Langs de Bakelse Plassen, Milheeze te Noord-Brabant

12 km Wandelroute Langs de Bakelse Plassen, te Milheeze

Wandeltocht door het bos bij begraafplaats De Hoberg, langs de Bakelse Plassen en de door het bosgebied de Nederheide. De Bakelse Plassen bestaan op dit moment uit vijf plassen en in de toekomst komt daar een zesde bij. Tot 2026 kan er zand voor beton- en metselzand gewonnen worden. De Nederheide is van oorsprong ontginningsbos dat zich hoe langer hoe meer ontwikkeld tot een afwisselend bos. Aan de rand van het bos en het zandwinningsgebied gaat de wandeltocht door een mooi stukje nieuwe natuur waarna een mooi lang smal slingerend pad door het bos gevolgd wordt. Na verlaten van het bos wordt de Snelle Loop en de Milheerzerloop die verderop overgaat in de Esperloop gevolgd, beide beekjes zijn heringericht en vormen een ecologische verbindingszone. Als verdere bezienswaardigheden gaat de wandeltocht aan het begin van de wandeltocht langs molen de Laurentia, een achtkante korenmolen die in 1890 te Milheeze is herbouwd en daarvoor als poldermolen in Bleskensgraaf dienst heeft gedaan althans dat wordt beweerd zekerheid is hier niet over. 74% van deze wandeltocht is onverhard.

Opgesteld door: Adrie Raaijmakers, op: 11-11-2021, laatst bijgewerkt op: 22-11-2021

Routebeschrijving

Op diverse punten wordt verwezen naar routepaaltjes. De vermeldingen zijn alleen bedoeld als extra herkenningspunten.
1.
Met de rug naar het plein voor de ingang van de kerk LA vertrekken, direct daarna bij kruising RD, de doorgaande weg verder volgen tot onverhard pad voor de Mariakapel ruim na verlaten van de bebouwde kom, overige zijwegen en paden negeren.
Bij dit pad LA, onverhard pad, wn route.
Aan einde van het pad, bij 4-sprong RA, verharde weg, kn68 volg 67, weg volgen tot een grasveld met bosschages aan rechterhand direct na een haag rond het perceel van een woning.
Bij dit perceel RA, door de rand van het grasveld met de haag aan rechterhand, wn route.
Bij T-splitsing LA, fietspad langs doorgaande weg, kn67 volg 31.
# Molen de Laurentia gebouwd in 1890, over het verleden van de molen is weinig bekend.
RD, weg “Leemskuilendijk” aan linkerhand negeren, wn route.
2.
Na ca. 130m RA, “Hoberg/Wijbosch”, wn route, voor inrit van woning buigt de weg “Wijbosch 2 4” naar links en gaat over in een breed grindpad met een grote loods aan rechterhand, wn route.
RD, pad langs de begraafplaats aan linkerhand negeren, wn route.
Nu even opletten, na ca. 100m LA, smal bospad, de wn route wordt verlaten.
Aan einde van het smalle pad, bij T-splitsing RA.
Na verlaten van het bosperceel rechts aanhouden, verharde weg, direct daarna RA, “Valkert”.
De weg met flauwe bocht naar links verder volgen, grindpad aan rechterhand negeren, de weg verder volgen tot T-splitsing, zijpaden richting het golfterrein negeren.
Bij deze T-splitsing LA, “Hekker”, de weg volgen tot 4-sprong met aan rechterhand een onverhard pad “Hooizak”, voor deze 4-sprong passeert men een inrit van parkeerplaats en grindpad voor golfers.
3.
Bij deze 4-sprong RA, onverhard pad met houten afsluitboom, “Hooizak”, kn2 volg 4, aan linkerhand passeert men het hoofdgebouw nr.7 van golfterrein met horeca, voorbij het gebouw het pad ca. 600m verder volgen tot smal pad aan rechterhand richting een vogelkijkwand t.h.v. van een landbouwperceel, zijpaden richting het golfterrein negeren.
Bij dit pad RA, direct daarna LA, wn route, smal pad door bosschages met waterplas aan rechterhand.
Iets voor bosrand, bij 3-sprong rechts aanhouden, wn route, pad met waterplas aan rechterhand, verderop voorbij een poel aan linkerhand kan men zowel het brede pad als smallere pad dat dichter langs waterplas loopt volgen voor de smalle bosstrook komen beide paden weer samen.
Ca. 180m voorbij 2de smalle bosstrook LA richting bosrand, de wn route wordt verlaten, oranje en paarse (routepalen met smalle pijlen voor de richting) route, t.h.v. de bosrand buigt het pad naar links en gaat door het bos.
4.
Bij kruising met ATB pad RD, oranje en paarse route.
Bij kruising met breder pad RD, oranje en paarse route.
In wat opener bos scherp RA, oranje en wn (achterzijde routepaal) route, de paarse route wordt verlaten, smal pad met jonge dennen aan rechterhand, het pad ca. 1,4 km volgen tot een bocht naar links ca. 90m voorbij de 4de kruising (een smal ATB pad), bij de derde kruising wordt ook de paarse route weer gevolgd.
Bij deze bocht het pad met bocht naar links verder volgen, oranje, paarse en wn route.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, breder pad, de oranje, paarse en wn route worden verlaten, het pad volgen tot pad aan rechterhand ca. 50m voorbij een metalen hek aan rechterhand, overige zijpaden negeren.
Bij dit pad RA, pad met bordje “Opengesteld”, smaller pad met betonnen palen (restant van een afrastering) aan rechterhand.
5.
Na ca. 200m, bij 4-sprong RA, men volgt nog steeds de betonnen palen aan rechterhand.
Iets voor verlaten van het bos het pad met bocht naar links verder volgen, verderop buigt het pad naar rechts, het pad verder volgen tot kruising met verharde weg.
Bij deze kruising RD, bospad met NM bordje “Stippelberg”.
Bij Y-splitsing scherp RA, onverhard pad met verhard fietspad. Het pad volgen tot ingang van “Chaletpark Landgoed Nederheide”.
T.h.v. de ingang het parkeerterrein oplopen richting horecagelegenheid verderop.
Ruim voor de horecagelegenheid, t.h.v. informatiepanelen en wegwijzerbord “Strandbad ingang” LA naar de bosrand aan overzijde lopen, kn4 volg 3, voor de bosrand rechts aanhouden het onverhard pad door de bosrand links van drie opvallende dennen inlopen, let op de wn routepaaltjes, aan linkerhand is het bungalowpark, verderop volgt het pad aan de rechterhand de omheining rond de recreatieplas, voorbij een bocht naar rechts volgt het pad aan linkerhand beek de Snelle Loop, het pad verder langs de beek volgen tot ketting aan linkerhand.
6.
LA langs de ketting, direct daarna bij T-splitsing RA, verharde weg, kn3 volg 31.
Voor woning LA, “Hekke”, de wn route wordt verlaten.
Na ca. 270m, in flauwe bocht naar links van de weg LA, gras-/onderhoudspad met houten afsluitboom en met beekje aan rechterhand.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing RA, verharde weg, de weg volgen tot splitsing, zijweg negeren.
Bij deze splitsing links aanhouden, direct daarna RA het grindpad inlopen, “Berken 11 en 15”.
Aan einde van het pad, bij T-splitsing LA, verharde weg, de weg volgen tot de kerk, het startpunt.

