Langs de Duuvelskuul-de kleine tocht, Afferden te Limburg

16 km Wandelroute Langs de Duuvelskuul-de kleine tocht, te Afferden

Wandeltocht door het Bergerbos, Broedersbosch, Bleijenbeek en het Eckeltse-beekdal in het noordelijk deel van Nationaal Park de Maasduinen. Een wandeltocht over en langs langs stuifduinen waaraan het park zijn naam dankt maar ook door de bossen aan de rand van het gebied. De wandeltocht gaat onder andere langs het Quin een heel mooi vennencomplex omgeven door stuifduinen. Deze stuifduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen ook wel paraboolduinen genoemd. De Duuvelskuul, waarnaar deze route vernoemd is, is eveneens een vennencomplex omgeven door stuifduinen. Het laatste deel van de wandeltocht gaat door het Eckeltse-beekdal, een mooi beekdal dat vooral in winter en voorjaar drassig kan zijn. Als bezienswaardigheden komt men langs een 12,5 meter hoge uitkijktoren op de hoogste paraboolduin van de Maasduinen, het Paoters kapelletje en kasteelruïne Bleijenbeek. Kasteel Bleijenbeek begint haar bouwgeschiedenis kort voor de 14e eeuw en eindigt als ruïne in 1944 toen ze verwoest werd. Deze wandeltocht is een kortere variant van de 22 km lange tocht “Langs de Duuvelskuul”. Voor degene die de wandeltocht van 22 km reeds gelopen heeft is er niets nieuws te ontdekken. 91% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 4-3-2016, laatst bijgewerkt op: 12-1-2024

