Langs De Diepeling, Tienray te Limburg

12 km Wandelroute Langs De Diepeling, te Tienray

Wandeltocht door het beekdal van de Groote Molenbeek, langs de Lollebeek en langs De Diepeling. Een wandeltocht voor de liefhebber van open landschappen. De Lollebeek is een beek die begint in het Castenrayse Broek en door de Castenrayse Vennen stroomt, om enkele kilometer ten zuidwesten van Tienray in de Grote Molenbeek uit te monden. Het deel dat van de Lollebeek dat gevolgd wordt heeft het waterschap 2014 weer laten meanderen. Momenteel zijn er langs de beek op diverse plaatsen beversporen te ontdekken. In De Diepeling wordt sinds de jaren ’80 zand en grind gewonnen waardoor een plassengebied is ontstaan. Momenteel is gestart met het ontwikkelen van nieuwe natuur aan de rand van het gebied. De wandeltocht gaat door deze rand met gevarieerde natuur van ondiep water, oevers en poelen. 70% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 19-4-2021, laatst bijgewerkt op: 7-4-2023

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar de kerk RA vertrekken, “Spoorstraat”, kn40 volg 35, de doorgaande weg volgen tot woning nr.33, zijwegen negeren.
Voorbij deze woning LA, ”Kerkhoflaan”, kn35 volg 80, de weg volgen tot kruising voorbij een begraafplaats.
# Rond de begraafplaats staan zeven kapelletjes ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten.
Bij deze kruising RD, “Hay Thiesenpedje”, wn route, grindpad dat verderop naar links buigt.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong LA, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het voetpad RD, verharde weg, weg aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, men passeert een verkeersluis.
Bij kruising RD, “Nieuwe Baan”, kn80 volg 33/32, direct na beekje LA, wn32, smal pad met het beekje aan linkerhand, na ca. 90m buigt het pad naar rechts weg van het beekje.
2.
Ca. 70m voorbij deze bocht het pad met flauwe bocht naar rechts verder volgen, pad aan linkerhand negeren, wn route, het pad verder volgen tot top van een heuvel.
Iets voorbij deze top met aan rechterhand een bankje het doorgaande pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, iets verder buigt het pad naar links met aan linkerhand een heuvel, het licht slingerend doorgaande pad verder volgen tot 4-sprong t.h.v. bosrand.
Bij deze 4-sprong RA, breed pad, kn32 volg 33/31, men loopt het bos weer in.
Na ca. 100m RD, smal bospad aan linkerhand negeren, wn33.
T.h.v. bosrand, bij kruising RA, grindpad met gescheiden verhard fietspad, wn route.
Voor omheind perceel aan linkerhand LA, onverhard pad, kn33 volg 34, het pad volgen tot bocht naar links met aan linkerhand doorkijk naar een voormalig stationsgebouw, zijpaden negeren.
# In 1971 is het station opgeheven. In de tijd dat Tienray ook een station had werd de spoorlijn “het heilige lijntje” genoemd door de bedevaartplaatsen langs het spoor. 
3.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, wn route, men passeert aan linkerhand de inrit naar het voormalige stationsgebouw.
Bij T-splitsing LA de spoorwegovergang over, fietspad langs doorgaande weg volgen, kn34 volg 18.
Bij kruising RA, “Reijnbroeckerweg”, kn18 volg 36.
Iets voor brug LA, het grindpad met klaphek en smal veerooster aan overzijde van het kleine parkeerterreintje inlopen, wn37/15, het pad met verderop een picknicktafel en kn15 volg 37 volgen tot kruising met verharde weg iets voorbij een klaphek.
Bij deze kruising RA de brug over, verharde weg, kn37 volg 30.
Voor woning nr.1 aan rechterhand RA, “Nieuwenbergweg”, wn30, verderop buigt de weg naar links.
4.
Ca. 140m voorbij deze bocht LA het kleine parkeerterreintje oplopen, kn30 volg 47/48, het begrazingsgebied via klaphek aan echterzijde inlopen, door rechterzijde van het grasland met picknicktafel aan linkerhand, voor de beek links aanhouden, de beek aan rechterhand volgen met iets verder aan linkerhand een stuw, verderop bij een brugje de beek oversteken en de beek aan linkerhand volgen, wn route, de beek verder volgen tot kruising met verharde weg voorbij 3de klaphek.
Bij deze kruising RA, “Lichtenbergweg”, kn47 volg 29.
Na ca. 130m RA, kn29 volg 27.
Bij T-splitsing RA, “Klein Oirlo”, kn27 volg 25, verderop in flauwe bocht naar links passeert men een bankje.
RD, “Valkenberg”, weg aan linkerhand negeren, kn25 volg 38.
# Iets verder passeert men aan rechterhand een monumentje ter nagedachtenis aan twee  bemanningsleden van een B-17 .
5.
In bocht naar rechts van de weg RD richting monument (grote granieten steen met opschrift Valkenberg) lopen, vervolgens voorbij het monument RD, hoger gelegen gras-pad met bosschages aan rechterhand, voorbij de bosschages de waterplas aan linkerhand volgen.
Bij 3-sprong met aan linkerhand een pad over een dam in de waterplas rechts aanhouden, wn route, het pad pal naast de waterplas met de waterplas aan linkerhand volgen tot de heuvel met bankje.
T.h.v. deze heuvel LA, het smalle pad aan overzijde van het kleine parkeerterreintje inlopen, wn52, smal pad met waterplas aan linkerhand, verderop halverwege een landbouwperceel aan rechterhand splitst het pad even, iets verder komen beide paden weer samen, ruim voorbij het landbouwperceel buigt het pad voor een wn routepaaltje naar rechts weg van de waterplas.
6.
Direct na deze bocht, bij T-splitsing LA, kn52 volg 36.
RD, smal brugje aan rechterhand negeren, wn36, iets verder volgt het pad de Lollebeek aan rechterhand, verderop door klaphek het begrazingsgebied inlopen en de Lollebeek verder aan rechterhand volgen.
Bij de brede betonnen brug (duiker) RD door het grasland met beek de Grote Molenbeek aan rechterhand, wn36, verderop het begrazingsgebied via een klaphek weer verlaten.
Na verlaten van het begrazingsgebied, bij kruising met verharde weg RD door klaphek, kn36 volg 41/10, door grasland met de beek aan rechterhand, verderop voorbij klaphek onder de spoorbrug door, iets voorbij de spoorbrug wordt het pad breder.
Aan einde van het pad, bij 3-sprong RA, verharde weg, kn10 volg 41.
Voorbij “Kruiswegparkje”, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Burgemeester van den Berghlaan”, kn41 volg 40, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
W-R = LAW pad met wit-rode markeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele en metalen markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kloosterstraat 1, 5865 AA te Tienray. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan aan zijweg Burgemeester van den Berghlaan bij de kerk, of iets zuidelijk op het parkeerterrein P centrum aan de Spoorstraat.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Tienray.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

