Langs de lieflijke Linge, Leerdam te Zuid-Holland

16 km Wandelroute Langs de lieflijke Linge, te Leerdam

Een fraaie route langs de Linge, soms intiem, soms met mooie vergezichten. U komt ook langs het Lingebos. Echter: U dient gebruik te maken van het voetveer Arkel-Spijk en die vaart alleen tussen 1 mei en 30 oktober van 10 tot 12 en van 13 tot 18 uur.

Opgesteld door: Sieds van der Ploeg op: 31-12-2007

Routebeschrijving

U verlaat het station Leerdam aan de voorzijde en steekt de straat  over. U gaat de straat in, rechts van het gebouw Parkstaete: het dokter Reilinghplein.
U loopt rechtdoor, langs het klokkenspel, over de brug de Fonteinstraat in. Bij de kerk slaat U rechtsaf de Kerkstraat in.

Aan het einde van die straat na restaurant Het Veerhuys, houdt U links aan, schuin omhoog, de oprit naar de brug over de Linge. U gaat linksaf over de brug en over de Linge. Na de brug gaat U bij het eerste kruispunt rechtsaf. (Pas op met oversteken !!).

U loopt nu op de Oude Zuider Lingedijk. De Linge ligt rechts van u. Na enige tijd krijgt U aan Uw linkerhand een beeldentuin. Daarna komen een paar huisjes. De asfalt-weg buigt hier links van de dijk af. De wandelroute gaat hier rechts een bospad op. U passeert een slagboom. Door het gebladerte ziet U de buitenplaats Merckenburg (vroeger een heus kasteel) aan uw linkerhand. U loopt almaar rechtdoor, tot u weer bij een slagboom
komt.

Hier even opletten. U dient rechts aan te houden, nog voor het eerste huis van Heukelum, loopt U naar een fietspad langs de Linge.
Dit pad loopt achter de huizen langs. U bereikt tenslotte een haventje. (Daar is ook een veer over de Linge). U dient links om het haventje heen te lopen. Dus voor het haventje links omhoog. U passeert een hek en komt op een T-kruising. Hier direkt helemaal naar rechts,
de Appeldijk op. U bent nu dus weer op de dijk langs de Linge.

Van asfalt verandert de weg in steenslag. Later weer asfalt. Op de T-kruising links aanhouden (dus niet in de richnting Koornwaard).
Waar de asfaltweg links afbuigt de dijk af, gaat U rechtdoor het fietspad op.

(Rechts van dit pad bevindt zich een prachtig natuurgebied voor watervogels van Staatsbosbeheer. U kunt daar in. Daarvoor dient u vrij spoedig op dit pad naar rechts te gaan, een pad door het gras naar een hek. Het hek mag U overklimmen. Maar let op: het pad is nogal ruig).

Aan het eind van dit fietspad komt op een gewone weg (Groeneweg). U gaat rechtsaf en blijft dus op de dijk.Ook bij de volgende T-kruising  gaat U rechts (De Zuider Linge dijk) en buigt met dijk en Linge naar rechts.

Na het bord “Vogelswerf” gaat U links af de dijk af en meteen weer rechts, U loopt nu op de Spijkse Kweldijk. Aan deze weg op nr 16 is ook een uitspanning/ restaurant “Vogelswerf”.  Aan het einde gaat de weg rechts omhoog en u komt bij het gemaal Broekse sluis. Let hier even op. Na de sluis meteen weer links af en op de T-kruising weer links. Na enkele meters gaat u rechtsaf een onverharde bosweg in. Dit bos is van Staatsboshbeheer.

Aan U linkerzijde krijgt u een meertje. Na dat meertje gaat U de 1e weg rechts in. Dit is een hele  mooie wandelweg. Aan Uw linkerzijde bevindt zich het fraaie Lingebos en aan Uw rechterzijde het zgn.Hooge Veld.

U passeert een asfaltweg. De Julianaweg. Hier gaat U rechtsaf. En op de volgende T-kruising linksaf. Ziezo, nu loopt weer op de Spijkse kweldijk. U passeert het bord `Spijk`. Links op de weg is nu een voetpad. U neemt nu de 1e straat rechtsaf. Maar nog voor de dijk
gaat u links af een voetpad op onder aan de dijk. Bij de kerk gaat dit pad omhoog en U komt weer op de Lingedijk.

Bij het ANWB/bord 7641 gaat U rechtsaf de dijk af. Hier lopen twee grindpaden. U neemt het linkse en komt zo bij het veer. Even bellen of roepen, want meestal moet de bediening van de overkant komen. U kunt aan die overkant overigens ook heerlijk koffie drinken met een
gebakje.

