Langs de Litsberg, Neer te Limburg
Wandeltocht door het natuurgebied Leudal en het beekdal van de Neerbeek. Door het natuurgebied Leudal stromen de Leubeek die als de Tungelroyse Beek het gebied inkomt en de Zelsterbeek. Beide beken vloeien samen tot de Neerbeek. In delen van het Leudal zijn prachtige voorbeelden van het beekdalen landschap. Als bezienswaardigheden tijdens de wandeltocht komt men langs het restant van de Sint Elisabethsmolen, van deze molen is nog slechts een bouwval over. In 2014 begon men met de renovatie van deze molen. Met de ruïne als basis werd een moderne opbouw vervaardigd, en in 2015 werd een groot waterrad geplaatst. Verder passeert men de Sint Ursulamolen, eveneens een watermolen. Bijzonder is dat deze watermolen als enige van de zes nog bestaande water-oliemolens in Nederland, een korenmolen en een oliemolen onder één dak herbergt. Als laatste passeert men watermolen de Friedesse Molen, deze molen is gebouwd in het jaar 1717 en is gerenoveerd in het jaar 2002. Deze wandeltocht is een korte variant van De Bedelaar-route. 81% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar de trap richting kerk pal naast het witte eetcafé ’t Raodhoes de weg aan overzijde van het plein RD inlopen, de weg volgen tot woning nr.26, zijwegen negeren.
T.h.v. van deze woning LA, fietspad.
Voor beek het fietspad met bocht naar rechts verder volgen, klaphek aan linkerhand negeren.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een smalle brug RA, smal klinkerpad, wn route, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden, verharde weg, wn route.
Voor brouwerij “de Lindeboom”, bij 4 sprong LA, doodlopende weg, kn3 volg 67.
Aan einde van deze weg via trapje aan rechterhand naar de doorgaande weg lopen, de doorgaande weg oversteken, let op drukke weg!! en aan overzijde LA het fietspad langs de doorgaande weg volgen, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, “Kruisstraat”, wn route.
Voorbij boerderij nr.14 links aanhouden, doodlopende weg, iets verder bij 4-sprong RD, “Kinkhoven”, kn67 volg 64.
Bij T-splitsing RA, kn64 volg 6, de weg volgen tot smal bospad aan linkerhand met houten afsluitboom en SBB bordje “Midden Limburg” iets voorbij de bosrand.
Bij dit pad LA, smal dalend bospad met hoge heuvel aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
Voor blauw-wit “Ommetje Kinkhoven” routepaaltje, bij 3-sprong LA.
Iets voor beek, bij T-splitsing RA, wn route, smal pad met de beek aan linkerhand.
# Zou door een hoge waterstand het pad langs de beek “Neerbeek” te drassig zijn omkeren en teruglopen naar de verharde weg. Aangekomen bij de verharde weg LA, verharde weg volgen. Bij T-splitsing LA, doorgaande weg, kn6 volg 60, direct daarna eveneens LA, breed bospad, wn route, het pad met verderop kn20 volg 63 ca. 600m volgen tot een brugje, zijpaden negeren. Ga verder bij punt 3. 2de regel.
RD, pad aan rechterhand negeren, de wn route wordt verlaten, de beek verder volgen met iets verder aan rechterhand een kleine stuw, verderop buigt het smalle pad naar rechts weg van de beek, het pad verder volgen tot T-splitsing bij breed pad.
Bij deze T-splitsing LA, breed pad.
3.
Het pad met flauwe bocht naar links richting brugje verder volgen, pad met bankje aan rechterhand negeren, kn20 volg 63.
Voorbij het brugje het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, kn63 volg 62, zijpaden langs heuvel aan linkerhand negeren.
# De heuvel aan linkerhand is de “Groaveberg”, de merkwaardige 6 meter hoge heuvel heeft in het verleden veel aanleiding gegeven tot verhalen.
Na ca. 140m, voor open plek RA door houten voetgangerssluis, smal pad, kn62 volg 11, verderop voor de rand van lager gelegen beekdal buigt het pad naar links met het beekdal aan rechterhand, het pad over de rand volgen tot 3-sprong in een dalletje voorbij een houten voetgangerssluis, smalle zijpaden negeren.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, wn route, het pad gaat nu door het beekdal met hoger gelegen bos aan linkerhand.
Voorbij houten voetgangerssluis RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpaden negeren.
4.
Bij deze T-splitsing RA, wn route, vervolgens het dalende pad met bocht naar rechts volgen tot 3de pad aan linkerhand ca. 30m voor een brugje, wn11.