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Bij doorgaande weg en met rug naar het parkeerterreintje RA vertrekken, direct daarna RA, “Kapelstraat”.
Bij kruising met aan rechterhand een kapel RD, “Kapelstraat”, wn route, de weg met verderop kn5 volg 51 volgen tot woning nr.28 in flauwe bocht naar rechts t.h.v. overgang van “Kapelstraat” naar “Melingstraat”, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, “Kapelstraat 31 t/m 38 43 t/m 71”, kn51 volg 49, de weg volgen tot loods/bedrijfsgebouw voor bosrand aan rechterhand, zijwegen negeren.
Voorbij het gebouw rechts aanhouden, het smalle onverharde pad door bosperceel inlopen rechts van de kleine informatiezuil, wn route, iets verder gaat het pad door de bosrand met een perceel grasland aan rechterhand.
T.h.v. de ingang van het grasland RD, pad aan linkerhand negeren, wn route.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing LA, kn49 volg 48, direct daarna gaat het pad weer door het bos, voorbij bocht naar links volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
2.
Bij T-splitsing RA, breed pad, wn route.
RD, pad langs bosrand aan rechterhand negeren, iets verder LA, pad met SBB bordje en houten afsluitboom, wn route
Bij T-splitsing LA, paarse (paars-witte SBB bordjes) route, de wn route wordt verlaten, direct daarna buigt het pad voorbij de houten afsluitboom naar rechts, paarse route,  het pad dat door de bosrand gaat volgen tot Y-splitsing.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, vervolgens na ca. 40m bij kruising met verharde weg RD, paarse route, verderop passeert men dicht na elkaar twee klaphekken bij een doorgang voor vee, voorbij deze klaphekken gaat het pad door open heuvelachtig begrazingsgebied, paarse route.
Voor bankje, in laagte, bij 3-sprong RA, paarse route, het pad volgen tot klaphek, voorbij het klaphek buigt het pad naar links met afrastering aan rechterhand, paarse en wn route.
Bij T-splitsing LA, paarse route, kn60 volg 59.
Bij kruising RD, pad met iets verder een bankje aan linkerhand, paarse route, kn59 volg 58.
Het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, paarse en wn route.
Na ca. 70m het pad met bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, paarse en wn route.
3.
Op heuveltop, bij 3-sprong rechts aanhouden, paarse route, de wn route wordt verlaten.
# Op de heuveltop kijkt men aan rechterhand uit over het Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen.
Voorbij ruime bocht naar rechts LA richting klaphek, paarse route.
Voorbij het klaphek en klein parkeerterreintje, bij T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, kn58 volg 20.
Bij kruising met aan rechterhand een klaphek LA , “Groene Streep”, breed pad, paarse en wn route.
Voor woning, bij kruising RA, paarse route, kn20 volg 21, het pad buigt naar links het bos in.
RD, pad aan rechterhand negeren, paarse route, aan linkerhand zijn enkele kleine percelen grasland te zien.
Na ca. 170m, voor volgende perceeltjes grasland RA, paarse en wn route, vervolgens RD, ruiter-/menroute, pad aan linkerhand negeren, paarse en wn route.
Bij T-splitsing LA, iets verder RA, paarse en wn route, het pad volgen tot T-splitsing.
4.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met gescheiden grind-/fietspad, de paarse en wn route worden verlaten.
Na ca. 270m, voorbij bosrand aan linkerhand LA, ruiterpad met SBB bordje “Maasduinen” en met afrastering aan rechterhand.
Bij 3-sprong rechts aanhouden, het ruiterpad langs de afrastering verder volgen.
RD, het pad langs de afrastering verder volgen, ruiterpad aan linkerhand negeren.
Voorbij bankje het pad langs de afrastering met bocht naar links verder volgen, klaphek aan rechterhand negeren, het pad verder volgen tot volgende bocht naar links.
In deze bocht RA door klaphek, direct daarna bij 3-sprong links aanhouden.
Na ca. 50m, t.h.v. SBB routepaaltje met geel-zwart bordje het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot T-splitsing iets voor een bosperceel aan rechterhand, zijpad negeren.
5.
Bij deze T-splitsing LA, direct daarna rechts aanhouden, smal pad door heide richting de uitkijktoren, blauwe (blauw-witte SBB bordjes) route.
T.h.v. de uitkijktoren, bij 3-sprong RA, paarse route, het pad over de heuvelrug ca. 400m volgen tot T-splitsing in lager gedeelte van de heuvelrug.
Bij T-splitsing deze RA, stijgend pad, paarse route.
Voor open plek met ven, bij T-splitsing LA, de paarse route wordt verlaten.
Voorbij klaphek, bij kruising LA, breed grindpad, kn47 volg 63.
RD, pad met SBB bordje aan rechterhand negeren.
In flauwe bocht naar links van het doorgaande pad RA door klaphek, de wn route wordt verlaten, iets verder buigt het pad met flauwe bocht naar links richting de heuveltop, het pad over de heuvelrug volgen tot 4-sprong voorbij een klaphek, zijpad richting een klaphek aan rechterhand negeren.
6.
Bij deze 4-sprong RD, kn45 volg 42.
Na ca. 200m LA, smal bospad met bordje “Landgoed Bleijenbeek” en achterzijde van een SBB bordje, de wn route wordt weer verlaten.
Bij kruising met ruiterpad RD, direct daarna bij 5-sprong LA (het 3de pad aan rechterhand met een geel-rode routemarkering op een boom).
RD, pad richting “Paoterskapel” aan rechterhand negeren, t.h.v. bosrand buigt het pad met flauwe bocht naar links en gaat door de bosrand, het pad verder volgen tot 4-sprong bij een breed pad, zijpad aan linkerhand negeren.
# De “Paoterskapel” is ca. 100m in het pad aan rechterhand, het oorspronkelijk kapelletje is in 1880 gebouwd in opdracht van paters Jezuieten Bleyenbeek.
Bij deze 4-sprong RA, brede laan, kn43 volg 9.
7.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg volgen, wn route.
Voor klein kapelletje RA, “Bleijenbeek 10-12”, onverhard pad, wn route.
# Aan rechterhand passeert men kasteelruïne Bleijenbeek.
Voorbij de gracht links aanhouden richting informatiepanelen, direct daarna voor de informatiepanelen, bij T-splitsing RA, kn9 volg 36/97, vervolgens na ca. 50m LA, kn9 volg 97, rechte eikenlaan door golfterrein, het pad volgen tot grindpad met bordje “Next Tee” aan linkerhand in het bos.
Bij het grindpad LA, wn route, het grindpad buigt naar rechts, direct na deze bocht RD de lange rechte beukenlaan inlopen, onverhard pad, wn route.
Voorbij bankje RA, smal pad met waterloop aan rechterhand, de wn route wordt verlaten.
8.
Bij kruising RD, het pad langs de waterloop verder volgen.
Bij kruising RA, wn route, pad met iets verder een bankje aan rechterhand.
Bij kruising LA, wn route, het pad volgen tot kruising met aan linkerhand een pad door landbouwgebied voor een klein smal bosperceel, zijpaden negeren.
Bij deze kruising RA, breed pad door het bos, kn98 volg 18.
Na ca. 160m, voorbij omheind bosperceel aan linkerhand LA, de wn route wordt verlaten, verderop buigt het pad op een heuveltop (1ste heuvel) naar rechts, het pad verder volgen tot kruising met breed pad voorbij de 5de heuvel, zijpaden en zijpaden bij kruising voor de 5de heuvel negeren..
Bij deze kruising RD, wn route.
Voor afrastering, bij 3-sprong LA, pad met afrastering aan rechterhand, wn route.
9.
Na ca. 130m RA door klaphek, wn route.
Na ca. 120m LA richting open plek, wn route.
# De open plek de Duuvelskuul is net als de Quin een heide- en vennengebied in een uitgestoven kom in de rivierduinen.
Bij 3-sprong LA richting ven, kn18 volg 34, voor het ven buigt het pad naar rechts en aan voet van de heuvel naar links, wn route, het smalle pad aan voet van de heuvel verder volgen tot 4-sprong gescheiden door een breed metalen klaphek.
Bij deze 4-sprong RA, wn route, iets verder eveneens RA, de wn route wordt tijdelijk verlaten, smal stijgend pad met verderop een bankje met mooi uitzicht op de Duuvelskuul.
Voor het bankje LA, dalend pad.
Bij kruising met aan overzijde een smal pad RA.
Direct na ruiter/men routepaaltje 56 LA, wn route,  het pad dat verderop door de rechterzijde van een perceel grasland gaat volgen tot breed metalen klaphek, smalle zijpaden negeren.
10.
Voorbij het klaphek, bij splitsing rechts aanhouden, de wn route wordt verlaten, vervolgens na ca. 40m RD, het pad met iets verder aan linkerhand met heide begroeide heuvels volgen tot T-splitsing.
Bij deze T-splitsing LA, het brede grindpad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing RA, verharde weg.
# Verderop gaat de wandeltocht door grasland langs het mooi meanderende beekje “Eckeltse Beek”, vooral in winter en voorjaar kan het grasland heel drassig zijn maar met aan het einde een leuk hangbrugje dat met nat weer zeer glibberig is. Als alternatief iets voor het beekje LA, “Spitsbrug 14 12”. Bij Y-splitsing rechts aanhouden, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg. Ga verder bij punt 10 laatste regel.

