Langs de Goorloop, Helmond te Noord-Brabant
Wandeltocht door de Warande, landgoed Croy, de Molenheide en de Geeneindse Heide, de laatste twee zijn deelgebieden van de Stiphoutse Bossen een bosgebied op de grens van de drie gemeenten Helmond, Laarbeek en de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De Warande, een voormalig landgoed in het westen van Helmond, tegenwoordig een natuurgebied en wandelpark. In de omgeving van de Warande worden delen van twee beekjes gevolgd, de Stiphoutse Loop en de Goorloop. De Goorloop is een betrekkelijk ongeschonden zijbeek van de Aa en de Stiphoutse Loop is een onaangetast meanderend beekje, dat sinds enkele jaren onderdeel is van een klein beschermd natuurgebiedje, de beek mondt uit in de Goorloop. Landgoed Croy is een groengebied rond kasteel Croy dat maar liefst 254 hectare groot is. De eerste vermelding over landgoed Croy is van 1472, en het bestond toen uit een slotje met hoeve en ongeveer 20 hectare grond. In de loop der jaren is het landgoed steeds uitgebreid met een mooi kasteel. Het laatste deel van de wandeltocht gaat door de Stiphoutse Bossen van oorsprong heidevelden en voormalige stuifzanden die in de jaren '20 van de 20e eeuw voornamelijk beplant als productiebos met grove den en diverse sparrensoorten. Inmiddels het gebied omgevormd tot een aantrekkelijk bosgebied met een aantal mooie vennen zoals de Schapengracht, het Kikkerven, het Wasven, het Kromven (Eiven), het Kulkesven en het Langdaalven. De wandeltocht gaat op enkele plaatsen over graspaden langs een waterloop vooral tijdens de wat nattere jaargetijden zijn waterdichte wandelschoenen dan ook raadzaam. 81% van deze wandeltocht is onverhard.
De wandeling gelopen door Willem, fotoverslag met uitgebreide achtergrond informatie
Routebeschrijving
1.
Met de rug naar ingang van sportpark “Stiphout Vooruit” RD vertrekken, weg met parkeerterrein aan rechterhand.
Bij kruising met verharde weg RD, “1e Bosweg”, weg met bosrand aan linkerhand.
In bocht naar rechts van de weg RD, breed onverhard pad.
Na ca. 100m, voor perceel grasland aan rechterhand RA, smal pad en aan beide zijde een haag.
Voorbij omheind perceel aan linkerhand met poort, bij 3-sprong links aanhouden, bospad met bordje “Opengesteld” ca. 150m volgen tot kruising met een breed pad.
Bij deze kruising RA, men loopt weer richting de bebouwing.
Iets voor verharde weg, voor metalen afsluitboom scherp LA, het pad volgen tot men het bos verlaat vervolgens doorlopen tot 4-sprong bij verharde weg.
Bij deze 4-sprong RD, verharde weg, “Oude Torenstraat”.
Bij kruising RD, “Oude Torenstraat”, voorbij inrit woning nr.7 gaat de weg over in een onverhard pad, het pad “Oude Torenstraat” volgen tot kruising met verharde weg, verhard voetpad negeren.
Bij deze kruising RD richting kerktoren, breed grindpad, “Oude Torenstraat”.
# De kerktoren, de Oude Toren van Stiphout is het overblijfsel van de vroegere Sint-Trudokerk.
Voorbij de kerktoren, bij kruising LA, pad door landbouwgebied.
Voorbij bankje en Gasuniepaal Z544-01, bij splitsing rechts aanhouden, iets verder bij de grote schuur aan rechterhand eveneens rechts aanhouden, ruim voorbij de 2de schuur buigt het pad naar rechts.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route.
RD, pad aan rechterhand negeren, direct daarna bij 3-sprong rechts aanhouden, verharde weg, kn61 volg 62.
Voorbij boerderij nr.55, bij kruising LA, grindpad, “Oxrooi”, kn62 volg 64.
