Langs de Kaweische Loop, Deurne te Noord-Brabant

10 km Wandelroute Langs de Kaweische Loop, te Deurne

Wandel- en struintocht door het buitengebied tussen de plaatsen Deurne, Bakel en Helmond in. De wandeltocht vertrekt vanuit buurtschap Groot Bruggen en gaat via het Zandbos naar het beekje de Vlier. Dit beekje wordt via een struinpad enige tijd gevolgd. Na dit beekje gaat de route via veldwegen en ongebaande paden verder richting het buurtschap De Schouw. In dit buurtschap wordt voor de eerste keer de Kaweische Loop overgestoken. Vervolgens gaat de route verder richting buurtschap Molenhof. Vanaf dit buurtschap wordt via struinpaden voor ruim 2 kilometer de Kaweische Loop gevolgd. Na het verlaten van de Kaweische Loop gaat de route via veldwegen naar het bos van Groot Bruggen, waar opnieuw struinpaden en bospaden worden gevolgd voordat men terugkeert naar het startpunt bij Het Boerenhuis.
De Kaweische Loop is een zijbeek van de Bakelse Aa. Ze is genoemd naar de buurtschap Kaweide dat ten zuiden van het dorp Milheeze ligt. Historisch gezien ontspringt de beek bij de zogenoemde Eessens put, gelegen op de Peelrandbreuk niet ver van Milheeze. De beek begint thans met de ontwatering van Vliegbasis De Peel. Tussen de buurtschappen Molenhof en De Schouw in, voegt het beekje De Vlier zich bij de Kaweische Loop. Enkele honderden meters verder vloeit de Kaweische Loop ten slotte samen met de Oude Aa, om als Bakelse Aa in de richting van de Aa te stromen. Waterschap Aa en Maas is in 2010 begonnen met de uitvoering van een herinrichtingsplan, waarbij onder andere een aantal oude meanders zijn hersteld en de inrichting van het landschap is verbeterd. De Kaweische Loop vormt de grens tussen de gemeenten Gemert-Bakel en Deurne.
De Vlier is een gekanaliseerde beek die even ten zuiden van het peeldorp Griendtsveen ontstaat. De Vlier voedt de watermolen aan het Haageind in Deurne, die daar sinds de 14e eeuw ligt, en levert daarnaast het water voor de grachten van het Groot Kasteel en het Klein Kasteel, beide eveneens in de 14e eeuw aan weerszijden van het Haageind gebouwd.
Het buurtschap De Schouw bestaat uit een aantal boerderijen gegroepeerd aan weerszijden van de Kaweische Loop. De oorsprong van het buurtschap ligt in de middeleeuwen. In de 12de of 13de eeuw werd op deze plaats een hoeve gesticht en land ontgonnen met de naam “het goed Ter Schaut”.
Ook het buurtschap Molenhof kent zijn oorsprong in de middeleeuwen. De vroegste vermelding van de naam Molenhof komt voor in een akte van 19 januari 1419 waarin sprake is van de verkoop van een deel van de hoeve de Molenhof aan de Helmondse heer Jan van Berlaer. De naam Molenhof zou afkomstig zijn van een hoeve nabij een watermolen, welke mogelijk aan de Kaweische Loop heeft gelegen.
Let op! De wandeltocht is voor een groot gedeelte een struintocht. Dit betekent dat sommige stukken van de tocht over ongebaande paden gaan en dat het soms klimmen en klauteren is. Dat met name in de lente en zomer de vegetatie (erg) hoog kan staan en dat in natte perioden het met name langs de twee beken drassig kan zijn. Hou hier rekening mee! Het advies is om een lange broek en stevige wandelschoenen te dragen.
Maar geniet vooral ook van de flora en fauna tijdens deze tocht en met name van de bloemenpracht langs de Kaweische Loop. En mogelijk heeft men geluk en ziet men een bever aan het werk in de Kaweische Loop.
Ca. 85% van de tocht is onverhard.

Opgesteld door: Mark op: 6-6-2024

Routebeschrijving

Let op! De wandeltocht is voor een groot gedeelte een struintocht. Dit betekent dat de route over ongebaande paden gaat en dat het soms klimmen en klauteren is. Met name in de lente en de zomer kan de vegetatie (erg) hoog staan en kan het in natte perioden met name langs de twee beken drassig zijn. Hou hier rekening mee! Het advies is om een lange broek en stevige wandelschoenen te dragen.

1.       Met de rug naar de ingang van ‘Het Boerenhuis’ LA vertrekken. Direct hierna onverharde weg met gescheiden fietspad naar rechts negeren en bij T-splitsing met verharde weg LA, wn-route. Na woning nr.13 bij 3-sprong RA, ‘Klein Bruggen’, wn-route. Men passeert aan linkerhand ‘Green Valley Estate’. #Green Valley Estate is een hippisch centrum met verschillende faciliteiten op het gebied van paardensport. Voor de ingang van Green Valley Estate RA, onverhard pad met gescheiden fietspad, wn-route. Na ca. 250m bij 3-sprong LA, bospad, men passeert een metalen afsluitboom, wn-route. RD, smal pad naar rechts negeren. Bij 6-sprong 2e pad naar rechts RA, ‘Jan Donderspad’, kn7 volg 8. Bij kruising RA, wn-route. RD, ATB-pad naar links en naar rechts negeren. Bij kruising LA, smal bospad, wn-route. Bij kruising RA, kn8 volg 59. Bij kruising met breder pad met gescheiden fietspad RD, wn-route. Bij T-splitsing RA, smal graspad schuin richting sluisje, let op! pad kan door begroeiing moeilijk zichtbaar zijn. Voor sluisje LA, struinpad met beekje de ‘Vlier’ aan rechterhand, wn-route. Verderop passeert men eerst een sluisje en daarna een betonnen brugje, beiden negeren. Hierna bij houten brugje RA, beekje de ‘Vlier’ oversteken, aan overzijde brugje LA, struinpad met beekje aan linkerhand.

