Langs de Litsberg, Neer te Limburg

11 km Wandelroute Langs de Litsberg, te Neer

Deze wandeltocht is een korte variant van "De Bedelaar route". De wandeltocht gaat hoofdzakelijk door het natuurgebied het Leudal. Door het gebied stromen de Tungelroyse Beek (ter plekke ook Leubeek genoemd) en de Zelsterbeek. Beide beken vloeien samen tot de Neerbeek. Delen van het gebied zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschap. Als bezienswaardigheden zijn te zien: Het restant van de Elisabethsmolen, van deze molen is nog slechts een bouwval over. De watermolen Sint Ursulamolen, bijzonder is dat deze watermolen als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland, een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. De watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. 81% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 25-8-2012, laatst bijgewerkt op: 27-7-2020

Routebeschrijving

Opmerking vooraf:
De dijk aan de rand van Neer wordt opgehoogd, op het laatste gedeelte van de wandeltocht dat langs de beek gaat kunnen deze werkzaamheden wat overlast geven.

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar kerk en wit eetcafé ’t Raodhoes de weg RD inlopen, de weg volgen tot woning nr.26, zijwegen negeren.
T.h.v. van deze woning LA, fietspad.
Voor beek het fietspad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een smalle brug RA, smal klinkerpad, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route.
Voor gebouw “de Lindeboom”, bij 4 sprong LA, doodlopende weg, kn3 volg 67.
Aan einde van deze weg via trapje naar doorgaande weg lopen, direct daarna LA fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, “Kruisstraat”, wn route.
Voorbij boerderij nr.14 links aanhouden, doodlopende weg, direct daarna bij 4-sprong RD, “Kinkhoven”,  kn67 volg 64.
Bij T-splitsing RA, kn64 volg 6, de weg volgen tot smal bospad aan linkerhand met houten afsluitboom en SBB bordje “Leudal” iets voorbij bosrand.
2.
Bij dit pad LA, smal dalend bospad met hoge heuvelrug aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Bij splitsing met blauw-wit “Ommetje Kinkhoven” routepaaltje links aanhouden.
Bij T-splitsing voor beek RA, wn route.
# Zou door een hoge waterstand het pad langs de beek “Neerbeek” te drassig zijn omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Aangekomen bij de verharde weg LA, verharde weg volgen. Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn6 volg 60, direct daarna eveneens LA, breed bospad, wn route, het pad ca. 600m volgen tot pad aan rechterhand met bankje en iets verder een brugje. Ga verder bij punt 3. 1ste regel.

RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, de beek verder volgen, iets verder passeert men een dijkje met kleine stuw, verderop buigt het smalle pad naar rechts weg van de beek, het pad verder volgen tot T-splitsing bij breed pad.
Bij deze T-splitsing LA.
3.
Doorgaand pad met flauwe bocht naar links richting brugje verder volgen, pad met bankje aan rechterhand negeren, kn20 volg 63.
Voorbij brugje het doorgaande pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn63 volg 62, zijpaden langs heuvel aan linkerhand negeren.
# De heuvel aan linkerhand  is de “Groaveberg”, de merkwaardige 6 meter hoge heuvel heeft in het verleden veel aanleiding gegeven tot verhalen. 
Na ca. 140m, voor open plek RA door houten voetgangerssluis, smal pad, kn62 volg 11, verderop voor rand van heuvelrug buigt het pad naar links, het pad langs heuvelrand volgen tot 3-sprong in dalletje voorbij houten voetgangerssluis, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad volgt nu de voet van de heuvelrug.
Voorbij houten voetgangerssluis RD, breed pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, vervolgens het dalende pad met bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand ca. 30m voor brugje, wn11.
Bij het 3de pad, LA, kn11 volg 13.
RD, pad aan linkerhand negeren
Bij kruising RD, kn13 volg 14.
Voor parkeerterrein LA, grind-/fietspad met gescheiden rolstoelpad, wn route.
T.h.v. picknicktafels op parkeerterrein RA, grindpad, het grindpad over het parkeerterrein volgen tot 3-sprong iets voor bezoekerscentrum “Leudal”.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het grindpad verder volgen, voorbij het bezoekerscentrum passeert men achtereenvolgens een klaphek, knuppelbrugje en een 2de klaphek.
# Voor een bezoek aan de ruïne van Elisabethsmolen of de horecagelegenheid even bij de 3-sprong RA. Iets verder bij de beek staat de watermolen deze is in 2015 gerenoveerd en omgebouwd tot een waterkrachtcentrale.
Na ca. 300m RA, het grindpad wordt verlaten, onverhard pad met bankje, kn14 volg 61.
Bij T-splitsing LA, kn61 volg 62 (zie zijkant routepaaltje), direct daarna bij 4-sprong RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
5.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot watermolen, zijpaden negeren.
Direct na de watermolen LA, smal pad tussen molen en de boerderij, kn56 volg 53.
T.h.v. bankje RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, bij de beek het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen, verderop bij twee dicht bij elkaar staande routepaaltjes met wn en blauw-witte MSN “Leudal” bordjes en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat met een klimmetje de heuvelrug op.
# De steile zandoever is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de rand van de heuvelrug volgen tot voorbij de zanderige helling, paden aan rechterhand negeren.
6.
Voorbij de zanderige helling RD, dalend smal pad aan linkerhand negeren, het bredere pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg, iets verder passeert men kn50 volg 2, verderop na verlaten van het bos buigt het pad naar rechts.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “St. Servaasweg”, wn route.
# Voorbij het café is iets in het bos aan rechterhand de St Servaas kapel.
Voorbij omheining rond tennisvelden LA, smal grindpad, de wn route wordt verlaten, voor beekje buigt het grindpad naar rechts verderop door klaphek en het brugje over.
Iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, verhard fietspad met omheining aan rechterhand.
In bocht naar rechts van het fietspad RD door houten voetgangerssluis, gras-pad, direct daarna bij T-splitsing LA, voor het beekje buigt het gras-pad naar rechts met het beekje aan linkerhand, wn route.
Bij kruising met aan linkerhand een betonnen brug RD, het beekje verder volgen, direct daarna t.h.v. stuw het pad met bocht naar rechts verder volgen, kn13 volg 68.
7.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, verhard voetpad, kn68 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna voor brug RA door klaphek aan overzijde van de doorgaande weg, let op drukke weg!, gras-pad met de beek aan linkerhand, wn66.
# Zou door hoge waterstand het pad langs de beek niet te belopen zijn of verderop het gras-pad langs de beek als gevolg van dijk werkzaamheden gesloten zijn dan als alternatief het fietspad langs doorgaande weg verder volgen. Bij kruising RA, “Gendijk”, de weg volgen tot weg aan linkerhand voor een kapel, t.h.v. de beek passeert men kn66 volg 65. Bij deze weg LA, “Rohrstraat”, de weg volgen tot 4-sprong op de dijk. Bij deze 4-sprong LA, verhard fietspad over de dijk. Na ca. 140m het fietspad met flauwe bocht naar rechts verder richting lager gelegen brugje volgen. Ga verder bij punt 7. 5de regel Voor het brugje RA het beekdal……….