Het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, doodlopend pad aan linkerhand negeren, wn route.
Bij 3-sprong LA, verharde weg, kn64 volg 68, “Eenselaar”.
3.
Na ca. 120m, voor lantaarnpaal rechts van de weg RA, smal pad met beekje de Stiphoutse Loop aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
RD door de houten voetgangerssluis, pad met houten voetgangerssluis aan linkerhand negeren, het beekje verder aan linkerhand volgen.
Bij 3-sprong links aanhouden richting een houten voetgangerssluis, door de voetgangerssluis en het beekje verder aan linkerhand volgen, verderop voor een poel buigt het pad naar rechts weg van het beekje en gaat door de rand van een perceel grasland, doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, “Rode Beemden”.
T.h.v. woning nr.26 links aanhouden, smal grindpad met iets verder woning nr.17 aan rechterhand.
Aan einde van het pad RD, verharde weg, weg aan rechterhand negeren.
Bij T-splitsing LA, “Elsdonk”.
4.
Weg met bocht naar links verder volgen, “Eenselaar”, onverhard pad aan rechterhand negeren.
Ca. 90m voorbij deze bocht RA, fietspad richting brugje t.h.v. GSM mast
Voorbij het brugje RD, “Goorloopweg”, wn route, weg aan rechterhand negeren, de weg volgen tot 4-sprong met informatiepaneel “Warande” en bankje in het bos.
Bij deze 4-sprong RD, wn route, het fietspad met flauwe bocht naar rechts verder volgen.
Bij kruising LA, onverhard pad, kn7 volg 9, voor een bezoek aan een horecagelegenheid het fietspad ca. 250m verder rechtdoor volgen.
Voor grafeiland, bij T-splitsing RA, wn route, met een boog om het grafeiland lopen, vervolgens aan overzijde bij het 3de pad RA, wn route.
Bij 4-sprong met in het midden een boomstronk rechts aanhouden, wn route, pad met iets verder een bankje, iets voorbij het bankje, bij 3-sprong links aanhouden,
Voorbij informatiepaneel “Bodemvegetatie” RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
5.
Iets voorbij bankje, bij kruising LA, de wn route wordt verlaten, direct daarna rechts aanhouden richting het sportpark, doorlopen tot de omheining.
Voor de omheining rechts aanhouden, verharde weg met de omheining aan linkerhand, bijna aan einde van het sportpark t.h.v. poort buigt de weg naar rechts met tennisvelden aan rechterhand.
Voorbij bocht naar links RD het verhard fietspad met fietsnetwerk bordje richting knooppunt 06 inlopen.
Aan einde van het fietspad, bij T-splitsing LA, verharde weg, kn9 volg 69.
Na ca. 400m, in flauwe bocht naar rechts van de weg links aanhouden, gras-/onderhoudspad met waterloop “Schevelingse Loop” aan linkerhand, kn69 volg 30.
Bij 3-sprong met aan linkerhand betonnen brug rechts aanhouden, het onderhouspad met beek de Goorloop aan linkerhand volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RA, verharde weg, kn30 volg 54.
6.
Voor gracht LA door houten poortje, onverhard pad, kn54 volg 59, na ca. 170m buigt het pad voor een houten afsluitboom naar links, wn route, iets verder buigt het pad naar rechts, het pad met verderop een houten poort met poortje volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het beek de “Goorloop” RA, gras-/onderhoudspad met de beek aan rechterhand.
Aan einde van het pad iets voorbij een poel en bankje, bij T-splitsing LA, grindpad, vervolgens na ca. 30m LA, onverhard pad richting bos, voor het bos buigt pad naar links, voorbij bocht naar rechts de bosrand aan rechterhand ca. 250m volgen tot duidelijk herkenbaar pad aan rechterhand t.h.v. 2de landbouwperceel aan linkerhand.
Bij dit pad RA, bospad.
Bij 4-sprong met aan rechterhand een bankje RD, wn route, het pad volgen tot 4-sprong met breed pad en verhard fietspad.
