Langs de Huiskensplas, Ohé en Laak te Limburg

15 km Wandelroute Langs de Huiskensplas, te Ohé en Laak

Deze wandeltocht is een heuse struintocht met een klein beetje historie op een eiland in de Maas. De wandeltocht start in het plaatsje Ohé en Laak en gaat direct nadat men het plaatsje verlaten heeft langs de oever van de Schroevendaalse plas. De Schroevendaalse Plas is evenals alle plassen in deze omgeving ontstaan door grootschalige grindwinning. Het gebied is ingericht als natuurgebied en aantrekkelijk om in te vertoeven. Na een kort bezoek aan de Schroevendaalse Plas gaat de tocht richting de Molenplas. De Molenplas is ook ontstaan uit grindwinning. Aan de plas zijn meerdere bomencirkels geplaatst. Deze zwarte bomen zijn bij de grindwinning naar boven gekomen, het zijn eiken die 1.500 tot 2.000 jaar geleden onder het grind van de maas bedolven zijn en op die manier geconserveerd zijn gebleven. Na verlaten van de Molenplas gaat de wandeltocht naar de Visplas en de Huiskensplas, beide gebieden verschillen veel in natuurbeleving. Na beide plassen verlaten te hebben wordt het historische centrum van Stevensweert bezocht om vervolgens over rustige landweggetjes en de Molenplas weer terug te keren naar Ohé en Laak. Als bezienswaardigheden zijn er het kasteel met de naam Hasselholt ("Het Geutje"), het centrum van Stevensweert en de Hompesche Molen te zien. Kasteel Hasselholt, gebouwd tussen 1500 en 1600, is het enige overgebleven kasteel van de drie die Stevensweert en Ohé en Laak kenden. Stevensweert werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd, het plaatsje heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden. De Hompesche Molen is een achttiende-eeuwse stellingmolen met aan de bovenste wiek bijna 37 meter hoog en daarmee de hoogste molen van Limburg. 72% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 28-6-2015, laatst bijgewerkt op: 28-8-2019

