Langs de Curfsgroeve, Meerssen te Limburg

12 km Wandelroute Langs de Curfsgroeve, te Meerssen

Wandeltocht langs de Geul en over de hellingbossen in het Geuldal. De wandeltocht gaat langs de Geul, langs de Curfsgroeve en door de natuurgebieden de Dellen en het Meerssenerbroek. In 1924 startte de familie Curfs bovengrond met kleinschalige winning van Mergel, in de loop van de jaren werd de winning uitgebreid. In 2009 is de winning gestopt met als resultaat een groeve van 40 hectare groot met op plekken meer dan 60 meter diep. Een indrukwekkend gat met bijzondere natuur dat er door zijn ligging omringd door beboste hellingen aparte planten groeien en insecten aantrekt zoals vlindersoorten die normaal in zuidelijke contreien voorkomen. Het Merssenerbroek was tot midden van de negentiger jaren van de 20e eeuw landbouwgrond. Na het beëindiging van de agrarische activiteiten ontstond er spontaan bos. Wanneer de Geul veel water af moet voeren via het Geulke, mag het Meerssenerbroek weer overstromen. De Dellen bestaat voor het grootste deel uit een hooggelegen plateau met bossen met enkele pittige klimmetjes en dalingen. Het hoogste gedeelte is momenteel nog steeds door defensie in gebruik als militair oefenterrein. 82% van deze wandeltocht is onverhard