Legenda:
RA = rechtsaf, RD = rechtdoor en LA = Linksaf
Wandelnetwerk:
Groen/gele markeringen, kn staat voor een knooppuntpaaltje met genummerde richting aanduiding, wn staat voor netwerk routepaaltje met alleen richting aanduiding.

Bekijk de volledige routebeschrijving ⇢

Bereikbaarheid en toegankelijkheid

Startpunt

Kerk, Kerkeind 37, 5763 BA te Milheeze. Plan Route

Met de auto

Parkeren kan op het Pastoor Simonisplein in de directe omgeving van de kerk.

Openbaar vervoer

Bushalte Kerk, Milheeze.

Rolstoeltoegankelijkheid

Deze route is niet geschikt voor rolstoelen of kinderwagens.

Honden

Mits de geldende regels worden nageleefd, zijn honden toegestaan in dit gebied.

Foto's (11)

In de verte molen Laurentia Adrie: In de verte molen Laurentia
Molen Laurentia Adrie: Molen Laurentia
Bakelse Plassen met inde verte de zandwinning Adrie: Bakelse Plassen met inde verte de zandwinning
Zandwinning Adrie: Zandwinning
De Snelle Loop Adrie: De Snelle Loop
De Bakelse Plassen Adrie: De Bakelse Plassen
De Bakelse Plassen Adrie: De Bakelse Plassen
Pad door de Nederheide Adrie: Pad door de Nederheide
Pad langs de Milheezerloop Adrie: Pad langs de Milheezerloop
In de verte de kerk van Milheeze Adrie: In de verte de kerk van Milheeze
Pad naar het dorp Adrie: Pad naar het dorp

Routekaart

Afdrukken
Annuleren

Topografische routekaart

Deze wandeltocht is ook beschikbaar op een zeer gedetailleerde topografische kaart langs-de-bakelse-plassen.pdf. Het printen van deze topografische kaart kan door gebruik te maken van de mogelijkheden die de PDF reader biedt.

Horecagelegenheden

In de plaats MilheezeHotel Restaurant Nederheide

Kaak 11
5763 PK Milheeze
Bezoek website

Ervaringen van wandelaars (5)

 1. Mark 22 november 2021 om 16:26

  Vandaag op deze zonnige novemberdag deze mooie route gelopen. Leuk om eens vanuit deze richting de Bakelse Plassen aan te doen. Nederheide blijft een mooi wandelgebied. Route is prima beschreven. Een kleine detailopmerking, het pad aan het einde van de Snelle Loop is niet afgesloten met een houten afsluitboom, maar met een ketting. Het graspad iets verderop langs het beekje is wel afgesloten met een houten afsluitboom.
  Op naar de volgende wandeling:)

  Reageren
  1. Adrie 22 november 2021 om 17:51

   Mark bedankt voor het melden van de ketting aan het einde van het pad langs de Snelle Loop! De routebeschrijving is aangepast.

 2. Myriam 21 november 2021 om 17:21

  Super mooie afwisselende tocht !! Een echte aanrader
  Vooral nu met deze mooie herfstkleuren

  Reageren
 3. Berry Dortmans 15 november 2021 om 09:28

  Een prachtige afwisselende wandeling, langs water op, door bosgebied, door Milheeze dorp. Onderweg bij de golfbaan koffie kunnen genieten, is halverwege. We hebben genoten van deze wandeling in de buurt.

  Reageren
 4. Margriet 14 november 2021 om 17:35

  Wat een mooie tocht langs de Bakelse Plassen. Vaker gewandeld in het bosgebied Nederheide, maar weer nieuwe paden ontdekt! Leuke paadjes langs beekjes en door weilanden . We hebben weer genoten

  Reageren

Schrijf een bericht

Je bericht: *
Na verzending van een bericht met daarin een link naar een website is het bericht niet direct zichtbaar, het bericht wordt pas geplaatst nadat de link gecontroleerd is op veiligheid.
Je naam: *

Ondersteunde formaten: JPG en PNG (Maximale bestandsgrootte: 7 MB.)