2.       Bij T-splitsing met verharde weg LA, via brugje beekje oversteken, wn-route wordt verlaten. Na brugje RD, ‘Raktseweg’, doodlopende weg naar links (‘Bleijs’) negeren. Bij 3-sprong, direct na ‘Stal Bankers’ aan rechterhand, RA. Daar waar de verharde weg overgaat in een onverharde weg bij 3-sprong RA, let op! pad kan door begroeiing moeilijk zichtbaar zijn. Verderop maakt het pad een bocht naar links en gaat men via een struinpad verder door de rand van landbouwgronden. Het struinpad gaat over in een veldweg, deze veldweg maakt ter hoogte van enkele eikenbomen een bocht naar rechts en gaat ter hoogte van een boerderij over in een verharde weg. De weg gaat door buurtschap De Schouw #buurtschap De Schouw bestaat uit een aantal boerderijen gegroepeerd aan weerszijden van de Kaweische Loop, gedeeltelijk in Bakel en gedeeltelijk in Deurne gelegen. De oorsprong van dit   buurtschap ligt in de Middeleeuwen. Men passeert de ‘Kaweische Loop’.

3.       Na woonboerderij nr.3 bij kruising met aan overzijde een onverharde weg RA, ‘Schouw’, wn-route. De straat gaat verderop over in ‘Heidveld’. Bij 3-sprong RA, kn59 volg 8. Men passeert opnieuw de ‘Kaweische Loop’. Ca. 25m na de ‘Kaweische Loop’ ter hoogte van woning nr.11 ’de Molenhof’ LA door houten klaphek, struinpad met de ‘Kaweische Loop’ aan linkerhand, de wn-route wordt verlaten. Ter hoogte van sluisje rechts aanhouden. Struinpad met ‘Kaweische Loop’ aan linkerhand blijven volgen tot aan houten afsluitboom.

4.       Direct na houten afsluitboom bij kruising met verharde weg LA, via brugje ‘Kaweische Loop’ oversteken, ‘Kuundert’, kn60 volg 4. Direct na brugje RA, struinpad met de ‘Kaweische Loop’ aan rechterhand, de wn-route wordt weer verlaten. Na houten afsluitboom bij kruising met aan rechterzijde een brugje RD. Na passeren van een houten afsluitboom struinpad met ‘Kaweische Loop’ aan rechterhand blijven volgen. Verderop vlak voor een valkenkast rechts aanhouden en ‘Kaweische Loop’ aan rechterhand blijven volgen, pad naar links negeren. Na 2 vennetjes aan de linkerhand wordt het struinpad via een houten klaphek verlaten.

5.       Na verlaten struinpad bij T-splitsing met verhard fietspad RA, verhard fietspad volgen. Na ca. 150m bij 3-sprong RA, ‘Hoefweg’. Ter hoogte van een boerderij gaat de verharde weg over in een onverhard pad. Bij 3-sprong ter hoogte van ruiterpaaltje 32 RD, pad naar links negeren. Bij 4-sprong RD, men passeert een houten afsluitboom. Bij 4-sprong RA, smal bos/graspad. Op einde van het graspad voor akker LA, struinpad met aan rechterhand een akker en aan linkerhand bosrand. Verderop bij 3-sprong RD, breder graspad. Bij 3-sprong waar het bredere pad links het bos ingaat RD, struinpad met akker aan rechterhand en bosrand aan linkerhand, let op! pad kan door begroeiing pad moeilijk zichtbaar zijn.

6.       Op het einde van struinpad bij T-splitsing met breder bospad LA. Bij kruising RD, wn-route. Bij T-splitsing na betonnen paaltjes RA, pad gaat door de rand van het bos, wn-route. Bij T-splitsing met onverharde weg en gescheiden fietspad RA, kn61 volg 7. Direct hierna LA, onverhard pad, de wn-route wordt verlaten. Pad volgen tot aan het eind- en startpunt van de wandeltocht ‘Het Boerenhuis’.

Legenda: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor.

WN-route staat voor wandelnetwerk. Groen/gele markeringen, KN staat voor een knooppuntpaaltje met nummers voor de richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Het Boerenhuis, Bruggenseweg 10, 5752 SC te Deurne. Plan Route

Met de auto

Parkeergelegenheid op de parkeerplaats of in de directe omgeving van Het Boerenhuis

Openbaar vervoer

Het Boerenhuis is niet per OV bereikbaar

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (8)

Kaweische Loop Kaweische Loop
De Vlier De Vlier
Doorkijkje aan de Vlier Doorkijkje aan de Vlier
Struinpad langs de Vlier Struinpad langs de Vlier
Boerderij op Schouw Boerderij op Schouw
Kaweische Loop Kaweische Loop
Beversporen Kaweische Loop Beversporen Kaweische Loop
Bloemenpracht Bloemenpracht

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-kaweische-loop.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Het Boerenhuis

Bruggenseweg 10
5752 SC Deurne
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)