Bij het 3de pad LA, kn11 volg 13, het pad volgen tot kruising, zijpad aan linkerhand negeren.
Bij deze kruising RD, kn13 volg 14.
Voor parkeerterrein, bij kruising LA, grind-/fietspad met gescheiden rolstoelpad, wn route.
T.h.v. picknicktafels op parkeerterrein RA, het grindpad over het parkeerterrein volgen tot 3-sprong iets voor bezoekerscentrum “Leudal”.
Bij deze 3-sprong links aanhouden, het grindpad verder volgen met voorbij het bezoekerscentrum achtereenvolgens een klaphek, vlonderpad en een 2de klaphek.
# Voor een bezoek aan de ruïne van Elisabethsmolen of de horecagelegenheid even bij de 3-sprong RA. Iets verder bij de beek staat de watermolen deze is in 2015 gerenoveerd en omgebouwd tot een waterkrachtcentrale.
Ca. 300m voorbij het 2de klaphek RA, het grindpad wordt verlaten, onverhard pad met bankje, kn14 volg 61.
Bij T-splitsing LA, kn61 volg 11/62 , direct daarna bij 4-sprong RA, het pad volgen tot 4-sprong, zijpaden negeren.
5.
Bij deze 4-sprong rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, het pad volgen tot watermolen de Leumolen, zijpaden negeren.
# De Leumolen of Sint-Ursulamolen is een onderslagmolen, de molen werd voor het eerst vermeld in 1461.
Direct na de watermolen LA, smal pad tussen molen en de boerderij, kn56 volg 53.
RD, pad aan rechterhand negeren, iets verder LA, kn53 volg 51, smal pad dat afdaalt naar de beek, bij de beek het smalle pad met de beek aan linkerhand volgen, verderop bij twee dicht bij elkaar staande routepaaltjes met wn en blauw-witte “MSN Leudal” bordjes en met tussen de bomen door zicht op een steile zandoever buigt het pad naar rechts weg van de beek en gaat met een klimmetje de helling op.
# De steile zandoever die tussen de bomen door te zien is de “Litsberg”.
Boven aangekomen links aanhouden, de wn route wordt tijdelijk verlaten, de rand volgen tot voorbij de zanderige helling, paden aan rechterhand negeren.
6.
Voorbij de zanderige helling RD, dalend smal pad aan linkerhand negeren, het pad met verderop kn50 volg 16 buigt t.h.v. de bosrand naar rechts, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg, “St. Servaasweg”, kn16 volg 2.
# Voorbij het café is iets in het bos aan rechterhand de St Servaas kapel.
Voorbij omheining rond tennisvelden LA, smal grindpad, kn2 volg 94, voor beekje buigt het grindpad naar rechts, verderop door klaphek en een brugje over.
Iets voorbij het brugje, bij T-splitsing LA, wn route, verhard fietspad met omheining aan rechterhand.
In bocht naar rechts van het fietspad links aanhouden door houten voetgangerssluis met bordje “Landgoed Neyenghoor”, smal onverhard pad, iets verder bij T-splitsing LA, voor het beekje buigt het pad naar rechts met het beekje aan linkerhand, wn route, het pad met verderop een betonnen met metalen hek aan linkerhand volgen tot stuw aan linkerhand .
Bij deze stuw RD, kn13 volg 68, het beekje verder aan linkerhand volgen.
7.
Voorbij houten voetgangerssluis, bij T-splitsing RA, verhard voet-/fietspad, kn68 de wn route wordt verlaten.
Bij T-splitsing RA, fietspad langs doorgaande weg, direct daarna voorbij de vangrails LA de doorgaande weg oversteken, wn
# Zou door hoge waterstand het pad langs de beek niet te belopen zijn dan als alternatief bij de T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg. Bij kruising RA, “Gendijk”, de weg volgen tot kruising met de beek. Bij de beek LA door het klaphek aan overzijde van de beek, pad met beek aan linkerhand, kn66 volg 60, verderop passeert men een klaphek, voorbij het klaphek de dijk over. Ga verder bij punt 7. 4de regel Op de dijk……..
Bij deze kruising RD door klaphek, het pad met de beek aan linkerhand verder volgen, kn66 volg 60, verderop voorbij een klaphek de dijk oplopen.
Op de dijk, bij kruising RD de dijk afdalen, aan voet van de dijk, bij kruising met verhard voet-/fietspad RD het beekdal inlopen, kn60 volg 29, de beek aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, grindpad met beek aan linkerhand, kn29 volg 41.