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de ingang van de kerk LA vertrekken, vervolgens bij T-splitsing voor parkeerterreintje LA richting bushaltes, “Dorpsstraat”.
T.h.v. woning nr.9a RA, “Burg. Minkenberglaan”.
T.h.v. woning nr.18, in flauwe bocht naar rechts LA, “Daalderweg”, verderop gaat de weg over in een fietspad.
In flauwe bocht naar links RA door 2de klaphek, het klaphek met NM bordje “Schroevendaalse plas”, vervolgens voor de waterplas LA, waterplas aan rechterhand volgen.
Na ca. 200m links aanhouden richting klaphek met bankje op de dijk.
Voorbij het klaphek, bij T-splitsing RA, verhard fietspad, verderop gaat het fietspad over in een verharde weg.
Weg met flauwe bocht naar links verder volgen, weg aan rechterhand negeren, kn43 volg 42.
RD, “Contelmostraat”, weg aan linkerhand negeren.
2.
Bij 3-sprong RA richting “Echt”, wn route.
Na passeren van dijk LA, smal grindpad tussen dijk en afrastering, kn42 volg 63.
Voor bocht naar links van het grindpad met drie boomstammen en bankje RA door klaphek, vervolgens aan voet van de dijk rechts aanhouden, gras-pad.
Voorbij klaphek, bij T-splitsing LA de brug over, verharde weg.
Voorbij de brug LA door klaphek, kn41 volg 40, licht slingerend gras-pad parallel aan hoogspanningslijnen volgen, let op de routepaaltjes.
Na ca. 1km, voor een iets hogere heuvel links aanhouden, wn route, de voet van de heuvel ca. 70m volgen tot 3-sprong.
Bij deze 3-sprong rechts aanhouden, kn40 volg 34, men volgt nog steeds de voet van de heuvel, vervolgens na ca. 40m LA brugje over, wn route, voorbij brugje rechts aanhouden, iets verder buigt het gras-pad naar links.
3.
Voor klein parkeerterreintje het gras-pad door ruigtegebied via klaphek links van parkeerterreintje verder volgen, wn route, gras-pad met de waterplas aan linkerhand, het gras-pad ca. 800m volgen tot het pad aan voet de dijk door een klein broekbos gaat t.h.v. de 2de hoogspanningsmast van twee dicht bij elkaar staande hoogspanningsmasten, iets voor het kleine broekbos passeert men aan linkerhand een poel, na verlaten van het kleine broekbos buigt het pad naar links.
Iets voorbij deze bocht, voor wat dichtere bosschages RA, stijgend pad inlopen richting klaphek met daarachter een betonnen trap, kn34 volg 33, boven aangekomen bij T-splitsing LA, doorgaande weg over “Oude Maas”, wn route.
Voorbij brug over de “Oude Maas” RA betonnen trap afdalen, kn33 volg 32, beneden grindpad met bocht naar links volgen.
Bij T-splitsing voor waterplas RA, grindpad met waterplas aan linkerhand, kn32 volg 82.
4.
Bij 3-sprong aan overzijde van de waterplas rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, voor woning buigt de weg naar links, direct daarna het linker half verharde smalle pad inlopen, wn route, verderop buigt het pad naar rechts, iets verder voorbij bocht naar links volgt het pad de “Oude Maas” aan rechterhand.
RD, pad aan linkerhand negeren, de “Oude Maas” verder volgen, kn82 volg 71 3,5km.
Voorbij klaphek en draaihekje RD, smal pad langs landbouwperceel (akker), iets verder voorbij volgend draaihekje RD de rand van grasland met “Oude Maas” aan rechterhand volgen tot klaphek met NM bordje “Visplas”, voorbij deze klaphek ook de rand van grasland (ruigtegebied) met “Oude Maas” aan rechterhand volgen, wn route, verderop t.h.v. wit-groene metalen paal met groene hoed (scheepvaartbaken) buigt het gras-pad naar links en gaat over een brede graskade met de Maas aan rechterhand, na ca. 1km buigt het gras-pad voor dubbele afrastering naar links weg van de Maas, de rand van ruigtegebied met dubbele afrastering aan rechterhand volgen tot men het ruigtegebied verlaat.
5.
Na verlaten van het gebied, bij T-splitsing met aan linkerhand houten hek en twee klaphekken RA door klaphek, onverhard pad, wn route.
Na ca. 60m LA, pad met waterplas aan rechterhand, wn route, verderop het begrazingsgebied via klaphek verlaten.
Einde pad bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route, de weg volgen tot flauwe bocht naar links ruim voorbij kombord “Stevensweert”, zijpaden negeren, verderop passeert men kn71 volg 31.
In deze bocht rechts aanhouden richting kapelletje.
Bij T-splitsing voor het kapelletje LA, vervolgens bij Y-splitsing rechts aanhouden, “Brandt”.
Voorbij woning nr.31B RA, smalle half verharde weg, verderop voor omheining buigt de smalle weg naar links, pad met omheining aan rechterhand volgen tot kruising met doorgaande weg, na ca. 400m passeert men in een bocht naar rechts kn31 volg 30.
6.
Bij deze kruising RD, verhard voetpad met aan rechterhand groot parkeerterrein inlopen, voorbij het parkeerterrein buigt het voetpad naar links.
Aan einde van het verhard voetpad, bij T-splitsing LA, verharde weg, hwds route, de wn route wordt verlaten.
T.h.v. woning nr.6 RA, smal grindpad, hwds route.
Aan het einde van het pad, bij 4-sprong LA, hwds route.
Bij T-splitsing LA, direct daarna voor horecagelegenheid RA, “De Wal”, iets verder grindpad, hwds route.
Voorbij muur aan rechterhand, bij 3-sprong RA, klinkerweg, hwds route, direct daarna bij 4-sprong LA.
T.h.v. woning nr.19a RA de weg “Kazernestraat” inlopen, hwds route.
Voor pleintje LA, direct daarna bij 4-sprong RA, “Molenstr. Zuid”, weg met pleintje aan rechterhand.
7.
Voorbij het pleintje, bij kruising LA, “Jan van Steffeswertplein”, direct daarna RD, weg aan rechterhand negeren, hwds route.
Bij 3-sprong met aan linkerhand wit kerkje links aanhouden, “Singelstr. West”, de hwds route wordt verlaten.
RD, “Maaspoort”, weg aan linkerhand negeren.
Voor grenspaal en kanon de weg met bocht naar links verder volgen, “Maasdijk”, weg aan rechterhand negeren.
Voorbij metalen steiger RA, wn route, half verhard pad, vervolgens bij splitsing links aanhouden, gras-pad met waterloop aan linkerhand.
Gras-pad langs waterloop met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad richting de dijk aan linkerhand negeren.
Voorbij bosschages met enkele bomen, bij 3-sprong LA, wn route, het pad buigt naar rechts richting de dijk.
8.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn route, vervolgens in flauwe bocht naar links 1ste weg aan rechterhand inlopen, “Roumerweg”, direct daarna rechts aanhouden, “Molenveld”, wn route, voorbij woning gaat de verharde weg over in een grindpad.
Voorbij molen, bij T-splitsing LA, kn61 volg 62.
# Hompesche Molen.
Bij kruising met verharde weg RD door klaphek, wn62, direct daarna bij T-splitsing voor heuvel RA, smal grindpad, kn62 volg 63, het grindpad met de waterplas aan linkerhand volgen tot iets verhoogt (via trapje) uitkijkpunt met twee bankjes, ruim voorbij groepje bomenstammen.
Bij dit uitkijkpunt RA richting klaphek aan voet van de dijk.
Bij kruising voor klaphek RD door het klaphek, direct na passeren van trapje bij 4-sprong RD, het smalle grindpad links van de verharde weg inlopen.
Aan einde van het grindpad links aanhouden richting de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
NM = Natuurmonumenten.
hwds = Historische wandelroute door Stevensweert
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerkpaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkstraat 4, 6109 AM te Ohé en Laak. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het plein aan de Dorpsstraat in directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Dorpsstraat in Ohé en Laak.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (12)