7.
Bij deze 4-sprong RD, smal pad met bankje, “Heicamp”, wn route.
Na verlaten van het bos, bij 5-sprong het 1ste pad aan linkerhand volgen, pad met metalen afsluitboom door de bosrand en met afrastering aan linkerhand, de wn route wordt verlaten.
Voorbij het omheinde bosperceel RD, pad langs afrastering aan linkerhand negeren, het pad iets verder volgen tot 4-sprong voorbij een rij houten paaltjes, bij deze 4-sprong RD, het brede pad volgen tot kruising met aan rechterhand een wn routepaaltje.
Bij deze kruising RD, het pad met na ca. 50m aan rechterhand een open plek met ven (staat inde zomermaanden staat vaak droog) volgen tot kruising.
Bij deze kruising LA, het pad volgen tot kruising met iets in het pad aan linkerhand een Gasunie paal .
Bij deze kruising RA, vervolgens na ca. 60m, bij 4-sprong LA.
8.
Bij T-splitsing LA, breed pad, iets verder RA, pad met groen metalen afsluitboom tussen twee landbouwpercelen en verderop voorbij een klein informatiepaneeltje “Schapengracht” aan linkerhand een smalle strook met heide met aan de rand een smal langwerpig ven.
# Het langwerpige ven de “Schapengracht” is volgens onderzoek een smeltwatergeul uit de laatste ijstijd.
Voorbij het langwerpige ven, bij 3-sprong t.h.v. 2de informatiepaneeltje RA, het pad volgen tot kruising met breed pad met parallel aan het pad aan linkerhand een smal pad.
Bij deze kruising LA, breed pad.
Na ca. 170m RA, smaller pad met bordje “Opengesteld” en paaltjes.
Na ca. 140m, voor blauw (wit bordje met blauwe driehoek) routepaaltje LA, verderop voor een open plek buigt het pad iets naar links.
9.
Bij 4-sprong RA, breed pad, blauwe route, het pad met de iets lager gelegen open plek met ven het Kikkerven aan rechterhand volgen tot kruising, smalle zijpaden negeren.
# Het Kikkerven in de lager gelegen open plek staat meestal droog, in 2014 zijn er herstel werkzaamheden rond het ven geweest.
Bij deze kruising LA richting het Wasven, blauwe en wn route, voor het ven buigt het pad naar links met het ven aan rechterhand, voorbij het ven buigt het pad naar links weg van het ven.
Bij kruising RA, blauwe route, kn2 volg 3.
Na ca. 100m LA richting open plek met het Kromven, blauwe en wn route, voor de open plek buigt het pad iets naar links met het ven aan rechterhand.
Voorbij de open plek met ven, bij T-splitsing LA, de blauwe en wn route worden verlaten.
10.
Bij T-splitsing LA, breed pad, direct daarna RA richting open plek, in de open plek buigt het pad voor het ven (Kulkesven) naar links en gaat met een boog om het ven met het ven aan rechterhand, aan overzijde buigt het met flauwe bocht naar links weg van het ven en gaat iets verder door het bos.
Bij T-splitsing RA, het pad volgen tot 4-sprong met een breed pad.
# 20 september 2024 stond het pad langs het Langdaalven nog onderwater, tijdelijke omleiding: Ga bij de 4-sprong RA, breed pad. Bij kruising LA, het brede pad volgen tot een kruising, zijpaden negeren. Bij deze kruising LA. Bij kruising RA, pad met rood (wit bordje met rode driehoek) routepaaltje. Ga verder bij punt 10 3de laatste regel Bij kruising……..
Bij deze 4-sprong RD, rode (wit bordje met rode driehoek) route.
RD, pad aan rechterhand negeren, pad met open plek met het Langdaalven aan rechterhand, rode route.
Bij 4-sprong RD, rode route.