Na de oversteek rechtdoor en op de T-kruising op de dijk links af. Nu ligt de Linge aan Uw linkerzijde. Rechts is een stiltegebied, maar daar zullen de auto´s die hier rijden zich niets van aantrekken. U komt langs een haventje aan uw linkerhand en  vervolgens gaat U over een brug. Na die brug loopt U rechtuit de weg over en vervolgens schuin/rechts de
dijk af en het dorp in. U komt op een soort pleintje. Daar rechts aanhouden, langs de winkels. U loopt in de Pr. Beatrixstraat. Deze straat buigt naar links en daarna naar rechts. U ziet aan Uw linkerhand een witte klapbrug (over de Merwede). U gaat over die brug.

Na de brug rechtdoor. Links ziet U de prachtige molen van Arkel. U bevindt zich overigens op de stationsweg, dus het station is niet ver meer. En dat ziet u dan ook aan Uw linkerhand verschijnen.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station, Stationsweg 2, 4141 HB te Leerdam. Plan Route

Eindpunt

Station Arkel, Parallelweg 29 te Arkel.

Openbaar vervoer

Station Leerdam

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Het is onbekend of er honden zijn toegestaan in dit gebied.

Foto's

Er zijn geen foto's beschikbaar

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Er is geen topografische kaart beschikbaar

Download(s)

Er zijn geen downloads beschikbaar

Horecagelegenheden

Restaurant 't Veerhuys

Kerkstraat 93
4141 AV Leerdam
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (19)

 1. Tinie Bakker 11 mei 2014

  Gelopen op 10-05-2014.
  Zeer verrassende route, afwisselend, langs dijkhuisjes met mooie tuinen maar ook veel natuur. Jammer dat het veerpontje bij Spijk aan de overkant bleef liggen, terwijl wij in de stromende regen aan de overkant stonden. Zou fijn zijn als in de routebeschrijving dan aangegeven wordt hoe je verder kunt. Na vaak vragen zijn we uiteindelijk wel in Arkel gekomen, maar leuk is anders.

  Reageren
 2. Adrie 11 mei 2014

  Er is helaas geen goed alternatief. De enige mogelijkheid om in Arkel te komen is via de brug bij het spoor, een omweg van ca. 4,5 km. Misschien een tip voor een volgende wandelaar: voordat men vertrekt bij verwacht slecht weer eerst contact opnemen met het pontje, contact informatie http://www.fietspont.nl/. Zou men alsnog moeten omlopen: teruggaan naar de Zuiderlingedijk, vervolgens de dijk blijven volgen tot bocht naar rechts voor het spoor. Op dit punt niet de weg blijven volgen maar het fietspad parallel aan het spoor. Aan het einde van het fietspad rechts aanhouden. Na passeren van rotonde LA, doorgaande weg oversteken, vervolgens aan overzijde RA, het weggetje buigt naar links. Bij splitsing rechts aanhouden "Onderweg", deze weg verder geheel uitlopen. Einde weg op T-splitsing LA, "Schoolstraat", men volgt weer de dijk. De dijk blijven volgen tot men weer uitkomt in "Arkel".

  Reageren
 3. De Schoenveter 2 september 2012

  Een hele mooie route, zeker het stuk over de Appeldijk was leuk om te zien en de thee tuin bij de Spijkse Kweldijk was zeker de moeite waard om daar iets te nuttigen. Het voetveer Arkel-Spijk bleek ondanks de aangegeven data niet te varen, op een briefje wat bij de kade hing stond dat door prive omstandigheden de pont pas volgend jaar weer gaat varen. Wij zijn in ieder geval wel aan de overkant gekomen doordat er net een bootje kwam aanvaren met 2 aardige heren die ons keurig netjes bij de sluis in Arkel hebben afgezet, zo zie je maar, een wandeltocht langs de Linge gecombineerd met een boottochtje over de Linge.

  Reageren
 4. M.O. 27 juli 2012

  Een heel mooie, afwisselende route. Zeer de moeite waard. Alleen jammer dat het pad langs het Lingebos volkomen vertrapt was door paarden en hun berijders en daardoor moeilijk te belopen. Ik vraag me trouwens of zij daar mogen komen?

  Reageren
 5. Marloes en René 13 juni 2011

  We hebben de route met Pinksteren gelopen. Het is een mooie route, al zouden wij bijvoorbeeld een stukje door het Lingebos in de route opgenomen hebben. Wij hebben vanaf de Appeldijk als alternatief de route door het natuurgebied gelopen. Het pad was goed beloopbaar. Volg de paarse paaltjes van de Orchideënroute tot de pad weer uitkomt op de Appeldijk. Daar de normale route weer oppakken. Bij de sluis klopt de routebeschrijving precies, alleen is de onverharde pad inmiddels geasfalteerd. De normale route is slechts 14 kilometer, en wij hebben als alternatief een route naar en door Gorinchem genomen. Dat is ongeveer 5 kilometer extra, maar zeker de moeite waard. Ga net voor Arkel, meteen na de brug links het pad langs de Linge op. Volg deze pad een tijdje, en neem dan een afslag naar rechts een stukje van het Gorkumse Postpad. vervolgens bij de Arkelsedijk richting het Centrum van Gorinchem. Wij zijn door het centrum gelopen en daarna via de vestingmuur naar het station. Het bijgevoegde

  Reageren
 6. Henny 16 mei 2011

  De route was inderdaad prachtig. Maar waar we mis zijn gelopen is ” Bij de Broekse sluis. Let hier even op. Na de sluis meteen weer links af en op de T-kruising weer links. Na enkele meters gaat u rechtsaf een onverharde bosweg in. Dit bos is van Staatsboshbeheer” Er was helemaal geen onverharde weg en het meertje zagen we ook niet links liggen. We zijn uiteindelijk over de dijk verder gelopen naar Spijk.
  Misschien moet route bij de sluis weer even goed nagelopen worden. Letterlijk en figuurlijk.

