begrazinggebied met de geul (vispassage) aan rechterhand, iets verder buigt de geul naar rechts, de geul aan rechterhand verder volgen tot een klein parkeerterreintje aan linkerhand direct na een hoogspanningsmast.
Iets voorbij het parkeerterreintje RA de geul over, wn route, aan overzijde RD lopen tot brugje aan linkerhand.
LA het brugje over, wn route, aan overzijde RA, wn route, door begrazingsgebied met heuvel aan linkerhand, voorbij de heuvel RD, kn40 volg 35 (het routepaaltje staat iets aan linkerhand aan voet van de heuvel), verderop passeert men een uitkijktoren, ruim voorbij de uitkijktoren de stapstenen aan rechterhand over, iets voorbij de stapstenen het brugje aan linkerhand over.
Bij een grote loods aan rechterhand het pad met flauwe bocht naar links verder volgen, pad langs de loods aan rechterhand negeren, kn35 volg 62, verderop buigt het pad naar rechts richting graskade.
5.
Op de graskade voor houten poort met klaphek LA, wn route, het pad over de graskade volgen, vervolgens iets voor hoogspanningsmast links aanhouden, smal grindpad, de graskade wordt weer verlaten.
Bij heuvel aan linkerhand RD, klaphek aan rechterhand negeren, iets verder buigt het pad naar rechts weg van de heuvel, het pad verder volgen tot uitkijkpunt op een heuvel aan linkerhand iets voorbij een klaphek links van een houten poort
# Voor mooi uitzicht over de Molenplas even de heuvel aan linkerhand oplopen, verderop is langs de waterplas een Bomenmonument te zien, dit zijn zwarte eikenstammen die 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind verdwenen zijn en tijdens de grindwinning gevonden zijn.
T.h.v. het uitkijkpunt RA door metalen poortje iets verder, kn62 volg 61, voorbij het poortje, bij kruising RD het grindpad voorbij bankje richting de molen aan overzijde van de weg inlopen.
6.
Voorbij de molen RA, kn61 volg 30, verderop bij een boerderij aan linkerhand gaat het grindpad over in een verharde weg.
Bij Y-splitsing links aanhouden, iets verder bij 4-sprong LA richting “Ohé en Laak”, “St. Annadijk”, wn route, vervolgens RA de dijk over, wn route, voorbij de dijk gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voorbij bocht naar links, het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, pad met bosschages en waterloop aan rechterhand.
RD, pad richting de dijk aan rechterhand negeren.
Bij 3-sprong RA richting de dijk, wn route, vervolgens op de dijk, bij T-splitsing LA, verharde weg met verderop grenspaal Nr.124 aan linkerhand.
Voorbij de grenspaal, in bocht naar rechts van de weg links aanhouden, “Maasdijk”, de wn route wordt verlaten.
7.
Voorbij begraafplaats RA, onverhard dalend pad, iets verder buigt het pad naar links met gracht aan linker- en wallen aan rechterhand, doorlopen tot kruising met aan rechterhand een tunneltje.
Bij deze kruising RA door het tunneltje, na verlaten van het tunneltje, bij kruising RD, “Mandenmakersstraat”, de verharde weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna voor pleintje RA.
Voorbij het pleintje LA, “Markt”, weg met aan beide zijde parkeervakken, direct daarna RA, “Kazernestraat”, de weg volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, vervolgens voorbij woning nr.3, bij 4-sprong RA, iets verder bij T-splitsing LA.
Voorbij metalen voetgangerssluis, bij T-splitsing LA, “Veldstraat Oost”, direct daarna voorbij boog over de weg RA het steegje inlopen.
Na ca. 70m RA, smal grindpad met wegwijzer “Oostervoetpad”.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Iets voorbij flauwe bocht naar links van de weg RA, voetpad met iets verder het parkeerterrein, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerplaats P-kern, Sportlaan, 6107 CD te Stevensweert. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het parkeerterrein P-kern

Openbaar vervoer

Bushalte Gouv. Houbenstraat aan de Nieuwendijk, 6107 AV Stevensweert. Aanlooproute: Loop naar het westen op de Nieuwendijk, richting de Julianalaan. Sla RA de Julianalaan in, de weg volgen tot verhard voetpad aan rechterhand voorbij loods bij woning nr.8. RA het voetpad in, iets verder is het parkeerterrein P-kern.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

De Huiskensplas Adrie: De Huiskensplas
De Huiskensplas Adrie: De Huiskensplas
Passage met stapstenen Adrie: Passage met stapstenen
Nu met  een iets hogere waterstand Adrie: Nu met een iets hogere waterstand
Konikpaarden bij de Molenplas Adrie: Konikpaarden bij de Molenplas
Op de achtergrond de Hompesche molen Adrie: Op de achtergrond de Hompesche molen
Nogmaals de Hompesche molen Adrie: Nogmaals de Hompesche molen
Stevensweert op de grens met België Adrie: Stevensweert op de grens met België
Tunneltje naar de herstelde ravelijn Adrie: Tunneltje naar de herstelde ravelijn

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-molenplas.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats StevensweertDe Hompesche Molen

Molendijk 6
6107 AA Stevensweert
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)