Langs de Borggraaf, Lottum te Limburg

Wandeltocht door het Schuitwater, Broekhuizerweerd en het Aastbroek. Lottum is vooral bekend om zijn rozenteelt. Ruim 70 procent van de rozenteelt in Nederland is afkomstig uit Lottum, dit komt neer op 20 miljoen rozen. Hierdoor wordt Lottum ook wel het "Rozendorp van Nederland" genoemd. De wandeltocht start in dit dorp en gaat langs het kasteel De Borggraaf richting de uiterwaarden van de Maas. Het kasteel is meer een landhuis met een voorplein en omringende voorgebouwen. Via landbouwgebied waarbij op enkele plaatsen de rozenteelt te zien is gaat de wandeltocht naar het natuurgebied Schuitwater, dit gebied is een overblijfsel van verschillende oude Maasarmen, waarover destijds veen met schuiten werd afgevoerd. Het is een waterrijk bosgebied, dat wordt omgeven door hogere zandgronden, met dennen, stuifduinen, heide en berkenbossen. Als laatste gaat de wandeltocht door Broekhuizerweerd en het Aastbroek weer richting Lottum. In Broekhuizerweerd zijn ten behoeve van de aanleg van rivierdijken landbouwpercelen afgegraven. Hierdoor heeft de Maas meer grip gekregen op dit gebied en is in enkele jaren tijd een bijzonder stukje riviernatuur ontstaan. Aastbroek, is een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilanden. 80% van deze wandeltocht is onverhard.
Routebeschrijving
1.
Vanuit de parkeerplaats aan de “Markt” richting de kerk vertrekken, de weg rechts van woning nr.19 inlopen, voorbij deze woning RD, weg met de kerk aan linkerhand, “Pastoor Kerboschstraat”, weg aan linkerhand negeren.
Iets voorbij ingang naar begraafplaats RA, grindpad, “De Borggraaf”.
Kasteel De Borggraaf is privé bewoond en niet voor bezichtiging opengesteld. De laan valt onder de openstelling van de buitenplaats en die is dan ook voor wandelaars toegankelijk. Gelieve rekening te houden met de privacy van de bewoners.
Aan einde van de laan, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Bij T-splitsing LA, t.h.v. kapel gaat de weg over in een grindpad, direct daarna rechts aanhouden de dijk oplopen, op de dijk het linker grindpad aan overzijde van de weg volgen, “Opperdonk Veldweg”, wn22.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, “Opperdonk Veldweg”, wn route, het pad ca. 60m volgen tot klaphek aan linkerhand.
# Bij het klaphek gaat de wandeltocht door de uiterwaarden van de Maas, bij hoogwater kan men als alternatief bij het klaphek RD, het pad verder volgen tot T-splitsing, zijpad negeren. Bij deze T-splitsing LA, “Molenkampweg”, wn82. Voor de Maas het verhard fietspad met bocht naar rechts verder richting brugje volgen, klaphek aan linkerhand negeren, kn82 volg 28. Ga verder bij punt 2. 4de regel. Voorbij het brugje……
LA door het klaphek, door perceel grasland richting de Maas.
Voor de Maas RA, door strook grasland met de Maas aan linkerhand, wn route.
Voorbij klaphek links aanhouden, grind-/fietspad richting brug met de Maas aan linkerhand, kn82 volg 28, iets voorbij de brug het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, smal pad aan linkerhand negeren.
Bij T-splitsing RA, verharde weg, kn28 volg 27.
3.
Bij T-splitsing RA, het fietspad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn route.
Na ca. 80m LA, “Houthuizerweg”, wn route.
Voorbij woning nr.10 RA, “Wielhouterveldweg”, kn27 volg 26, direct daarna links aanhouden het smalle onverharde pad door het bosperceel inlopen, wn26 en W-R route, verderop voor een omheining buigt het pad naar rechts.
Bij T-splitsing RA, grindpad, W-R route, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 100m, voor iets hoger gelegen landbouwperceel LA, W-R route, pad door de bosrand.
Bij Y-splitsing rechts aanhouden, W-R route.
Bij kruising RD, pad met bosrand aan rechterhand verder volgen, W-R route.
Hier even goed opletten, na ca. 180m rechtshouden, smal bospad, W-R route.