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers op: 2-11-2022

Routebeschrijving

1.
Vanuit het station naar de spoorwegovergang lopen, bij de spoorwegovergang RA, de weg “Stationstraat” die verderop voorbij het riviertje de Geul overgaat in “Tussen de Burgen” volgen tot een doodlopende weg aan linkerhand direct na de beek Klein Geul t.h.v. een begraafplaats.
# De begraafplaats is een Joodse begraafplaats die in 1715 in gebruik is genomen en hiermee een van de oudste Joodse begraafplaats van Nederland is.
Bij deze weg LA, vervolgens RD, grindpad, weg aan rechterhand negeren, iets verder in bocht naar links van de beek voorbij de reling LA, smal pad door een greppel iets verder splitst het pad even, het smalle pad met de beek aan linkerhand verder volgen tot T-splitsing bij verharde weg, het op het pad is tevens ATB pad.
Bij deze T-splitsing LA de brug over, de verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg.
Bij deze T-splitsing RA de spoorwegovergang over, “Herkenberg”, aan overzijde RA, onverhard (gras)pad met enkele traptreden en spoorlijn aan rechter- en iets verder landbouwperceel aan linkerhand.
2.
Aan einde van het pad RA, de spoorwegovergang over, het fietspad langs de doorgaande weg volgen tot onverhard pad aan rechterhand ca. 80m voorbij woning nr.90.
Bij dit pad RA, onverhard pad met grasveld aan rechterhand,  iets voorbij het grasveld buigt het pad naar rechts, iets voorbij deze bocht buigt het pad voor het riviertje de Geul naar links en gaat onder een viaduct door met het riviertje aan rechterhand, voorbij het viaduct buigt het pad naar links met waterloop aan linkerhand.
Ca. 90m voorbij deze bocht rechts aanhouden, pad door bosschages, iets verder bij 3-sprong rechts aanhouden, voor een metalen poort buigt het pad naar links, verderop ruim voorbij een stal gaat het smalle pad over in een breed grindpad.
Bij kruising met verharde weg RD, het grind-/fietspad volgen tot 3-sprong voorbij een kapelletje.
Bij deze 3-sprong RA, grind-/fietspad met iets verder sportvelden aan linkerhand.
Bij 3-sprong RA brugje over, iets verder de Geulhemmermolen aan rechterhand, doorlopen tot T-splitsing bij verharde weg.
# De Geulhemermolen, een middenslag watermolen met een rijke historie die teruggaat tot de elfde eeuw.
3.
Bij deze T-splitsing RA, iets verder eveneens RA richting Meerssen (fietswegwijzer), vervolgens voorbij het oude gebouw aan linkerhand LA, stijgend smalle weg die verderop overgaat in een onverhard pad.
RD, stijgend pad aan linkerhand negeren.
RD, smal stevig dalend pad aan rechterhand negeren, iets verder RA, het pad met houten afsluitboom en SLL bordje volgen tot 3-sprong ruim voorbij 3de bocht naar links.
Bij deze 3-sprong scherp RA, dalend pad met metalen afsluitboom.
Voorbij diep dal aan linkerhand LA, stevig stijgend pad met SLL bordje en omheining aan linkerhand, verderop een hoge metalen trap op.
Boven aangekomen, bij 3-sprong RA, pad (prima te belopen) met bordje Laarzenpad
Voorbij brugje, bij T-splitsing met aan linkerhand een uitzichtplateau over groeve RA, pad met omheining aan linkerhand, verderop door klaphek.
4.
Voorbij het klaphek, bij 3-sprong met aan rechterhand een informatiepaneel LA, men volgt nog steeds de omheining rond de groeve, vervolgens voor open plek met gras RD, het pad pal naast de omheining inlopen, pad aan rechterhand negeren, het pad naast de omheining volgen tot een klaphek.
Voor het klaphek RA, het pad met afrastering aan linkerhand volgen tot kruising met aan linkerhand een klaphek met veerooster.
Bij deze kruising RA, men loopt weer dieper het bos in, vervolgens bij 3-sprong links aanhouden.
Bij 4-sprong LA, stijgend pad dat iets verder door een kleine open plek gaat.
Bij T-splitsing RA, direct daarna LA.
Bij T-splitsing LA, recht bospad.
Na ca. 120m RA, tevens een ATB pad.
RD, pad aan linkerhand negeren, de ATB route wordt verlaten, het pad buigt naar rechts en gaat vervolgens met een ruime bocht naar links de heuvel af.
5.
Bij T-splitsing LA, dalend pad, direct daarna  bij splitsing links aanhouden, vervolgens bij 3-sprong eveneens links aanhouden, iets verder bij Y-splitsing LA, verharde weg.
Voor horecagelegenheid, bij 3-sprong rechts aanhouden, “Gemeentebroek”, iets verder passeert men een klaphek met veerooster, verderop passeert nog twee keer een klaphek..
Voorbij woning nr.1 en  iets voor tunnel onder snelweg LA door klaphek met houten poort, verderop voorbij een klaphek met houten poort volgt het pad de bosrand aan linkerhand.
Voorbij brug, bij T-splitsing LA, verharde weg met klaphek en veerooster.
Nu even goed kijken, na ca. 100m RA, smal aan begin lastig herkenbaar stijgend pad met houten afsluitboom en SLL bordje, het pad ca. 120m volgen tot Y-splitsing bij ATB pad.
Bij deze Y-splitsing rechts aanhouden, let op het pad is tevens een ATB pad, het pad buigt naar links, voor komvormige laagte het pad met bocht naar rechts verder volgen.
6.
Iets voorbij deze bocht, bij 3-sprong rechts aanhouden, de ATB route wordt verlaten, vervolgens bij 4-sprong RA door klaphek met metalen poort, breed pad dat verderop door landbouwgebied gaat.
Voor bosperceel aan rechterhand RA, smal pad tussen de bosrand en afrastering, het pad buigt verderop naar links.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg.
Bij 3-sprong RA, “Geuldalweg”, doorlopen tot T-splitsing voorbij tunnel onder snelweg.
Bij deze T-splitsing RA, breed onverhard pad.
Doorgaand pad met bocht naar links verder volgen, pad aan rechterhand negeren, het pad dat verderop overgaat in een verharde weg volgen tot T-splitsing bij doorgaande weg, zijpad en zijweg negeren.
Bij deze T-splitsing RA, de weg volgen tot spoorwegovergang, met voorbij de spoorwegovergang aan linkerhand het station, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SLL = Stichting het Limburgs Landschap

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Station Meerssen, Stationsplein 1, 6231CN te Meerssen. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan bij het station.

Openbaar vervoer

Station Meerssen

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (10)

Pad door het Geuldal Adrie: Pad door het Geuldal
In de verte de hellingen van De Dallen Adrie: In de verte de hellingen van De Dallen
Beek het Geulke een zijtak van de Geul Adrie: Beek het Geulke een zijtak van de Geul
De Geulhemmermolen Adrie: De Geulhemmermolen
Pad in De Dallen Adrie: Pad in De Dallen
Uitzicht met in de verte Maastricht Adrie: Uitzicht met in de verte Maastricht
Pad door Het Meerssenerbroek Adrie: Pad door Het Meerssenerbroek
De helling op Adrie: De helling op
Landgeiten Adrie: Landgeiten
De Curfsgroeve Adrie: De Curfsgroeve

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-curfsgroeve.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MeersenUitspanning de Nachtegaal

Gemeentebroek 6
6231 RV Meerssen
Bezoek website

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)