Weg met flauwe bocht naar rechts verder volgen, “Spitsbrug”, weg aan linkerhand negeren, vervolgens na ca. 30m LA door klaphek, kn39 volg 86, door grasland (begrazingsgebied) met het beekje “Eckeltse Beek” aan linkerhand, verderop via een klaphek het grasland weer verlaten, voorbij het klaphek het beekje verder volgen tot hangbrugje met voor het brugje kn86 volg 55/32, via het hangbrugje het beekje oversteken en de andere zijde volgen, let op bij nat weer kan dit brugje glad zijn!!
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn86 de wn route wordt verlaten.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Dorpsstraat”, de weg volgen tot het pleintje, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB = Staatsbosbeheer
SLL = Stichting het Limburgs Landschap
Wandelnetwerk gemeente Bergen:
Rood/witte markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Parkeerterrein t.h.v. hoek Dorpstraat-Kapelstraat in het centrum van het dorp, Dorpsstraat 35, 5851 AH te Afferden. Plan Route

Met de auto

Aan de Dorpsstraat in Afferden is op hoek Dorpstraat-Kapelstraat een parkeerterrein.

Openbaar vervoer

Bushalte Gening, Afferden, Limburg. Aanlooproute: Loop vanuit de bushalte Gening naar smalle parallel weg rechts van de N271 richting Afferden. Bij kruising RD, Dorpstraat, vervolgens de weg volgen tot pleintje/parkeerterrein aan rechterhand.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (9)

Het Quin met heide Adrie: Het Quin met heide
Het Quin in het vroege voorjaar Adrie: Het Quin in het vroege voorjaar
Het Quin Adrie: Het Quin
12,5 meter hoge uitkijktoren op de Afferdense duinen Adrie: 12,5 meter hoge uitkijktoren op de Afferdense duinen
Landgeit Adrie: Landgeit
Landgeit Adrie: Landgeit
Schotse hooglander Adrie: Schotse hooglander
Kasteelruïne Bleijenbeek Adrie: Kasteelruïne Bleijenbeek
Kasteelruïne Bleijenbeek Adrie: Kasteelruïne Bleijenbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-duuvelskuul-de-kleine-tocht.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