LA de stuw over richting watermolen, kn41 volg 7, voorbij de watermolen links aanhouden, iets veder gaat het grindpad over in een verharde weg, vervolgens bij T-splitsing LA, kn7 volg 22.
# Watermolen de Friedesse Molen, een voorloper van de huidige watermolen stond er waarschijnlijk al in 1343. De huidige molen is gebouwd in het jaar 1717
Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, weg aan linkerhand negeren, direct daarna bij splitsing links aanhouden, “Engelmanstraat”, de weg volgen tot plein voor de kerk, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk “Wandelen in Leudal”:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen de richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Sint Martinuskerk, Kerkplein 2-4, 6086 BK te Neer. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein voor de kerk.
Openbaar vervoer
Bushalte Molenweg in Neer. Aanlooproute: Ga noordoostelijke op Napoleonsweg/N273 richting Elkenpad. Sla RA naar de Kloosterpad. Flauwe bocht naar links om op de Kloosterpad te blijven. Sla LA richting Kwir. Sla RA naar de Kwir. Sla LA naar de Kerkplein.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (10)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-litsberg.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
't Roadhoes
Kerkplein 2
6086 BK Neer
Bezoek website
St. Elisabeth's Hof
Roggelseweg 56
6081 NP Haelen
Bezoek website
Zeer nauwkeurig uitgestippelde route.
De beschrijving laat niets aan het toeval over. Petje af! De wandeling is ook echt de moeite waard. De ongerepte natuur is zeer mooi en de beken en molens zorgen voor een hele mooie afwisseling. We hadden wat pech met de horeca onderweg ( woensdag sluitingsdag of juist jaarlijks verlof). Maar dat hebben we op weg naar huis ruimschoots ingehaald.
5 oktober 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op twee plaatsen was het wandelnetwerk gewijzigd. De routebeschrijving is hierop aangepast en weer actueel. Veel wandelplezier!
De brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek is vervangen. De wandeltocht kan weer volledig gelopen worden.
In Neer wordt de brug (Witte Brug) in de Napoleonsweg (N273) over de Neerbeek vervangen. Volgens de planning lopen de werkzaamheden tot half juni. Volg voorlopig het alternatief bij punt 7.
De werkzaamheden aan het ophogen van de dijken bij Neer zijn klaar. Aan de afrastering wordt wordt nog gewerkt. De klaphekken in het beekdal bij Neer staan er al, de afrastering ontbreekt nog op enkele plaatsen. De routepaaltjes waarnaar in de routebeschrijving verwezen wordt staan er inmiddels ook weer. De routebeschrijving is hierop aangepast. Veel wandelplezier!
Vandaag deze wandeling andersom gelopen met GPS, prachtige wandeling. Bij de werkzaamheden aan de vistrap kan het wat glibberig zijn, voor de rest is alles goed te doen.
Wat ’n prachtige tocht!
Hoewel we al vaker in/rond het Leudal liepen, was de aan- en terugloop vanuit Neer helemaal nieuw. Weinig last gehad van de werkzaamheden. Weer bedankt voor de perfecte omschrijving.
Prachtige wandeling begonnen vanuit het huisje van Buitenleven vakanties naast de St. Ursula of Leumolen.
We zijn 1 keer verkeerd gelopen door niet op te letten.
Wat een prachtig gebied met geweldige natuur. Wij houden wel van zo’n herfstdag met wat wind afgewisseld met zon en een hele kleine motregenbui.
We hebben lokale knapkoeken gekocht bij een kleine bakkerij in Neer.
Weer genoten van een heel mooie route!
Bedankt Adrie! Kees en Jet.
Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de dijk verder gevorderd en kan men weer door het beekdal. De routebeschrijving is bijgewerkt tot situatie van vandaag 3 juli 2020. Men moet voorlopig nog rekening houden met veranderingen. De foto gemaakt vanaf de opgehoogde dijk.
Adrie,
mooi rondje gemaakt, misschien een idee om ook even langs het wehrmachtshuuske te wandelen. is net even wat anders en maar paar meter verderop.
Albert bedankt voor de reactie! Langs het wehrmachtshuuske was een mogelijkheid. Vanaf het punt dat men het landgoed Neyenghoor inloopt kan men linksom door het landgoed of rechtsom langs het gebouwtje. Wat lopen betreft is linksom leuker om te lopen. Momenteel ben ik een wandeltocht aan het uitwerken die het landgoed als onderwerp heeft bij deze eveneens wat kortere tocht komt men wel langs het gebouwtje.