Bij kruising met verharde weg RD, gras-pad met de de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop t.h.v. werkzaamheden rechts langs de bouwhekken de dijk oplopen, boven aangekomen een klein stukje het grindpad over de dijk volgen.
Bij overgang naar verharde weg LA richting het lager gelegen brugje lopen
Voor het brugje RA het beekdal inlopen, het gras-pad met de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand volgen, kn29 volg 40.
LA de stuw over richting watermolen.
# Watermolen de Friedesse Molen.
Iets voorbij de molen gaat het grindpad over in een verharde weg, direct daarna bij T-splitsing LA.
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, “Engelmanstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk “Wandelen in Leudal”:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4, 6086 BK te Neer. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein voor de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Molenweg in Neer. Aanlooproute: Ga noordoostelijke op Napoleonsweg/N273 richting Elkenpad. Sla RA naar de Kloosterpad. Flauwe bocht naar links om op de Kloosterpad te blijven. Sla LA richting Kwir. Sla RA naar de Kwir. Sla LA naar de Kerkplein.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

De Litsberg Adrie: De Litsberg
Een holle weg Adrie: Een holle weg
Het restant van de Elisabethsmolen Adrie: Het restant van de Elisabethsmolen
De weg naar de Sint Ursulamolen Adrie: De weg naar de Sint Ursulamolen
Sint Ursulamolen Adrie: Sint Ursulamolen
Sint Ursulamolen Adrie: Sint Ursulamolen
St Servaas kapel Adrie: St Servaas kapel
Zicht op het plaatje Neer vanuit het beekdal Adrie: Zicht op het plaatje Neer vanuit het beekdal
De Friedesse Molen met op achtergrond de kerk van Neer Adrie: De Friedesse Molen met op achtergrond de kerk van Neer
De Friedesse Molen Adrie: De Friedesse Molen

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-litsberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

't Roadhoes

Kerkplein 2
6086 BK Neer
Bezoek website

St. Elisabeth's Hof

Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (17)

 1. Kees Mutsers 28 juli 2020 om 17:43

  Weer genoten van een heel mooie route!
  Bedankt Adrie! Kees en Jet.

  Reageren
 2. Adrie 3 juli 2020 om 13:43

  Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de dijk verder gevorderd en kan men weer door het beekdal. De routebeschrijving is bijgewerkt tot situatie van vandaag 3 juli 2020. Men moet voorlopig nog rekening houden met veranderingen. De foto gemaakt vanaf de opgehoogde dijk.

  Reageren
 3. Anja 20 mei 2020 om 07:55

  We hebben deze wandeling op 19 mei 2010 gelopen.
  Prachtige wandeling door het Leudal. Er wordt grondwerk verricht, zodat het laatste stuk niet gelopen kan worden. Er moet uitgeweken worden over een smal graspad langs een afscheiding.Men komt dan weer op een verharde weg en kan LA en dan over de weg weer naar Neer lopen.