Cafétaria eetcafé 't Kapelleke

Langstraat 2
5851 BE Afferden

Ervaringen van wandelaars (9)

 1. Adrie 12 januari 2024 om 15:52

  10 januari 2024 op een mooie zonnige winterdag de wandeltocht samen met de 22 km lange Langs de Duuvelskuul wandeltocht gecontroleerd en eveneens iets gewijzigd. Nieuw in de wandeltocht is een mooi uitzichtpunt met bankje over de Duuvelskuul zonder dat men de steile helling van de hoge stuifduin moet beklimmen. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 2. Adrie 4 februari 2022 om 13:43

  Gisteren 3 februari 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een pad over het erf met gebouwen van de Zevenboom is gesloten. Dit pad is uit de wandeltocht gehaald. Nieuw is een smal pad door de heide richting de uitkijktoren en een pad met een viertal leuke klimmetjes in de omgeving van de Duuvelskuul. De nieuwe SBB routebordjes zijn daar waar ze een bijdrage leveren als extra herkenningspunten in de routebeschrijving verwerkt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Adrie 23 maart 2021 om 15:44

  In de routebeschrijving wordt als extra herkenningspunt verwezen naar routepaaltjes van het Staatsbosbeheer. Staatbosbeheer is bezig de oude routepaaltjes met geschilderde kop aan het vervangen door routepaaltjes met gekleurde bordjes. Dus rekening houden dat verwijzing in de routebeschrijving iets kan afwijken met de situatie in het veld.

  Reageren
 4. Marianne 20 maart 2021 om 17:02

  Hele mooie wandeling. Veel afwisseling en super mooi weer vandaag. Ik heb hem gelopen op het gpx bestand. Weet niet hoe ik het gedaan heb maar ik had het bestand van de lange versie op mijn telefoon gedownload. Gelukkig heb ik heb zelf ingekort, en eenmaal weer thuis zie ik dat ik dat precies op het goede moment heb gedaan. Bij het pad langs de beek even de waterdichtheid getest van mijn schoenen. Dat ging goed. Ik heb genoten, bedankt voor de route. Kom zeker nog een keer terug naar dit gebied.

  Reageren
 5. Petra 7 maart 2021 om 19:34

  Wat een mooie omgeving, prachtig. Zeker een mooie wandeling. Zal ook mooi zijn als de heide bloeit en bankjes genoeg om van al dat moois te genieten. Langs de Eckeltse beek was het drassig, maar het is zeker de moeite waard om dat stukje van de route ook te lopen. Zorg voor goed schoeisel. Adrie bedankt.

  Reageren
 6. Kees van Vessem 14 mei 2020 om 18:15

  Gewandeld op 13 mei 2020.
  Wat een schitterende wandeling! Brem nog in bloei, prachtige uitzichten over Quin en Duuvelskuul. Heel gevarieerd. Voor mij de mooiste wandeling in jaren.
  Kees

  Reageren
 7. Johan Rensen 4 april 2020 om 19:08

  Vandaag heb ik genoten van de deze mooie wandeling. Allen het laatste stuk Eckeltsche Beek was niet te doen. Maar dat kon ik duidelijk afsnijden.

  Reageren
 8. Ivonne Calis 24 mei 2018 om 13:52

  Op 23 mei liep ik met een vriendin deze route. Prachtige route en goed uitgeschreven. Ik schreef er een blog over: http://www.myfootprints.nl/wandelen-in-limburg/wandelen-in-de-maasduinen-langs-duinen-en-vennen/

  Reageren
 9. Adrie 10 augustus 2017 om 12:22

  De wandeltocht 9 augustus 2017 gecontroleerd en tevens wat vernieuwd. Men loopt nu voor een iets groter deel door het rivierduinengebied. Staatsbosbeheer heeft nieuwe klaphekken geplaatst wat de mogelijk bood op een ander punt het omheind duinengebied in te lopen. Ook is bij de Duuvelskuul de tocht iets gewijzigd, de tocht gaat nu langs een mooi uitzichtpunt. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)