4.
Na verlaten van het bos, bij Y-splitsing rechts aanhouden, wn route, het brede pad volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, “De Papeling”, grindpad , kn24 volg 19.
Bij T-splitsing LA, verharde weg, wn en W-R route.
Bij kruising met doorgaande weg RD, “Homburgerweg”, wn route, de weg met verderop kn19 volg 18 volgen tot smalle weg aan linkerhand direct na woning nr.70 in een flauwe bocht naar rechts van de weg, overige zijwegen en zijpaden negeren.
Bij deze smalle weg LA, de wn route wordt verlaten, iets verder voorbij de woning gaat de verharde weg over in een onverhard pad.
Voor smalle punt van het bos haaks LA, iets verder buigt het pad naar rechts met bosrand aan linkerhand.
5.
In flauwe bocht naar rechts van het pad LA, wn route, smal bospad met SBB bordje “Schuitwater” en bankje, het pad buigt naar links.
Na verlaten van het bos, bij T-splitsing RA, breed grindpad, kn11 volg 20, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
Bij deze T-splitsing LA, het smalle grindpad aan overzijde van de doorgaande weg volgen, wn20, iets verder het parkeerterreintje aan rechterzijde van weg oplopen
Aan overzijde van het parkeerterreintje, voor picknicktafel RA door klaphek, bospad, kn20 volg 9/30, vervolgens bij splitsing rechts aanhouden, wn9, het smalle pad dat verderop t.h.v. klein informatiepaneeltje “Schuilkelders” naar links buigt volgen tot T-splitsing, wn route.
# Aan rechterhand volgt men het restant van een oude Maasarm. De schuilkelders verderop zijn aan het einde van WOII gegraven door een aantal families van buurtschap De Stokt om te voorkomen dat ze als arbeidskracht werden ingelijfd om in Duitsland te gaan werken.
Bij deze T-splitsing RA, breed pad met bosrand aan rechterhand, wn route.
6.
Na ca. 90m LA door klaphek(2) het begrazingsgebied inlopen, direct na het klaphek rechts aanhouden richting bosrand aan rechterhand, let op de routepaaltjes voor de looprichting, in het bos gaat het pad slingerend verder.
In open plek met heide, t.h.v. omheinde jeneverbesstruik het smalle pad met flauwe bocht naar rechts verder langs de omheinde jeneverbesstruik volgen, smalle paden aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens voor klaphek(1) met daarachter een picknicktafel scherp LA, smal pad door de open plek met heide.
Voorbij klaphek(4), bij 4-sprong RD, smal bospad, wn route.
Bij T-splitsing LA, wn route.
RD, pad aan linkerhand negeren, wn route, vervolgens na ca. 50m RA, kn38 volg 61, iets verder bij splitsing rechts aanhouden, wn route.
Bij T-splitsing RA, wn route, het brede pad met verderop kn61 volg 8 ca. 900m volgen tot veerooster met klaphek(10) direct na een bankje, zijpaden negeren.
7.
Voorbij het klaphek RA, kn8 volg 7, het pad met verderop klaphek(12) volgen tot T-splitsing voor een omheind half open heidegebied.
Bij deze T-splitsing LA, wn route.
Voorbij het omheinde heidegebied RD,pad aan rechterhand negeren, wn route.
T.h.v. SBB informatiepaneel en picknicktafel RA, wn route.
Iets voorbij heuvel met bankje, in bocht naar rechts LA, pad met houten paaltjes, wn route.
Voor een grillig gevormde eik op een lage heuvel RA, smal slingerend pad door open plek met heide, de wn route wordt tijdelijk verlaten.
Bij T-splitsing RA, het pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
8.
Bij deze T-splitsing LA, verharde weg, kn7 volg 6.
Bij T-splitsing RA, “Genenberg”, kn6 volg 1, de weg volgen tot kruising met doorgaande weg voor kerkje, zijwegen negeren.
Bij deze kruising RD, wn route, weg met kerkje aan rechterhand, “Kerkhofstraat”.
Voorbij het kerkje, bij T-splitsing LA, wn1/56, vervolgens bij 4-sprong RA richting de Maas, wn1.