  Reageren
 4. bea 2 maart 2019 om 16:28

  ontzettend mooie route, ondanks het bewolkte weer, goede routebeschrijving.
  was perfect

  Reageren
 5. Adrie 2 augustus 2018 om 16:46

  Vandaag 2 augustus 2018 in de vroege uurtjes de wandelroute gecontroleerd, tevens een klein beetje gewijzigd. Nieuw is dat in het begin van de tocht een leuk fietspad met uitzicht over het beekdal van de Neerbeek gevolgd wordt. Op de foto de Sint Ursulamolen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 6. Anne 6 mei 2017 om 23:03

  We hebben de route gelopen op 6 mei en deze route staat zeker in mijn top 3! Wat een mooie, afwisselende wandeling hebben we gehad. Ik was zo blij dat ik mijn fotocamera bij me had en dat we de tijd hadden om alles rustig te bewonderen. Het was geweldig wandelweer vandaag, maar het overgrote deel van de route was toch erg rustig.De beschrijving is foutloos en wederom overduidelijk. Een echte aanrader!!

  Reageren
 7. Tiny 26 maart 2017 om 08:20

  Gisteren deze route gelopen. Prachtig! We hebben erg genoten!

  Reageren
 8. Adrie 7 januari 2017 om 17:52

  23 november 2016 de wandelroute gecontroleerd, tevens een klein beetje gewijzigd. In de omgeving van het Leudalmuseum is een nieuw pad aangelegd met knuppelbrugje. Dit nieuwe pad met zicht over het beekdal is in de routebeschrijving opgenomen. Ook leuk om tijdens de tocht eens te letten op beversporen, vooral in de directe omgeving van de beek zal men op diverse plaatsen bomen zien die onder aan de stam afgeknaagd zijn. De twee in 2002 uitgezette bever paartjes, inmiddels misschien meer, zijn nog steeds aanwezig in het gebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Adrie 1 oktober 2015

  Wandelroute 1 oktober 2015 gecontroleerd, tevens is de route wat vernieuwd. De routebeschrijving is weer actueel. Nieuw bij deze route, het onderhoudspad (zie voetnootje van Lennard 19-10-2014) langs de Neerbeek is vervangen door een beter pad aan de andere zijde van het meanderend beekje. Ook leuk om te melden dat de restanten van St. Elisabethsmolen weer gerestaureerd zijn en dat er een nieuw waterrad is geplaatst. Veel wandelplezier!

  Reageren
 10. Lennard 19 oktober 2014

  Vandaag heb ik de route opnieuw gelopen met echt stralend weer.

  Het alternatief tegen het eind van de route, dat ik vorig jaar net misliep, is m.i. een verbetering. M.n. het eerste stukje is het wat zwaarder lopen omdat het onderhoud pad daar weinig belopen is, verderop wordt dat wat beter.
  Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste routes op deze site, zeker in deze tijd van het jaar.

  Tijdens het lopen ontdekte ik aan het begin een smal, maar goed begaanbaar, bospad dat een stukje verharde weg en breed zandpad kan vervangen. Een wijziging hiervoor wordt binnenkort ingezonden.

  Reageren
 11. Bert en Johanna 28 september 2014

  Super mooie route, gewandeld via gps in even super mooi wandelweer. Overigens complimenten voor deze site,

  Reageren
 12. anita 4 februari 2014

  heel mooie wandel route genoten met onze lieve vrienden. 26-1-2014

  Reageren
 13. Ton van Dijck 20 december 2013 om 17:39

  Vandaag deze wandeling gelopen, zonnig weer, erg mooi. Bij punt 9 keuze A genomen, een aanrader! Kleinigheidje: bij punt 4 staat bij kn 11 volg 12. Dit moet 13 zijn, 12 staat niet op de paaltjes. En dan moet kn 12 ook 13 zijn natuurlijk.

  Reageren
  1. Adrie 31 december 2013 om 15:41

   Het knooppuntenpaaltje 12 is verwijderd uit het wandelnetwerk. Als gevolg van een afgesloten zijpad is ook het wandelnetwerk op dat punt gewijzigd. De routebeschrijving is hierop aangepast. Ton van Dijck bedankt voor het melden!

 14. Lennard 13 november 2013

  Gelopen op 9-11 met prima wandelweer. Net een paar dagen te vroeg dus want het laatste stuk door het open agrarische gebied (op de kaart nu in rood aangegeven) was ff doorzetten. Lijkt me een goede aanpassing, dus zal deze route vast nog wel eens lopen.

  Reageren
 15. Adrie 11 november 2013

  10-11 de route gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Tevens is de route vernieuwd, een nog groter deel van de route kan gelopen worden over onverharde paden. Veel wandelplezier!

  Reageren
 16. Sonja en Henk 9 mei 2013

  We hebben deze route op 30 april gelopen met mooi wandelweer. De route is erg mooi en afwisselend. Langs de Leubeek kun je aan de afgeknaagde bomen zien dat de bever deze streek ook gevonden heeft. De beschrijving van de route is prima.

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)