We hebben deze wandeling op 19 mei 2010 gelopen.
Prachtige wandeling door het Leudal. Er wordt grondwerk verricht, zodat het laatste stuk niet gelopen kan worden. Er moet uitgeweken worden over een smal graspad langs een afscheiding.Men komt dan weer op een verharde weg en kan LA en dan over de weg weer naar Neer lopen.
ontzettend mooie route, ondanks het bewolkte weer, goede routebeschrijving.
was perfect
Vandaag 2 augustus 2018 in de vroege uurtjes de wandelroute gecontroleerd, tevens een klein beetje gewijzigd. Nieuw is dat in het begin van de tocht een leuk fietspad met uitzicht over het beekdal van de Neerbeek gevolgd wordt. Op de foto de Sint Ursulamolen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
We hebben de route gelopen op 6 mei en deze route staat zeker in mijn top 3! Wat een mooie, afwisselende wandeling hebben we gehad. Ik was zo blij dat ik mijn fotocamera bij me had en dat we de tijd hadden om alles rustig te bewonderen. Het was geweldig wandelweer vandaag, maar het overgrote deel van de route was toch erg rustig.De beschrijving is foutloos en wederom overduidelijk. Een echte aanrader!!
Gisteren deze route gelopen. Prachtig! We hebben erg genoten!
23 november 2016 de wandelroute gecontroleerd, tevens een klein beetje gewijzigd. In de omgeving van het Leudalmuseum is een nieuw pad aangelegd met knuppelbrugje. Dit nieuwe pad met zicht over het beekdal is in de routebeschrijving opgenomen. Ook leuk om tijdens de tocht eens te letten op beversporen, vooral in de directe omgeving van de beek zal men op diverse plaatsen bomen zien die onder aan de stam afgeknaagd zijn. De twee in 2002 uitgezette bever paartjes, inmiddels misschien meer, zijn nog steeds aanwezig in het gebied. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Wandelroute 1 oktober 2015 gecontroleerd, tevens is de route wat vernieuwd. De routebeschrijving is weer actueel. Nieuw bij deze route, het onderhoudspad (zie voetnootje van Lennard 19-10-2014) langs de Neerbeek is vervangen door een beter pad aan de andere zijde van het meanderend beekje. Ook leuk om te melden dat de restanten van St. Elisabethsmolen weer gerestaureerd zijn en dat er een nieuw waterrad is geplaatst. Veel wandelplezier!
Vandaag heb ik de route opnieuw gelopen met echt stralend weer.
Het alternatief tegen het eind van de route, dat ik vorig jaar net misliep, is m.i. een verbetering. M.n. het eerste stukje is het wat zwaarder lopen omdat het onderhoud pad daar weinig belopen is, verderop wordt dat wat beter.
Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste routes op deze site, zeker in deze tijd van het jaar.
Tijdens het lopen ontdekte ik aan het begin een smal, maar goed begaanbaar, bospad dat een stukje verharde weg en breed zandpad kan vervangen. Een wijziging hiervoor wordt binnenkort ingezonden.
Super mooie route, gewandeld via gps in even super mooi wandelweer. Overigens complimenten voor deze site,
heel mooie wandel route genoten met onze lieve vrienden. 26-1-2014
Vandaag deze wandeling gelopen, zonnig weer, erg mooi. Bij punt 9 keuze A genomen, een aanrader! Kleinigheidje: bij punt 4 staat bij kn 11 volg 12. Dit moet 13 zijn, 12 staat niet op de paaltjes. En dan moet kn 12 ook 13 zijn natuurlijk.
Het knooppuntenpaaltje 12 is verwijderd uit het wandelnetwerk. Als gevolg van een afgesloten zijpad is ook het wandelnetwerk op dat punt gewijzigd. De routebeschrijving is hierop aangepast. Ton van Dijck bedankt voor het melden!
Gelopen op 9-11 met prima wandelweer. Net een paar dagen te vroeg dus want het laatste stuk door het open agrarische gebied (op de kaart nu in rood aangegeven) was ff doorzetten. Lijkt me een goede aanpassing, dus zal deze route vast nog wel eens lopen.
10-11 de route gecontroleerd, de beschrijving is weer actueel. Tevens is de route vernieuwd, een nog groter deel van de route kan gelopen worden over onverharde paden. Veel wandelplezier!
We hebben deze route op 30 april gelopen met mooi wandelweer. De route is erg mooi en afwisselend. Langs de Leubeek kun je aan de afgeknaagde bomen zien dat de bever deze streek ook gevonden heeft. De beschrijving van de route is prima.