Kasteel Hasselholt Adrie: Kasteel Hasselholt
De Schroevendaalse plas Adrie: De Schroevendaalse plas
De Molenplas Adrie: De Molenplas
Omgeving van de Visplas Adrie: Omgeving van de Visplas
Konikpaarden bij de Huiskensplas Adrie: Konikpaarden bij de Huiskensplas
De Huiskensplas Adrie: De Huiskensplas
Een straatje in Stevensweert Adrie: Een straatje in Stevensweert
Kerk in Stevensweert Adrie: Kerk in Stevensweert
Stevensweert, de grens met België Adrie: Stevensweert, de grens met België
De Hompesche Molen Adrie: De Hompesche Molen
De Hompesche Molen Adrie: De Hompesche Molen
Bomencirkel bij de Molenplas Adrie: Bomencirkel bij de Molenplas

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-huiskensplas.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaatsen Ohé en Laak en StevensweertBrasserie de Hompesche Molen

Molendijk 6
6107 AA Stevensweert
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (10)

 1. Dré en Annie 5 april 2021 om 09:01

  03-04-2021 Schitterende tocht echt een aanrader. En zoals altijd goed beschreven.

  Reageren
 2. Petra 31 oktober 2020 om 18:10

  Vandaag deze mooie, afwisselende route gelopen. Met het herfst zonnetje erbij was deze route ook zeker voor herhaling vatbaar. Elk seizoen heeft zijn charme. Mooi gemaakt, Adrie. Bedankt, op naar de volgende route.

  Reageren
 3. Bart 18 mei 2020 om 17:31

  Zondag 17 mei met stralend wandelweer deze bijzonder mooie en afwisselende route gelopen met uitzicht op de Maas, Oude Maas en natuurlijk de Huiskensplas. Opvallend was het geknaag van bevers in het ruigtegebied en dat ook nog eens aan hele dikke bomen, die moeten flinke tanden hebben !
  Beschrijving klopte ook weer prima maar naar ons idee af en toe wat veel (onnodige) tekst maar dat kan persoonlijk zijn.
  Wij gaan deze tocht zeker ook eens in de winter doen.

  Bart en Petra

  Reageren
 4. Margriet 27 april 2020 om 16:24

  Vandaag was een mooie dag om langs het water te lopen, de zon scheen heerlijk. Lekker gewandeld, soms vrij lange rechte stukken.

  Reageren
 5. rafael 15 januari 2020 om 18:12

  vraagje is het rolstoel toegankelijk ivm handbewogen rolstoel?
  groetjes rafael

  Reageren
  1. Adrie 15 januari 2020 om 18:40

   Beste Rafael,
   Deze tocht is niet geschikt voor een rolstoel, grote delen van de wandeltocht gaat door grasland. Ook beklimt men op twee plaatsen een talud via een pad met traptreden.

 6. Harrie 25 september 2019 om 20:59

  Afgelopen weekend heb ik deze wandeling gedaan, bij mooi weer. Mooie wandeling, veel open terrein, veel langs het water. Aanrader voor mooi weer, wellicht minder aangenaam op koude winderige dagen.

  Reageren
 7. Adrie 28 augustus 2019 om 16:36

  De wandelroute 25 augustus 2019 gecontroleerd. Wat kleine veranderingen zoals een klaphek dat verwijderd was klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 8. Adrie 10 september 2016

  7 september 2016 op een mooie nazomerse dag de wandelroute gecontroleerd. Op wat kleine veranderingen in de extra herkenningspunten klopte de routebeschrijving nog. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 9. Frans 28 september 2015

  27-9 gelopen
  Hele mooi tocht, door rustig gebied
  Ook de waterbuffels gezien heel mooi
  bedankt
  Groeten Frans

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)