Bij kruising RD, de rode route wordt verlaten, na ca. 150m buigt het pad naar links, voorbij deze bocht het pad verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg voor woningen.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
Bij kruising RD, de weg “Molenven” inlopen richting ingang sportpark, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Sportvereniging Stiphout-Vooruit, Molenven 7, 5708 DW te Helmond. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het parkeerterrein bij het sportpark aan de weg Molenven, bereikbaar via Gerwenseweg of de Stiphoutse Dreef.
Openbaar vervoer
Bushalte Kerk Stiphout, Helmond (wijk Stiphout), op ruim 1km van het startpunt.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (11)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-goorloop.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
Warande Park Restaurant op ca. 250m
De Kluis 2-4
5707 GP Helmond
Bezoek website
De Croyse Hoeve op ca. 200m is gesloten tot nader bericht
Croylaan 9
5735 PB Aarle-Rixtel
Inmiddels weer een maand verder, op 20 september 2024 een bezoek gebracht aan de Stiphoutse Bossen. De paden langs het Kromven en het Kulkesven zijn weer goed begaanbaar. Bij het Langdaalven staat het pad en de directe omgeving nog steeds onderwater. De omleiding (oranje lijn op de Google Maps kaart) zodanig aangepast dat deze alleen nog van toepassing is voor het Langdaalven. De foto is genomen bij het Kromven, het bankje dat een beetje van het pad af staat, staat nog altijd in het water. Tevens de rest van de wandeltocht gecontroleerd. Veel wandelplezier!
Wat betreft wateroverlast, de situatie rond het Kromven en het Kulkesven is aanzienlijk verbeterd. Op het pad zelf staat nog wat water, loopt men op de rand dan is het goed te doen. Bij het Langdaalven staat het pad en de directe omgeving nog onderwater. De omleiding (oranje lijn op de Google Maps kaart) voor de drie vennen het Kromven, het Kulkesven en het Langdaalven laat ik nog even staan. Gaat men al langs het Kromven en het Kulkesven, voor het Langdaalven is een aparte omleiding beschreven deze zal voorlopig nog nodig zijn voordat ook het pad langs het Langdaalven droog is.
De paden langs het Kromven, het Kulkesven en het Langdaalven staan volledig blank. Het grondwater staat zo hoog dat het water van de omliggende hogere bospercelen rond de vennen naar boven komt. In de routebeschrijving is een tijdelijke omleiding beschreven zie ook de oranje lijn op de Google Maps kaart.
Vandaag 24 juni 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Op wat kleine verandering bij de extra herkenningspunten geen andere veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Landgoed Croy en de Stiphoutse bossen zijn heerlijke wandelgebieden. Vandaag vanuit Stiphout deze route gelopen. Gestart bij punt 3. De paden langs de Goorloop drogen steeds verder op en zijn goed te doen. Op de kaart gelopen, routebeschrijving daarom niet gecontroleerd. Opm: bij alle routes die over Croy gaan wordt de Croyse Hoeve als horecagelegenheid genoemd. Dit restaurant is al geruime tijd gesloten en onduidelijk is wanneer het weer open gaat.
Mark bedankt voor het melden van de Croyse Hoeve! Op de website van de Croyse Hoeve staat dat het restaurant tot nader bericht gesloten, wat voor mij de reden was om het restaurant als horecagelegenheid te laten staan. Ik heb nu bij deze en bij de andere wandeltochten de opmerking dat het restaurant tot nader bericht gesloten is overgenomen zou het restaurant definitief sluiten dan verwijder ik het restaurant van de pagina.
Deze route gelopen op zondag 31-01-2021. Door de vorst paden redelijk hard. Mooie open route. Eerst de velden en later de hei en vennen. Prima te volgen met gps
Maandag 18 januari 2021 de route gelopen. Hier en daar wel wat nat, maar dat kan niet anders door alle regen die er gevallen is. Aardige route en de routebeschrijving is helemaal correct. Ik heb al eens eerder in de buurt van kasteel Croy gewandeld, maar deze route nog nooit. Best weer verrassend. Verslag en fotoreportage