Voor de Maas RA, kn1 volg 14/89, het verhard voet-/fietspad dat verderop overgaat in een grindpad met de Maas aan linkerhand volgen tot bocht naar rechts van het grindpad aan einde van een grasveldje.
9.
# Bij deze bocht gaat de wandeltocht over een smal pad dicht langs de oever van de Maas, bij hoge waterstand kan het pad geheel onder water staan. Als alternatief het grindpad met bocht naar rechts verder volgen, wn14. Bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot klaphek aan rechterhand. Bij dit klaphek RA door het klaphek, door linkerzijde van het perceel grasland, wn13. Ga verder bij punt 10. 1ste regel.
In deze bocht LA over de rand van het grasveld richting de Maas oplopen, wn89, voor de oever RA, smal pad met de Maas aan linkerhand, verderop voorbij een ondiep geul buigt het pad naar rechts.
Direct na deze bocht LA door klaphek, wn route, het pad over kade met de Maas aan linkerhand volgen tot gras-pad aan rechterhand iets voorbij (2de) waterplas.
Bij dit pad RA, kn89 volg 13, gras-pad met iets verder aan beide zijde bosschages.
Na verlaten van grasland via klaphek, bij T-splitsing RA, verharde weg, wn route.
Na ca. 180m LA door klaphek, door linkerzijde van het perceel grasland, wn13.
10.
In de hoek van het perceel links aanhouden, vooral in de lente kan het hier heel drassig zijn, iets verder bij volgend perceel grasland door de linkerzijde van het grasland lopen met afrastering aan linkerhand.
Bij kruising met grindpad en aan linkerhand veerooster en bankje RD, kn13 volg 86, door linkerzijde van het perceel grasland met ondiepe waterloop aan linkerhand, verderop voorbij een poel buigt het gras-pad iets naar rechts en gaat met een boog om een greppel richting klaphek aan linkerhand, voorbij het klaphek rechts aanhouden, onverhard pad met afrastering aan rechterhand.
Bij kruising met grindpad en aan linkerhand een bankje RD, kn86 volg 21, verderop passeert men een dijk.
Voorbij loods aan linkerhand RA, “De Borggraaf”, grindpad, de wn route wordt verlaten.
Na verlaten van de laan LA richting het parkeerterrein voorbij de kerk en de woning, het startpunt.
Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
SBB= Staatsbosbeheer
W-R = LAW pad met wit-rode route markeringen.
Wandelnetwerk:
Rood/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting of met een genummerde richting.
Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢
Bereikbaarheid en toegankelijkheid
Startpunt
Parkeerplaats aan de Markt voor de kerk, Markt 19, 5973 NR te Lottum. Plan Route
Met de auto
Parkeren kan op het plein aan de Markt.
Openbaar vervoer
Bushalte Markt, Lottum.
Rolstoeltoegankelijkheid
Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.
Honden
Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.
Foto's (9)
Routekaart
Topografische routekaart
Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-borggraaf.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.
Download(s)
Horecagelegenheden
In de plaats Lottum en Broekhuizen
Deze zeer gevarieerde tocht met Adrie gelopen. Ik heb genoten van de rust, de vogelgeluiden en de prachtige natuur. Het is een zeer gevarieerde route met de uiterwaarden van de Maas, gevarieerde bossen, heide en het mooie natuurgebied Schuitwater. Niets dan lof over deze mooie tocht, Adrie bedankt!
Gisteren 17 maart 2022 de wandeltocht gecontroleerd. In het Aastbroek was een informatiepaneel verdwenen verder geen veranderingen gezien. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier!
Prachtige wandeling met veel afwisseling. Stuk Schuitwater vonden wij heel mooi. Beschrijving was duidelijk op een klein punt na. Onder 4 staat “Voor smalle punt van het bos LA”. Omdat hier drie paden zijn misschien net iets duidelijker “Voor smalle punt van het bos haaks LA”
Ad bedankt voor het verbetervoorstel! Ik heb het woord haaks aan de regel bijgevoegd. Links van het smalle bos is in feite geen pad men loopt daar over het perceel van de boomkweker. Ter verduidelijking welk pad gevolgd moet worden had ik in het tweede deel van de zin staan: “iets verder buigt het pad naar rechts met bosrand aan linkerhand”.