  Reageren
 7. Lian 25 oktober 2010

  Het is een mooie route, zelfs met regen maar als de schipper van het voetveer niet op de aangegeven tijden aanwezig is, valt het toch tegen als je 4 km moet omlopen.

  Reageren
 8. Stans 24 oktober 2010

  Zaterdag 23 oktober 13.10 uur stonden wij tevergeefs te bellen naar de schipper die ons met het pontje naar de overkant had moeten brengen. Er stond duidelijk aangegeven dat het pontje vaart tussen 13.00 en 18.00 uur. Wel balen dat we daardoor 5 km om moesten lopen om in Arkel te komen. Verder mooie route.

  Reageren
 9. webmaster 1 mei 2010

  Op 29-04-2010 plaatste Diana het hier onderstaande voetnootje, de bijgevoegde route beschrijving is omgezet naar een kaart en bijvoegd aan de wandeling. Het grootste deel van de route was beschreven, bedankt hiervoor.
  Wie maakt het ontbrekende deel van Spijk naar Arkel, bij voorbaat dank.

  Voetnootje Diana.
  Wij hebben deze route 27 april 2010 gelopen. Een hele mooie wandeling die ook goed is beschreven. Het orchideen pad dat je tegenkomt loopt dood of heel erg om. Was onduidelijk en we zijn terug gekeerd. De plek bij de veerpond was met het mooie weer prima vertoeven. Helaas kon die mevrouw niet goed rekenen en hebben we te veel betaald voor het toch al karige kopje lauwe thee. De Vlaai was super vers en heerlijk. Deze wandeling is heel afwisselend en een aanrader.

  Reageren
 10. Bé. 3 oktober 2009

  Schitterende oogstwandeling,gelopen op 3 oktober. Veel noten,appels peren en de laatste bramen .
  Teleurstellend dat de uitspanning al aan de winterstop begonnen was,graag in de route vermelden.
  Tip:graag de route uitbreiden tot Gorinchem,voor wie wil..
  Al met al een heerlijke,afwisselende wandeling.

  Reageren
 11. Dick 26 augustus 2009

  Leuke route die echter geen 16 km is, maar net iets meer dan 13. Stukje langs het Lingebos vonden wij het minst mooie van de route en kan bovendien erg modderig zijn bij nat weer. Het pontje en het bijbehorende terras is geweldig, zeker bij mooi weer.

  Reageren
 12. Gert en Mirjam Hoogerdijk 14 juni 2009

  Prachtige route, heel duidelijk beschreven, we hebben genoten!

  Reageren
 13. Marianne, namens de wandelclub 15 mei 2009

  We liepen begin mei, de bloesem was al weg maar de bermen en het fluitekruid waren des te mooier. Leuk veerpontje, zoiets kom je nauwelijks meer tegen,en ze hebben daar heerlijke chardonay aan de overkant! Ook restaurant Vogelswerf is geweldig, je zit zo gezellig in de voortuin van de restauranthouder.
  Een wandeling om erin te houden!

  Reageren
 14. Joost van G. 20 april 2009

  Prachtige route. Bij aankomst in Arkel kun je, vlak voor de witte klapbrug over de Merwede, heerlijk nagenieten en drinken in de beschutte tuin van Wereldwinkel De Punt Arkel. Zie http://www.depuntarkel.nl

  Reageren
 15. Judy Lasschuit 16 augustus 2008

  Heerlijke, afwisselende route, een koffie/theestop bij het voetveer is echt aan te bevelen. Voetveer ligt op half uur wandelen van het station Arkel.
  Route is niet rolstoeltoegankelijk.

  Reageren
 16. Irene 22 juli 2008

  22-7-2008
  Het was een prachtige route en ondanks dat het vakantie was, heel erg stil! De afwisseling van landschappen was verrassend! Ook een prima omschrijving, zeer duidelijk! Het kleine pontje op het laatst van de route was heel erg leuk! Erg leuk om daar koffie te drinken!

  Reageren
 17. CtD 8 mei 2008

  Het was een afwisselende, mooie route. Ook de paden waren afwisselend. En de route is duidelijk omschreven.

  Reageren
 18. paul leufkens 4 mei 2008

  Prachtig, zeker in de bloesemtijd en met het gele koolzaad in de bermen. Goed aangegeven

  Reageren
 19. M.V. 18 juni 2007

  Leuke, afwisselende route

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)