De Groote Molenbeek Adrie: De Groote Molenbeek
Voormalig stationsgebouw Adrie: Voormalig stationsgebouw
De Groote Molenbeek Adrie: De Groote Molenbeek
De Groote Molenbeek Adrie: De Groote Molenbeek
Monument ter nagedachtenis aan bemanning B-17 Adrie: Monument ter nagedachtenis aan bemanning B-17
Herinnering aan Hoeve Valkenberg Adrie: Herinnering aan Hoeve Valkenberg
Bij De Diepeling Adrie: Bij De Diepeling
De Diepeling Adrie: De Diepeling
De Diepeling Adrie: De Diepeling
Zandwinning in De Diepeling Adrie: Zandwinning in De Diepeling
Spoorbrug over de Groote Molenbeek Adrie: Spoorbrug over de Groote Molenbeek

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-diepeling.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats TienrayTheehuis Komkommerin op ca. 500m

Castenrayseweg 30
5811 AM Castenray
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (4)

 1. Pauline 3 mei 2023 om 20:30

  30 april 2023 genoten van deze prachtige wandeling. We vertrokken vanaf camping Valkenberg. 5 sterren waard.
  Volop afwisseling en de beversporen gesignaleerd.

  Reageren
 2. Adrie 10 maart 2022 om 18:09

  Gisteren 9 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. Een kleine uitbreiding van het wandelnetwerk verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!

  Reageren
 3. Marij Verhoeven 2 juli 2021 om 14:42

  Prachtige wandeling langs de beekjes. Inderdaad beversporen gezien. Het pad vanaf knooppunt 30 volg 47/48 had wel een maaibeurt kunnen gebruiken, maar daar kan de routemaker niets aan doen. (Zie foto).
  Verder genoten van de wandeling, hier en daar was het of je alleen op de wereld was. Na afloop een lekker ijsje bij Clevers.

  Reageren
 4. Margriet 23 april 2021 om 16:14

  Vandaag deze route gelopen. Genoten van het open landschap langs de Lollebeek en de grote Molenbeek met een lekker zonnetje erbij. Wij hebben een stukje bij punt 4 bij de Lichtenbergweg extra gelopen om bij Theehuis de Komkommerin heerlijke komkommersoep te eten.
  Het was een mooie route, heel rustig, alleen het stuk wat je over de weg loopt is wat minder, maar de rest van de route maakt het helemaal goed!

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)