Gisteren in Lottum gaan kijken naar de werkzaamheden aan de dijk en wat e.v.t. de gevolgen hiervan zijn voor de wandelroute. De werkzaamheden zijn inmiddels zover gevorderd dat men er bij de wandelroute geen hinder meer van ondervindt. Tevens de rest van de wandelroute gecontroleerd. Bij de schuilkelders langs het Schuitwater is een nieuw pad aangelegd, voorheen moest men een klein stukje een pad inlopen om bij de schuilkelders te komen. Nu met het nieuw aangelegde pad komt men er langs. De routebeschrijving is weer actueel. Veel wandelplezier! Op foto “de Borggraaf”.
Er wordt momenteel gewerkt aan dijk bij Lottum, in de loop van dit jaar zouden de werkzaamheden afgerond zijn. Omdat de bestaande dijk niet stevig en hoog genoeg is wordt de dijk afgegraven en opnieuw opgebouwd, onder andere met grond en klei. Vanaf het maaiveld is de dijk dan tussen 2 en 2,5 meter hoog. Dat is zo’n 50 tot 70 cm hoger dan nu. Men passeert bij punt 1 voorlaatste regel en tussen punt 10 3de laatste en voorlaatste regel de dijk waaraan gewerkt wordt.
Op 12 april 2017 deze route gelopen en genoten. Wij gaan deze wandeling zeker nog eens maken.
Bij punt 5 van de routebeschrijving is de situatie in het veld wat gewijzigd:
In flauwe rechterbocht, direct voorbij woning met nr.70 LA, kn19 volg 11, na enkele meters gaat verharde weg over in onverhard pad.
Er is geen knooppuntpaaltje meer.
Voor smalle punt van bosgebied LA, graspad, wn route, voor bosgebied buigt het pad naar rechts en volgt de bosrand.
In flauwe rechterbocht, t.h.v. informatiepaneel “Stempel van de Maas” LA, kn11 volg 20, smal naar links buigend bospad met SBB bordje “Schuitwater”.
Het infopaneel staat niet meer hier, het SBB-bordje is er wel. Het paneel en knooppunt 11 staan nu aan het eind van het pad bij de T-splitsing waar je RA moet (zie regel hieronder)
Einde pad bij T-splitsing RA, breed pad, wn(20), vervolgens pad volgen tot T-splitsing bij verharde weg.
De wijzigingen zijn overgenomen in de routebeschrijving. Wat mij opvalt is dat er best vaak gesleuteld wordt aan het wandelnetwerk. Hans en Titia bedankt voor het melden van de wijzigingen in het wandelnetwerk!
De wandelroute op 18 januari 2016 gecontroleerd. De werkzaamheden aan de oever van de Maas zijn beëindigd, men kan nu weer in de Broekhuizerweerd langs de oever van de Maas lopen. Tevens is de route in de Hiepterheide een klein beetje gewijzigd, een stukje verharde weg is uit de route verwijderd. Veel wandelplezier!
De wandelroute op 28 september gecontroleerd. De wandelroute is een klein beetje veranderd, een lang recht pad is vervangen door een pad met wat meer variatie. Momenteel wordt er in dit gebied een wandelnetwerk aangelegd met als gevolg dat er twee soorten bewegwijzeringen voorkomen. Beide soorten vormen samen het wandelnetwerk. De in de routebeschrijving genoemde knooppunten verschillen dan ook van soort paal(tjes). Veel wandelplezier!
Gisteren deze mooie en afwisselende route met prima wandelweer gelopen.
Op een paar kleine foutjes na, is de route correct en prima te volgen.
Punt 6.:
“RD doorgaande weg oversteken, op linkerhand ziet men een kerkje, kn1 volg 13”
“linkerhand” moet “rechterhand” zijn.
Punt 6.
“Op T-splitsing LA, vervolgens recht aanhouden richting Maas lopen.”
“recht” moet “rechts” zijn.
Bij een aantal zinnen lijkt het woordje “negeren” weggevallen te zijn, t.w.:
– Punt 4, op twee na laatste zijn
– Punt 5, tweede zin
– Punt 5, op drie na laatste zin.
– Punt 6, vierde zin.
Bij de overige vergelijkbare situaties wordt het woordje negeren wel gebruikt.
De routebeschrijving is aangepast. Lennard bedankt!